Επιστημονικά Νέα

Έμβρυα προστασία: Τα νανοσωματίδια διασχίζουν τον πλακούντα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Έμβρυα προστασία: Τα νανοσωματίδια διασχίζουν τον πλακούντα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Έμβρυα προστασία: Γνωρίζοντας ότι τα νανοσωματίδια μεταναστεύουν από τους πνεύμονες της μητέρας στον πλακούντα και τους εμβρυϊκούς ιστούς, μπορούμε να ενημερώσουμε μελλοντικές μελέτες για την έκθεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, την υγεία του εμβρύου και την αναπτυξιακή έναρξη της νόσου.

Τα εισπνεόμενα νανοσωματίδια μπορούν να διασχίσουν το φυσικό, προστατευτικό φράγμα που συνήθως προστατεύει τα έμβρυα, σύμφωνα με επιστήμονες του Πανεπιστημίου Rutgers που μελετούν παράγοντες που προκαλούν μωρά με χαμηλό βάρος. Οι επιστήμονες ανέφεραν στο ιατρικό περιοδικό Placenta ότι κατάφεραν να παρακολουθήσουν την κίνηση των νανοσωματιδίων από διοξείδιο του τιτανίου μετάλλου μέσα από τα σώματα εγκύων αρουραίων. Μετά την εισπνοή των νανοσωματιδίων στους πνεύμονες των τρωκτικών, μερικά από αυτά διέφυγαν από αυτό το αρχικό φράγμα. Από εκεί, τα σωματίδια έρεαν μέσω των πλακούντων, οι οποίοι γενικά φιλτράρουν τις ξένες ουσίες για να προστατεύσουν το έμβρυο. “Τα σωματίδια είναι μικρά και είναι πραγματικά δύσκολο να βρεθούν”, είπε η Phoebe Stapleton, συγγραφέας και επίκουρη καθηγήτρια στο Rutgers Ernest Mario School of Pharmacy και μέλος ΔΕΠ στο Rutgers Environmental and Occupational Health Sciences Institute.

“Όμως, χρησιμοποιώντας ορισμένες εξειδικευμένες τεχνικές, βρήκαμε στοιχεία ότι τα σωματίδια μπορούν να μεταναστεύσουν από τον πνεύμονα στον πλακούντα και πιθανώς στους εμβρυϊκούς ιστούς μετά από έκθεση της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο πλακούντας δεν λειτουργεί ως φραγμός σε αυτά τα σωματίδια. Ούτε οι πνεύμονες.” Τα περισσότερα νανοσωματίδια είναι κατασκευασμένα, με λίγα να παράγονται φυσικά. Αυτά τα σωματίδια χρησιμοποιούνται σε χιλιάδες προϊόντα, από αντηλιακά μέχρι φαρμακευτικά προϊόντα και αθλητικό εξοπλισμό. Εκτιμώνται ιδιαίτερα επειδή μπορούν να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων και να παράγουν στιβαρά, αν και ελαφριά προϊόντα.

Τα νανοσωματίδια ονομάζονται έτσι επειδή έχουν πλάτος μικρότερο από 100 νανόμετρα, που σημαίνει ότι είναι δεκάδες χιλιάδες φορές μικρότερα από τη διάμετρο μιας ανθρώπινης τρίχας. Παρά τη χρησιμότητά τους, τα υλικά νανοκλίμακας είναι ελάχιστα κατανοητά, με “πολύ λίγα γνωστά για τις πιθανές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον”, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας. Κατά τη διάρκεια του πειράματος, οι επιστήμονες εξεπλάγησαν όταν ανίχνευσαν επίσης διοξείδιο του τιτανίου στην ομάδα ελέγχου των αρουραίων που δεν είχαν λάβει νανοσωματίδια για εισπνοή. Αποδεικνύεται ότι η τροφή που δίνεται στα ζώα περιείχε διοξείδιο του τιτανίου. Ως αποτέλεσμα, οι ερευνητές μπόρεσαν να παρατηρήσουν τη διαδρομή που πήρε το μέταλλο μέσα από το σώμα ενός αρουραίου.

Η έρευνα προέκυψε από έρευνες για τα αίτια του χαμηλού βάρους γέννησης σε ανθρώπινα βρέφη. Τα νεογνά που ζυγίζουν λιγότερο από 5,5 κιλά μπορεί να υποστούν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία ως βρέφη και σε όλη τους τη ζωή. Σύμφωνα με τον Stapleton, μια θεωρία είναι ότι οι μητέρες που γεννούν μωρά με χαμηλό βάρος γέννησης μπορεί να έχουν εισπνεύσει επιβλαβή σωματίδια. Η προκύπτουσα φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει τα σωματικά συστήματα, όπως τη ροή του αίματος στη μήτρα, που θα μπορούσε να αναστείλει την ανάπτυξη του εμβρύου. “Τώρα που γνωρίζουμε ότι τα νανοσωματίδια μεταναστεύουν – από τους πνεύμονες της μητέρας στον πλακούντα και τους εμβρυϊκούς ιστούς – μπορούμε να εργαστούμε για να απαντήσουμε σε άλλες ερωτήσεις”, είπε ο Stapleton. “Αυτή η λεπτομέρεια της μεταφοράς θα βοηθήσει στην ενημέρωση μελλοντικών μελετών για την έκθεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, την υγεία του εμβρύου και την αναπτυξιακή έναρξη της νόσου”. 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί η θνησιγένεια δεν αποτελεί σφάλμα της μητέρας; [vid]

Απολαύστε την ερωτική επαφή ενώ είστε έγκυος

Ο πλακούντας έχει αναφερθεί από ερευνητές ως το λεγόμενο «μαύρο κουτί» της εγκυμοσύνης

Ο αστικός σχεδιασμός επηρεάζει τη γνωστική & κινητική ανάπτυξη των παιδιών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η έρευνα εμβολίων mRNA κέρδισε το Νόμπελ Ιατρικής τη Δευτέρα

«Νομίζω ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικά καλή εστίαση για το Βραβείο Ειρήνης φέτος» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νταν Σμιθ, επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, μετά από ένα χρόνο ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλο τον κόσμο. Για το Βραβείο Οικονομίας, η έρευνα για την ανισότητα εισοδήματος και πλούτου θα μπορούσε να τιμηθεί.

Πώς η άσκηση μπορεί να επηρεάζει τα άτομα με διαβήτη;

Διαβήτης: Η άσκηση είναι ένα ισχυρό εργαλείο στην εργαλειοθήκη διαχείρισης του διαβήτη και όταν γίνεται με ασφάλεια και συνέπεια, μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη υγεία και βελτιωμένη ποιότητα ζωής.

Κολπικός δακτύλιος πρόκειται σύντομα να κυκλοφορήσει στη Νότια Αφρική για την πρόληψη του HIV

Οι γυναίκες πλήττονται δυσανάλογα από τον ιό HIV στη Νότια Αφρική, αντιπροσωπεύοντας το 64% των 7,4 εκατομμυρίων ενηλίκων που ζουν με τον ιό στη χώρα. «Ελπίζουμε ότι πολλές ακόμη χώρες θα ακολουθήσουν την κίνηση της Νότιας Αφρικής», δήλωσε ο Σάντς. Ο δακτύλιος έχει εγκριθεί και έχει υποβληθεί σε μελέτες εφαρμογής σε διάφορες χώρες της ηπείρου, όπως η Ουγκάντα, η Κένυα και η Ζιμπάμπουε.