Επιστημονικά Νέα

Εγκέφαλος λειτουργία: Οι εξαιρετικά δημιουργικοί άνθρωποι έχουν μοναδική εγκεφαλική συνδεσιμότητα

Εγκέφαλος λειτουργία: Οι εξαιρετικά δημιουργικοί άνθρωποι έχουν μοναδική εγκεφαλική συνδεσιμότητα

Εγκέφαλος λειτουργία: "Όσον αφορά τη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου, ενώ όλοι οι άλλοι έχουν κολλήσει σε μια 3ωρη στάση σε ένα μεγάλο αεροδρόμιο, οι εξαιρετικά δημιουργικοί μεταφέρονται με ιδιωτικό αεροπλάνο απευθείας σε έναν μακρινό προορισμό".

Η έρευνα για δημιουργικούς εγκεφάλους δεν είναι νέα, αλλά δεν είναι επίσης ένας τομέας που έχει πολλή έρευνα, ειδικά όταν πρόκειται για εξαιρετικά δημιουργικούς ανθρώπους. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA) θέλησαν να εξετάσουν περισσότερο τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου των εξαιρετικά δημιουργικών ανθρώπων. Αντί να κάνουν τη σύγκριση με τον εγκέφαλο του μέσου ανθρώπου, ήθελαν να συγκρίνουν αυτή τη λειτουργία με μη δημιουργικούς ανθρώπους με συγκρίσιμο IQ. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Psychology of Aesthetics, Creativity, and the Arts.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δύο ομάδες συμμετεχόντων για τη μελέτη. Η πρώτη ομάδα αποτελούνταν από εξαιρετικά δημιουργικούς καλλιτέχνες και επιστήμονες που ορίστηκαν από ειδικούς. Τα άτομα αυτής της ομάδας, η οποία ονομάστηκε “Big C”, περιελάμβαναν μόνο άτομα που σημείωσαν βαθμολογία στο κορυφαίο 2% του ερωτηματολογίου δημιουργικών επιτευγμάτων (CAQ). Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, το CAQ “αξιολογεί το επίτευγμα σε 10 τομείς της δημιουργικότητας”. Αυτοί οι τομείς είναι οι εικαστικές τέχνες, η μουσική, η δημιουργική γραφή, ο χορός, το δράμα, η αρχιτεκτονική, το χιούμορ, η επιστημονική ανακάλυψη, η εφεύρεση και οι μαγειρικές τέχνες.

Η άλλη ομάδα αποτελούνταν από άτομα που δεν ήταν εξαιρετικά δημιουργικά αλλά εξακολουθούσαν να είναι εξαιρετικά έξυπνα. Οι ερευνητές ονόμασαν αυτή την ομάδα την «ομάδα έξυπνης σύγκρισης» (SCG). Οι συμμετέχοντες στο SCG συμμετείχαν στο παρελθόν σε άλλη μελέτη στο UCLA και αντιστοιχίστηκαν με άτομα της ομάδας Big C. Οι δύο ομάδες ταιριάστηκαν ως προς την ηλικία, το φύλο, τη φυλή και το εκτιμώμενο IQ. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δοκιμές fMRI και στις δύο ομάδες ενώ ήταν σε ηρεμία και ενώ συμμετείχαν σε εργασίες. Μελέτησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου.

Αποτελέσματα μελέτης δημιουργικών εγκεφάλων

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι ενώ οι συμμετέχοντες στην ομάδα Big C ασχολούνταν με εργασίες, ο εγκέφαλός τους είχε την τάση να κάνει πιο τυχαίες συνδέσεις σε παγκόσμια κλίμακα σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες στο SCG. “Τα αποτελέσματά μας έδειξαν ότι οι εξαιρετικά δημιουργικοί άνθρωποι είχαν μοναδική συνδεσιμότητα εγκεφάλου που έτεινε να μένει μακριά από την πεπατημένη”, λέει η Δρ. Ariana Anderson, επίκουρη καθηγήτρια στο Semel Institute for Neuroscience and Human Behavior στο UCLA και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Οι συγγραφείς σημείωσαν ότι οι ομάδες Big C έδειξαν μειωμένο μικρό κόσμο σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες στο SCG.

“Ο μικρός κόσμος είναι μια ιδιότητα που πιστεύεται ότι αυξάνει την αποτελεσματικότητα σε πολλά δίκτυα, γενικά αυξάνοντας τη ομαδοποίηση των κοντινών κόμβων σε κλίκες ή κόμβους όπου η μέση διαδρομή μεταξύ των κόμβων είναι μικρή”, γράφουν οι συγγραφείς. “Αυτό προσφέρει στοιχεία ότι η μειωμένη μικρή κοσμικότητα μπορεί να χαρακτηρίζει εξαιρετική δημιουργικότητα σε τομείς δημιουργικότητας.”. Oι ερευνητές συνέκριναν τη λειτουργία του εγκεφάλου του Big C με τον τρόπο λειτουργίας των αεροπορικών εταιρειών. “Όσον αφορά τη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου, ενώ όλοι οι άλλοι έχουν κολλήσει σε μια 3ωρη στάση σε ένα μεγάλο αεροδρόμιο, οι εξαιρετικά δημιουργικοί μεταφέρονται με ιδιωτικό αεροπλάνο απευθείας σε έναν μακρινό προορισμό”, λέει ο καθηγητής Άντερσον. “Αυτή η πιο τυχαία συνδεσιμότητα μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματική τις περισσότερες φορές, αλλά η αρχιτεκτονική επιτρέπει στην εγκεφαλική δραστηριότητα να ακολουθήσει έναν δρόμο λιγότερο ταξιδεμένο και να κάνει νέες συνδέσεις”.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

16 διακριτοί κυτταρικοί πληθυσμοί για τη νευροδιαβίβαση της ντοπαμίνης

Πώς εξελίχθηκε ο ανθρώπινος εγκέφαλος για να αξιοποιήσει την αφηρημένη σκέψη;

«Οι ηλικιωμένες στιγμές», γνωστές ως φευγαλέες εκρήξεις λήθης, γίνονται πιο συνηθισμένες, σύμφωνα με ειδικούς στη μνήμη

Πώς αλλάζει ο εγκέφαλος κατά τη διάρκεια της ζωής;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τονώστε την υγεία του στήθους σας

Στήθος: Είτε έχετε μεγάλο είτε μικρό στήθος, να ξέρετε ότι είναι όμορφο, ανεξάρτητα από το σχήμα ή το μέγεθος. Κάποιοι νιώθουν άνετα μέσα σε αυτό. Ωστόσο, για πολλούς, το μικρό στήθος μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται ανασφαλείς.

Ποιο είναι το αυτοάνοσο που επηρεάζει τις αρθρώσεις;

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει την επένδυση των αρθρώσεων σας, προκαλώντας επώδυνο πρήξιμο που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε διάβρωση των οστών και παραμόρφωση των αρθρώσεων.

Οφέλη από την αποικιακή εκμετάλλευση στην Ιατρική Σχολή του Λονδίνου

Έρευνα: Το London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM) υποστήριξε και επωφελήθηκε άμεσα από την εκμετάλλευση και την υποταγή των αποικισμένων χωρών από τη βρετανική αυτοκρατορία, σύμφωνα με μια έκθεση για την ιστορία της.