Επιστημονικά Νέα

Διαβήτης Lockdown: Τα ποσοστά νοσηλείας παιδιών υπερδιπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με μελέτη

Διαβήτης Lockdown: Τα ποσοστά νοσηλείας παιδιών υπερδιπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με μελέτη

"Δυστυχώς, η COVID-19 διέκοψε τη ζωή μας με περισσότερους τρόπους από ό τι συνειδητοποιούμε. Η μελέτη μας ενισχύει τη σημασία της διατήρησης ενός υγιούς τρόπου ζωής για τα παιδιά ακόμη και σε τόσο δύσκολες συνθήκες", δήλωσε η Hsia.

Διαβήτης Lockdown: Το κλείδωμα της πανδημίας μείωσε τις ευκαιρίες άσκησης ενώ ενισχύει τον χρόνο της οθόνης, τα προβλήματα ύπνου και την καθιστική συμπεριφορά, υποστηρίζοντας την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, λένε οι ερευνητές. Τα ποσοστά νοσηλείας παιδιών για νέο διαβήτη τύπου 2 υπερδιπλασιάστηκαν εν μέσω της πανδημίας κορωνοϊού, σύμφωνα με στοιχεία που αναλύθηκαν σε νοσοκομείο της Λουιζιάνας. Η έρευνα που παρουσίασε ο Δρ. Daniel Hsia, αναπληρωτής καθηγητής στο Κέντρο Βιοϊατρικής Έρευνας του Pennington, προέκυψε από μια αναδρομική ανάλυση των εισαγωγών στο Our Lady of the Lake Children Hospital στο Baton Rouge της Λα.

Η μελέτη συνέκρινε το ποσοστό των παιδιών που παρουσιάζονταν στο νοσοκομείο με Διαβήτη τύπου 2 από Μάρτιο-Δεκέμβριο 2020, κατά την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν αυξημένο ποσοστό νοσηλείας 0,62% (17 περιπτώσεις από 2.729 νοσηλείες) το 2020 για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με 0,27% (8 περιπτώσεις από 2.964 νοσηλείες) το 2019.

Περίπου 23 από τις 25 περιπτώσεις αφορούσαν ασθενείς από Αφροαμερικάνους και 19 ασθενείς ήταν άνδρες, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε από την American Diabetes Association. Η μελέτη πρότεινε ότι τα lockdown που σχετίζονται με την πανδημία μείωσαν τις ευκαιρίες άσκησης ενώ ενίσχυσαν τον χρόνο που αφιερώνεται μπροστά από τις οθόνες.

Ο διαταραγμένος ύπνος, η κακή διατροφή και η καθιστική συμπεριφορά αύξησαν πιθανώς τους παράγοντες κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 και σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, «ακόμη και η μέτρια αύξηση βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για μακροπρόθεσμες συνέπειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 και καρδιαγγειακή νόσος.”

“Ενώ η μελέτη μας εξέτασε τις εισαγωγές νοσοκομείων για διαβήτη τύπου 2 σε παιδιά σε ένα κέντρο, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ένας μικρόκοσμος αυτού που συμβαίνει σε άλλα παιδικά νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα”, δήλωσε η Hsia, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Επιπλέον, τα παιδιά που εισήχθησαν στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχαν πιο σοβαρή ασθένεια με υψηλότερους δείκτες σακχάρου στο αίμα και αφυδάτωση. Περισσότερες περιπτώσεις οδήγησαν επίσης σε εντατική θεραπεία σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Ο διαβήτης τύπου 2 περιλαμβάνει μια ακατάλληλη απόκριση στην ινσουλίνη, στην οποία το σάκχαρο αρχίζει να συσσωρεύεται στο σώμα, με αποτέλεσμα το υψηλό σάκχαρο στο αίμα.

Εμφανίζεται συχνότερα σε ενήλικες και ενώ το οικογενειακό ιστορικό, η φυλή και η γενετική παίζουν ρόλο, η κλινική Mayo σημειώνει ότι ο διαβήτης τύπου 2 στα παιδιά αυξάνεται λόγω της επιδημίας της παχυσαρκίας.

“Δυστυχώς, η COVID-19 διέκοψε τη ζωή μας με περισσότερους τρόπους από ό τι συνειδητοποιούμε.

Η μελέτη μας ενισχύει τη σημασία της διατήρησης ενός υγιούς τρόπου ζωής για τα παιδιά ακόμη και σε τόσο δύσκολες συνθήκες”, δήλωσε η Hsia.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Διαβήτης : Αυτά τα τρόφιμα πρέπει να αποφύγετε

Σαρδέλα : Η κατανάλωση της αποτρέπει τον διαβήτη τύπου 2

Κορωνοιός υγεία : Όσοι πέρασαν κινδυνεύουν από διαβήτη

Ποια η σχέση βιταμίνης D και σακχαρώδους διαβήτη;

Διαβήτης : Η φροντίδα κατοικιδίων ελέγχει τα επίπεδα Σακχάρου στο αίμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς τα οιστρογόνα μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες;

Έρευνα: Όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού στις γυναίκες, νέα έρευνα δείχνει ότι όσο περισσότερα οιστρογόνα εκτίθεται μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της ζωής της, τόσο το καλύτερο.

Αξιοποίηση της ικανότητας του εγκεφάλου να αυτοθεραπεύεται

"Εξετάζουμε τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες αλλαγές που έχει το rTMS στον εγκέφαλο. Προσπαθούμε να εντοπίσουμε όλες τις καλές αλλαγές που συμβαίνουν και αν υπάρχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες", λέει ο Alex.

Μελέτη εξετάζει τη συσχέτιση μεταξύ της χρήσης φαρμάκων για τον ύπνο και του κινδύνου άνοιας

"Εάν διαγνωστεί αϋπνία, η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία για την αϋπνία (CBT-i) είναι η θεραπεία πρώτης γραμμής. Εάν πρέπει να χρησιμοποιηθεί φαρμακευτική αγωγή, η μελατονίνη μπορεί να είναι μια ασφαλέστερη επιλογή, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία για να κατανοήσουμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της στην υγεία".