Επιστημονικά Νέα

Δίσκοι Συρίγγων: Με χρωματική κωδικοποίηση μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των λαθών στη φαρμακευτική αγωγή, σύμφωνα με μελέτη

Δίσκοι Συρίγγων: Με χρωματική κωδικοποίηση μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των λαθών στη φαρμακευτική αγωγή, σύμφωνα με μελέτη

"Η μελέτη αυτή παρέχει σαφείς αποδείξεις ότι ένα τυποποιημένο σύστημα όπως οι δίσκοι Rainbow Trays μπορεί να μειώσει το γνωστικό φορτίο και τον κίνδυνο φαρμακευτικού λάθους κατά τη χορήγηση. Τα αποτελέσματα αυτά -που προέκυψαν σε ένα έργο που διεξήχθη σχεδόν εξ ολοκλήρου κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID- αποδεικνύουν την εφευρετικότητα, την επιμονή και την αφοσίωση της ερευνητικής ομάδας και των συμμετεχόντων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας NHS. Δείχνουν ότι η τυποποίηση της παρουσίασης των αναισθητικών φαρμάκων μπορεί να βελτιώσει τόσο την ευημερία των κλινικών ιατρών όσο και τα αποτελέσματα των ασθενών".

Δίσκοι Συρίγγων: Μια απλή αλλαγή στη χρήση των δίσκων για σύριγγες θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των λαθών σε πολύπλοκα κλινικά περιβάλλοντα. Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας που διεξήγαγε ομάδα του Πανεπιστημίου του Ντέρμπι. Το Πανεπιστήμιο προσεγγίστηκε από την UVAMED, μια εταιρεία καινοτομίας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που εδρεύει στο Leicestershire. Η εταιρεία είχε παράξει Rainbow Trays -χρωματικά κωδικοποιημένους δίσκους με διαμερίσματα για σύριγγες- και ήθελε να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητά τους. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αναισθησία και την καταστολή παρασκευάζονται και χορηγούνται σε πολύπλοκα κλινικά περιβάλλοντα και συνθήκες που αποσπούν την προσοχή, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ανθρώπινα λάθη. Τα δεδομένα δείχνουν ότι σφάλματα που σχετίζονται με τα φάρμακα -όπως η τυχαία αλλαγή σύριγγας- συμβαίνουν σε 1 στις 133 χορηγήσεις αναισθησίας.

 

Η ομάδα – ο δρ Edward Stupple, η καθηγήτρια Frances Maratos, ο Andrew Baird και η δρ Victoria Laxton – διεξήγαγε ανεξάρτητες αντικειμενικές δοκιμές στους δίσκους. Βασισμένη σε ρεαλιστικά περιβάλλοντα κλινικών δεξιοτήτων στο Πανεπιστήμιο του Derby και σε ένα τοπικό νοσοκομείο NHS Trust, η ομάδα χρησιμοποίησε, μεταξύ άλλων τεχνικών, τεχνολογία παρακολούθησης των ματιών τελευταίας τεχνολογίας για να ελέγξει την αποτελεσματικότητα των δίσκων. Η ομάδα συνεργάστηκε με συμβούλους αναισθησιολόγους για τον σχεδιασμό των εργασιών, συμπεριλαμβανομένων σεναρίων ιατρικών καταστάσεων. Τα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν στοΒρετανικό περιοδικό αναισθησίας British Journal of Anesthesia, αποκάλυψαν ότι η χρήση των δίσκων Rainbow Trays βελτίωσε την αποτελεσματικότητα μετρούμενη με βάση τον χρόνο αναζήτησης για δίσκους με λάθη και τον χρόνο αναζήτησης για δίσκους χωρίς λάθη – οι δίσκοι βοήθησαν τους χρήστες να κάνουν πιο γρήγορα τη σωστή επιλογή με την πρώτη φορά. Τα δεδομένα παρακολούθησης με τα μάτια έδειξαν επίσης πιο αποτελεσματική αναζήτηση των δίσκων με χρωματική κωδικοποίηση σε διαμερίσματα – ήταν πολύ πιο εύκολο για τους ιατρούς του χειρουργικού τμήματος και τους αναισθησιολόγους να λάβουν μια απόφαση χωρίς να χρειάζεται να μελετήσουν τους δίσκους με τόση λεπτομέρεια. Η Φράνσις Μαράτος, καθηγήτρια ψυχολογίας και συναισθηματικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Ντέρμπι, αναφέρει: “Τα αποτελέσματά μας είναι πολλά υποσχόμενα όσον αφορά τη βελτίωση της ασφάλειας των ασθενών. Για παράδειγμα, η οργάνωση των δίσκων με χρωματική κωδικοποίηση μπορεί να διευκολύνει τους δευτερεύοντες ελέγχους από το προσωπικό του χειρουργείου, όπως οι ιατροί του χειρουργικού τμήματος, ως ένα πρόσθετο επίπεδο ασφάλειας, με στόχο την πρόληψη των φαρμακευτικών σφαλμάτων σε περιβάλλοντα υψηλής πίεσης, όπως τα χειρουργεία”.

