Επιστημονικά Νέα

Έρευνα: Γιατί οι κοινωνικοί παράγοντες επηρεάζουν την υγεία;

Έρευνα: Γιατί οι κοινωνικοί παράγοντες επηρεάζουν την υγεία;

Έρευνα: Είναι ευρέως αναγνωρισμένο ότι οι ανισότητες στην υγεία επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες.

Το πού ζείτε δεν πρέπει να καθορίζει πόσο καλά ή πόσο καιρό ζείτε, αλλά το κάνει. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία αναγνωρίζει ότι η ιατρική περίθαλψη από μόνη της είναι ανεπαρκής για τη διασφάλιση καλύτερης υγείας και ευεξίας: περίπου το 80% της υγείας ενός ατόμου καθορίζεται από άλλους παράγοντες εκτός από την πρόσβαση και την ποιότητα της κλινικής περίθαλψης. Όταν οι άνθρωποι δεν έχουν σταθερά σπίτια, θρεπτικά φαγητό, καλά σχολεία ή καθαρό αέρα ή νερό, υποφέρει η υγεία τους. Η American Heart Association, ο κορυφαίος εθελοντικός οργανισμός που είναι αφιερωμένος σε μεγαλύτερη, υγιέστερη ζωή για όλους, έχει χορηγήσει επιχορήγηση 675.000 δολαρίων ιατρικής έρευνας στον Greg Roth, M.D., M.P.H, αναπληρωτή καθηγητή ιατρικής/καρδιολογίας από το τμήμα Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας στο Σιάτλ της Ουάσιγκτον, για να αξιολογήσει πώς οι κίνδυνοι και τα αποτελέσματα της καρδιαγγειακής υγείας επηρεάζονται από κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες της υγείας, εστιάζοντας στην αξιολόγηση του Ταμείου Κοινωνικών Επιπτώσεων της Ένωσης.

Κοινωνικοί παράγοντες και υγεία

Ο Roth θα ηγηθεί του έργου Cardiovascular Health Metrics for Community-based Programs – Framework for Evaluation of the American Heart Association Social Impact Fund, το οποίο θα λαμβάνει 225.000 $ ετησίως για τρία χρόνια. Η American Heart Association ίδρυσε το Social Impact Fund για να στοχεύσει βιώσιμες λύσεις που επικεντρώνονται στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, τη στέγαση και τα οικονομικά και υγιεινά τρόφιμα την οικονομική ενδυνάμωση ή κλείνοντας το χάσμα εκπαιδευτικών επιδόσεων σε κοινότητες που δεν διαθέτουν πόρους. Είναι ευρέως αναγνωρισμένο ότι οι ανισότητες στην υγεία επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες. Οι κοινωνικοί καθοριστικοί παράγοντες της υγείας είναι οι δομικοί καθοριστικοί παράγοντες και οι συνθήκες στις οποίες οι άνθρωποι γεννιούνται, μεγαλώνουν, ζουν, εργάζονται και ηλικίας που επηρεάζουν την υγεία, τη λειτουργία και την ποιότητα ζωής.

Επί του παρόντος, υπάρχουν πέντε κύριοι τομείς κοινωνικών καθοριστικών παραγόντων της υγείας, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής σταθερότητας, της γειτονιάς και του δομημένου περιβάλλοντος, της εκπαίδευσης, του κοινωνικού και κοινοτικού πλαισίου και της υγείας και της υγειονομικής περίθαλψης. Καθένας από αυτούς τους τομείς μπορεί να έχει συνάφεια σε ατομικό, γειτονικό και περιβαλλοντικό επίπεδο. Δεδομένου ότι οι κοινωνικοί παράγοντες αντιπροσωπεύουν τη βάση για το πώς βιώνεται η υγεία, τα δεδομένα σχετικά με τους κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες της υγείας έχουν γενικά αξιολογηθεί και αντιμετωπίζονται μεμονωμένα το ένα από το άλλο, οδηγώντας σε ευρέως διαφορετικές μορφές δεδομένων και στρατηγικών συλλογής δεδομένων. Η απουσία μιας τυπικής προσέγγισης για τη συλλογή αυτών των δεδομένων αποτελεί πιθανό εμπόδιο στην ικανότητα σύγκρισης, παρέκτασης και εφαρμογής ευρημάτων που βασίζονται σε στοιχεία σε μεγαλύτερους πληθυσμούς.

Η American Heart Association πιστεύει ότι η καθιέρωση μιας κοινής γλώσσας και ενός τυπικού συνόλου μετρήσεων σε αυτόν τον τομέα είναι κρίσιμη για την προώθηση της ικανότητας συνδυασμού δεδομένων από πολλαπλές μελέτες, μέτρησης του αντίκτυπου και βελτίωσης της κατανόησής μας των κοινωνικών και περιβαλλοντικών μεταβλητών που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής σχετικούς κινδύνους και αποτελέσματα. Για την αντιμετώπιση αυτών των στόχων για κοινά στοιχεία στα δεδομένα, η επιχορήγηση περιλαμβάνει πίστωση Amazon Web Services (AWS) για 50.000 $ ετησίως για χρήση στην Πλατφόρμα Ιατρικής Ακριβείας της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας.

