Επιστημονικά Νέα

Επιστήμονες Πρόβλεψη: Αυτοί οι ιοί είναι οι πιο πιθανοί να προκαλέσουν την επόμενη πανδημία

Επιστήμονες Πρόβλεψη: Αυτοί οι ιοί είναι οι πιο πιθανοί να προκαλέσουν την επόμενη πανδημία

"Το SpillOver μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της κατανόησής μας σχετικά με τις ιογενείς απειλές για την υγεία και να μας επιτρέψει να δράσουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο υπερχειλίσεως προτού προκληθεί σωρεία πανδημιών».

Επιστήμονες Πρόβλεψη: Το διαδικτυακό εργαλείο ταξινομεί τους ιούς με τη δυνατότητά τους να μεταπηδούν από ζώα σε ανθρώπους και να προκαλούν πανδημίες. Το μυθιστόρημα coronavirus SARS-CoV-2 είναι το πιο πρόσφατο παθογόνο για «διαρροή» από ζώα σε ανθρώπους, αλλά εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι ιοί που κρύβονται στα ζώα θα μπορούσαν να αποτελέσουν παρόμοια απειλή. Τώρα, ένα νέο διαδικτυακό εργαλείο ταξινομεί τους ιούς από τη δυνατότητά τους να μεταπηδούν από ζώα σε ανθρώπους και να προκαλούν πανδημίες. Το εργαλείο, που ονομάζεται SpillOver, ουσιαστικά δημιουργεί μια «λίστα παρακολούθησης» νεοανακαλυφθέντων ιών ζώων που αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την ανθρώπινη υγεία.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι το εργαλείο ανοιχτής πρόσβασης μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άλλους επιστήμονες, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και αξιωματούχους δημόσιας υγείας για να δώσουν προτεραιότητα στους ιούς για περαιτέρω μελέτες, δραστηριότητες παρακολούθησης και μείωσης του κινδύνου, όπως πιθανώς ανάπτυξη εμβολίων ή θεραπευτικών προτού ξεσπάσει μια ασθένεια.

“Ο ιός SARS-CoV-2 είναι ένα μόνο παράδειγμα πολλών χιλιάδων ιών εκεί έξω που έχουν τη δυνατότητα να διαδοθούν από ζώα σε ανθρώπους”, είπε σε δήλωση ο Zoë Grange, ο οποίος ηγήθηκε της ανάπτυξης του SpillOver ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτο One Health του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Ντέιβις (UC Davis).

“Πρέπει να εντοπίσουμε όχι μόνο, αλλά και να δώσουμε προτεραιότητα σε ιογενείς απειλές με τον μεγαλύτερο κίνδυνο διαρροής πριν συμβεί άλλη καταστροφική πανδημία”.

Κίνδυνος υπερχείλισης

Περίπου 250 ιοί είναι γνωστό ότι είναι “ζωονοσογόνοι”, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν ήδη εκχυθεί από ζώα σε ανθρώπους, και εκτιμάται ότι 500.000 και περισσότεροι ιοί έχουν δυναμικό διάχυσης, έγραψαν οι ερευνητές σε μια εργασία για το εργαλείο SpillOver, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (5 Απριλίου) στο περιοδικό Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.

Αλλά κάθε ιός δεν είναι εξίσου πιθανό να κάνει το άλμα από ζώα σε ανθρώπους. Έτσι, οι ερευνητές δημιούργησαν μια βαθμολογία “πίστωσης” για ιούς ως τρόπο αξιολόγησης και σύγκρισης των κινδύνων τους. Για να καταλήξει στη βαθμολογία, το εργαλείο εξετάζει 32 παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον ιό και τον ξενιστή του, όπως πόσα είδη ζώων μολύνει ο ιός και πόσο συχνά οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με άγρια ​​ζώα στις περιοχές όπου έχει εντοπιστεί ο ιός.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το εργαλείο για να ταξινομήσουν 887 ιούς άγριας ζωής με βάση τον κίνδυνο διάχυσης. (Οι περισσότεροι από τους ιούς που περιλαμβάνονται στην κατάταξη ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, αλλά μερικοί είναι ήδη γνωστοί ότι είναι ζωονοσογόνοι.)

Οι 12 κορυφαίοι ιοί της λίστας ήταν γνωστοί ζωονοσογόνοι παθογόνοι παράγοντες, με τον ιό Lassa να κατατάσσεται πρώτος, τον SARS-CoV-2 δεύτερος και τον ιό Έμπολα να κατατάσσεται τρίτος. (Ο κύριος ξενιστής ζώων για τον ιό Lassa είναι αρουραίοι και ο κύριος ξενιστής για τον ιό Έμπολα πιστεύεται ότι είναι νυχτερίδες.

Οι κύριοι ξενιστές ζώων για το SARS-CoV-2 είναι άγνωστοι, αλλά ο ιός έχει βρεθεί ότι μολύνει βιζόν, λιοντάρια και τίγρεις.)

Οι συγγραφείς δήλωσαν ότι περίμεναν αυτό το αποτέλεσμα – γνωστή κατάταξη των ζωονοσογόνων στην κορυφή – και το χρησιμοποίησαν για να επικυρώσουν το εργαλείο. Όμως, δεδομένης της τρέχουσας ευρείας απειλής για την ανθρώπινη υγεία, γιατί δεν κατέλαβε την πρώτη θέση ο SARS-CoV-2;

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το εργαλείο τους κατατάσσει τις πιθανότητες μελλοντικών εκδηλώσεων. Ορισμένες σημαντικές πληροφορίες για τον ιό SARS-CoV-2 παραμένουν άγνωστες, όπως ο αριθμός των ειδών ξενιστών που μολύνουν και θα μπορούσε να πάρει την πρώτη θέση όταν οι ερευνητές μάθουν περισσότερα γι’ αυτόν, ανέφεραν οι συγγραφείς.

Μεταξύ ιών που δεν είναι ακόμη ζωονοσογόνοι, ο κορυφαίος ιός ήταν ο coronavirus 229E (στέλεχος νυχτερίδας), ο οποίος ανήκει στην ίδια ιική οικογένεια με τον SARS-CoV-2 και μολύνει νυχτερίδες στην Αφρική, σύμφωνα με πληροφορίες από το SpillOver.

Ένας άλλος κορυφαίος ιός είναι ο κορωνοϊός PREDICT CoV-35, ο οποίος ανήκει επίσης στην οικογένεια του κορωνοϊού και μολύνει νυχτερίδες στην Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία.

Οι συγγραφείς σημείωσαν ότι το SpillOver είναι μια πλατφόρμα crowdsourcing που επιτρέπει σε άλλους ερευνητές να συνεισφέρουν δεδομένα σχετικά με ιούς που ήδη περιλαμβάνονται στη λίστα ή να προσθέσουν ιούς στη λίστα και οι κατατάξεις μπορεί να αλλάξουν καθώς προστίθενται νέα δεδομένα.

“Αυτό το εργαλείο προορίζεται να ξεκινήσει μια παγκόσμια συνομιλία που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε πολύ περισσότερο από το πώς σκεφτήκαμε την κατάταξη ιών στο παρελθόν και επιτρέποντας σε επιστημονική συνεργασία σε πραγματικό χρόνο να εντοπίσουμε νέες απειλές νωρίς”, είπε στη δήλωση η συν-συγγραφέας της μελέτης Jonna Mazet, καθηγήτρια στο στη Σχολή Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Ντέιβις.

“Το SpillOver μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της κατανόησής μας σχετικά με τις ιογενείς απειλές για την υγεία και να μας επιτρέψει να δράσουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο υπερχειλίσεως προτού προκληθεί σωρεία πανδημιών».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Οι ειδικοί αποκαλύπτουν λεπτομέρειες σχετικά με την καταγωγή της Covid

Στη διαχείριση κινδύνων εστιάζει ο ΠΟΥ - Έμφαση στη μείωση βιολογικών κινδύνων

Η Covid-19 θα μπορούσε να φέρει μια νέα εποχή πολιτικής στη δημόσια υγεία - Θα το κάνει;

Έφτασε στην Κίνα η ομάδα του ΠΟΥ για να ερευνήσει την αρχή της πανδημίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η παύση του εμβολίου της J&J ήταν ένα μεγάλο λάθος δηλώνει ο καθηγητής ιατρικής Δρ. Marc Siegel