Η Bev Fawdington, διευθύντρια του UVAMED, αναφέρει: “Η μελέτη αυτή παρέχει σαφείς αποδείξεις ότι ένα τυποποιημένο σύστημα όπως οι δίσκοι Rainbow Trays μπορεί να μειώσει το γνωστικό φορτίο και τον κίνδυνο φαρμακευτικού λάθους κατά τη χορήγηση. Τα αποτελέσματα αυτά -που προέκυψαν σε ένα έργο που διεξήχθη σχεδόν εξ ολοκλήρου κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID- αποδεικνύουν την εφευρετικότητα, την επιμονή και την αφοσίωση της ερευνητικής ομάδας και των συμμετεχόντων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας NHS. Δείχνουν ότι η τυποποίηση της παρουσίασης των αναισθητικών φαρμάκων μπορεί να βελτιώσει τόσο την ευημερία των κλινικών ιατρών όσο και τα αποτελέσματα των ασθενών”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΙΦΕΤ: Ο Απολογισμός του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας για το 2021

Πώς μεταδίδεται ο HIV;

Διαβήτης: Οδηγίες για ανέμελες και ασφαλείς διακοπές

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για έλλειψη σε σύριγγες το 2022

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα γονίδια του χρώματος των ματιών είναι κρίσιμα για την υγεία του αμφιβληστροειδούς

Αμφιβληστροειδής: Πολλές ανθρώπινες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των ασθενειών του αμφιβληστροειδούς ή των νευροεκφυλιστικών, σχετίζονται με ανισορροπίες στις μεταβολικές οδούς.

Τα κρούσματα φυματίωσης έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια

Φυματίωση: Ο αριθμός των κρουσμάτων φυματίωσης αυξήθηκε ξανά το 2022 με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να παρατηρούνται σε παιδιά, σε κρατούμενους φυλακών και σε ορισμένες φυλετικές και εθνοτικές ομάδες.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη νέα έρευνα σχετικά με τον καφέ και τους καρδιακούς κινδύνους

Ο συν-συγγραφέας Marcus προειδοποιεί ότι οι επιπτώσεις της κατανάλωσης καφέ μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Είπε ότι συμβουλεύει τους ασθενείς του με καρδιακές αρρυθμίες να πειραματιστούν μόνοι τους για να δουν πώς τους επηρεάζει η καφεΐνη. "Συχνά χαίρονται όταν λαμβάνουν τα καλά νέα ότι είναι εντάξει να δοκιμάσουν τον καφέ και να πίνουν καφέ", είπε.zzz

Το παιδί σας ακόμη "βρέχει" το κρεβάτι του;

Παιδιά: Οι γιατροί χρησιμοποιούν την ηλικία, τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό ενός παιδιού για να διαγνώσουν ένα πρόβλημα ελέγχου της ουροδόχου κύστης.