Επιστημονικά Νέα

Κοινά λάθη που κάνουν οι άνθρωποι πριν από ένα χειρουργείο

Κοινά λάθη που κάνουν οι άνθρωποι πριν από ένα χειρουργείο

Κάθε δέκα λεπτά ακυρώνεται μία χειρουργική επέμβαση στην Αγγλία – περίπου 60.000 τον χρόνο – επειδή οι ασθενείς αδυνατούν να ακολουθήσουν τις οδηγίες των γιατρών πριν μπουν στο χειρουργείο. Οι ασθενείς συνήθως αγνοούν τις οδηγίες για νηστεία ή φαρμακευτική αγωγή, ενώ κάνουν κι άλλα λάθη που δεν οδηγούν απαραίτητα σε αναβολή του χειρουργείου, αλλά εμποδίζουν την ανάρρωσή σας. Κοινά λάθη που κάνουν οι άνθρωποι πριν από ένα χειρουργείο…

Ξυρίζουν τα πόδια τους
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι κάνουν χάρη στον χειρουργό τους αν ξυρίσουν τα πόδια τους πριν από μια επιχείρηση στο πόδι. «Το ξύρισμα οδηγεί σε μικροσκοπικά κοψίματα και εκδορές, που μπορεί να διαταράξουν την άμυνα της επιδερμίδας ενάντια στα βακτήρια» λέει ο Andy Goldberg, σύμβουλος ορθοπεδικός χειρουργός στο Νοσοκομείο Wellington του Λονδίνου. «Ο κίνδυνος δεν είναι πολύ υψηλός, αλλά καλύτερα να αφήσετε το ξύρισμα για τον γιατρό. Η καλύτερη στιγμή για να ξυρίσετε ένα μέρος του σώματός σας είναι αμέσως πριν από την επιχείρηση και όχι πολύ νωρίτερα» πρόσθεσε.

Χάνουν πάρα πολύ βάρος πολύ γρήγορα
Στους υπέρβαρους ασθενείς συχνά συνιστάται να αδυνατίσουν πριν από την επέμβαση. Η παχυσαρκία επηρεάζει την αναισθησία, ενώ μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο λοιμώξεων ή καρδιακών επιπλοκών. Όμως, είναι εξίσου επικίνδυνο να χάνετε γρήγορα κιλά με δίαιτες «πρόχειρες» που οδηγούν στην απώλεια μυϊκής μάζας και όχι λίπους. «Σε τέτοια περίπτωση τα όργανά σας, όπως η καρδιά και οι πνεύμονες μπορεί να αποδυναμωθούν πάρα πολύ» σημειώνει η Rebecca McManamon, διαιτολόγος και εκπρόσωπος της Βρετανικής Διαιτητικής Ένωσης.

Τρώνε σκόρδο και ξεχνούν να το αναφέρουν
Το σκόρδο, το τζίντζερ και το ginseng (αποξηραμένη ρίζα), μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας για αυτό ενημερώστε τους γιατρούς σας αν καταναλώσατε κάτι από αυτό τις τελευταίες πέντε ημέρες.

Μασάνε τσίχλα πριν το χειρουργείο
Η αποφυγή στέρεων τροφών πριν από ένα χειρουργείο είναι σημαντική, καθώς το στομάχι χρειάζεται να είναι άδειο. Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος εμετού κατά την αναισθησία, που σε περίπτωση εισπνοής, μπορεί να αποβεί μοιραία, λέει η αναισθησιολόγος Dr Anna-Maria Rollin. Ωστόσο, ορισμένοι ασθενείς στην προσπάθειά τους να «εξαπατήσουν» την πείνα τους μασάνε τσίχλα. «Το πρόβλημα είναι ότι το στομάχι παράγει επιπλέον οξύ σε αναμονή τροφίμων. Στη συνέχεια, όταν είστε υπό την επήρεια του αναισθητικού, οι βαλβίδες στο γαστρεντερικό σωλήνα χαλαρώνουν κι αν αυτό το οξύ περάσει στους πνεύμονες, μπορεί να σας σκοτώσει» προσθέτει.

