Επιστημονικά Νέα

Εμβολιασμός: Το εμβόλιο προστατεύει την εγκυμονούσα περισσότερο από τη φυσική μόλυνση

Εμβολιασμός: Το εμβόλιο προστατεύει την εγκυμονούσα περισσότερο από τη φυσική μόλυνση

Εμβολιασμός: Ο χρόνος από τη μόλυνση ή τον εμβολιασμό έως τον τοκετό είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την αποτελεσματικότητα της μεταφοράς της προστασίας του COVID-19 από τη μητέρα στο βρέφος, σύμφωνα με μια μελέτη.

Ο χρόνος από τη μόλυνση ή τον εμβολιασμό έως τον τοκετό είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την αποτελεσματικότητα της μεταφοράς της προστασίας του COVID-19 από τη μητέρα στο βρέφος, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 9 Νοεμβρίου στο JAMA Network Open.

Τα εμβόλια κατά του Covid-19 προστατεύουν τις εγκύους

Ο Dustin D. Flannery, D.O., από το Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας και οι συνεργάτες του εξέτασαν εάν η μεταφορά αντισωμάτων του πλακούντα μετά τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 διαφέρει από τη μόλυνση μετά από σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο κορωνοϊού 2 (SARS-CoV-2) σε έγκυα άτομα. Δείγματα ορού αίματος μητέρας και ομφάλιου λώρου αναλύθηκαν για μετρήσεις επιπέδου αντισωμάτων για 585 δυάδες μητέρας-νεογνών (9 Αυγούστου 2020 έως 25 Απριλίου 2021).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ανοσοσφαιρίνη (Ig) G ανιχνεύθηκε στο αίμα του ομφάλιου λώρου από το 95,2 τοις εκατό των νεογνών. Μεταξύ 169 ληπτών εμβολίων, το γεωμετρικό μέσο επίπεδο IgG ήταν σημαντικά υψηλότερο έναντι 408 ατόμων μετά τη μόλυνση (33,88 αυθαίρετα U/mL έναντι 2,80 αυθαίρετα U/mL). Μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο mRNA-1273 (Moderna), τα γεωμετρικά μέσα επίπεδα IgG ήταν υψηλότερα από ό,τι για το εμβόλιο BNT162b2 (Pfizer/BioNTech) (53,74 αυθαίρετα U/mL έναντι 25,45 αυθαίρετα U/mL). Μετά τον εμβολιασμό, οι αναλογίες μεταφοράς πλακούντα ήταν χαμηλότερες έναντι της μετά τη μόλυνση (0,80 έναντι 1,06) αλλά ήταν παρόμοιοι μεταξύ των εμβολίων mRNA. Ο χρόνος από τη μόλυνση ή τον εμβολιασμό έως τον τοκετό συσχετίστηκε με την αναλογία μεταφοράς κατά την προσαρμογή της ηλικίας κύησης κατά τον τοκετό και των μητρικών υπερτασικών διαταραχών, του διαβήτη και της παχυσαρκίας. Ήδη από τις 26 εβδομάδες κύησης, ήταν ανιχνεύσιμη η μεταφορά αντισωμάτων από τον πλακούντα. Αναλογία μεταφοράς υψηλότερη από 1,0 παρατηρήθηκε στο 94,1 τοις εκατό των γεννήσεων σε ≥36 εβδομάδες κύησης έως οκτώ εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό.

«Δεδομένου ότι η εγκυμοσύνη είναι ένας παράγοντας κινδύνου για σοβαρό COVID-19, αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι οι έγκυες θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τα μωρά τους», δήλωσε ο Flannery σε δήλωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των παιδιών από 6 μηνών έως 4 ετών

Η Ουγκάντα επεκτείνει τα λουκέτα καθώς εξαπλώνεται ο Έμπολα

Το εμβόλιο για Covid-19 διασφαλίζει μεγαλύτερη ανοσία στον οργανισμό μας

Οι μεταλλάξεις της ευλογιάς των πιθήκων προκαλούν ταχεία εξάπλωση του ιού, ο οποίος αποφεύγει τα φάρμακα και τα εμβόλια, σύμφωνα με μελέτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το τεστ ομιλίας ενός λεπτού θα μπορούσε να βοηθήσει στην αξιολόγηση του κινδύνου άνοιας

«Οι αξιολογήσεις που βασίζονται στην ομιλία είναι μια άλλη ευκαιρία για να εξοικονομήσουμε χρόνο ως γιατροί για να κάνουμε αξιολογήσεις πριν έρθει κάποιος στην κλινική μνήμης», είπε.

Σταδιακή γνωστική εξασθένηση σε ενήλικες με τρέμουλο στα χέρια

Ιδιοπαθής τρόμος: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει λεπτομέρειες σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο ήπιας γνωστικής εξασθένησης και άνοιας που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα άτομα με ιδιοπαθή τρόμο.

Τι είναι η σκωληκοειδίτιδα και πότε πρέπει να αφαιρείται;

Σκωληκοειδίτιδα χειρουργείο: Η σκωληκοειδίτιδα είναι μια ιατρική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τη φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, ενός μικρού θύλακα που βρίσκεται στο κάτω δεξιό μέρος της κοιλιάς.

Τι είναι η νόσος του Addison και πώς αντιμετωπίζεται;

Νόσος Addison: Η νόσος του Addison, γνωστή και ως πρωτοπαθής επινεφριδιακή ανεπάρκεια, είναι μια σπάνια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή παραγωγή κορτιζόλης και συχνά ορμονών αλδοστερόνης από τα επινεφρίδια.

Τι είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται;

Aγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα: Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (AS) είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος που επηρεάζει κυρίως τη σπονδυλική στήλη, προκαλώντας πόνο, δυσκαμψία και τελικά σύντηξη των σπονδύλων.