Επιστημονικά Νέα

Εγκέφαλος ανδρικός γυναικείος: Μωσαϊκό διαφορετικών μοτίβων ανεξαρτήτως φύλου

Εγκέφαλος ανδρικός γυναικείος: Μωσαϊκό διαφορετικών μοτίβων ανεξαρτήτως φύλου

Η αντίληψη ότι ο εγκέφαλός μας είναι "πλαστικός" και παραμένει έτσι καθ'όλη τη διάρκεια της ζωής είναι μια από τις βασικές ανακαλύψεις των τελευταίων 40 ετών στην κατανόηση του εγκεφάλου.

Εγκέφαλος ανδρικός γυναικείος: Νεότερες έρευνες έχουν δείξει ότι πολλά από τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά που θεωρούνται ανδρικά ή γυναικεία υπάρχουν στην πραγματικότητα σε ένα φάσμα ανθρώπων ανεξαρτήτως φύλου. Μια  μελέτη που επανεξέτασε έναν αριθμό ψυχολογικών χαρακτηριστικών, έδειξε ότι συνήθως δεν υπάρχουν ξεχωριστές κατηγορίες αλλά επικαλυπτόμενες. Ακόμη και οι «ανώτερες» δεξιότητες των ανδρών στη χωρική γνώση έχει αποδειχθεί ότι μειώνονται με την πάροδο του χρόνου -και κάποιοι λένε ότι σε ορισμένους πολιτισμούς, η κατάσταση αντιστρέφεται στην πραγματικότητα.

Μια μελέτη έδειξε ότι κάθε εγκέφαλος είναι στην πραγματικότητα ένα μωσαϊκό διαφορετικών μοτίβων, εκ των οποίων μερικά απαντώνται πιο συχνά στον εγκέφαλο των ανδρών και σε άλλα σε αυτόν των γυναικών. Αλλά κανένας εγκέφαλος δεν θα μπορούσε να περιγραφεί ως πλήρως αρσενικός ή πλήρως θηλυκός.

Σε μια μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δείκτες συνδεσιμότητας για να χαρακτηρίσουν τους εγκεφάλους 9.620 συμμετεχόντων (4.495 άνδρες και 5.125 γυναίκες). Ανακάλυψαν ότι οι εγκέφαλοι έχουν μια συνεχή κατανομή -μεταξύ ανδρικών και γυναικείων χαρακτηριστικών- και δεν βρίσκονται είτε στη μία είτε στην άλλη κατηγορία. Περίπου το 25% του εγκεφάλου ταυτοποιήθηκε ως αρσενικός, το 25% ως θηλυκός και το 50% κατανεμήθηκε σε μια ανδρογυνική ενότητα. Μάλιστα οι ερευνητές είπαν ότι τα άτομα που χαρτογραφήθηκαν στο κέντρο και έχουν ανδρογυνικό εγκέφαλο, έχουν  λιγότερα συμπτώματα ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη και άγχος, σε σύγκριση με τα άτομα που βρίσκονται στα δύο άκρα.

Διαβάστε επίσης: Ανθρώπινος εγκέφαλος και προβλέψεις 

Η αντίληψη ότι ο εγκέφαλός μας είναι “πλαστικός” και παραμένει έτσι καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής είναι μια από τις βασικές ανακαλύψεις των τελευταίων 40 ετών στην κατανόηση του εγκεφάλου. Διαφορετικές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες εμπειρίες αλλάζουν τον εγκέφαλο. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι οι κοινωνικές στάσεις και προσδοκίες όπως τα στερεότυπα μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις πληροφορίες. Οι βασισμένες στον εγκέφαλο διαφορές στα συμπεριφορικά χαρακτηριστικά και τις γνωστικές δεξιότητες αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, του τόπου και του πολιτισμού -ακόμη η διατροφή έχει σημασία. Η παρούσα μελέτη έδειξε ότι ο ανδρογυνικός εγκέφαλος μπορεί να αλλάξει κατά τη διάρκεια της ζωής αλλά απαιτείται έρευνα για την κατανόηση των επιδράσεων στον ανδρογυνικό εγκέφαλο και το πώς μπορούν να τον επηρεάσουν περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η εκπαίδευση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ο εγκέφαλος είναι ένα από τα πιο ισχυρά σεξουαλικά όργανα

Ο κορωνοϊός προκαλεί βλάβες στα αγγεία του εγκεφάλου

Ανθρώπινος εγκέφαλος και προβλέψεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επιστημονική έρευνα εντοπίζει τη σχέση παχυσαρκίας με βακτηριακές λοιμώξεις

«Διαπιστώσαμε ότι όταν τα ποντίκια τρέφονται με τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και γίνονται παχύσαρκα, τα λιποκύτταρα του δέρματος διευρύνονται και χάνουν την ικανότητα να καταπολεμούν τη βακτηριακή εισβολή κατά τη διάρκεια μιας δερματικής λοίμωξης».

