ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Εγκέφαλος: Κοινές ιογενείς ασθένειες συνδέονται με 6 ασθένειες του εγκεφάλου

Εγκέφαλος: Κοινές ιογενείς ασθένειες συνδέονται με 6 ασθένειες του εγκεφάλου

Εγκέφαλος: Ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) αποφάσισαν να διερευνήσουν τις πιθανές σχέσεις μεταξύ της έκθεσης σε ιούς και του κινδύνου νευροεκφυλιστικής νόσου. 

Οι επιστήμονες λένε ότι τα αποτελέσματά τους δεν αποδεικνύουν ότι οι ιογενείς λοιμώξεις προκαλούν ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και η άνοια. Αντίθετα, τα ευρήματά τους προσφέρουν περισσότερες πληροφορίες για τις πιθανές συνδέσεις μεταξύ ιών και νευροεκφυλιστικών διαταραχών. Μελέτες έχουν ήδη βρει συνδέσμους μεταξύ της γρίπης και της νόσου του Πάρκινσον (PD) και του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων και της άνοιας. Πιο πρόσφατα, ερευνητές που εξέτασαν τα αρχεία 10 εκατομμυρίων Αμερικανών στρατιωτών αποκάλυψαν μια σύνδεση μεταξύ του ιού Epstein-Barr και της σκλήρυνσης κατά πλάκας (ΣΚΠ).

Εμπνευσμένοι από αυτή την ανακάλυψη και την αυξανόμενη ανησυχία για τις νευρολογικές επιπτώσεις του ιού που προκαλεί το COVID-19, ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) αποφάσισαν να διερευνήσουν τις πιθανές σχέσεις μεταξύ της έκθεσης σε ιούς και του κινδύνου νευροεκφυλιστικής νόσου. Η έρευνά τους δημοσιεύεται στο περιοδικό Neuron. Οι επιστήμονες ανέλυσαν πάνω από 400.000 δείγματα δεδομένων από τη FinnGen και την UK Biobank — δύο μεγάλες εθνικές βιοτράπεζες στη Φινλανδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αναζήτησαν συσχέτιση μεταξύ των ιογενών λοιμώξεων και της νόσου του Alzheimer (AD), της γενικευμένης άνοιας (DEM), της αγγειακής άνοιας (VAS), της νόσου του Parkinson (PD), της σκλήρυνσης κατά πλάκας (MS) και της αμυοτροφικής πλευρικής σκλήρυνσης (ALS) — επίσης γνωστή ως Νόσος Lou Gehrig. Μερικοί από τους ιούς που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα ήταν:

  • η γρίπη,
  • η ιογενής εγκεφαλίτιδα,
  • οι ιογενείς και άλλες καθορισμένες εντερικές λοιμώξεις,
  • και ο ιός της ανεμοβλογιάς.

Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα του FinnGen, η ομάδα εντόπισε 45 ιογενείς ασθένειες που σχετίζονται σημαντικά με αυξημένο κίνδυνο νευροεκφυλιστικής νόσου. Αναπαρήγαγαν επίσης 22 από αυτές τις συσχετίσεις στα δεδομένα της UK Biobank. Μετά από περαιτέρω ανάλυση, οι επιστήμονες βρήκαν μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης στην ιογενή εγκεφαλίτιδα και της νόσου του Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, η γρίπη και η πνευμονία συσχετίστηκαν σημαντικά με πέντε από τις έξι νευροεκφυλιστικές ασθένειες που εξετάστηκαν. Αυτά περιλαμβάνουν ALS, AD, PD, VAS και άνοια.

Η ανάλυση δεδομένων αποκάλυψε επίσης ότι η ιογενής εγκεφαλίτιδα και οι ιογενείς και άλλες καθορισμένες εντερικές λοιμώξεις συσχετίστηκαν με AD και άνοια. Η ομάδα βρήκε επίσης μια συσχέτιση μεταξύ του ιού της ανεμευλογιάς-ζωστήρα και της MS και του VAS. Επιπλέον, ορισμένες από αυτές τις ασθένειες συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών έως και 15 χρόνια μετά τη μόλυνση. Επιπλέον, η ομάδα βρήκε επίσης τους ίδιους συσχετισμούς Epstein-Barr/MS που είχαν παρατηρηθεί προηγουμένως στη μελέτη στρατιωτών των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη μελέτη, όλοι οι ιοί που εξετάστηκαν συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο νευροεκφυλιστικής νόσου. Επιπλέον, πολλοί από αυτούς τους ιούς διασχίζουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και εισβάλλουν στο νευρικό σύστημα. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές προτείνουν ότι αυτοί οι ιοί μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικής νόσου συμβάλλοντας στη φλεγμονή του εγκεφάλου. Ωστόσο, η μελέτη έχει αδυναμίες. Συγκεκριμένα, δεν αποδεικνύει ότι αυτοί οι ιοί προκαλούν νευροεκφυλιστική νόσο.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η διάθεσή σας επηρεάζει τον τρόπο που επεξεργάζεστε τη γλώσσα

Πόσο βοηθάει η άσκηση στη βελτίωση της νόσου του Αλτσχάιμερ;

10 ασκήσεις για την ενίσχυση της γνωστικής υγείας

ΑΙ: Αντικατοπτρίζει τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης και Αλτσχάιμερ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανοιχτό πρόγραμμα κατάρτισης για 2000 ανέργους από τη ΔΥΠΑ

ΔΥΠΑ: Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος για την ενίσχυση γνώσεων και δεξιοτήτων άνεργων Πτυχιούχων νέων έως 29 ετών, σε δυναμικούς τομείς του αναπτυξιακού μοντέλου της Οικονομίας

Μελέτη επισημαίνει ότι εγκυμονούσες γυναίκες με κατάθλιψη μπορούν να τη μεταδώσουν στο παιδί τους

Εγκυμοσύνη κατάθλιψη: Τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που έχουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν τα ίδια συμπτώματα κατάθλιψης