Επιστημονικά Νέα

Παιδική παχυσαρκία: Πώς σχετίζεται η παιδική παχυσαρκία με την Covid-19;

Παιδική παχυσαρκία: Πώς σχετίζεται η παιδική παχυσαρκία με την Covid-19;

Παιδική παχθσαρκία: Eξετάζονται για πρώτη φορά τα μοτίβα διαμήκους ανάπτυξης μεταξύ βρεφών που γεννήθηκαν από μητέρες με COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι συνέπειες της COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξακολουθούν να εκτυλίσσονται, αλλά μια νέα μελέτη παρέχει απογοητευτικά νέα: Η προγεννητική έκθεση στον ιό μπορεί να συνδέεται με την παιδική παχυσαρκία.

Covid-19 και παιδική παχυσαρκία

Εξετάζοντας σχεδόν 280 βρέφη, οι ερευνητές βρήκαν εκείνα των οποίων οι μητέρες είχαν COVID ενώ ήταν έγκυες είχαν χαμηλότερο βάρος γέννησης σε σύγκριση με μωρά των οποίων οι μητέρες δεν είχαν λοίμωξη από COVID. Ακολούθησε μεγαλύτερη αύξηση βάρους τον πρώτο χρόνο της ζωής. Μαζί αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο για παχυσαρκία, διαβήτη και καρδιαγγειακές παθήσεις στην παιδική ηλικία και αργότερα, είπαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Οι έγκυες γυναίκες αποτελούν το 9% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας με COVID μέχρι στιγμής. Εκατομμύρια μωρά θα εκτεθούν στην COVID in utero τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με τους ερευνητές Δρ Lindsay Fourman και Dr. Andrea Edlow, αμφότεροι από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη.

«Στην τρέχουσα μελέτη, εξετάζουμε για πρώτη φορά τα μοτίβα διαμήκους ανάπτυξης μεταξύ βρεφών που γεννήθηκαν από μητέρες με COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης», είπε ο Fourman. «Τέτοια μοτίβα ανάπτυξης μπορεί να έχουν βασική προγνωστική σημασία για τον κίνδυνο καρδιομεταβολικής νόσου αργότερα στη ζωή». Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά στις 29 Μαρτίου στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της μακροπρόθεσμης παρακολούθησης αυτών των παιδιών και την ανάγκη για στρατηγικές για την πρόληψη της COVID στις έγκυες γυναίκες, δήλωσε ο Έντλοου σε δελτίο ειδήσεων σε περιοδικό. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ερευνητές ανακαλύπτουν ότι ένας ιός που βιώνει η μητέρα επηρεάζει τα παιδιά στη μήτρα.

«Ένα αυξανόμενο σύνολο εργασιών, συμπεριλαμβανομένης της δικής μας, έχει αποδείξει ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες με HIV κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και οι ίδιες είναι αρνητικές στον ιό HIV διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, αυξημένης αρτηριακής πίεσης, δυσλιπιδαιμίας και καρδιακών παθήσεων σε σύγκριση με τις μη εκτεθειμένες συνομήλικές τους. », είπε ο Φούρμαν.

Άλλες μελέτες έχουν βρει υπερβολικό βάρος και καρδιακές παθήσεις αργότερα στη ζωή μεταξύ εκείνων που εκτίθενται στη γρίπη στη μήτρα. «Αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ότι το μητρικό περιβάλλον κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διαμορφώνει την ανάπτυξη ενός αναπτυσσόμενου εμβρύου, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει την πορεία της υγείας του ατόμου κατά τη διάρκεια της ζωής του», είπε ο Fourman.

Για 12 μήνες, οι ερευνητές παρακολούθησαν 149 μωρά που εκτέθηκαν στην COVID στη μήτρα και 127 βρέφη που δεν είχαν εκτεθεί. Η ομάδα COVID παρουσίασε μια «απότομη, προοδευτική αύξηση» του ΔΜΣ (δείκτης μάζας σώματος), ανεξάρτητα από το θηλασμό, που δεν παρατηρήθηκε στα άλλα μωρά.

Τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν σχέση αιτίου και αποτελέσματος, αλλά εγείρουν ανησυχίες. Η Δρ. Priya Rajan είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα μητρικής-εμβρυϊκής ιατρικής στο Feinberg School of Medicine στο Northwestern University στο Σικάγο. Είπε ότι ο COVID φαίνεται να έχει μεγαλύτερη διάρκεια δράσης από άλλους ιούς που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

“Ένα από τα πράγματα που φαίνεται να είναι μοναδικό για την COVID — και αυτό είναι σε σχέση με αυτό που μαθαίνουμε για το μακράCOVID στους ενήλικες — είναι ότι όποια φλεγμονή προκαλεί φαίνεται να διαρκεί περισσότερο και ίσως γι’ αυτό είναι πιο έντονη , ακόμα και αυτό που βλέπουμε στον πλακούντα», είπε ο Rajan, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Θα ήταν ενδιαφέρον να παρακολουθούμε αυτά τα βρέφη για μεγάλο χρονικό διάστημα, είπε, και να συνεχίσουμε να το μελετάμε σε νεότερους πληθυσμούς. “Οι δύο μεγάλες ερωτήσεις που θα είχα είναι πώς οι διαφορετικές παραλλαγές επηρέασαν διαφορετικά τα πράγματα; Και μετά το άλλο τεράστιο πράγμα που θα ήθελα να μάθω είναι πόσο μετριάζει ο εμβολιασμός αυτούς τους κινδύνους;” είπε ο Ρατζάν. Είπε ότι είναι ισχυρός υποστηρικτής για την προστασία των γυναικών και των μωρών τους με τον εμβολιασμό.

