Επιστημονικά Νέα

Πλαστικά υγεία: Κίνδυνοι λόγω μικρο-νανοπλαστικών στα τρόφιμα

Πλαστικά υγεία: Κίνδυνοι λόγω μικρο-νανοπλαστικών στα τρόφιμα

Πλαστικά υγεία: Οι πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις των πλαστικών σωματιδίων στην υγεία θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα επιδράσεις σε άτομα με επιβάρυνση χρόνιων ασθενειών.

Πέντε γραμμάρια πλαστικών σωματιδίων εισέρχονται κατά μέσο όρο στον ανθρώπινο γαστρεντερικό σωλήνα ανά άτομο την εβδομάδα. Αυτό είναι περίπου ισοδύναμο με το βάρος μιας πιστωτικής κάρτας. Το εάν τα μικροπλαστικά και τα νανοπλαστικά αποτελούν κίνδυνο για την υγεία διερευνάται σε πολυάριθμες μελέτες, αλλά είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστο μέχρι σήμερα. Μια ερευνητική ομάδα από το MedUni Vienna συνόψισε τώρα την τρέχουσα κατάσταση της επιστημονικής γνώσης. Το άρθρο ανασκόπησης μόλις δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Exposure & Health.

Η ιατρική έρευνα για το θέμα επικεντρώνεται στο πεπτικό σύστημα όπου μικρο- και νανοπλαστικά σωματίδια (MNPs) μπορούν να βρεθούν στον ιστό. Πειραματικές μελέτες δείχνουν ότι τα MNP που λαμβάνονται μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα οδηγούν σε αλλαγές στη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου. Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την Elisabeth Gruber (Division of Visceral Surgery of MedUni Vienna’s Department for General Surgery) και τον Lukas Kenner (Department of Pathology MedUni Vienna, Comprehensive Cancer Centre (CCC) MedUni Vienna and Vienna General Hospital, Department of Laboratory of AnimniM Paed ) αναφέρουν ότι τέτοιες αλλαγές σχετίζονται με την ανάπτυξη μεταβολικών ασθενειών όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία ή η χρόνια ηπατική νόσος.

Εκτός από τις επιδράσεις στο μικροβίωμα του εντέρου, οι επιστήμονες περιέγραψαν επίσης συγκεκριμένους μοριακούς μηχανισμούς που διευκολύνουν την πρόσληψη MNP στον ιστό του εντέρου. Χρησιμοποιώντας ειδικές αναλύσεις, αποδείχθηκε ότι τα MNP στη γαστρεντερική οδό θα μπορούσαν όλο και περισσότερο να προσληφθούν στον ιστό υπό ορισμένες φυσικοχημικές συνθήκες και να ενεργοποιήσουν μηχανισμούς που εμπλέκονται στις τοπικές φλεγμονώδεις και ανοσολογικές αποκρίσεις. Τα νανοπλαστικά συγκεκριμένα συνδέονται με βιοχημικές διεργασίες που εμπλέκονται καθοριστικά στην καρκινογένεση.

Πλαστικά σωματίδια και στο πόσιμο νερό

Τα νανοπλαστικά ορίζονται ως με μέγεθος μικρότερο από 0,001 χιλιοστά, ενώ τα μικροπλαστικά, στα 0,001 έως 5 χιλιοστά, εξακολουθούν να είναι σε κάποιο βαθμό ορατά με γυμνό μάτι. Τα MNP εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα από απορρίμματα συσκευασίας, μεταξύ άλλων πηγών. Τα πλαστικά σωματίδια δεν διακινούνται μόνο στο σώμα μέσω τροφής, όπως η θαλάσσια ζωή ή το θαλασσινό αλάτι, αλλά και η κατανάλωση αλκοόλ παίζει ρόλο. Σύμφωνα με μια μελέτη, όποιος πίνει το συνιστώμενο 1,5 έως δύο λίτρα νερό την ημέρα από πλαστικά μπουκάλια, προσλαμβάνει περίπου 90.000 πλαστικά σωματίδια ετησίως μόνο με αυτόν τον τρόπο.

Ωστόσο, όσοι επιλέγουν το νερό της βρύσης μπορούν, ανάλογα με τη γεωγραφική τους θέση, να μειώσουν την ποσότητα που προσλαμβάνεται σε 40.000 πλαστικά σωματίδια. Οι ερευνητές κατέδειξαν επίσης εκτεταμένη μόλυνση του μεταλλικού νερού με ξενοορμόνες που εκπλύθηκαν από φιάλες PET (τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο). Οι ξενοορμόνες είναι γνωστό ότι επιδεικνύουν οιστρογονική δραστηριότητα που μπορεί να δράσει καρκινογόνα στο σώμα.

Οι πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις των πλαστικών σωματιδίων στην υγεία θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα επιδράσεις σε άτομα με επιβάρυνση χρόνιων ασθενειών, λέει ο Lukas Kenner. “Ένα υγιές έντερο είναι πιο πιθανό να αποκρούει τον κίνδυνο για την υγεία. Αλλά τοπικές αλλαγές στο γαστρεντερικό σωλήνα, όπως αυτές που υπάρχουν σε χρόνιες ασθένειες ή ακόμα και αρνητικό στρες, θα μπορούσαν να τα καταστήσουν ευάλωτα στις βλαβερές επιπτώσεις των MNPs.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σχέση μεταξύ πλαστικών και παχυσαρκίας υποδηλώνει νέα μελέτη

Τα Μικροπλαστικά συνδέονται με τη Φλεγμονώδη Νόσο του Εντέρου

Εισπνέουμε μικροπλαστικά σε επιβλαβείς για την υγεία μας ποσότητες

Τα πλαστικά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδειαγγειακής νόσου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η καταπολέμηση του καρκίνου είναι πιο αποτελεσματική την αυγή, διαπιστώνει μελέτη

Οι ερευνητές θέλουν τώρα να επιβεβαιώσουν και να βελτιώσουν αυτά τα πρώτα ευρήματα μέσω κλινικών μελετών. Ωστόσο, η ίδια η ιδέα ότι μια θεραπεία μπορεί να γίνει πιο ισχυρή ανάλογα με την ώρα της ημέρας ανοίγει κάποιες εκπληκτικές δυνατότητες.

Πώς επηρεάζεται ο σίδηρος από την ηλικία;

Σίδηρος: Η κατανόηση του τοπίου της γονιδιακής έκφρασης κατά τη διάρκεια της συσσώρευσης σιδήρου που σχετίζεται με την ηλικία μπορεί να μας βοηθήσει να αποσαφηνίσουμε τις μοριακές οδούς και τις πιθανές προληπτικές στρατηγικές κατά των νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Πώς σχετίζεται το αλκοόλ με την άνοια;

Άνοια: Τις τελευταίες δεκαετίες, ο εκτιμώμενος παγκόσμιος επιπολασμός της άνοιας έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, από 20,2 εκατομμύρια το 1990 σε 57,4 εκατομμύρια το 2019.

Η σοβαρή COVID-19 σχετίζεται με μοριακές υπογραφές γήρανσης στον ανθρώπινο εγκέφαλο

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τα δείγματα εγκεφάλου από τους ασθενείς με COVID-19 που ελήφθησαν για μια άλλη ομάδα ανθρώπων που είχαν πεθάνει από άλλες αιτίες, μερικοί από τους οποίους ήταν σχετικά νέοι και μερικοί από τους οποίους ήταν άνω των 71 ετών.

Πώς διατηρήθηκε η πρόληψη του HIV κατά τη διάρκεια της πανδημίας

HIV: Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πραγματοποιήθηκαν συνολικά 2.471.614 τεστ HIV, σε 190.955 άτομα συνταγογραφήθηκε προφύλαξη από την προέκθεση (PrEP) και 8.438 άτομα έλαβαν διάγνωση μόλυνσης από τον ιό HIV κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Μία νέα ανακάλυψη έρχεται στο φως για τις επιληπτικές κρίσεις

Επιληψία: Οι επιληπτικές κρίσεις φαίνεται να ωθούν τους εγκεφάλους των ποντικών να παράγουν περισσότερη μυελίνη, το μονωτικό στρώμα γύρω από τα νευρικά κύτταρα, ανακάλυψαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.