Επιστημονικά Νέα

Διαβήτης: Πρόταση χρήσης της ηλικίας, όχι του βάρους, για τον έλεγχο της νόσου

Διαβήτης: Πρόταση χρήσης της ηλικίας, όχι του βάρους, για τον έλεγχο της νόσου

Διαβήτης: Μια καθυστερημένη διάγνωση σημαίνει ότι η ασθένεια είναι πιο δύσκολο να ελεγχθεί και τα άτομα είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν επιπλοκές διαβήτη στην καρδιά, τα μάτια και τα νεφρά, ενώ έχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο θανάτου. 

Οι ερευνητές θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ηλικία, όχι στο βάρος, για να συλλάβουν τον μεγαλύτερο αριθμό ατόμων σε όλες τις φυλετικές και εθνοτικές ομάδες με προδιαβήτη και διαβήτη, συνιστά μια νέα μελέτη Northwestern Medicine. Ο έλεγχος όλων των ενηλίκων ηλικίας 35 έως 70 ετών, ανεξαρτήτως βάρους, προσδιορίζει το μεγαλύτερο ποσοστό ενηλίκων με προδιαβήτη και διαβήτη στις Η.Π.Α. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 24 Μαρτίου στο American Journal of Preventive Medicine.

«Όλες οι μεγάλες φυλετικές και εθνοτικές μειονότητες αναπτύσσουν διαβήτη σε χαμηλότερο βάρος από τους λευκούς ενήλικες και είναι πιο έντονο για τους Ασιάτες Αμερικανούς», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Μάθιου Ο’ Μπράιαν, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Northwestern University Feinberg School of Medicine και Ιατρός Βορειοδυτικής Ιατρικής. «Μπορεί να ακούγεται αντιφατικό γιατί πιστεύουμε ότι το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία είναι η κύρια αιτία του διαβήτη», είπε ο O’Brien.

Η Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ (USPSTF) συνιστά επί του παρόντος τον έλεγχο μόνο ατόμων 35 έως 70 ετών που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. «Αλλά αν λάβουμε αποφάσεις για τεστ διαβήτη με βάση το βάρος, θα μας λείψουν μερικοί άνθρωποι από φυλετικές και εθνοτικές μειονότητες που αναπτύσσουν προδιαβήτη και διαβήτη σε χαμηλότερα κιλά», είπε ο O’Brien. Η διάγνωση του διαβήτη σε ενήλικες από φυλετικές και εθνοτικές μειονότητες συχνά καθυστερεί σε σύγκριση με τη διάγνωση σε λευκούς ενήλικες.

Μια καθυστερημένη διάγνωση σημαίνει ότι η ασθένεια είναι πιο δύσκολο να ελεγχθεί και τα άτομα είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν επιπλοκές διαβήτη στην καρδιά, τα μάτια και τα νεφρά, ενώ έχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο θανάτου. «Ο διαβήτης είναι μια κατάσταση στην οποία επιμένουν οι απαράδεκτες φυλετικές και εθνοτικές ανισότητες», είπε ο O’Brien. “Γι’ αυτό χρειαζόμαστε μια προσέγγιση ελέγχου που μεγιστοποιεί την ισότητα. Εάν μπορούμε να βρούμε όλους νωρίτερα, μας βοηθά να μειώσουμε αυτές τις ανισότητες και τα άσχημα αποτελέσματα που ακολουθούν.”

  • Περίπου οι μισοί ενήλικες στις ΗΠΑ έχουν διαβήτη τύπου 2 ή προδιαβήτη, που αντιπροσωπεύει μια σημαντική ανησυχία για τη δημόσια υγεία.
  • Συνολικά, το 81% των ενηλίκων με προδιαβήτη δεν γνωρίζουν ότι έχουν την πάθηση και το 23% των περιπτώσεων διαβήτη παραμένουν αδιάγνωστα.
  • Έως και το 70% των ενηλίκων με προδιαβήτη θα αναπτύξουν τελικά διαβήτη.
  • Οι ενήλικες Ασιάτες Αμερικανοί συχνά αναπτύσσουν διαβήτη και προδιαβήτη σε κανονικό βάρος. Ως αποτέλεσμα, είναι η πιο πιθανή φυλετική ομάδα που θα χαθούν στις πρόσφατες οδηγίες του 2021 για τον προδιαβήτη και τον προληπτικό έλεγχο διαβήτη, αναφέρει η νέα μελέτη.
  • Υπολογίζεται ότι 6 εκατομμύρια Ασιάτες Αμερικανοί έχουν προδιαβήτη ή αδιάγνωστο διαβήτη, σύμφωνα με τη νέα μελέτη.

