Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Περίεργες λιχουδιές: Ποια ζώα αποτελούν λιχουδιές σε κάποιες κουλτούρες;

Περίεργες λιχουδιές: Ποια ζώα αποτελούν λιχουδιές σε κάποιες κουλτούρες;

Περίεργες λιχουδιές: Σε διάφορους πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο, οι γαστρονομικές προτιμήσεις εκτείνονται πέρα από τα συμβατικά κρέατα και στη σφαίρα του εξωτικού και του ασυνήθιστου.


Σε διάφορους πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο, οι γαστρονομικές προτιμήσεις εκτείνονται πέρα από τα συμβατικά κρέατα και στη σφαίρα του εξωτικού και του ασυνήθιστου. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η κατανάλωση εντόμων, που μπορεί να φαίνεται περίεργο σε κάποιους, αλλά θεωρείται λιχουδιά σε ορισμένες κοινωνίες.

Μεταξύ αυτών, ίσως μια από τις πιο ιδιόμορφες λιχουδιές είναι η κατανάλωση τηγανητών ταραντούλων στην Καμπότζη. Γνωστά τοπικά ως “a-ping”, αυτά τα μεγάλα, τριχωτά αραχνοειδή είναι ένα δημοφιλές σνακ που απολαμβάνουν οι ντόπιοι και οι τολμηροί τουρίστες. Η πρακτική της κατανάλωσης ταραντούλες φέρεται να ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του βάναυσου καθεστώτος των Ερυθρών Χμερ, όταν οι ελλείψεις τροφίμων ανάγκασαν τους Καμποτζιανούς να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές διατροφής. Παρά το τέλος του καθεστώτος, η παράδοση της κατανάλωσης ταραντούλες έχει παραμείνει και έχει εδραιωθεί στην κουζίνα της Καμπότζης.

Για την προετοιμασία του a-ping, οι ζωντανές ταραντούλες συλλαμβάνονται πρώτα και καθαρίζονται επιμελώς για να αφαιρέσουν τυχόν βρωμιά ή υπολείμματα. Στη συνέχεια, οι αράχνες καρυκεύονται με ένα μείγμα αλατιού, ζάχαρης και σκόρδου πριν τηγανιστούν μέχρι να γίνουν τραγανές και να ροδίσουν. Το αποτέλεσμα είναι ένα τραγανό εξωτερικό με απαλό, χυμώδες εσωτερικό, που θυμίζει κρέας καβουριού ή αστακού. Μερικοί λάτρεις παρομοιάζουν τη γεύση με αυτή του τηγανητού κοτόπουλου, με έναν υπαινιγμό ξηρού καρπού.

Ενώ η σκέψη της κατανάλωσης αράχνων μπορεί να προκαλέσει ανησυχία ή αποστροφή σε πολλούς, για τους Καμποτζιανούς, οι τηγανητές ταραντούλες είναι μια αγαπημένη λιχουδιά βαθιά ριζωμένη στην παράδοση και τον πολιτισμό. Συχνά απολαμβάνονται ως σνακ ή ορεκτικό, σερβιρισμένο μαζί με μια πικάντικη σάλτσα από χυμό λάιμ, αλάτι και πιπέρι.

Πέρα από την Καμπότζη, άλλοι πολιτισμοί υιοθετούν επίσης την κατανάλωση εντόμων ως βιώσιμη και θρεπτική πηγή τροφής. Από τηγανητές ακρίδες στο Μεξικό έως ψημένους γρύλους στην Ταϊλάνδη, τα έντομα προσφέρουν μια πλούσια σε πρωτεΐνες εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά κρέατα, ενώ διαθέτουν επίσης περιβαλλοντικά οφέλη λόγω του χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα και των υψηλών ρυθμών αναπαραγωγής τους.

Σε έναν κόσμο όπου τα γαστρονομικά όρια διευρύνονται συνεχώς, η πρακτική της κατανάλωσης παράξενων και εξωτικών ζώων χρησιμεύει ως υπενθύμιση της πλούσιας ποικιλίας της παγκόσμιας κουζίνας και των μυριάδων τρόπων με τους οποίους το φαγητό μπορεί να μας ενώσει και να μας ιντριγκάρει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι τα πιο περίεργα φαγητά που τρώνε σε όλο τον κόσμο;

Γιατί είναι τόσο διαδεδομένο το εφέ απεριτίφ;

Καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χορτοφάγοι

Διατροφή για ήρεμη ψυχολογία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon