Επιστημονικά Νέα

Delta Κορωνοϊός: Η παραλλαγή απειλεί μια νέα πρόκληση πανδημίας

Delta Κορωνοϊός: Η παραλλαγή απειλεί μια νέα πρόκληση πανδημίας

Η Delta είναι τόσο μεταδοτική που οι ειδικοί λένε ότι θα πρέπει να εμβολιάσετε περισσότερο από το 80 τοις εκατό του πληθυσμού για να την περιορίσετε - ένας στόχος που θα ήταν δύσκολος ακόμη και για χώρες με σημαντικά προγράμματα εμβολιασμού.

Delta Κορωνοϊός: Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι εμβολιασμοί πρέπει να επιταχυνθούν – αλλά μπορεί επίσης να απαιτηθούν αυστηροί περιορισμοί. Η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή της Delta προκαλεί αύξηση των νέων περιπτώσεων Covid-19 ακόμη και σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι εκστρατείες εμβολιασμού είναι σε αγώνα ενάντια στον χρόνο για να τη συγκρατήσουν. Προς το παρόν η πανδημία επιβραδύνεται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να αναφέρει τον χαμηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων παγκοσμίως από τον Φεβρουάριο και να μειώνει τους θανάτους που οφείλονται στον κορωνοϊό. Ωστόσο, αυξάνονται οι ανησυχίες σχετικά με την ταχέως διαδεδομένη παραλλαγή, προκαλώντας νέους περιορισμούς σε χώρες που είχαν προηγουμένως καταφέρει να ελέγξουν τις επιδημίες τους.

Οι υποθέσεις αυξάνονται στη Ρωσία, την Αυστραλία, το Ισραήλ και σε ολόκληρη την Αφρική, εν μέρει λόγω της Delta.

Άλλες χώρες φοβούνται ότι θα μπορούσαν να είναι οι επόμενες. –

Πιο μεταδοτική – Η παραλλαγή Delta του Sars-CoV-2 εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία όπου άρχισε να κυκλοφορεί γύρω στον Απρίλιο.

Αυτή τη στιγμή είναι παρούσα σε διάφορους βαθμούς σε τουλάχιστον 85 χώρες σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Στην Ευρώπη, η Delta κέρδισε αρχικά ένα βήμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ξεπέρασε γρήγορα την προηγούμενη παραλλαγή ανησυχίας Alpha, και τώρα περιλαμβάνει το 95 τοις εκατό όλων των περιπτώσεων που ακολουθούνται στην Αγγλία.

Η Delta θεωρείται ότι είναι περίπου 40 έως 60 τοις εκατό πιο μεταδοτική από την Alpha, η οποία από μόνη της είναι πιο μεταδοτική από το στέλεχος που ευθύνεται για το πρώτο κύμα της Covid-19.

Το μοτίβο έχει επαναληφθεί αλλού. Στις Ηνωμένες Πολιτείες την περασμένη εβδομάδα το 35 τοις εκατό των θετικών δοκιμών που προσδιορίστηκαν σε αλληλουχία προσδιορίστηκαν ως παραλλαγή Delta, από περίπου 10 τοις εκατό στις 5 Ιουνίου – αριθμοί παρόμοιοι με αυτό που παρατηρείται στο Ισραήλ.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νόσων (ECDC) εκτιμά ότι η Delta θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει το 70% των νέων λοιμώξεων στην ΕΕ έως τις αρχές Αυγούστου και 90 τοις εκατό μέχρι το τέλος αυτού του μήνα. Οι ερευνητές που εξετάζουν δεδομένα από την ευρύτερη περιοχή του Παρισιού εκτιμούν σε μια έκθεση που πρόκειται να δημοσιευθεί σύντομα ότι η Delta θα μπορούσε να είναι 50 έως 80 τοις εκατό πιο μεταδοτική από άλλα στελέχη. –

Κλειδί εμβολιασμού –

Ο κορυφαίος επιστήμονας για τις μολυσματικές ασθένειες των ΗΠΑ Anthony Fauci χαρακτήρισε την παραλλαγή «τη μεγαλύτερη απειλή» στις προσπάθειες ελέγχου του ιού και ζήτησε επιτάχυνση των εμβολιασμών, ανέφεραν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης την Τρίτη.

Ενώ αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα εμβόλια είναι ελαφρώς λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της Delta, είναι ακόμη εξαιρετικά αποτελεσματικά. Αλλά μόνο μετά τη δεύτερη δόση.

Πρόσφατα στοιχεία από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνουν ότι η πλήρης ανοσοποίηση μπορεί να προσφέρει περίπου 96% προστασία έναντι νοσηλείας και 79% προστασία έναντι συμπτωματικής λοίμωξης από την παραλλαγή Delta. Ωστόσο, η προστασία μετά από μία μόνο δόση είναι πολύ ασθενέστερη – 35%, σύμφωνα με τα ίδια δεδομένα. «Μια δόση δεν είναι αρκετή», λέει μια ανακοίνωση για τη δημόσια υγεία από το ECDC, «απαιτείται πλήρης εμβολιασμός για την προστασία των πιο ευάλωτων». –

Επιστροφή στους περιορισμούς; –

Η Delta είναι τόσο μεταδοτική που οι ειδικοί λένε ότι θα πρέπει να εμβολιάσετε περισσότερο από το 80 τοις εκατό του πληθυσμού για να την περιορίσετε – ένας στόχος που θα ήταν δύσκολος ακόμη και για χώρες με σημαντικά προγράμματα εμβολιασμού.

