Επιστημονικά Νέα

Εγκέφαλος: Πώς η διάθεσή σας επηρεάζει τον τρόπο που επεξεργάζεστε τη γλώσσα

Εγκέφαλος: Πώς η διάθεσή σας επηρεάζει τον τρόπο που επεξεργάζεστε τη γλώσσα

Εγκέφαλος: Όταν οι συμμετέχοντες είχαν αρνητική διάθεση, με βάση τις απαντήσεις τους στην έρευνα, έδειξαν έναν τύπο εγκεφαλικής δραστηριότητας στενά συνδεδεμένο με την επανάλυση.

Όταν οι άνθρωποι έχουν αρνητική διάθεση, μπορεί να εντοπίζουν πιο γρήγορα τις ασυνέπειες στα πράγματα που διαβάζουν, προτείνει μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Αριζόνα. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Communication, βασίζεται στην υπάρχουσα έρευνα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τη γλώσσα. Η Βίκυ Λάι, επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας και γνωσιακής επιστήμης στην Αριζόνα, εργάστηκε με συνεργάτες στην Ολλανδία για να διερευνήσει πώς αντιδρούν οι εγκέφαλοι των ανθρώπων στη γλώσσα όταν έχουν χαρούμενη διάθεση έναντι αρνητικής διάθεσης.

“Η διάθεση και η γλώσσα φαίνεται να υποστηρίζονται από διαφορετικά δίκτυα εγκεφάλου. Αλλά έχουμε έναν εγκέφαλο και τα δύο επεξεργάζονται στον ίδιο εγκέφαλο, επομένως υπάρχει πολλή αλληλεπίδραση”, είπε ο Λάι. “Δείχνουμε ότι όταν οι άνθρωποι έχουν αρνητική διάθεση, είναι πιο προσεκτικοί και αναλυτικοί. Εξετάζουν τι πραγματικά αναφέρεται σε ένα κείμενο και δεν υποχωρούν απλώς στις προεπιλεγμένες γνώσεις τους για τον κόσμο.” 

Η Lai και οι συν-συγγραφείς της μελέτης, ερευνητής Jos van Berkum από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης της Ολλανδίας και Peter Hagoort του Ινστιτούτου Ψυχογλωσσολογίας Max Planck στην Ολλανδία, προσπάθησαν να χειραγωγήσουν τις διαθέσεις των συμμετεχόντων στη μελέτη δείχνοντάς τους αποσπάσματα από μια θλιβερή ταινία “Sophie’s Choice” ή μια αστεία τηλεοπτική εκπομπή “Τα Φιλαράκια”. Χρησιμοποιήθηκε μια ηλεκτρονική έρευνα για την αξιολόγηση της διάθεσης των συμμετεχόντων πριν και μετά την παρακολούθηση των κλιπ. Αν και τα αστεία κλιπ δεν επηρέασαν τη διάθεση των συμμετεχόντων, τα λυπηρά κλιπ κατάφεραν να φέρουν τους συμμετέχοντες σε πιο αρνητική διάθεση, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες άκουσαν μια σειρά από συναισθηματικά ουδέτερες ηχογραφήσεις ιστοριών τεσσάρων προτάσεων που η καθεμία περιείχε μια «κρίσιμη πρόταση» που είτε υποστήριζε είτε παραβίαζε την προεπιλεγμένη ή οικεία γνώση λέξεων. Αυτή η πρόταση εμφανιζόταν μία λέξη τη φορά σε μια οθόνη υπολογιστή, ενώ τα εγκεφαλικά κύματα των συμμετεχόντων παρακολουθούνταν από EEG, ένα τεστ που μετρά τα εγκεφαλικά κύματα. Για παράδειγμα, οι ερευνητές παρουσίασαν στους συμμετέχοντες της μελέτης μια ιστορία σχετικά με την οδήγηση τη νύχτα που τελείωνε με την κριτική πρόταση «Με τα φώτα αναμμένα, μπορείτε να δείτε περισσότερα».

Σε μια ξεχωριστή ιστορία σχετικά με την παρατήρηση των άστρων, η ίδια κριτική πρόταση άλλαξε και έγραφε «Με τα φώτα αναμμένα, μπορείς να δεις λιγότερα». Αν και αυτή η δήλωση είναι ακριβής στο πλαίσιο της παρατήρησης των άστρων, η ιδέα ότι το άναμμα των φώτων θα έκανε ένα άτομο να βλέπει λιγότερο είναι μια πολύ λιγότερο γνωστή έννοια που αψηφά τις προεπιλεγμένες γνώσεις. Οι ερευνητές παρουσίασαν επίσης εκδοχές των ιστοριών στις οποίες οι κρίσιμες προτάσεις αντάλλαξαν έτσι ώστε να μην ταιριάζουν στο πλαίσιο της ιστορίας. Για παράδειγμα, η ιστορία για την οδήγηση τη νύχτα θα περιλαμβάνει την πρόταση “Με τα φώτα αναμμένα, μπορείς να δεις λιγότερο”.

Στη συνέχεια εξέτασαν πώς αντιδρούσε ο εγκέφαλος στις ασυνέπειες, ανάλογα με τη διάθεση. Διαπίστωσαν ότι όταν οι συμμετέχοντες είχαν αρνητική διάθεση, με βάση τις απαντήσεις τους στην έρευνα, έδειξαν έναν τύπο εγκεφαλικής δραστηριότητας στενά συνδεδεμένο με την επανάλυση. «Δείχνουμε ότι η διάθεση έχει σημασία και ίσως όταν κάνουμε κάποιες εργασίες θα πρέπει να προσέχουμε τη διάθεσή μας», είπε ο Λάι. «Αν είμαστε σε κακή διάθεση, ίσως θα έπρεπε να κάνουμε πράγματα που είναι πιο προσανατολισμένα στη λεπτομέρεια, όπως η διόρθωση».

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ολοκλήρωσαν το πείραμα δύο φορές — μία στην κατάσταση αρνητικής διάθεσης και μία στην κατάσταση της χαρούμενης διάθεσης. Κάθε δίκη γινόταν με διαφορά μίας εβδομάδας, με τις ίδιες ιστορίες να παρουσιάζονται κάθε φορά. «Αυτές είναι οι ίδιες ιστορίες, αλλά σε διαφορετικές διαθέσεις, ο εγκέφαλος τις βλέπει διαφορετικά, με τη θλιβερή διάθεση να είναι η πιο αναλυτική διάθεση», είπε ο Λάι. Η μελέτη διεξήχθη στην Ολλανδία. Οι συμμετέχοντες ήταν γηγενείς ολλανδόφωνοι και η μελέτη διεξήχθη στα ολλανδικά. Αλλά ο Lai πιστεύει ότι τα ευρήματά τους μεταφράζονται σε διάφορες γλώσσες και πολιτισμούς.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο βοηθάει η άσκηση στη βελτίωση της νόσου του Αλτσχάιμερ;

ΑΙ: Αντικατοπτρίζει τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης και Αλτσχάιμερ

Συνήθειες που μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία

Γιατί κάποιοι άνθρωποι παθαίνουν Αλτσχάιμερ και άλλοι όχι; Ένα νέο εργαλείο ελέγχει τον κίνδυνο αυτό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ερευνητές εντοπίζουν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που καταστρέφονται από την υψηλή αρτηριακή πίεση και εμπλέκονται στη νοητική παρακμή, την άνοια

Η διαστολική DBP αρτηριακή πίεση από μόνη της δεν προβλέπει μείωση της γνωστικής λειτουργίας, αλλά στην πραγματικότητα είναι προστατευτική όταν προσαρμόζεται για τη συστολική SBP αρτηριακή πίεση. Αυτό το αποτέλεσμα ίσχυε τόσο κατά την παρατήρηση όσο και κατά τη χρήση της Μεντελιανής τυχαιοποίησης", γράφουν και συνεχίζουν συζητώντας τους πιθανούς λόγους γι' αυτό.

Ανακάλυψη θα μπορούσε να είναι το κλειδί για τη μείωση της αντίστασης στη θεραπεία της λευχαιμίας

"Εάν οι μελλοντικές κλινικές δοκιμές επιβεβαιώσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου που στοχεύει  τα δραστικά είδη οξυγόνου ROS, η προσέγγιση αυτή θα βοηθήσει πιθανότατα ένα μεγάλο υποσύνολο ατόμων με οξεία μυελογενή λευχαιμία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ανθεκτική στα φάρμακα νόσο".

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Υγεία εντέρου: Ο μόνος πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου είναι να υποβάλλεστε σε προληπτικό έλεγχο ρουτίνας, ξεκινώντας από την ηλικία των 45 ετών.

Πώς τα γονίδιά σας επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς;

Χοληστερόλη: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα γονίδια μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου είναι ζωτικής σημασίας για να κατανοήσουμε τι την προκαλεί και ανεβάζει τα επίπεδα χοληστερίνης.

Υπολογιστική μέθοδος μπορεί να παρακολουθεί την εξάπλωση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά με την πάροδο του χρόνου

Προτείνει μια διαδικασία για τη συνεχή παρακολούθηση των μεταβολών στα βακτηριακά γονιδιώματα με την πάροδο του χρόνου, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τη μελλοντική έρευνα για την ανάπτυξη αντιβιοτικών ή να επηρεάσει τα θεραπευτικά σχήματα.