Επιστημονικά Νέα

Εγκέφαλος ανδρικός γυναικείος: Μωσαϊκό διαφορετικών μοτίβων ανεξαρτήτως φύλου

Εγκέφαλος ανδρικός γυναικείος: Μωσαϊκό διαφορετικών μοτίβων ανεξαρτήτως φύλου

Η αντίληψη ότι ο εγκέφαλός μας είναι "πλαστικός" και παραμένει έτσι καθ'όλη τη διάρκεια της ζωής είναι μια από τις βασικές ανακαλύψεις των τελευταίων 40 ετών στην κατανόηση του εγκεφάλου.

Εγκέφαλος ανδρικός γυναικείος: Νεότερες έρευνες έχουν δείξει ότι πολλά από τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά που θεωρούνται ανδρικά ή γυναικεία υπάρχουν στην πραγματικότητα σε ένα φάσμα ανθρώπων ανεξαρτήτως φύλου. Μια  μελέτη που επανεξέτασε έναν αριθμό ψυχολογικών χαρακτηριστικών, έδειξε ότι συνήθως δεν υπάρχουν ξεχωριστές κατηγορίες αλλά επικαλυπτόμενες. Ακόμη και οι «ανώτερες» δεξιότητες των ανδρών στη χωρική γνώση έχει αποδειχθεί ότι μειώνονται με την πάροδο του χρόνου -και κάποιοι λένε ότι σε ορισμένους πολιτισμούς, η κατάσταση αντιστρέφεται στην πραγματικότητα.

Μια μελέτη έδειξε ότι κάθε εγκέφαλος είναι στην πραγματικότητα ένα μωσαϊκό διαφορετικών μοτίβων, εκ των οποίων μερικά απαντώνται πιο συχνά στον εγκέφαλο των ανδρών και σε άλλα σε αυτόν των γυναικών. Αλλά κανένας εγκέφαλος δεν θα μπορούσε να περιγραφεί ως πλήρως αρσενικός ή πλήρως θηλυκός.

Σε μια μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δείκτες συνδεσιμότητας για να χαρακτηρίσουν τους εγκεφάλους 9.620 συμμετεχόντων (4.495 άνδρες και 5.125 γυναίκες). Ανακάλυψαν ότι οι εγκέφαλοι έχουν μια συνεχή κατανομή -μεταξύ ανδρικών και γυναικείων χαρακτηριστικών- και δεν βρίσκονται είτε στη μία είτε στην άλλη κατηγορία. Περίπου το 25% του εγκεφάλου ταυτοποιήθηκε ως αρσενικός, το 25% ως θηλυκός και το 50% κατανεμήθηκε σε μια ανδρογυνική ενότητα. Μάλιστα οι ερευνητές είπαν ότι τα άτομα που χαρτογραφήθηκαν στο κέντρο και έχουν ανδρογυνικό εγκέφαλο, έχουν  λιγότερα συμπτώματα ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη και άγχος, σε σύγκριση με τα άτομα που βρίσκονται στα δύο άκρα.

Διαβάστε επίσης: Ανθρώπινος εγκέφαλος και προβλέψεις 

Η αντίληψη ότι ο εγκέφαλός μας είναι “πλαστικός” και παραμένει έτσι καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής είναι μια από τις βασικές ανακαλύψεις των τελευταίων 40 ετών στην κατανόηση του εγκεφάλου. Διαφορετικές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες εμπειρίες αλλάζουν τον εγκέφαλο. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι οι κοινωνικές στάσεις και προσδοκίες όπως τα στερεότυπα μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις πληροφορίες. Οι βασισμένες στον εγκέφαλο διαφορές στα συμπεριφορικά χαρακτηριστικά και τις γνωστικές δεξιότητες αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, του τόπου και του πολιτισμού -ακόμη η διατροφή έχει σημασία. Η παρούσα μελέτη έδειξε ότι ο ανδρογυνικός εγκέφαλος μπορεί να αλλάξει κατά τη διάρκεια της ζωής αλλά απαιτείται έρευνα για την κατανόηση των επιδράσεων στον ανδρογυνικό εγκέφαλο και το πώς μπορούν να τον επηρεάσουν περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η εκπαίδευση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο εγκέφαλος είναι ένα από τα πιο ισχυρά σεξουαλικά όργανα