Η πλατφόρμα Precision Medicine, που υποστηρίζεται από το AWS, είναι ένας κεντρικός κόμβος για την ερευνητική κοινότητα καρδιαγγειακών και εγκεφαλικών επεισοδίων για πρόσβαση σε τεράστια και ποικίλα σύνολα δεδομένων και χώρους εργασίας που βασίζονται σε σύννεφο. Αυτά τα σύνολα δεδομένων και οι χώροι εργασίας επιτρέπουν την υπερσύγχρονη, υψηλής απόδοσης υπολογιστική, ανάλυση και τη συνεργασία για την επιτάχυνση της επιστημονικής ανακάλυψης. Η πλατφόρμα Precision Medicine παρέχει βελτιωμένη πρόσβαση σε δεδομένα και χώρους εργασίας που βασίζονται σε σύννεφο, καταργώντας τα παραδοσιακά εμπόδια που αντιμετωπίζουν συχνά οι ερευνητές όταν προσεγγίζουν προκλητικά επιστημονικά ερωτήματα.

“Στην American Heart Association, η δικαιοσύνη και η επιστήμη βρίσκονται στο επίκεντρο όλων όσων κάνουμε. Η αντιμετώπιση της σύνδεσης μεταξύ των κινδύνων για την καρδιαγγειακή υγεία και των κοινωνικών καθοριστικών παραγόντων της υγείας είναι το κλειδί για την κάλυψη του χάσματος υγιούς δικαιοσύνης”, δήλωσε η Jennifer Hall, Ph.D., επικεφαλής της επιστήμης δεδομένων για την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία. “Χρησιμοποιώντας την Πλατφόρμα Ιατρικής Ακριβείας της Ένωσης, οι ερευνητές μπορούν να ενωθούν για να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα πώς μπορούμε να καταρρίψουμε τα κοινωνικά και οικονομικά εμπόδια στην ισότητα στην υγεία”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αγγειίτιδα του Ashton Kutcher, μια σπάνια αυτοάνοση διαταραχή: Τι είναι;

Ξεκινά η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της ευλογιάς των πιθήκων στην Ιταλία

Η παρακολούθηση της ψυχικής υγείας του ένοπλου προσωπικού είναι απαραίτητη

7 εκπληκτικά οφέλη για την ψυχική υγεία από τα παιχνίδια με χαρτιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το ποσοστό ανίχνευσης αδενώματος συνδέεται με τον κίνδυνο CRC μετά από θετική FIT

Αδένωμα: Το ποσοστό ανίχνευσης αδενώματος (ADR) των ενδοσκόπων σχετίζεται με τον κίνδυνο για ενδιάμεσους μετακολονοσκοπικούς καρκίνους του παχέος εντέρου (PCCRCs) μετά από ένα θετικό αποτέλεσμα ανοσοχημικής εξέτασης κοπράνων (FIT)

Ο ρόλος του δυσλειτουργικού εντέρου στη μετάσταση του καρκίνου του μαστού σε άλλα σημεία του σώματος

Ο στόχος της ιατρικής κοινότητας είναι να μπορέσει να κατανοήσει τη σχέση εντέρου-μαστοκυττάρου σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού προκειμένου να βρεθεί ο προληπτικός μηχανισμός που θα εμποδίζει την επανεμφάνιση και τη μετάσταση του καρκίνου.

Η επίκτητη ανοσία σε τυχαία τροφικά αλλεργιογόνα μπορεί να προστατεύει ορισμένους τυχερούς ανθρώπους από την COVID-19

Πράγματι, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι παρόλο που οι παράγοντες αυτοί θα μπορούσαν ενδεχομένως να παρέχουν κάποια προστασία από τον SARS-CoV-2, δεν τους βλέπουν ως αντικαταστάτες των σημερινών εμβολίων.

Η απώλεια βάρους βοηθάει στην αρθρίτιδα;

Αρθρίτιδα: Η απώλεια του υπερβολικού βάρους μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει στην πρόληψη της αρθρίτιδας του γόνατος, αλλά και να επιβραδύνει την εξέλιξή της σε άτομα που έχουν ήδη την πάθηση, προτείνει μια πρόσφατη μελέτη

Τι έγινε με τα προγράμματα θεραπείας ναρκωτικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

Έρευνα: Οι εισαγωγές σε προγράμματα θεραπείας ναρκωτικών μειώθηκαν απότομα κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, πιθανότατα εξηγώντας μια μεταγενέστερη αύξηση των θανατηφόρων υπερβολικών δόσεων.

Η προπόνηση αντίστασης-αναπνοής βρέθηκε να μειώνει την αρτηριακή πίεση

Οι ερευνητές διαπίστωσαν μια διαρκή μέση πτώση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 9 mmHg (ο κορυφαίος αριθμός στις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης) - η φυσιολογική πίεση ορίζεται ως 120/80. Περιγράφουν την αλλαγή ως σημαντική, τόσο όσο βλέπουν ορισμένοι ασθενείς με τη φαρμακευτική αγωγή.