Το ντουζ και το… μανικιούρ
Οι γιατροί συμβουλεύουν τους ασθενείς να κάνουν ντουζ είτε το προηγούμενο βράδυ της επέμβασης είτε νωρίς το πρωί, ενώ όσον αφορά τα νύχια, ειδικά για τις κυρίες, συμβουλεύουν να τα κόψουν κοντά πριν πάνε στο νοσοκομείο καθώς τα μακριά νύχια είναι πιο πιθανό να «φιλοξενούν» βρωμιές, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης. Μην μπείτε ποτέ στον πειρασμό να κάνετε μανικιούρ. «Κατά τη χειρουργική επέμβαση χρησιμοποιούμε ανιχνευτές για τη μέτρηση του επιπέδου του οξυγόνου στο αίμα των ασθενών. Οι ανιχνευτές συνδέονται με το δάχτυλο και το βερνίκι νυχιών θα πρέπει να έχει αφαιρεθεί», λέει ο Oliver Warren, χειρουργός – σύμβουλος.

Το κάπνισμα
Εάν σταματήσετε το κάπνισμα, ακόμη και μόλις μία ημέρα πριν από μια επέμβαση, μπορεί να κάνει τη διαφορά στην ανάκαμψη σας, λέει ο Dr Rollin. «Όσο περισσότερο εκ των προτέρων σταματήσετε το κάπνισμα τόσο το καλύτερο, αλλά ακόμη και 24 ώρες πριν μπορεί να βοηθήσει. Το κάπνισμα καταστρέφει τους πνεύμονες και προκαλεί ζημιές στους πνεύμονες που είναι πιο πιθανό να μολυνθούν με μετεγχειρητικές λοιμώξεις. Το κάπνισμα σας κάνει να βήχετε κάτι που είναι ιδιαίτερα άβολο όταν έχετε μόλις εγχειριστεί. Αλλά αν προσπαθήσετε να καταστείλετε τον βήχα θα αυξήσετε τον κίνδυνο μιας μόλυνσης» εξηγεί. Επίσης, το κάπνισμα κάνει το αίμα κολλώδες κι αυτό μπορεί να παρεμποδίσει την παροχή αίματος προς τους ιστούς κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Έχουν άγχος για ό,τι άφησαν στη δουλειά ή το σπίτι
Είναι λογικό ο ασθενής να είναι λίγο νευρικός πριν από την επέμβαση, αλλά το πάρα πολύ άγχος μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι το χειρουργείο πρέπει να αναβληθεί. Σύμφωνα με τον Oliver Warren μία από τις μεγαλύτερες πηγές άγχους των ασθενών είναι τα κατοικίδια ζώα τους. «Είχα ασθενείς που ξυπνούσαν μετά από μια εγχείρηση και το πρώτο πράγμα που έλεγαν είναι πως δεν βρήκαν κάποιον να φροντίσει την γάτα τους» αναφέρει. «Οι ανήσυχοι άνθρωποι είναι πιο δύσκολο να τεθούν υπό γενική αναισθησία και επίσης επειδή έχουν χαμηλότερα όρια αντοχής του πόνου, θα χρειαστούν περισσότερη φαρμακευτική αγωγή μετά τη χειρουργική επέμβαση», τονίζει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ανησυχητικό εύρημα για τους ασθενείς με σοβαρή νόσο covid-19

Αποκαλύφθηκε κρίσιμο γονίδιο για την ανάπτυξη του σαρκώματος Ewing

Οδηγός συμπτωμάτων για κορωνοϊό, κρυολόγημα και γρίπη

Κορωνοϊός κρυολόγημα γρίπη: H ανησυχία για την πορεία της πανδημίας του νέου κορωνοϊου αυξάνεται σε πολλές χώρες δεδομένης της επικείμενης συνύπαρξης του κορωνοϊού με τα περιστατικά κρυολογήματος και γρίπης. Αυτό που αναμένεται να περιπλέξει τα πράγματα φέτος στη χώρα μας αλλά και αλλού, είναι το γεγονός ότι συμπτώματα των δύο τελευταίων ασθενειών παρουσιάζουν ομοιότητες με […]

Πόσο αποτελεσματικές είναι οι μάσκες κατά του κορωνοϊού;

Η μάσκα και η τήρηση αποστάσεων δεν πρέπει να μας παρασύρουν σε μία ψευδή αίσθηση ασφάλειας, ιδίως εν όψει του χειμώνα και δη σε χώρους χωρίς επαρκή αερισμό, υπογραμμίζει διεθνής επιστημονική ομάδα από το πεδίο της ρευστοδυναμικής