Πολιτική Υγείας

ΠΟΥ: Καλεί για περαιτέρω προσπάθειες για την ενίσχυση της ασφάλειας των ασθενών

ΠΟΥ: Καλεί για περαιτέρω προσπάθειες για την ενίσχυση της ασφάλειας των ασθενών

ΠΟΥ: Η φετινή παγκόσμια εκστρατεία για την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Ασθενών δίνει προτεραιότητα στην έγκαιρη παρέμβαση για την πρόληψη βλάβης των ασθενών από μη ασφαλείς συμπεριφορές που σχετίζονται με τα φάρμακα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ζήτησε περαιτέρω προσπάθειες και δράσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας των ασθενών σε μια συνάντηση στο Ανόι στις 16 Σεπτεμβρίου, με αφορμή την Ημέρα Ασφάλειας Ασθενών 2022 (17 Σεπτεμβρίου). Στην εκδήλωση, οι συμμετέχοντες άκουσαν ότι οι μη ασφαλείς πρακτικές φαρμακευτικής αγωγής και τα λάθη της φαρμακευτικής αγωγής είναι οι κύριες αιτίες αποφυγής βλάβης στην υγειονομική περίθαλψη σε όλο τον κόσμο.

Σφάλματα φαρμακευτικής αγωγής συμβαίνουν όταν αδύναμα συστήματα φαρμακευτικής αγωγής και ανθρώπινοι παράγοντες όπως η κόπωση, οι κακές περιβαλλοντικές συνθήκες ή η έλλειψη προσωπικού επηρεάζουν τις πρακτικές συνταγογράφησης, μεταγραφής, διανομής, χορήγησης και παρακολούθησης, γεγονός που μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε σοβαρή βλάβη του ασθενούς, αναπηρία, ακόμη και θάνατο.

“Τα λάθη της φαρμακευτικής αγωγής μπορούν να συμβούν σε κάθε στάδιο της διαδικασίας θεραπείας και διαχείρισης και επομένως τα εργαλεία για την πρόληψη, την παρακολούθηση και την αντιμετώπισή τους θα πρέπει να είναι διαθέσιμα σε κάθε στάδιο της διαδικασίας. Κάθε εργαζόμενος στον τομέα της υγείας πρέπει να έχει την υποστήριξη ώστε να μπορεί να λάβει ενημερωμένες και σωστές αποφάσεις στη διαχείριση και τη φροντίδα του ασθενούς, συμπεριλαμβανομένης της συνταγογράφησης και της χορήγησης φαρμάκων”, δήλωσε ο Escalante Socorro, Αναπληρωτής Αντιπρόσωπος του ΠΟΥ στο Βιετνάμ.

“Η ασφάλεια των φαρμάκων απαιτεί πολλαπλές παρεμβάσεις που επικεντρώνονται στη διαθεσιμότητα ασφαλών, αποτελεσματικών και διασφαλισμένης ποιότητας φαρμάκων σε όλα τα επίπεδα υγειονομικής περίθαλψης:

  • υποστήριξη των επαγγελματιών υγείας ώστε να είναι επαρκώς εκπαιδευμένοι, να εργάζονται ως ομάδα ώστε να είναι σε θέση να επικοινωνούν αποτελεσματικά τη φροντίδα και τις αναφορές
  • οικοδόμηση ενός ισχυρού συστήματος φαρμακευτικής αγωγής με ισχυρή εποπτεία σε όλο το σύστημα υγείας
  • συμμετοχή του ασθενούς και του κοινού στην αναφορά σφαλμάτων φαρμακευτικής αγωγής”, πρόσθεσε.

Ο Socorro τόνισε επίσης τις προσπάθειες του Βιετνάμ για τη βελτίωση της ασφάλειας των ασθενών, προσθέτοντας ότι ο ΠΟΥ θα συνεχίσει να συμμετέχει στο Βιετνάμ για την ασφάλεια των φαρμάκων και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων υγείας των πολιτών του. Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Ασθενών στοχεύει να αυξήσει την ευαισθητοποίηση και τη συμμετοχή του κοινού, να ενισχύσει την παγκόσμια κατανόηση και να εργαστεί για την παγκόσμια αλληλεγγύη και δράση για την ενίσχυση της ασφάλειας των ασθενών και τη μείωση της βλάβης των ασθενών.

Η φετινή παγκόσμια εκστρατεία για την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Ασθενών δίνει προτεραιότητα στην έγκαιρη παρέμβαση για την πρόληψη βλάβης των ασθενών από μη ασφαλείς συμπεριφορές που σχετίζονται με τα φάρμακα. Αυτές οι συμπεριφορές περιλαμβάνουν καταστάσεις ανάληψης κινδύνου κατά τη φροντίδα, όπως η λήψη πάρα πολλών φαρμάκων (LASA). Η εκστρατεία θα επικεντρωθεί επίσης συγκεκριμένα στον αντίκτυπο της πανδημίας Covid-19 στην ασφάλεια των φαρμάκων, που σχετίζεται με τις σοβαρές διακοπές στην παροχή υπηρεσιών υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τα τελευταία χρόνια, το Υπουργείο Υγείας έχει εκδώσει πολλά έγγραφα για να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας της ιατρικής εξέτασης και θεραπείας, όπως τα Κριτήρια Ποιότητας του Νοσοκομείου του Βιετνάμ, η εγκύκλιος για την καθοδήγηση της πρόληψης ιατρικών περιστατικών σε ιδρύματα ιατρικών εξετάσεων και θεραπείας, το έγγραφο υλοποίηση έξι στόχων για την ασφάλεια των ασθενών του ΠΟΥ. Αυτά τα έγγραφα έχουν τεθεί ενεργά σε ισχύ, συμβάλλοντας στο να γίνει το περιβάλλον της ιατρικής μονάδας ασφαλέστερο, σύμφωνα με τη Διοίκηση Ιατρικών Υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας. (VNS)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο Ραντ Πολ απειλεί να ερευνήσει τα δικαιώματα προς τον Φάουτσι και άλλους αξιωματούχους, αν το GOP καταλάβει τη Γερουσία

Οι άνω των 65 έχουν σοβαρό κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου Αλτσχάιμερ

Πώς μπορεί να επηρεάσει η ατμοσφαιρική ρύπανση την υγεία των εφήβων;

Παρέμβαση της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας επί των ελλείψεων αναισθησιολόγων στο Ε.Σ.Υ.

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κοινή ανακοίνωση των ECDC & EMA για τους εμβολιασμούς covid - Συστάσεις για το φθινόπωρο

Στην ίδια ανακοίνωσή τους το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ECDC και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων EMA καθιστούν σαφές πως οι μελλοντικές εκστρατείες εμβολιασμού ενόψει του χειμώνα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα σε όσους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά (ανεξάρτητα από ηλικία) και στις εγκύους.

Τα κρούσματα τροφιμογενών ασθενειών αφορούν συχνότερα τον νοροϊό

"Τα ευρήματα της παρούσας έκθεσης μπορούν να βοηθήσουν τις αρχές δημόσιας υγείας και τον κλάδο των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης τροφίμων να αναπτύξουν βάσει δεδομένων αποτελεσματικές προσεγγίσεις για την πρόληψη των κρουσμάτων τροφιμογενών ασθενειών", γράφουν οι συγγραφείς.

Έρχονται τα Ψηφιακά ραντεβού στα Κέντρα Υγείας & στα Νοσοκομεία

Εξάλλου, όπως προανήγγειλε ο Κυριάκος Πιερρακάκης πρόσφατα, θέλουμε να φτιάξουμε ένα αντίστοιχο σύστημα για τα ραντεβού στα νοσοκομεία, το οποίο θα είναι σύντομα έτοιμο και το κεντρικό εργαλείο και έργο είναι ατομικός ψηφιακός φάκελος υγείας. Να έχω το ιατρικό μου ιστορικό σε ένα σημείο».

Νέο ΕΣΥ Διοικητές: Ποιες αλλαγές έρχονται στις διοικήσεις των νοσοκομείων μετά τις εκλογές

Τα πτυχία θα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο με την προϋπόθεση αυτά να συνάδουν με το αντικείμενο της Διοίκησης Επιχειρήσεων Η εμπειρία σε αντίστοιχες θέσεις σε Μονάδες Υγείας της χώρας μας είτε του εξωτερικού Οι manager θα έχουν συμβόλαιο για επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, όπως, αύξηση κερδών μέσω αξιοποίησης χώρων μέσα στο νοσοκομείο. Θα μπορούν, δηλαδή, να στήνουν και επιχειρήσεις εντός του νοσοκομείου που θα αυξάνουν τα έσοδα, όπως ανθοπωλεία, εστιατόρια κ.λ.π. στα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα.