Επιστημονικά Νέα

Εγκέφαλος: Πώς σχετίζονται τα αιμοπετάλια με τις διαταραχές του εγκεφάλου;

Εγκέφαλος: Πώς σχετίζονται τα αιμοπετάλια με τις διαταραχές του εγκεφάλου;

Εγκέφαλος: Μια μελέτη έχει εντοπίσει μια προηγουμένως άγνωστη γενετική σχέση μεταξύ των αιμοπεταλίων και της νόσου του Πάρκινσον.

Μια μελέτη έχει εντοπίσει μια προηγουμένως άγνωστη γενετική σχέση μεταξύ των αιμοπεταλίων και της νόσου του Πάρκινσον, με ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο Cell Genomics.  Η μελέτη, με επικεφαλής τον Mater Research και τον αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, Jake Gratten και τον Δρ Yuanhao Yang, ανέλυσε δεδομένα από μεγάλης κλίμακας γενετικές μελέτες για να βελτιώσει την κατανόηση των σχέσεων αιτίου και αποτελέσματος μεταξύ των μετρήσεων αίματος και κοινών νευρολογικών και ψυχιατρικών διαταραχών.

Εγκεφαλικές διαταραχές

Ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Γιανγκ είπε ότι η έρευνα προέκυψε μετά από αναφορές συσχετίσεων μεταξύ μιας σειράς διαφορετικών μετρήσεων αίματος και του κινδύνου εγκεφαλικού, σκλήρυνσης κατά πλάκας και κατάθλιψης. «Αυτά τα αποτελέσματα προκάλεσαν το ενδιαφέρον για την ανάπτυξη βιοδεικτών με βάση το αίμα για κοινές εγκεφαλικές διαταραχές, αλλά δεν ήταν σαφές εάν υπήρχε γενετική βάση σε αυτές τις σχέσεις», είπε ο Δρ Γιανγκ.

«Η μελέτη μας εντόπισε ένα ευρύ τοπίο γενετικής επικάλυψης μεταξύ των μετρήσεων των κυττάρων του αίματος και 11 νευρολογικών και ψυχιατρικών διαταραχών.Ένα αξιοσημείωτο εύρημα ήταν μια σχέση αιτίας και αποτελέσματος μεταξύ του αυξημένου εύρους κατανομής των αιμοπεταλίων και του κινδύνου για τη νόσο του Πάρκινσον, υποδηλώνοντας ότι οι παράμετροι των αιμοπεταλίων θα μπορούσαν να είναι πιθανοί βιοδείκτες για την έγκαιρη ανίχνευση της νόσου του Πάρκινσον».

«Εντοπίσαμε επίσης πολλά γονίδια που μοιράζονται συγκεκριμένα μέτρα αιμοσφαιρίων και εγκεφαλικές διαταραχές, μερικά από τα οποία είναι στόχοι φαρμάκων που είναι εγκεκριμένα για άλλες παθήσεις – αυτό αντιπροσωπεύει τη δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης αυτών των φαρμάκων για κοινές εγκεφαλικές διαταραχές». Ο ανώτερος συγγραφέας A/Prof Gratten είπε ότι τα ευρήματα «παρέχουν μια βάση για μελλοντικές εργασίες για τη βελτίωση της πρόληψης και της πρόγνωσης κοινών νευρολογικών παθήσεων και ψυχιατρικών διαταραχών».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέες ενδείξεις για τις αισθητηριακές διαταραχές του εγκεφάλου

Αξιοποίηση της ικανότητας του εγκεφάλου να αυτοθεραπεύεται

5 "υγιεινές" συνήθειες που είναι πραγματικά κακές για εσάς

Η νέα τεχνολογία βοηθάει στην διέγερση του εγκεφάλου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εικονική τεχνολογία αιμοφόρων αγγείων βελτιώνει τη φροντίδα καρδιομυοπάθειας

Καρδιομυοπάθεια: Οι ασθενείς με καρδιοπάθεια θα μπορούσαν να επωφεληθούν από λιγότερο εκτεταμένες παρεμβάσεις χάρη στην τεχνολογία αιχμής τρισδιάστατων υπολογιστικών μοντέλων.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για την περιτομή;

Περιτομή: Κατανοώντας την περιτομή και συμμετέχοντας ενεργά στην ανάρρωση του αγοριού σας, μπορείτε να διευκολύνετε την επούλωση, να παρέχετε άνεση και να εντοπίζετε έγκαιρα τυχόν πιθανά προβλήματα.

Καρκίνος του προστάτη - Τα βασικά που πρέπει να γνωρίζει κάθε άνδρας

Ενώ ο καρκίνος είναι κάτι που κανείς δεν θέλει να σκέφτεται, ο Humphreys δίνει τις εξής συμβουλές και ενθάρρυνση: "Είναι ένα σημαντικό κομμάτι της υγείας σας και μια ομάδα εξειδικευμένης ιατρικής φροντίδας μπορεί να σας καθοδηγήσει στις λύσεις που είναι πιο προσαρμοσμένες για εσάς, τις επιθυμίες σας και το σώμα σας".

Η διακοπή της ανοσοθεραπείας μετά από δύο χρόνια είναι λογική σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα

«Αυτή η μελέτη παρέχει σημαντικά δεδομένα που ελπίζουμε ότι θα βοηθήσουν τους ασθενείς να αισθάνονται λιγότερο ανήσυχοι για τους πιθανούς κινδύνους από τη θεραπεία και να έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση εάν αποφασίσουν να διακόψουν τη θεραπεία μετά από δύο χρόνια».

Eπηρεάζει η έλλειψη βιταμίνης D την γονιμότητα;

Βιταμίνη D γονιμότητα: Η βιταμίνη D, γνωστή και ως βιταμίνη του ήλιου, όχι μόνο βοηθά στη βελτίωση της υγείας των οστών και αναπληρώνει την ανεπάρκεια ασβεστίου, αλλά βοηθά επίσης στη βελτίωση της αναπαραγωγικής υγείας των γυναικών.