Επιστημονικά Νέα

Διαβήτης τύπου 2: Συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου

Διαβήτης τύπου 2: Συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου

Ο διαβήτης τύπου 2 σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου, με αυξημένες συσχετίσεις για όσους δεν έχουν κάνει κολονοσκόπηση και έχουν ιστορικό καπνίσματος.

Ο διαβήτης τύπου 2 σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου (CRC), με αυξημένες συσχετίσεις για όσους δεν έχουν κάνει κολονοσκόπηση και έχουν ιστορικό καπνίσματος, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 14 Νοεμβρίου στο JAMA Network Open.

Ο Thomas Lawler, Ph.D., από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin Carbone Cancer Center στο Madison, και οι συνεργάτες του διεξήγαγαν μια μελέτη κοόρτης χρησιμοποιώντας δεδομένα από την προοπτική Southern Community Cohort Study για να εξετάσουν εάν ο διαβήτης σχετίζεται με τον κίνδυνο CRC σε πληθυσμούς που δεν μελετήθηκαν. Συμπεριλήφθηκαν δεδομένα για 54.597 συμμετέχοντες (66% Αφροαμερικανοί, 53% με εισόδημα <15.000 $ ετησίως).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 289 από τους 25.992 συμμετέχοντες με διαβήτη και 197 από τους 28.605 χωρίς διαβήτη ανέπτυξαν CRC. Ο διαβήτης συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο για CRC (αναλογία κινδύνου, 1,47).

Μεταξύ των συμμετεχόντων χωρίς έλεγχο κολονοσκόπησης και εκείνων με ιστορικό καπνίσματος, παρατηρήθηκαν μεγαλύτερες συσχετίσεις (αναλογίες κινδύνου, 2,07 και 1,62, αντίστοιχα), πιθανώς λόγω διαφορών στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου. Οι συμμετέχοντες με πρόσφατες διαγνώσεις διαβήτη είχαν επίσης μεγαλύτερες συσχετίσεις (διάρκεια διαβήτη μικρότερη από πέντε έναντι πέντε έως 10 ετών: αναλογία κινδύνου, 2,55), πιθανώς λόγω πρόσφατου προσυμπτωματικού ελέγχου καρκίνου.

«Οι αυξημένες αλληλεπιδράσεις με το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης μετά τη διάγνωση του διαβήτη, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων παραπομπών σε προσυμπτωματικό έλεγχο του CRC, μπορεί να είναι σημαντικές για τον μετριασμό της βλάβης της μεταβολικής δυσλειτουργίας που σχετίζεται με τον διαβήτη, ιδιαίτερα στον πρώιμο διαβήτη, στον κίνδυνο CRC», γράφουν οι συγγραφείς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τζελ για χορήγηση αντικαρκινικής θεραπείας σε συμπαγείς όγκους

Παρουσιάσεις από την ετήσια συνάντηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Γαστρεντερολογίας

Μελέτη επικυρώνει τον βιοδείκτη διαγνωστικής AI για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Γιατί η ανοσοθεραπεία αναδεικνύεται ως ο «τέταρτος πυλώνας» των θεραπειών για τον καρκίνο, λένε οι ειδικοί

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η αισιόδοξη σκέψη συνδέεται με χαμηλότερες γνωστικές ικανότητες

Αισιοδοξία εγκέφαλος: Η έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι είχαν υψηλότερη γνωστική ικανότητα παρουσίασαν 22% αύξηση στην πιθανότητα «ρεαλισμού» και 35% μείωση στην πιθανότητα «ακραίας αισιοδοξίας».

Γιατί τα παιδικά τραγούδια στα μωρά τα βοηθούν να μάθουν τη γλώσσα

Βρεφική ανάπτυξη: Η φωνητική κωδικοποίηση στα μωρά εμφανίστηκε σταδιακά κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής, ξεκινώντας με τους ήχους των χειλιών (π.χ. d για το «μπαμπά») και τους ρινικούς ήχους (π.χ. m για τη «μούμια»), με το «διάβασμα» σταδιακά να φαίνεται περισσότερο όπως αυτή των ενηλίκων. 

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι έγκυες γυναίκες για τις κολπικές κράμπες

Εγκυμοσύνη κράμπες: Τα ταξίδια εγκυμοσύνης μπορεί να φαίνονται διαφορετικά για διαφορετικές γυναίκες, όσον αφορά το είδος των εμπειριών που έχουν. Για πολλές, η περίοδος κύησης είναι ομαλή.

Τι είναι η γάγγραινα και γιατί έχει σχεδόν εξαλειφθεί;

Γάγγραινα ορισμός: Η μειωμένη παροχή αίματος μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό ή μόλυνση. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε ορισμένες καταστάσεις όπως ο διαβήτης, η υπέρταση κ.λπ. που επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος.