Επιστημονικά Νέα

Εγκυμοσύνη: Η σωματική δραστηριότητα της εγκύου συνδέεται με την πνευμονική λειτουργία του βρέφους

Εγκυμοσύνη: Η σωματική δραστηριότητα της εγκύου συνδέεται με την πνευμονική λειτουργία του βρέφους

Εγκυμοσύνη: "Στη μελέτη μας, διαπιστώσαμε ότι τα μωρά που γεννήθηκαν από αδρανείς μητέρες ήταν πιο πιθανό να ανήκουν στην ομάδα με τη χαμηλότερη πνευμονική λειτουργία σε σύγκριση με τα μωρά που γεννήθηκαν από ενεργές σωματικά μητέρες", σημειώνει η παιδίατρος, Δρ Hrefna Katrin Gudmundsdottir.

Ερευνητές από την Νορβηγία βρήκαν περαιτέρω στοιχεία ότι η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ευεργετική όχι μόνο για τις μητέρες αλλά και για τα βρέφη. Σε έρευνα που παρουσιάστηκε στο διαδικτυακό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρείας την Κυριακή 13/09, η Δρ Hrefna Katrin Gudmundsdottir ανέφερε ότι μια μελέτη σε 814 μωρά κατέδειξε, για πρώτη φορά, μια σχέση μεταξύ της κατώτερης πνευμονικής λειτουργίας σε βρέφη και της σωματικής αδράνειας στις μητέρες.

Η Δρ Gudmundsdottir, παιδίατρος και διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Όσλο στη Νορβηγία, δήλωσε: “Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα με χαμηλή πνευμονική λειτουργία στη βρεφική ηλικία έχουν υψηλότερο κίνδυνο άσθματος, άλλων αποφρακτικών πνευμονικών παθήσεων και χαμηλότερης πνευμονικής λειτουργίας αργότερα στη ζωή τους. Ως εκ τούτου, η διερεύνηση παραγόντων που μπορεί να σχετίζονται με τη λειτουργία των πνευμόνων στα βρέφη είναι σημαντική. Εάν η σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαταραχής της πνευμονικής λειτουργίας του βρέφους, θα ήταν ένας απλός, χαμηλού κόστους τρόπος για τη βελτίωση της αναπνευστικής υγείας τους”.

“Στη μελέτη μας, διαπιστώσαμε ότι τα μωρά που γεννήθηκαν από αδρανείς μητέρες ήταν πιο πιθανό να ανήκουν στην ομάδα με τη χαμηλότερη πνευμονική λειτουργία σε σύγκριση με τα μωρά που γεννήθηκαν από ενεργές σωματικά μητέρες”, προσθέτει η παιδίατρος.

Ειδικότερα, από τα 290 μωρά ανενεργών σωματικά εγκύων που συμμετείχαν στη μελέτη, το 8,6% (25) ήταν στην ομάδα με τη χαμηλότερη πνευμονική λειτουργία, σε σύγκριση με το 4,2% (22) από τα 524 μωρά των ενεργών σωματικά γυναικών.

“Παρατηρήσαμε μια τάση που αναδεικνύει την σημασία του να συμβουλεύουμε τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία και τις έγκυες σχετικά με τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν παράγοντες που επηρεάζουν τόσο τη σωματική δραστηριότητα της μητέρας όσο και τη λειτουργία των πνευμόνων στα παιδιά, τους οποίους δεν έχουμε λάβει υπόψη στην παρούσα μελέτη και θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα και ως εκ τούτου απαιτείται περισσότερη έρευνα”, διευκρίνισε η Δρ Gudmundsdottir.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο πλακούντας έχει αναφερθεί από ερευνητές ως το λεγόμενο «μαύρο κουτί» της εγκυμοσύνης

Έγκριση τον εμβολιασμό κατά την εγκυμοσύνη από την Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής

Μελέτη της ανοσιακής απόκρισης της μητέρας στον Κορωνοϊό μπορεί να βελτιώσει τη στρατηγική εμβολιασμού των εγκύων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η άσκηση προστατεύει την καρδιά μέσω μίας διαδικασίας γνωστής ως ισχαιμικής προετοιμασίας

Αθλητισμός: Μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι η ισχαιμική προετοιμασία φαίνεται να προστατεύει την καρδιά εάν συμβεί έμφραγμα αργότερα, μειώνοντας τη βλάβη έως και 50%.

