ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κορωνοϊός Πανδημία: Αισιοδοξία από το χρονικό διάστημα που διαρκεί η ανοσία

Κορωνοϊός Πανδημία: Αισιοδοξία από το χρονικό διάστημα που διαρκεί η ανοσία

Υπάρχει ένας ακόμα παράγοντας που θα επηρεάσει την επιτυχία των εκστρατειών εμβολιασμού, πέρα από τον απόλυτο αριθμό πολιτών που εμβολιάζονται σε μια κοινότητα. Αυτό είναι το χρονικό διάστημα που διαρκεί η ανοσία μετά την ανάρρωση, ή μετά τον εμβολιασμό. Όσο περισσότερο διαρκεί η ανοσία έναντι της COVID-19, τόσο καλύτερα θα λειτουργήσει η ανοσία της αγέλης.

Κορωνοϊός Πανδημία: Τα πρώτα εμβόλια για την COVID-19 που εγκρίθηκαν για επείγουσα χρήση έφτασαν σε χρόνο ρεκόρ, λιγότερο από ένα χρόνο μετά την ανακάλυψη του νέου κορωνοϊού. Πολλές εκστρατείες εμβολιασμού είναι ήδη σε εξέλιξη σε ΗΠΑ και Μ. Βρετανία, με την Ευρώπη να ακολουθεί σύντομα.

Για να εξαλειφθεί ο κορωνοϊός από την κοινότητα, θα πρέπει να ανοσοποιηθεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, ώστε να επιτευχθεί η λεγόμενη ανοσία αγέλης. Οι ειδικοί εξηγούν συχνά ότι η προστασία μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού. Η ανοσία αγέλης θα μειώσει σημαντικά την εξάπλωση της νόσου COVID-19, επειδή ο κορωνοϊός που την προκαλεί θα δυσκολεύεται πλέον πολύ να βρει έναν ξενιστή που θα μπορεί να μολύνει.

Κορωνοϊός: Αισιοδοξία από το χρονικό διάστημα που διαρκεί η ανοσία

Υπάρχει ένας ακόμα παράγοντας που θα επηρεάσει την επιτυχία των εκστρατειών εμβολιασμού, πέρα από τον απόλυτο αριθμό πολιτών που εμβολιάζονται σε μια κοινότητα. Αυτό είναι το χρονικό διάστημα που διαρκεί η ανοσία μετά την ανάρρωση, ή μετά τον εμβολιασμό. Όσο περισσότερο διαρκεί η ανοσία έναντι της COVID-19, τόσο καλύτερα θα λειτουργήσει η ανοσία της αγέλης.

Τώρα, μια νέα μελέτη ανοσίας COVID-19 μας δίνει έναν καλό λόγο να είμαστε αισιόδοξοι ότι τα εμβόλια θα βοηθήσουν τον κόσμο να ξεπεράσει την πανδημία. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι, τους οποίους προσβάλλει ο κορονοϊός, αναπτύσσουν μια ισχυρή ανοσοαπόκριση που φαίνεται να διαρκεί πολύ.

Το Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας (THL) ανακάλυψε ότι το 91% των 867 δειγμάτων που εξέτασε είχε υψηλά επίπεδα αντισωμάτων εξουδετέρωσης της COVID-19 έξι μήνες μετά την αρχική μόλυνση. Οι συμμετέχοντες ήταν άνω των 18 ετών και τους προσέβαλε ο κορωνοϊός τουλάχιστον έξι μήνες πριν από την έναρξη της μελέτης. Και οι 129 συμμετέχοντες στην έρευνα, οι οποίοι χρειάστηκε να νοσηλευτούν με COVID-19, είχαν αντισώματα έξι μήνες αργότερα.

“Το γεγονός ότι τα αντισώματα επιβιώνουν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και σε τόσο υψηλό ποσοστό ατόμων που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό αφήνει υποσχέσεις. Ειδικά η ύπαρξη εξουδετερωτικών αντισωμάτων τόσους μήνες μετά σημαίνει μακροπρόθεσμη προστασία από την COVID-19”, δήλωσε η Merit Merlin της THL.

Οι ερευνητές είχαν βρει παλιότερα ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες είχαν εξουδετερωτικά αντισώματα τέσσερις μήνες μετά την ασθένεια. Η έρευνα συνεχίζεται.

Κορωνοϊός: Πώς δημιουργούνται αντισώματα

Τα αντισώματα δημιουργούνται μετά από μόλυνση με τον ιό ή μετά από εμβόλιο. Αυτές οι πρωτεΐνες κυκλοφορούν στο αίμα και συνδέονται με την πρωτεϊνική ακίδα του ιού, εμποδίζοντάς τον να συνδεθεί και να μολύνει υγιή κύτταρα, εάν το άτομο εκτεθεί ξανά σε αυτόν. Όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ζουν τα αντισώματα, τόσο μεγαλύτερη είναι η προστασία.

Εκτός από τα εξουδετερωτικά αντισώματα, το ανοσοποιητικό σύστημα εκπαιδεύει επίσης τα λευκά αιμοσφαίρια -που ονομάζονται Β και Τ κύτταρα- να αναγνωρίζουν τον ιό, αν και όταν αυτός ξαναπροσβάλλει τον οργανισμό. Ακόμα κι αν τα εξουδετερωτικά αντισώματα εξαφανιστούν (κάτι που αναμενόμενα συμβαίνει μετά από μερικούς μήνες), αυτά τα κύτταρα Β και Τ εξακολουθούν να υπάρχουν, έτοιμα να δημιουργήσουν νέα αντισώματα και να σκοτώσουν τον ιό. Μια άλλη έρευνα έδειξε πρόσφατα ότι οι επιζώντες της COVID-19 εμφάνισαν ισχυρή απόκριση Β και Τ κυττάρων περίπου οκτώ μήνες μετά την έκθεση στον κορωνοϊό.

