Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Διατροφή Κλίμα: Ο «παράγοντας αηδίας» πρέπει να ξεπεραστεί εάν η κατανάλωση εντόμων γίνει πραγματικά κυρίαρχη

Διατροφή Κλίμα: Ο «παράγοντας αηδίας» πρέπει να ξεπεραστεί εάν η κατανάλωση εντόμων γίνει πραγματικά κυρίαρχη

"Ο παράγοντας αηδίας που σχετίζεται με την κατανάλωση ολόκληρων εντόμων θα μπορούσε να ξεπεραστεί με την ενσωμάτωση αλεύρων από έντομα σε επεξεργασμένα τρόφιμα. Αυτό έχει γίνει με επιτυχία με προϊόντα ρυζιού ενισχυμένα με αλεύρι γρύλων ή χαρουπιάς σε άλλα μέρη του κόσμου", λέει η συν-συγγραφέας Δρ Maxine Sharps. από το Πανεπιστήμιο De Montfort, UK

Διατροφή Κλίμα: Νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία (ECO) στη Βενετία της Ιταλίας (12-15 Μαΐου) διαπιστώνει ότι τα τρόφιμα με βάση τα έντομα παραμένουν μη ελκυστικά στο Ηνωμένο Βασίλειο και πρέπει να γίνουν περισσότερo για να αλλάξει η στάση απέναντι στα έντομα και η προθυμία τους για κατανάλωση εντόμων, ως πιθανή οδός για πιο βιώσιμη παραγωγή τροφίμων που θα μπορούσε να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα των καταναλωτών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η παραγωγή τροφίμων αντιπροσωπεύει έως και το ένα τέταρτο του συνόλου των ανθρώπινων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η κτηνοτροφία συμβάλλει σε τεράστιο βαθμό σε αυτές τις εκπομπές και οι ερευνητές και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούν να αναπτύξουν και να προωθήσουν πιο βιώσιμους τρόπους παραγωγής πρωτεΐνης. Μια επιλογή που κερδίζει την προσοχή είναι η καλλιέργεια και η κατανάλωση εντόμων, όπως οι γρύλοι, οι μύγες και τα σκουλήκια, λόγω των πιθανών διατροφικών και περιβαλλοντικών πλεονεκτημάτων τους σε σχέση με άλλες πηγές πρωτεΐνης. «Τα έντομα είναι μια δυνητικά πλούσια πηγή πρωτεϊνών και μικροθρεπτικών συστατικών και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην παροχή λύσης στο διπλό βάρος της παχυσαρκίας και του υποσιτισμού», λέει η επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Lauren McGale από το Πανεπιστήμιο Edge Hill του Ηνωμένου Βασιλείου. «Ορισμένες πρωτεΐνες εντόμων, όπως οι αλεσμένοι γρύλοι ή οι λυοφιλοποιημένοι αλευροσκώληκες, είναι φθηνότερες και ευκολότερες στην καλλιέργεια, συχνά χαμηλότερες σε λίπος και έχουν μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο από τα παραδοσιακά ζώα».

Παρά αυτά τα οφέλη, οι άνθρωποι στις δυτικές χώρες σπάνια τρώνε έντομα και πολλοί άνθρωποι αηδιάζουν με τη σκέψη της τροφής με βάση τα έντομα. Ωστόσο, οι άνθρωποι τρώνε με χαρά αστακό ή καραβίδα παρά την εμφάνισή τους που μοιάζει με έντομo, επομένως είναι πιθανό να αλλάξουν οι στάσεις. Για να προσδιορίσουν τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την προθυμία κατανάλωσης εντόμων και να αποδείξουν την υπάρχουσα εμπειρία με τρόφιμα με βάση τα έντομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια διαδικτυακή έρευνα σε 603 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο (μέση ηλικία 34 ετών, 76% γυναίκες) μεταξύ 2019 και 2020, που προσλήφθηκαν χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα προσλήψεων Prolific – μια μεγάλη βάση δεδομένων με άτομα από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν συμφωνήσει να συμμετάσχουν στην έρευνα. Στην έρευνα, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για τα δημογραφικά τους στοιχεία  (ζητήθηκε, επίσης, από τους ερωτηθέντες να συμπληρώσουν μια Κλίμακα Αηδίας Τροφίμων για να μετρήσουν πόσο αηδιαστικά βρίσκουν ορισμένες καταστάσεις που σχετίζονται με τα τρόφιμα, προκειμένου να προσδιοριστεί η ατομική τους ευαισθησία στην τροφική αηδία.

Για παράδειγμα, ζητείται από τους συμμετέχοντες να βαθμολογήσουν την αηδία τους σε μέρη ζώων που τρώγονται λιγότερο συχνά (όπως όργανα, σαγόνια κ.λπ.) ή την αηδία τους σε τροφή που είχε μουχλιάσει ή είχε πέσει στο πάτωμα. Τους τέθηκαν, επίσης, ερωτήσεις σχετικά με τις αναμενόμενες γευστικές/αισθητηριακές αντιλήψεις, για παράδειγμα, πόσο γλυκά, αλμυρά, τραγανά ή γλοιώδη περίμεναν να είναι τα έντομα γενικά και την προθυμία τους να καταναλώνουν έντομα τακτικά. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι αντιλήψεις σχετικά με τη γεύση ή τις αισθητηριακές ιδιότητες των εντόμων δεν ήταν γενικά ευνοϊκές, με τους συμμετέχοντες να τείνουν να τα βαθμολογούν χαμηλότερα ως προς την οπτική ή οσφρητική έλξη και να αναμένουν χαμηλότερα επίπεδα απόλαυσης, αρέσκειας ή γλυκύτητας και υψηλότερα επίπεδα αλμυρής γεύσης και πικρίας. Συνολικά, μόνο το 13% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ήταν πρόθυμο να καταναλώνει τακτικά έντομα, σε σύγκριση με το 47% που δήλωσε ότι δεν θα ήθελε και το 40% που απάντησε ίσως ή ότι δεν ήταν σίγουρο. Οι νεότεροι ερωτηθέντες ήταν λιγότερο ανοιχτοί στην τακτική κατανάλωση εντόμων, με κάθε χρόνο οι νεότεροι να συνδέονται με μια αύξηση 2% στην απάντηση «όχι» όταν ρωτήθηκαν αν θα ήταν πρόθυμοι να καταναλώνουν έντομα τακτικά.

Επιπλέον, όπως ήταν αναμενόμενο, τα επίπεδα γενικής αηδίας για τα τρόφιμα προέβλεπαν άνοιγμα σε καταναλωτικά έντομα, με κάθε αύξηση του σημείου στην κλίμακα Food Disgust Scale να προβλέπει αύξηση 4% στο να πεις «όχι» στα καταναλωτικά έντομα. Είναι ενδιαφέρον ότι οι βαθμολογίες αηδίας ήταν σημαντικά υψηλότερες για τα έντομα σε σκόνη παρά για ολόκληρα τα έντομα. Ωστόσο, η προθυμία των ερωτηθέντων να καταναλώσουν έντομα ήταν επίσης σημαντικά υψηλότερη για τα έντομα σε σκόνη παρά για τα ολόκληρα έντομα παρά τα υψηλότερα επίπεδα αηδίας.” Ο παράγοντας αηδίας που σχετίζεται με την κατανάλωση ολόκληρων εντόμων θα μπορούσε να ξεπεραστεί με την ενσωμάτωση αλεύρων από έντομα σε επεξεργασμένα τρόφιμα. Αυτό έχει γίνει με επιτυχία με προϊόντα ρυζιού ενισχυμένα με αλεύρι γρύλων ή χαρουπιάς σε άλλα μέρη του κόσμου”, λέει η συν-συγγραφέας Δρ Maxine Sharps. από το Πανεπιστήμιο De Montfort, UK. “Αλλά εάν τα έντομα πρόκειται να αποτελέσουν βασικό μέρος της δυτικής διατροφής, ο παράγοντας αηδίας είναι μία από τις πιο σημαντικές προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν. Τελικά, μπορεί τελικά να μην υπάρχει επιλογή με την κλιματική αλλαγή και την προβλεπόμενη παγκόσμια αύξηση του πληθυσμού.” Παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια ζώα αποτελούν λιχουδιές σε κάποιες κουλτούρες;

Ποια είναι τα πιο περίεργα φαγητά που τρώνε σε όλο τον κόσμο;

Η κατανάλωση πρωτεΐνης συμβάλλει σημαντικά στην κλιματική αλλαγή

Τα έντομα αποτελούν τροφές με πλούσια οφέλη υγείας

Η μανία της εντομοφαγίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει καταστάσεις του εγκεφάλου όπως το εγκεφαλικό και το Αλτσχάιμερ

Έρευνα κλιματική αλλαγή: Η ισχυρή σχέση μεταξύ του κλίματος και των εγκεφαλικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων και των λοιμώξεων του νευρικού συστήματος.

Γιατί η αντίληψη του πόνου στη θερμότητα μειώνεται με την ηλικία;

Πόνος γήρανση: Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η γήρανση σχετίζεται με μείωση της αντίληψης του πόνου στη θερμότητα, όπως αποδεικνύεται από τα αυξημένα όρια και τη μείωση της διακριτικότητας.

Πόσες πληροφορίες μπορούν να χωρέσουν οι συνάψεις μας

Νευροεπιστήμη: Για να κατανοήσουν πώς ο εγκέφαλος μαθαίνει και διατηρεί πληροφορίες, οι επιστήμονες προσπαθούν να ποσοτικοποιήσουν πόσο ισχυρότερη έχει γίνει μια σύναψη μέσω της μάθησης και πόσο ισχυρότερη μπορεί να γίνει.

Close Icon