Επιστημονικά Νέα

Έρευνα Επιστήμη: Μπορώ να πάρω «μακρά COVID» εάν μολυνθώ μετά τον εμβολιασμό;

Έρευνα Επιστήμη: Μπορώ να πάρω «μακρά COVID» εάν μολυνθώ μετά τον εμβολιασμό;

Μια άλλη θεωρία προτείνει ότι ο ιός μπορεί να παραμείνει στο σώμα και να προκαλέσει μια ανοσολογική απάντηση που οδηγεί στα συμπτώματα.

Έρευνα Επιστήμη: Οι επιστήμονες είναι ασαφείς, αλλά το ερευνούν. Μπορώ να πάρω «μακρά COVID» εάν μολυνθώ μετά τον εμβολιασμό; Δεν είναι σαφές, αλλά οι ερευνητές μελετούν τις πιθανότητες εμφάνισης μακροπρόθεσμων συμπτωμάτων σε οποιονδήποτε μπορεί να μολυνθεί μετά τον εμβολιασμό.

Τα εμβόλια COVID-19 που χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών και θανάτων από τον κορωνοϊό, αλλά μερικοί άνθρωποι μολύνονται μετά τα εμβόλια.

Με τέτοιες «σημαντικές» περιπτώσεις, οι ειδικοί υγείας λένε ότι τα εμβόλια θα πρέπει να βοηθήσουν στη μείωση της σοβαρότητας κάθε ασθένειας που βιώνουν οι άνθρωποι.

Ορισμένες εκτιμήσεις δείχνουν ότι περίπου το 30% των μη εμβολιασμένων ασθενών με COVID-19 αναπτύσσουν μακροπρόθεσμα συμπτώματα, όπως δύσπνοια, κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης, αϋπνία και ομίχλη στον εγκέφαλο. Παρόμοια συμπτώματα μπορεί να αναπτυχθούν και μετά από άλλες ιογενείς λοιμώξεις.

Αλλά οι ερευνητές εξετάζουν επίσης εάν αυτές οι πρωτοποριακές περιπτώσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μακρά COVID-19, δηλαδή όταν οι άνθρωποι εμφανίζουν επίμονα, επανερχόμενα ή νέα συμπτώματα ένα μήνα ή περισσότερο μετά από μια μόλυνση.

Η κατάσταση μπορεί να αναπτυχθεί μετά από σοβαρές αρχικές λοιμώξεις ή ακόμη και σε εκείνους που είχαν αρχικά ήπια ή καθόλου συμπτώματα. Ορισμένες εκτιμήσεις δείχνουν ότι περίπου το 30% των μη εμβολιασμένων ασθενών με COVID-19 αναπτύσσουν μακροπρόθεσμα συμπτώματα, όπως δύσπνοια, κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης, αϋπνία και ομίχλη στον εγκέφαλο.

Παρόμοια συμπτώματα μπορεί να αναπτυχθούν και μετά από άλλες ιογενείς λοιμώξεις.

Μια μικρή μελέτη από το Ισραήλ που δημοσιεύτηκε πρόσφατα βρήκε προφανή μακρά COVID-19 σε πολλούς εργαζόμενους στον τομέα της υγείας με σημαντικές λοιμώξεις.

Ανέπτυξαν ήπια συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένου του βήχα, της κόπωσης και της αδυναμίας που παρέμειναν για τουλάχιστον έξι εβδομάδες. Μεγαλύτερες μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν γιατί τα συμπτώματα παραμένουν, αλλά πιστεύουν ότι ορισμένα συμπτώματα αντανακλούν ουλές πνευμόνων ή βλάβη σε άλλα όργανα από σοβαρές αρχικές λοιμώξεις.