Η μελέτη του φινλανδικού THL επικεντρώθηκε μόνο στα εξουδετερωτικά αντισώματα, αλλά τα ευρήματα της ομάδας είναι πολλά υποσχόμενα. “Η ανακάλυψή μας ότι τα εξουδετερωτικά αντισώματα επιβιώνουν στους περισσότερους ανθρώπους για έξι μήνες μετά την μόλυνση αυξάνει την αισιοδοξία και για την μακροπρόθεσμη προστασία που παρέχεται από τα εμβόλια”, δήλωσε ένας εκ των ερευνητών του THL, ο Arto Palmu.

Κορωνοϊός: Πώς συγκρίνεται η ανοσία από τα εμβόλια σε σχέση με την ανοσία από το να περάσει κανείς την COVID-19

Μερικές από τις άλλες παρόμοιες μελέτες αντισωμάτων έχουν δείξει ότι τα αντισώματα ενάντια στην COVID-19 ενδέχεται να μειώνονται μετά από τρεις μήνες. Εάν τα περισσότερα άτομα που είχαν την ασθένεια εμφανίσουν αντισώματα μακράς διαρκείας, το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και με τα εμβολιασμένα άτομα. Μελέτες εμβολίων έδειξαν ότι οι εθελοντές σε κλινικές δοκιμές ανέπτυξαν επίπεδα αντισωμάτων συγκρίσιμα ή καλύτερα από τα άτομα που επέζησαν από την COVID-19. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι τα αντισώματα υπάρχουν για πολλούς μήνες μετά την αρχική έκθεση στον ιό.

Τα αντισώματα ενδέχεται να μην μπλοκάρουν την επαναμόλυνση ή την μόλυνση μετά τον εμβολιασμό, αλλά θα μπορούσαν να αποτρέψουν την επίθεση του ιού στους πνεύμονες. Αυτό με την σειρά του θα αποτρέψει τα σοβαρά συμπτώματα και τις σοβαρές επιπλοκές της COVID-19.

Η φινλανδική έκθεση σημειώνει ότι δεν είναι ακόμη σαφές ποια ποσότητα αντισωμάτων είναι επαρκής για να προστατευτεί το άτομο από την επανεμφάνιση ή τη σοβαρή COVID-19. Θα απαιτηθούν περισσότερες μελέτες για τη μέτρηση της ποιότητας της ανοσίας, τόσο στους επιζώντες της COVID-19, όσο και στους εμβολιασμένους. Το THL θα βελτιώνει περαιτέρω τις εκτιμήσεις αυτές καθώς περνάει ο χρόνος.

Η Κίνα βρίσκεται σε μια μοναδική θέση όπου θα μπορούσε να προσφέρει στον κόσμο περισσότερα δεδομένα σχετικά με την ανοσία απέναντι στον κορωνοϊό. Οι πρώτοι άνθρωποι στην επαρχία Wuhan, που επέζησαν από την ασθένεια, μολύνθηκαν πριν από περισσότερο από ένα χρόνο και οι δικές τους εξετάσεις αίματος θα ήταν αρκετές για να ανιχνεύσουμε τα επίπεδα αντισωμάτων, καθώς και τα κύτταρα Τ και Β.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η επιστημονική κοινότητα υποστηρίζει για το εμβόλιο: «Δεν υπήρξε καμία παράλειψη ή έκπτωση»

Πιέσεις για γρήγορη έγκριση εμβολίου του κορωνοϊού

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την κοινή έναρξη εμβολιασμών στην Ευρώπη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιες παθήσεις υγείας προκαλούνται από το σπλαχνικό λίπος;

Σπλαχνικό λίπος: Η διαχείριση των επιπέδων του σπλαχνικού λίπους σε ένα ασφαλές εύρος είναι εξαιρετικά σημαντική, όχι μόνο για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης επικίνδυνων παθήσεων για την υγεία σας, αλλά και για τη γενική σας ευημερία.

Πόσο νερό χρειάζεστε καθημερινά και πώς το χρησιμοποιεί το σώμα σας;

Υγεία νερό: Το νερό χρησιμεύει κυριολεκτικά σε κάθε κύτταρο του οργανισμού μας! Άλλωστε το μεγαλύτερο μέρος του σώματος μας αποτελείται από νερό! Καταναλώστε λοιπόν αρκετό, αν θέλετε να παραμείνετε υγιείς. 

Η σχέση μεταξύ ασθενών και νοσηλευτών επηρεάζει τη θεραπεία

Νοσηλευτές ασθενείς: Οι νοσηλευτές ψυχικής υγείας υπερασπίζονται εδώ και καιρό τη σχέση νοσηλευτή-ασθενούς ως εργαλείο που επιτρέπει την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, την ενσυναίσθηση και τη συμπόνια στο πλαίσιο της θεραπευτικής επικοινωνίας.

Οι θαυματουργές ιδιότητες του καρότου και στα φύλλα του

Φύλλα καρότου: Όλοι γνωρίζουμε για τις εξαιρετικές ιδιότητες του καρότου, καθώς και για τα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό μας. Εξίσου υγιεινά όμως είναι και τα φύλλα καρότου, τα οποία συχνά παραβλέπουμε.

Η χορήγηση από του στόματος ανοσοθεραπείας με φιστίκια σε παιδιά ηλικίας 1 έως 3 ετών προκαλεί ύφεση της αλλεργίας στο ένα πέμπτο.

Ενώ υπάρχει θεραπεία για τις αλλεργίες στα φιστίκια, εγκρίνεται μόνο σε ηλικίες 4 ετών και άνω και προστατεύει από τυχαία έκθεση σε μικρές ποσότητες φιστικιών.