Επιστημονικά Νέα

Εγκυμοσύνη: Η σωματική δραστηριότητα της εγκύου συνδέεται με την πνευμονική λειτουργία του βρέφους

Εγκυμοσύνη: Η σωματική δραστηριότητα της εγκύου συνδέεται με την πνευμονική λειτουργία του βρέφους

Εγκυμοσύνη: "Στη μελέτη μας, διαπιστώσαμε ότι τα μωρά που γεννήθηκαν από αδρανείς μητέρες ήταν πιο πιθανό να ανήκουν στην ομάδα με τη χαμηλότερη πνευμονική λειτουργία σε σύγκριση με τα μωρά που γεννήθηκαν από ενεργές σωματικά μητέρες", σημειώνει η παιδίατρος, Δρ Hrefna Katrin Gudmundsdottir.

Ερευνητές από την Νορβηγία βρήκαν περαιτέρω στοιχεία ότι η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ευεργετική όχι μόνο για τις μητέρες αλλά και για τα βρέφη. Σε έρευνα που παρουσιάστηκε στο διαδικτυακό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρείας την Κυριακή 13/09, η Δρ Hrefna Katrin Gudmundsdottir ανέφερε ότι μια μελέτη σε 814 μωρά κατέδειξε, για πρώτη φορά, μια σχέση μεταξύ της κατώτερης πνευμονικής λειτουργίας σε βρέφη και της σωματικής αδράνειας στις μητέρες.

Η Δρ Gudmundsdottir, παιδίατρος και διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Όσλο στη Νορβηγία, δήλωσε: “Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα με χαμηλή πνευμονική λειτουργία στη βρεφική ηλικία έχουν υψηλότερο κίνδυνο άσθματος, άλλων αποφρακτικών πνευμονικών παθήσεων και χαμηλότερης πνευμονικής λειτουργίας αργότερα στη ζωή τους. Ως εκ τούτου, η διερεύνηση παραγόντων που μπορεί να σχετίζονται με τη λειτουργία των πνευμόνων στα βρέφη είναι σημαντική. Εάν η σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαταραχής της πνευμονικής λειτουργίας του βρέφους, θα ήταν ένας απλός, χαμηλού κόστους τρόπος για τη βελτίωση της αναπνευστικής υγείας τους”.

“Στη μελέτη μας, διαπιστώσαμε ότι τα μωρά που γεννήθηκαν από αδρανείς μητέρες ήταν πιο πιθανό να ανήκουν στην ομάδα με τη χαμηλότερη πνευμονική λειτουργία σε σύγκριση με τα μωρά που γεννήθηκαν από ενεργές σωματικά μητέρες”, προσθέτει η παιδίατρος.

Ειδικότερα, από τα 290 μωρά ανενεργών σωματικά εγκύων που συμμετείχαν στη μελέτη, το 8,6% (25) ήταν στην ομάδα με τη χαμηλότερη πνευμονική λειτουργία, σε σύγκριση με το 4,2% (22) από τα 524 μωρά των ενεργών σωματικά γυναικών.

“Παρατηρήσαμε μια τάση που αναδεικνύει την σημασία του να συμβουλεύουμε τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία και τις έγκυες σχετικά με τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν παράγοντες που επηρεάζουν τόσο τη σωματική δραστηριότητα της μητέρας όσο και τη λειτουργία των πνευμόνων στα παιδιά, τους οποίους δεν έχουμε λάβει υπόψη στην παρούσα μελέτη και θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα και ως εκ τούτου απαιτείται περισσότερη έρευνα”, διευκρίνισε η Δρ Gudmundsdottir.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο πλακούντας έχει αναφερθεί από ερευνητές ως το λεγόμενο «μαύρο κουτί» της εγκυμοσύνης

Έγκριση τον εμβολιασμό κατά την εγκυμοσύνη από την Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής

Μελέτη της ανοσιακής απόκρισης της μητέρας στον Κορωνοϊό μπορεί να βελτιώσει τη στρατηγική εμβολιασμού των εγκύων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη αποκαλύπτει το γενετικό υπόβαθρο για το ύψος της φωνής

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι παραλλαγές του ABCC9 σχετίζονται με υψηλότερο ύψος φωνής τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Οι ίδιες παραλλαγές της αλληλουχίας συνδέονται, επίσης, με υψηλότερη σφυγμική πίεση, έναν παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου, αναδεικνύοντας τους δεσμούς μεταξύ του ύψους της φωνής και των χαρακτηριστικών που σχετίζονται με την υγεία.

Η μακρά COVID μπορεί να προκληθεί από τον ιό που παραμένει στο σώμα. Ακολουθούν τα επιστημονικά δεδομένα

Ενώ οι προαναφερθείσες μελέτες παρέχουν αρχικές ενδείξεις για την παραμονή του SARS-CoV-2 πολύ καιρό μετά την αρχική μόλυνση, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να αποδειχθεί πειστική σχέση μεταξύ του παραμένοντος ιού και της μακροχρόνιας COVID.

H περίοδος των διακοπών μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καρδιά σας

Διακοπές καρδιά: Η περίοδος των διακοπών και των γιορτών μπορεί να είναι μια εποχή για κέφι, αλλά σύμφωνα με μια μελέτη, είναι μια περίοδος αιχμής για τα περιστατικά καρδιακής προσβολής.

Πώς συνδέεται η αϋπνία με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου;

Αϋπνία εγκεφαλικό: Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της αϋπνίας και της προτεραιότητας στις υγιεινές συνήθειες ύπνου για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού.

Η αναγνώριση της αιτίας της μυοκαρδιοπάθειας στα παιδιά είναι το κλειδί για αποτελεσματική θεραπεία

"Το μέλλον είναι ελπιδοφόρο, καθώς οι περιορισμοί στο μέγεθος του δείγματος και τη χρηματοδότηση στις παιδιατρικές κλινικές δοκιμές αντιμετωπίζονται τώρα με τη χρήση δικτύων μάθησης που περιλαμβάνουν πολλά κέντρα παιδιατρικής μυοκαρδιοπάθειας", δήλωσε ο Lipshultz.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η αλωπεκία;

Ανδρική αραίωση μαλλιών: Η ανδρική αραίωση είναι μια σταδιακή διαδικασία τριχόπτωσης που συνήθως ξεκινά στη δεκαετία των 30, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και νωρίτερα.