 

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει τις επιπτώσεις στην υγεία-ισότητα των τρεχουσών συστάσεων προσυμπτωματικού ελέγχου. Οι ερευνητές του Northwestern εξέτασαν την κλινική απόδοση της σύστασης προσυμπτωματικού ελέγχου για τον προδιαβήτη και τον διαβήτη USPSTF του 2021, καθώς και εναλλακτικά όρια ηλικίας και Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Η απόδοση αξιολογήθηκε σε ολόκληρο τον ενήλικο πληθυσμό των ΗΠΑ και ξεχωριστά ανά φυλή και εθνικότητα.

Προτάθηκε επίσης στους κλινικούς ιατρούς να εξετάσουν το ενδεχόμενο προγενέστερου ελέγχου σε φυλετικές και εθνοτικές ομάδες με υψηλό κίνδυνο διαβήτη σε μικρότερες ηλικίες ή χαμηλότερο ΔΜΣ. Ωστόσο, αυτές οι εναλλακτικές λύσεις δεν συμπεριλήφθηκαν επίσημα στη σύστασή τους. Η τρέχουσα μελέτη αξιολόγησε διάφορες επιλογές για προγενέστερο έλεγχο, που παρέχει στοιχεία που μπορούν να ενημερώσουν για μελλοντικές αλλαγές στις κατευθυντήριες γραμμές της Task Force.

Πολλές μελέτες έχουν βρει ότι μόνο οι μισοί από τους κατάλληλους ενήλικες, ή λιγότεροι, ελέγχονται για προδιαβήτη και διαβήτη. Η λήψη αποφάσεων προσυμπτωματικού ελέγχου με βάση μόνο την ηλικία είναι επίσης απλούστερη για την εφαρμογή των κλινικών γιατρών, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αποδοχή αυτής της προσέγγισης προσυμπτωματικού ελέγχου, είπε ο O’Brien, προσθέτοντας, «Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ωθήσετε τους ασθενείς και τους παρόχους να ολοκληρώσουν αυτήν την εξέταση, η οποία θα πρέπει είναι το επίκεντρο της μελλοντικής έρευνας».

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

6 Tips για μια ζωή με διαβήτη!

Η αύξηση των ποσοστών διαβήτη κύησης συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τον προσυμπτωματικό έλεγχο

9 Τρόποι για να ρυθμίσετε τον διαβήτη σας

Τεχνητό πάγκρεας δοκιμάστηκε σε παιδιά με διαβήτη τύπου 1

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έρευνα διαπιστώνει ότι οι κλινικές δοκιμές για τον καρκίνο έχουν γίνει πιο ποικιλόμορφες τις τελευταίες δύο δεκαετίες

Ενώ η μελέτη δεν εξέτασε τους υποκείμενους παράγοντες που επηρέασαν τις παρατηρούμενες τάσεις, ο Farooq υπέθεσε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός διαθέσιμων κλινικών δοκιμών πρώιμης φάσης, οι αλλαγές στα κριτήρια επιλεξιμότητας και η αύξηση του αριθμού των μικρών κέντρων που προσφέρουν κλινικές δοκιμές μπορεί να συνέβαλαν στην αύξηση της ποικιλομορφίας των συμμετεχόντων σε κλινικές δοκιμές τα τελευταία χρόνια.

Μπορεί το εγκεφαλικό επεισόδιο να προκληθεί από την ατμοσφαιρική ρύπανση;

Ρύπανση: Η μείωση της ρύπανσης από βιομηχανικές πηγές, τις μεταφορές και άλλους τομείς μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού και άλλων προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Tι να κάνετε αν ένα παιδί δαγκωθεί ή γρατσουνιστεί από σκύλο που έχει προσβληθεί από λύσσα;

Σκύλος λύσσα: Τα δαγκώματα και οι γρατσουνιές ζώων αντιπροσωπεύουν μια διαδεδομένη αιτία για επισκέψεις στα επείγοντα σε όλο τον κόσμο, με τα οικιακά κατοικίδια να είναι οι πιο συχνοί ένοχοι.

Ελάχιστα γνωστά συμπτώματα που εμφανίζονται τη νύχτα σε όσους πάσχουν από καρδιακά νοσήματα

Καρδιακή νόσος: Παρόλο που οι περισσότερες καρδιαγγειακές παθήσεις μπορούν να προληφθούν, οι θάνατοι και η αναπηρία λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων αυξάνονται σε όλο τον κόσμο.

Επιστήμονες ανέπτυξαν σκεύασμα για την απώλεια βάρους που ξεγελά τους μύες ώστε να νομίζουν ότι εργάζονται σκληρά

Η ίδια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις και το Πανεπιστήμιο του Σεντ Λούις είχε δείξει προηγουμένως σε μια δοκιμή σε ποντίκια ότι το φάρμακό τους αύξησε την αντοχή των ποντικιών, τα οποία μπόρεσαν να τρέξουν για 70 % περισσότερο και 45 % μακρύτερα σε σύγκριση με εκείνα που έλαβαν εικονικό φάρμακο.