Στην Αφρική, ο ΠΟΥ εκτιμά ότι μόνο το ένα τοις εκατό του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο – η χαμηλότερη αναλογία παγκοσμίως.

Η παραλλαγή Delta έχει αναφερθεί σε 14 αφρικανικές χώρες, που αντιπροσωπεύουν τις περισσότερες νέες περιπτώσεις στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Ουγκάντα, δήλωσε ο ΠΟΥ, ζητώντας ένα εμβόλιο «σπριντ» σε ολόκληρη την ήπειρο.

Μια περαιτέρω επιπλοκή είναι ότι η Delta φαίνεται να παρακάμπτει σε μεγάλο βαθμό την ασυλία που μπορεί να προκληθεί από προηγούμενη λοίμωξη, δήλωσε ο Samuel Alizon, βιολόγος που ειδικεύεται στη μοντελοποίηση μολυσματικών ασθενειών.

«Δεν μπορούμε πλέον να βασιστούμε στη φυσική ανοσία», είπε στο AFP.

Με μεγάλο αριθμό νεότερων ατόμων να παραμένουν μη εμβολιασμένα, ενδέχεται να χρειαστεί να εισαχθούν σκληρά μέτρα για να σταματήσει η εξάπλωση, ακόμη και σε χώρες όπου η διάθεση εμβολίων μεγάλης κλίμακας είχε εκπληρώσει την υπόσχεση να ξανανοίξει.

Στην Ευρώπη, το ECDC προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων περιορισμού θα διακινδύνευε την αύξηση νέων περιπτώσεων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των “νοσηλειών και θανάτων, ενδεχομένως να φθάσουν στα ίδια επίπεδα του φθινοπώρου του 2020 εάν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα”, πρόσθεσε.

Ορισμένες χώρες, όπως το Ισραήλ και η Αυστραλία, έχουν ήδη ανακοινώσει την επιστροφή σε ορισμένους περιορισμούς.

«Στόχος μας είναι να το τερματίσουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπενέτ, «να πάρουμε έναν κουβά με νερό και να τον ρίξουμε στη φωτιά όταν η φωτιά είναι ακόμα μικρή».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Επιταχύνουν τους εμβολιασμούς στη Γερμανία λόγω της μετάλλαξης Δέλτα

Κορωνοϊός: Επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα στην Πορτογαλία

Τι θα πρέπει να γνωρίζετε για την παραλλαγή Delta

Βασίλης Κικίλιας: Ασφαλείς είναι αυτοί οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελετούν ξανά τις νυχτερίδες για να βρουν πιθανή σύνδεση με τον κορωνοϊό

Οκταμελής ομάδα του IPC συγκεντρώνει δείγματα από νυχτερίδες και καταγράφει τα είδη τους, το φύλο, την ηλικία και άλλες λεπτομέρειες για αυτές επί μία εβδομάδα. Αντίστοιχη έρευνα διεξάγεται και στις Φιλιππίνες

"Έκκληση για αντικειμενική, ανοιχτή και διαφανή επιστημονική συζήτηση σχετικά με την προέλευση του SARS-CoV-2" σε άρθρο του The Lancet

Μια έρευνα που διεξήχθη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τον ιό έλαβε πολύ έλεγχο για τα μη καταληκτικά αποτελέσματα τον Μάρτιο και η Κίνα απέρριψε μια δεύτερη φάση έρευνας για την προέλευσή του.

O ρόλος του μικροβιώματος του εντέρου στην απώλεια βάρους σύμφωνα με έρευνα

"Τουλάχιστον, αυτή η εργασία μπορεί να οδηγήσει σε διαγνωστικά για τον εντοπισμό ατόμων που θα ανταποκριθούν καλά σε μετριοπαθείς αλλαγές υγιεινού τρόπου ζωής και εκείνων που μπορεί να απαιτήσουν πιο δραστικά μέτρα για να επιτύχουν απώλεια βάρους"

Ώρα για ύπνο: Tips ύπνου για όλη την οικογένεια

Ύπνος εφηβεία: Γιατί είναι ιδιαίτερα δύσκολο να τιθασεύσει κανείς έναν έφηβο ως προς το πρόγραμμα ύπνου του; Δείτε πώς μπορούν ορισμένα tips να κάνουν τη διαφορά για όνειρα γλυκά!

Μπορεί το εμβόλιο κατά της Covid να σχετίζεται με αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο;

Κορωνοϊός: Όπως επισημαίνει η ειδικός στην αναπαραγωγή, Δρ Victoria Male, οι εμμηνοροϊκές αλλαγές εμβολιασμένων που αναφέρθηκαν ήταν βραχύβιες, ωστόσο η έρευνα για αυτήν την πιθανή ανεπιθύμητη ενέργεια του εμβολίου παραμένει κρίσιμη για την επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος.

Η άσκηση προστατεύει την καρδιά μέσω μίας διαδικασίας γνωστής ως ισχαιμικής προετοιμασίας

Αθλητισμός: Μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι η ισχαιμική προετοιμασία φαίνεται να προστατεύει την καρδιά εάν συμβεί έμφραγμα αργότερα, μειώνοντας τη βλάβη έως και 50%.