Επιστημονικά Νέα

Ελληνίδα Ερευνήτρια: Δημιούργησε φορητή συσκευή ανίχνευσης κορωνοϊού που λειτουργεί σαν το αλκοτέστ.

Ελληνίδα Ερευνήτρια: Δημιούργησε φορητή συσκευή ανίχνευσης κορωνοϊού που λειτουργεί σαν το αλκοτέστ.

Η πατέντα τους έχει ήδη σταλεί στον FDA, αλλά η έγκριση έχει καθυστερήσει. Παράλληλα, μεγάλο ενδιαφέρον έχουν δηλώσει μεγάλες πολυεθνικές αλλά και αθλητικές επιχειρήσεις εκ των κορυφαίων του πλανήτη, όπως είναι το NBA και το NFL, ενώ το τεστ το έχει ζητήσει και το Broadway -μεταξύ πάρα πολλών άλλων κολοσσών και χωρών.

Ελληνίδα Ερευνήτρια: Όλοι γνωρίζουμε πόσο δυσάρεστη είναι η διαδικασία των τεστ κορωνοϊού πια. Και το αποτέλεσμα είναι αμφίβολο, έτσι συχνά καταφεύγουμε στον μοριακό έλεγχο που έχει την ίδια διαδικασία λήψης και χρειάζεται ώρες για να βγει. Επιπλέον, έχει γίνει σαφές ότι τα απλά και συνήθη τεστ δυσκολεύονται κατά 80% να ανιχνεύσουν την εκκίνηση της μόλυνσης.

Η Πελαγία Ειρήνη Γκούμα, όμως, καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών, Διευθύντρια στο Κέντρο Νανοϋλικών και Ανάπτυξης Αισθητήρων στο Ohio State University και ερευνήτρια, έχει κάνει μια πολύ σημαντική ανακάλυψη: Δημιούργησε μια φορητή συσκευή, η οποία λειτουργεί σαν το αλκοτέστ. Το άτομο μπορεί να φυσήξει σε ένα ειδικό στόμιο και μετά από 15 μόλις δευτερόλεπτα γνωρίζει το αποτέλεσμα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν online πριν από λίγες μέρες στο περιοδικό PLOS ONE. Η φορητή συσκευή μάλιστα μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως και 300 φορές από διαφορετικά άτομα, αρκεί φυσικά να αλλαχθεί το στόμιο. Με μαζική παραγωγή κοστίζει μόνο 20 δολάρια. Η ακρίβεια του τεστ αναπνοής είναι αρκετά υψηλά, φτάνει στο 80% ενώ η ακρίβεια του μοριακού τεστ κυμαίνεται από 78-90%. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε έχει αρκετά υποσχόμενα αποτελέσματα και έγινε σε συνεργασία με τον Milutin Stanaćević, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Stony Brook.

Η δρ. Γκούμα εξηγεί την τεχνολογία που κρύβεται πίσω από αυτή τη σημαντική ανακάλυψη: «Η συγκεκριμένη καινοτόμα τεχνολογία χρησιμοποιεί νανοαισθητήρες για τον εντοπισμό και τη μέτρηση συγκεκριμένων βιοδεικτών της αναπνοής. Αυτή είναι και η πρώτη μελέτη που αναδεικνύει τη χρήση ενός συστήματος που βασίζεται στην αναπνοή με νανοαισθητήρα για την ανίχνευση μιας ιογενούς μόλυνσης από εκπνεόμενα αποτυπώματα αναπνοής».

Ο Dr. Matthew Exline, επικεφαλής ερευνητής, διευθυντής της μονάδας εντατικής θεραπείας στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο και καθηγητής εσωτερικής ιατρικής σχολίασε τα ενθαρρυντικά στοιχεία της έρευνας: «Τα μοριακά τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού αποτυγχάνουν να εντοπίσουν τις πρώιμες λοιμώξεις και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι θετικά μετά την αρχική λοίμωξη. Αυτή η μη επεμβατική μέθοδος ανίχνευσης του κορωνοϊού μέσω της αναπνοής μας επιτρέπει να εντοπίζουμε τις αρχικές λοιμώξεις κορωνοϊού εντός 72 ωρών από την έναρξη της αναπνευστικής ανεπάρκειας, γεγονός που κάνει τους ελέγχους μας γρηγορότερους».

Η πατέντα τους έχει ήδη σταλεί στον FDA, αλλά η έγκριση έχει καθυστερήσει. Παράλληλα, μεγάλο ενδιαφέρον έχουν δηλώσει μεγάλες πολυεθνικές αλλά και αθλητικές επιχειρήσεις εκ των κορυφαίων του πλανήτη, όπως είναι το NBA και το NFL, ενώ το τεστ το έχει ζητήσει και το Broadway -μεταξύ πάρα πολλών άλλων κολοσσών και χωρών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των τεστ self-RAPID

Test ανίχνευσης κορωνοιού : Όσα θα έπρεπε να γνωρίζετε

Έφτασαν στην Ελλάδα 1 εκατ. self test -Από αύριο στα φαρμακεία [pics, vtr]

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή έκθεση σε παντοτινά χημικά

Παντοτινά χημικά: Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών σε ενήλικες, μειωμένη ανταπόκριση αντισωμάτων σε λοίμωξη ή εμβολιασμό σε παιδιά και ενήλικες, μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη και δυσλιπιδαιμία σε παιδιά και ενήλικες.

Τι είναι η ομοιοπαθητική και πόσο βοηθάει στην καλή λειτουργία της υγείας;

Εναλλακτική ιατρική: Έχουν γίνει αρκετές ανασκοπήσεις των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής. Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται για ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα παθήσεων υγείας.

Πώς βοηθούν οι νευροφυσιολογικές τεχνικές στη θεραπεία της νόσου Alzheimer;

Alzheimer: Μια νέα συλλογή άρθρων διερευνά τη χαρτογράφηση της υπερδιέγερσης του εγκεφάλου που στηρίζει τη δυσρύθμιση της επαγρύπνησης, τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης και την επικύρωση αποτελεσματικών βιοδεικτών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Τονώστε την υγεία του στήθους σας

Στήθος: Είτε έχετε μεγάλο είτε μικρό στήθος, να ξέρετε ότι είναι όμορφο, ανεξάρτητα από το σχήμα ή το μέγεθος. Κάποιοι νιώθουν άνετα μέσα σε αυτό. Ωστόσο, για πολλούς, το μικρό στήθος μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται ανασφαλείς.

Ποιο είναι το αυτοάνοσο που επηρεάζει τις αρθρώσεις;

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει την επένδυση των αρθρώσεων σας, προκαλώντας επώδυνο πρήξιμο που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε διάβρωση των οστών και παραμόρφωση των αρθρώσεων.