Μια άλλη θεωρία προτείνει ότι ο ιός μπορεί να παραμείνει στο σώμα και να προκαλέσει μια ανοσολογική απάντηση που οδηγεί στα συμπτώματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κορωνοϊός : Οι εμβολιασμένοι έχουν ισχυρά αντισώματα στην μετάλλαξη δέλτα

Η παραλλαγή Delta ενισχύει το χάσμα μεταξύ των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της Covid-19 και εκείνων που δεν το κάνουν

Μαρία Θεοδωρίδου: Εμβολιασμός εφήβων 15-17 ετών με γονική συναίνεση

Ιατροί νοσηλευτές : Αυτή είναι η λύση για να εμβολιαστούν οι πολίτες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η μακρά COVID συνδέεται με δυσλετουργική αναπνοή και σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Μακρά COVID: Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι μια ιατρική κατάσταση που μπορεί συχνά να εμφανιστεί μετά από ιογενή λοίμωξη και να προκαλέσει πυρετό, πόνο και παρατεταμένη κόπωση και κατάθλιψη. Πολλοί ασθενείς με COVID-19, ορισμένοι εκ των οποίων δεν νοσηλεύτηκαν ποτέ, ανέφεραν επίμονα συμπτώματα αφού αναρρώσουν από την αρχική τους διάγνωση COVID-19. Η σοβαρή κόπωση, η γνωστική δυσκολία, ο μη αναζωογονητικός ύπνος και η μυαλγία έχουν όλα θεωρηθεί κύρια συμπτώματα για τους ασθενείς με μακρά Covid». 

Μειώθηκαν οι περιπτώσεις λοιμώδους επιπεφυκίτιδας εν μέσω Covid-19

Λοιμώδης επιπεφυκίτιδα: Υπήρξε μείωση του ποσοστού λοιμώδους επιπεφυκίτιδας σε όλο τον πληθυσμό σε συνδυασμό με παρεμβάσεις δημόσιας υγείας που υιοθετήθηκαν για τον περιορισμό του COVID-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά.

Πώς οι κρεατοελιές μετατρέπονται σε μελάνωμα

Μελάνωμα κρεατοελιές: Οι κρεατοελιές και τα μελανώματα είναι και οι δύο όγκοι του δέρματος που προέρχονται από το ίδιο κύτταρο που ονομάζεται μελανοκύτταρο. Πώς μια κρεατοελιά μπορεί να εξελιχθεί σε μελάνωμα;

Το 30% των ανεμβολίαστων εργαζομένων θα έλεγαν ψέματα για τον εμβολιασμό τους

ΗΠΑ κορωνοϊός εμβόλιο: Σχεδόν το 30% των ανεμβολίαστων εργαζομένων στις ΗΠΑ θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να παραποιήσουν την κατάσταση εμβολιασμού τους ή να κατασκευάσουν έγγραφα για διάφορους λόγους.  

Πρωτοποριακή συσκευή μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης στα κάτω άκρα

Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση: Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση συμβαίνει όταν σχηματίζεται θρόμβος αίματος σε μια φλέβα, συνήθως στο πόδι και μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές όπως η πνευμονική εμβολή. 

Μελέτη δείχνει πώς η βιταμίνη D θα μπορούσε να σταματήσει τη φλεγμονή των πνευμόνων στη νόσο COVID-19

Βιταμίνη D: Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μια μορφή βιταμίνης D θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής των πνευμόνων στον COVID-19, ωστόσο, προειδοποιούν τους ανθρώπους να μην λαμβάνουν περισσότερη από τη συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης D με την ελπίδα να αποτρέψουν τη μόλυνση από τον κορωνοϊό.

Βοηθώντας τους άλλους, κάνετε καλό στην υγεία σας

Βοήθεια υγεία: Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερους από 1.000 Αμερικανούς μεταξύ 34 και 84 ετών. Οι θετικές κοινωνικές σχέσεις συσχετίστηκαν με χαμηλότερη φλεγμονή μόνο μεταξύ των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι ήταν διαθέσιμοι να παρέχουν κοινωνική υποστήριξη στην οικογένεια και τους φίλους.

Μόλις 30% των συμβουλευτικών κέντρων για παιδιά στην Ιαπωνία έχουν σαφείς οδηγίες κατά της κακοποίησης

Ιαπωνία: Υπήρξαν περιπτώσεις στις οποίες μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου που έχουν τεθεί προσωρινά υπό προστασία παιδικών συμβουλευτικών κέντρων έχουν πέσει θύματα σεξουαλικών εγκλημάτων και οι ειδικοί ζητούν τη θέσπιση σαφών κανόνων για να διατηρείται η κατάλληλη απόσταση μεταξύ του προσωπικού και των παιδιών.