Αθλητισμός Γυναίκες: Ακράτεια ούρων λόγω stress

Αθλητισμός Γυναίκες Ακράτεια ούρων: Η ακράτεια ούρων, είναι ένα συνηθισμένο γυναικείο φαινόμενο που σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να προκαλεί αμηχανία και να εμποδίζει τις γυναίκες να ασκούνται. Ερευνητές από την Ιταλία θέλησαν να μελετήσουν το φαινόμενο της ακράτειας ούρων στο γενικό πληθυσμό των γυναικών που ασκούνται ή συμμετέχουν σε αθλήματα για σκοπούς αναψυχής προκειμένου να δουν ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν ακράτεια ούρων, αλλά και τι μπορεί να γίνει για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.

Θαλασσινά βρύα: Σύμμαχος στη θεραπεία της Νόσου του Πάρκινσον

Βρύα Θάλασσας: Η αλήθεια είναι ότι, ενώ οι άνθρωποι τρώνε βρύα για χρόνια, οι επιστήμονες μόλις τώρα αρχίζουν να ερευνούν τα ιατρικά του οφέλη. Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής είναι ότι τα θαλασσινά βρύα μπορούν να αποτρέψουν τη νόσο του Πάρκινσον που είναι η δεύτερη πιο συχνή εκφυλιστική ασθένεια της τρίτης ηλικίας. Η νόσος του Πάρκινσον επηρεάζει την κίνηση, προκαλώντας δυσκαμψία και βραδύτητα και προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία. Ωστόσο, έρευνα δείχνει ότι τα βρύα της θάλασσας μπορεί να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου.

Κορωνοϊός: Η πανδημία επιβαρύνει την ψυχική υγεία 85% των φοιτητών στις ΗΠΑ

Επιστήμη Κορωνοϊός Ψυχική Υγεία: Σύμφωνα με νέα μελέτη, η πανδημία του κορωνοϊού είχε αρνητικές επιδράσεις στην ψυχική υγεία των φοιτητών στις ΗΠΑ. Οι σπουδαστές που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας που οφείλονται στην πανδημία περιλαμβάνουν γυναίκες, ασιατικής καταγωγής, ηλικίας κάτω των 25 ετών, άτομα που γνώριζαν κάποιον με λοίμωξη COVID-19 και είναι χαμηλού εισοδηματικού προφίλ, ανέφεραν οι ερευνητές - που συνέταξαν τη μελέτη - στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE.

Συσκευή που "κόβει" τα αντιπηκτικά και εξαλείφει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Αυτή η τεχνική δεν είναι πολύ καινούργια στο εξωτερικό, αλλά δεν είναι ευρέως διαδεδομένη για τον λόγο ότι η προηγούμενη συσκευή που χρησιμοποιούσαν οι γιατροί δεν ήταν τόσο εύκαμπτη και ήταν τραυματική. Με την καινούργια συσκευή, όμως, που υπάρχει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, στην Ελλάδα έχουν αντιμετωπιστεί τους τελευταίους μήνες 5 περιστατικά.

Εγκεφαλικό κύτταρο φαίνεται ότι παραπλανεί εδώ και χρόνια τους ερευνητές

Εγκέφαλος: Ένας τύπος κυττάρου που προέρχεται από ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα και έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για την έρευνα στον εγκέφαλο και την ανάπτυξη φαρμάκων μπορεί να οδηγεί εδώ και χρόνια τους ερευνητές σε πλάνη, σύμφωνα με μια μελέτη από επιστήμονες στο Ιατρικό Κέντρο Weill Cornell Medicine και στο Πανεπιστήμιο Columbia Irving.

Σκεφτείτε το δύο φορές πριν τρέξετε να ξεπλύνετε το δέρμα σας από το θαλασσινό αλάτι

Μπορεί το αλάτι από το νερό της θάλασσας να σας ενοχλεί, αλλά δεν φαίνεται πως συμφωνούν ούτε οι σύγχρονοι επιστήμονες, ούτε και ο Ιπποκράτης που πρώτος αναφέρθηκε στις ευεργετικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού.