Επιστημονικά Νέα

Διατήρηση χρόνου: Κατανόηση του εσωτερικού ρολογιού του εγκεφάλου

Διατήρηση χρόνου: Κατανόηση του εσωτερικού ρολογιού του εγκεφάλου

Διατήρηση χρόνου: Τα ζώα είναι σε θέση να προσαρμοστούν στον 24ωρο κύκλο του φωτός και του σκότους τόσο από άποψη συμπεριφοράς όσο και φυσιολογίας.

Τα περισσότερα ζωντανά πλάσματα εμφανίζουν κιρκάδιο ρυθμό, ένα εσωτερικό ρολόι που επαναλαμβάνεται περίπου κάθε 24 ώρες. Τώρα, ερευνητές από την Ιαπωνία έχουν βρει νέες λεπτομέρειες σχετικά με τις μοριακές διαδικασίες που διέπουν τους ρυθμούς ύπνου/αφύπνισης στα ποντίκια.

Πώς επηρεάζεται ο κιρκάδιος ρυθμός από το εσωτερικό μας ρολόι

Σε μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Tsukuba αποκάλυψαν ότι ένα βασικό μόριο που εμπλέκεται στην ομοιόσταση του ύπνου (που ονομάζεται SIK3 ή κινάση 3 που επάγεται από το άλας) παίζει επίσης κρίσιμο ρόλο στην κιρκαδική συμπεριφορά.

Τα ζώα είναι σε θέση να προσαρμοστούν στον 24ωρο κύκλο του φωτός και του σκότους τόσο από άποψη συμπεριφοράς όσο και φυσιολογίας μέσω αλλαγών στον υπερχιασματικό πυρήνα (SCN), που είναι το κύριο ρολόι του εγκεφάλου που συγχρονίζει τους διάφορους ρυθμούς στο σώμα. Ωστόσο, οι βιολογικές δραστηριότητες εντός του SCN που προκαλούν αφύπνιση ειδική για τον χρόνο δεν έχουν χαρακτηριστεί πλήρως. η ερευνητική ομάδα είχε στόχο να το αντιμετωπίσει.

«Τα περισσότερα ζώα παρουσιάζουν κορύφωση της δραστηριότητας σε ένα συγκεκριμένο σημείο του κιρκάδιου κύκλου», εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης καθηγητής Masashi Yanagisawa. «Επειδή έχει βρεθεί ότι το SCN ρυθμίζει τον ύπνο και την εγρήγορση σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, θέλαμε να διερευνήσουμε τους διακριτούς νευρώνες που ελέγχουν αυτή τη διαδικασία».

Για να γίνει αυτό, η ερευνητική ομάδα χειρίστηκε γενετικά τα επίπεδα του SIK3 σε συγκεκριμένες ομάδες νευρώνων στο SCN ποντικών. Στη συνέχεια, εξέτασαν τον ύπνο και τις κιρκαδικές συμπεριφορές στα ποντίκια, όπως το πότε και για πόσο καιρό τα ποντίκια παρουσίασαν δραστηριότητα σε σχέση με τον κύκλο φωτός-σκότους.

«Διαπιστώσαμε ότι το SIK3 στο SCN μπορεί να επηρεάσει τη διάρκεια του κιρκάδιου κύκλου και το χρόνο της μέγιστης δραστηριότητας διέγερσης, χωρίς να αλλάξει την ημερήσια ποσότητα ύπνου», λέει ο καθηγητής Yanagisawa.

Η ερευνητική ομάδα ανέφερε προηγουμένως ότι το SIK3 αλληλεπιδρά με το LKB1 (ένα ανάντη μόριο του SIK3) και το HDAC4 (ένας σημαντικός στόχος του SIK3) στους γλουταμινεργικούς νευρώνες για να ρυθμίσει την ποσότητα και το βάθος του ύπνου. Τώρα, ανακάλυψαν ότι η οδός SIK3-HDAC4 ρυθμίζει τη διάρκεια της κιρκαδικής περιόδου μέσω των νευρώνων που παράγουν NMS και συμβάλλει στον ρυθμό ύπνου/εγρήγορσης.

Η διάρκεια της περιόδου συμπεριφοράς και ο χρόνος της αιχμής της δραστηριότητας είναι σημαντικά συστατικά του κιρκάδιου ρυθμού. Δεδομένων των ομοιοτήτων μεταξύ των κιρκάδιων συστημάτων διαφορετικών θηλαστικών, νέες πληροφορίες για το πώς λειτουργεί αυτό το σύστημα στα ποντίκια θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες για τις διαταραχές του ύπνου και του κιρκάδιου ρυθμού στους ανθρώπους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί οι ασκήσεις Kegel δεν είναι πάντα η απάντηση

Πώς η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική σας ζωή

Πώς να επαναπρογραμματίσετε τον εγκέφαλό σας για να αισθάνεστε καλά τις Δευτέρες

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό σας όταν κάνετε διαλογισμό;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ έχουν περισσότερα προβλήματα ως ενήλικες

ΔΕΠΥ: Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει τις επιπτώσεις του κακού ελέγχου των παρορμήσεων στην παιδική ηλικία, τονίζοντας την ανάγκη για στοχευμένες παρεμβάσεις για την υποστήριξη των παιδιών με προβλήματα προσοχής και συμπεριφοράς.

Μας κάνει ο ανταγωνισμός λιγότερο ηθικούς; Νέα έρευνα λέει ναι, αλλά μόνο λίγο

Αυτά τα διερευνητικά αποτελέσματα -που δεν έχουν ακόμη αναπαραχθεί- υποδηλώνουν έναν λόγο για τον οποίο ο ανταγωνισμός δεν επηρεάζει πολύ την ηθική κατά μέσον όρο. Ίσως, η μειονεκτική θέση σε μια ανταγωνιστική διαδικασία να είναι αυτή που διαφθείρει και όχι ο ανταγωνισμός καθαυτός.

"Ακτίνα ελπίδας" Καρκίνος - Νέες εξελίξεις στην καταπολέμηση μιας σειράς καρκίνων

Τα εμβόλια που θεραπεύουν τον υπάρχοντα καρκίνο αποτελούν εδώ και καιρό στόχο της ιατρικής κοινότητας. Οι προκαταρκτικές μελέτες που ανακοινώθηκαν στη συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) αφορούσαν εμβόλια που στοχεύουν τον καρκίνο του πνεύμονα, τους καρκίνους της κεφαλής και του τραχήλου, τον όγκο του εγκεφάλου γλοιοβλάστωμα και τον καρκινογόνο ιό HPV.

Εικονική τεχνολογία αιμοφόρων αγγείων βελτιώνει τη φροντίδα καρδιομυοπάθειας

Καρδιομυοπάθεια: Οι ασθενείς με καρδιοπάθεια θα μπορούσαν να επωφεληθούν από λιγότερο εκτεταμένες παρεμβάσεις χάρη στην τεχνολογία αιχμής τρισδιάστατων υπολογιστικών μοντέλων.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για την περιτομή;

Περιτομή: Κατανοώντας την περιτομή και συμμετέχοντας ενεργά στην ανάρρωση του αγοριού σας, μπορείτε να διευκολύνετε την επούλωση, να παρέχετε άνεση και να εντοπίζετε έγκαιρα τυχόν πιθανά προβλήματα.