Δρ Marc Siegel: Τα μηνύματα κατά του φόβου είναι σημαντικά για τους κλινικούς ιατρούς που προσπαθούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να θέσουν τους κινδύνους σε προοπτική. Siegel: «Τεράστια πυρκαγιά» στα μηνύματα εμβολίων από τον Fauci, αξιωματούχους υγείας. Ο καθηγητής Ιατρικής και ιατρικός συνεργάτης της Fox News, Dr. Marc Siegel, συζητά την εκτεταμένη κριτική για την […]

Τα εκπαιδευμένα σκυλιά μπορούν να μυρίσουν κορωνoϊό σε δείγματα ούρων

Σε μελλοντικές μελέτες, οι ερευνητές θα πρέπει να εκπαιδεύουν σκύλους σε διαφορετικά δείγματα και να μην δοκιμάζουν επανειλημμένα τα σκυλιά σε δείγματα από τα ίδια άτομα, σύμφωνα με τη δήλωση.

Οι άνω των 50 που κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες κινδυνεύουν περισσότερο από άνια

Άνια: Άτομα που κοιμούνται τακτικά για έξι ώρες ή λιγότερο κάθε βράδυ στη μέση ηλικία είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με εκείνους που συνήθως καταφέρνουν να κοιμηθούν επτά ώρες, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη μελέτη για την ασθένεια.

Ωκεάνια ζώα της Εδιακρανικής εποχής είναι οι αρχαίοι μας πρόγονοι

Θάλασσα Ζωή: Πάνω από μισό δισεκατομμύριο χρόνια πριν, ακέφαλα θαλάσσια πλάσματα που έμοιαζαν με φύλλα κατοικούσαν τις αρχέγονες θάλασσες. Παρόλο που αυτά τα αρχέγονα ζώα δεν έμοιαζαν με εμάς, μερικά από τα πιο σημαντικά γονίδια μας μπορεί να είναι "λείψανα" ηλικίας 555 εκατομμυρίων ετών αυτών τα χαμένων πλασμάτων, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Το εμβόλιο οπιοειδών θα μπορούσε να είναι «αλλαγή του παιχνιδιού για εθισμό», λέει ερευνητής

Το αμερικανικό σχέδιο διάσωσης περιλαμβάνει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια που προορίζονται για την πρόληψη και τη θεραπεία της κατάχρησης ναρκωτικών και 30 εκατομμύρια δολάρια περισσότερα για τοπικές υπηρεσίες προς όφελος των τοξικομανών.

Δοκιμές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για την αξιολόγηση των ανοσολογικών αντιδράσεων από την επαναμόλυνση με τον ιό του κορωνοϊού

"Η διατήρηση του ρυθμού της επιστημονικής έρευνας και ανάπτυξης, μέσω κρίσιμων μελετών όπως αυτή, παραμένει ο μόνος τρόπος που θα μπορέσουμε πραγματικά να ξεπεράσουμε αυτήν την πανδημία και να την ελέγξουμε".

Το αντιιικό φάρμακο κορωνοϊού δείχνει υπόσχεση σε χάμστερ, και μπαίνει σε δοκιμές σε ανθρώπους

"Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η θεραπεία με MK-4482 θα μπορούσε ενδεχομένως να μετριάσει τις εκθέσεις υψηλού κινδύνου στον SARS-CoV-2 και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της καθιερωμένης λοίμωξης SARS-CoV-2 μόνη της ή πιθανώς σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες", λέει η συνοδευτική έκδοση από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας NIH.

Ο κορωνοϊός δεν περνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό αλλά σκοτώνει τους νευρώνες με έμμεσο τρόπο

Κορωνοϊός Εγκέφαλος: Η μεγαλύτερη παθολογοανατομική μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα σε νεκρούς της πανδημίας δείχνει ότι ο κορωνοϊός δεν εισέρχεται στον εγκέφαλο, παρόλα αυτά όμως προκαλεί σοβαρές βλάβες που ίσως εξηγούν τα νευρολογικά συμπτώματα πολλών ασθενών.