Νέα έρευνα εντοπίζει την πιθανή αιτία της νόσου Αλτσχάιμερ, παρέχοντας δυνατότητες για νέα θεραπεία

Αλτσχάιμερ: "Ενώ τώρα χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, το αποτέλεσμα της μελέτης δείχνει ότι η αφθονία των τοξικών πρωτεϊνικών εναποθέσεων στο αίμα θα μπορούσε δυνητικά να αντιμετωπιστεί μέσω της διατροφής ενός ατόμου και ορισμένων φαρμάκων που θα μπορούσαν να στοχεύσουν συγκεκριμένατα τα επίπεδα λιποπρωτεΐνης-αμυλοειδούς, μειώνοντας τον κίνδυνο ή επιβραδύνοντας την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ", είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής John Mamo από το Πανεπιστημίο Curtin.

Τι είναι η ειδική μάσκα που φοράει η Ιωάννα Παλιοσπύρου

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Τι προσφέρει η χρήση της μάσκας στους ασθενείς με εγκαύματα στο πρόσωπο. Επί πόσες ώρες την ημέρα και πόσο καιρό συνήθως χρησιμοποιείται. Τι λένε οι ειδικοί στην αποκατάσταση εγκαυμάτων. Με το πρόσωπό της καλυμμένο με μια ειδική, λευκή, πλαστική μάσκα εμφανίστηκε σήμερα το πρωί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών η 35χρονη Ιωάννα Παλιοσπύρου, […]

H μεγαλύτερη στον κόσμο δοκιμή εξέτασης αίματος για την ανίνευση 50 τύπων καρκίνου ξεκίνησε στο Ηνωμένο Βασίλειο

Προηγούμενη έρευνα σε όγκους σε στάδιο 1 έως 3 διαπίστωσε ότι η εξέταση Galleri εντόπισε το 67% μιας δωδεκάδας προκαθορισμένων καρκίνων που ευθύνονται για περίπου τα δύο τρίτα των θανάτων από καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ και περίπου το 41% όλων των καρκίνων.

H απεικόνιση αμφιβληστροειδούς ως βιοδείκτης για την ανίχνευση πρώιμου σταδίου κινδύνου Αλτσχάιμερ

Αλτσχάιμερ: Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η παρουσία κηλίδων αμφιβληστροειδούς στα μάτια συσχετίζεται με σαρώσεις εγκεφάλου που δείχνουν υψηλότερα επίπεδα εγκεφαλικού αμυλοειδούς. Το εύρημα υποδηλώνει ότι η μη επεμβατική απεικόνιση αμφιβληστροειδούς μπορεί να είναι χρήσιμη ως βιοδείκτης για την ανίχνευση πρώιμου σταδίου κινδύνου Αλτσχάιμερ.

Μηδενικός ο κίνδυνος αυτόματων αποβολών από τα mRNA εμβόλια λένε ερευνητές

Τα δεδομένα αυτά συνηγορούν υπέρ του ότι ο εμβολιασμός των εγκύων πριν την σύλληψη ή κατά την κύηση δεν αυξάνει τον κίνδυνο των αυτόματων αποβολών πέρα από το αναμενόμενο και υποστηρίζουν την ασφάλεια των mRNA εμβολίων.

Επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η υπερφαγία δεν είναι η κύρια αιτία παχυσαρκίας

Απώλεια βάρους: Η πρόταση τους που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition υποστηρίζει ότι οι βασικές αιτίες της επιδημίας της παχυσαρκίας σχετίζονται περισσότερο με το τι τρώμε παρά με το πόσο τρώμε.