Ο κορωνοϊός προκαλεί βλάβες στα αγγεία του εγκεφάλου

Ανθρώπινος εγκέφαλος και προβλέψεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφών έχει αυξηθεί επικίνδυνα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με 18χρονη μελέτη

Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα: Δεδομένης της αυξανόμενης πρόσληψης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στις ΗΠΑ και των αυξανόμενων στοιχείων που συνδέουν αυτά τα τρόφιμα με χρόνιες ασθένειες, οι ερευνητές συνιστούν την εφαρμογή πολιτικών για τη μείωση της κατανάλωσής τους, όπως αναθεωρημένες οδηγίες διατροφής, περιορισμούς στο μάρκετινγκ, αλλαγές στις επισημάνσεις των συσκευασιών και φόρους στα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Υποστηρίζουν επίσης προγράμματα και πολιτικές για την αύξηση της διαθεσιμότητας, της προσβασιμότητας και της προσιτής τιμής των ανεπεξεργαστων τροφίμων, ιδιαίτερα μεταξύ των μειονοτήτων.

Η πανδημία στέρησε έναν γονέα ή φροντιστή σε περισσότερα από 140.000 παιδιά στις ΗΠΑ

Κορωνοϊός ορφάνια: Σε 15 μήνες, 120.630 παιδιά στις ΗΠΑ βίωσαν τον θάνατο ενός κύριου φροντιστή, συμπεριλαμβανομένων των γονέων, των παππούδων και των γιαγιάδων που τους παρείχαν βασικές ανάγκες, λόγω θανάτου που σχετίζεται με την Covid.

Γιατί τα καιρικά φαινόμενα γίνονται ολοένα και πιο έντονα

Σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδόν 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι ή το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού διατρέχουν τουλάχιστον μέτριο κίνδυνο έκθεσης σε πλημμύρες. Μετά την ξηρασία, οι καταιγίδες και οι πλημμύρες στοιχίζουν παγκοσμίως περισσότερες ζωές από οποιαδήποτε άλλη καιρική καταστροφή.

Εμβόλιο κατά της covid-19 ετοιμάζει η Νότιος Αφρική - Θα ταιριάζει σε ζεστά κλίματα

Αλλού στην ήπειρο, βρίσκονται σε εξέλιξη αρκετές εγκαταστάσεις παραγωγής εμβολίων Covid, όπως στην Αλγερία, την Αίγυπτο, το Μαρόκο, τη Νιγηρία, τη Ρουάντα προς τη Σενεγάλη. «Η Αφρική πρέπει να γίνει αυτόνομη κατά τα επόμενα 20 χρόνια στην παραγωγή εμβολίων», δήλωσε ο Friede. «Αυτό πρέπει να γίνει, τελικά».

Ερευνητές συνδέουν την ποιότητα του ύπνου με την ψυχική ασθένεια μέσα από ιχνηλάτες δραστηριότητας καρπού

Ύπνος Ψυχική υγεία: O τρόπος του ύπνου, η διάρκεια, η ποιότητα, η μεταβλητότητα και άλλα, σχετίζονται με διαγνώσεις ψυχικής ασθένειας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που χρησιμοποίησε δεδομένα ιχνηλάτη καρπού για την παρακολούθηση του ύπνου των συμμετεχόντων.

Εκείνοι με διαταραχή χρήσης ουσιών ήταν πιο πιθανό να προσβληθούν από τον κορωνοϊό αφού έλαβαν και τα δύο εμβόλια, λέει μελέτη.

"Σαφώς περισσότερη μελέτη είναι ευπρόσδεκτη και απαραίτητη, αλλά είναι σημαντικό να μην υπερεκτιμήσουμε ή να παρερμηνεύσουμε τα πολύ ασαφή αποτελέσματα που παρουσιάζονται στη συγκεκριμένη έρευνα και να διασφαλίσουμε ότι οι καταναλωτές κάνναβης ενημερώνονται με ακρίβεια για το τι δείχνει πραγματικά η πιο πρόσφατη έρευνα", πρόσθεσε ο Fox.