Επίσης, εάν οι οικογένειες συνειδητοποιήσουν ότι τα παιδιά τους μπορεί να έχουν προδιάθεση για μεταβολικές διαταραχές όπως ο διαβήτης, ίσως θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πιο υγιεινές συνήθειες για να μετριάσουν ορισμένους από τους κινδύνους, είπε ο Rajan.

Βασικά φαγητά

Αν και η παλαιότερη παραλλαγή Delta έφερε πιο σοβαρές εμβρυϊκές επιπλοκές βραχυπρόθεσμα, “η μόλυνση από την COVID-19 δεν είναι αβλαβής”, τόνισε ο Rajan. Επιπλέον, “μπορεί να έχει αποτελέσματα ακόμα κι αν δεν είστε τόσο συμπτωματική. Ακόμα κι αν δεν είστε τόσο άρρωστοι από αυτό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να έχει μια επίδραση στην εγκυμοσύνη σας που δεν μπορούμε να δούμε”, σημείωσε.

«Εξαιτίας αυτού, είναι σημαντικό να λάβουμε όσα μέτρα μπορούμε για τον μετριασμό αυτού του κινδύνου, συμπεριλαμβανομένου του εμβολιασμού», πρόσθεσε ο Rajan. Ενώ αυτή η μελέτη μπορεί να υποδηλώνει αυξημένο κίνδυνο καρδιομεταβολικής νόσου αργότερα στη ζωή στον παγκόσμιο πληθυσμό, ο Fourman είπε ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αυτή η μελέτη εξέτασε μόνο τις τροχιές ανάπτυξης έως την ηλικία του 1 έτους.

“Αυτή η εργασία δεν μπορεί ακόμη να εξετάσει εάν αυτά τα παιδιά θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν παχυσαρκία, διαβήτη ή καρδιαγγειακή νόσο μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, το μοτίβο της βρεφικής ανάπτυξης μεταξύ των εκτεθειμένων ατόμων προκαλεί αρχική ανησυχία”, είπε ο Fourman.

Οι παιδίατροι θα πρέπει να δουν την ανάπτυξη του παιδιού και τους μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου έχοντας αυτό κατά νου, είπαν οι συγγραφείς, σημειώνοντας ότι απαιτούνται μεγαλύτερες και μεγαλύτερες μελέτες

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η υψηλή υγρασία και η χαμηλή θερμοκρασία άλλαξαν την εξάπλωση της COVID-19 στη Βραζιλία, αλλά μόνο ελαφρώς, σύμφωνα με μελέτη

Αποκάλυψη των αιτιών και των επιπτώσεων της μακροχρόνιας COVID

Θα μπορούσε το κοινό κρυολόγημα να δώσει ανοσία στα παιδιά κατά της COVID; Η έρευνά μας προσφέρει ενδείξεις

Ο κορωνοϊός στην εγκυμοσύνη επηρεάζει την αναπτυξιακή λειτουργία του εμβρύου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι επιστήμονες παραμένουν σε επαγρύπνηση για νέες παραλλαγές της COVID-19, βελτιώνοντας παράλληλα την ικανότητα πρόβλεψης των επιπλοκών

"Οι ασθενείς θα λαμβάνουν το τεστ λίγες ημέρες μετά την έναρξη της νόσου και οι γιατροί θα μπορούν στη συνέχεια να προσαρμόζουν τη φροντίδα τους - για παράδειγμα, στέλνοντάς τους για μαγνητική τομογραφία καρδιάς όταν διαφορετικά δεν θα έκαναν ή ανακατευθύνοντάς τους σε καρδιολόγο για να παρακολουθούνται στενά", δήλωσε ο Ντεβό.

Κλινική δοκιμή διαπιστώνει ότι συσκευή ηπατικής κάθαρσης είναι ασφαλής και αποτελεσματική για τη θεραπεία της σοβαρής ηπατικής ανεπάρκειας

Η αταλάντευτη εστίασή μας παραμένει στο να θέτουμε τον άνθρωπο στο επίκεντρο των προσπαθειών μας, εργαζόμενοι ακούραστα για ένα καλύτερο μέλλον για όλους όσοι επηρεάζονται από τη χρόνια ηπατική νόσο". Η δοκιμή είναι το τελευταίο βήμα σε ένα μακρύ ταξίδι για τους ερευνητές του UCL και του Royal Free Hospital, το οποίο ξεκίνησε με τον προσδιορισμό της οξείας-χρόνιας ηπατικής ανεπάρκειας ως ξεχωριστής κλινικής οντότητας το 2001.

Μελέτη επισημαίνει ότι εγκυμονούσες γυναίκες με κατάθλιψη μπορούν να τη μεταδώσουν στο παιδί τους

Εγκυμοσύνη κατάθλιψη: Τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που έχουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν τα ίδια συμπτώματα κατάθλιψης

Τι θα περιμένετε από την εξέταση προστάτη;

Προστάτης: Η εξέταση του προστάτη είναι ένα ουσιαστικό μέρος της προληπτικής φροντίδας για τους άνδρες, επιτρέποντας την έγκαιρη ανίχνευση και πιθανές επιλογές θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη.

Οι καρδιολογικές εταιρείες του Η.Β εκδίδουν κοινή δήλωση πολιτικής για την εξάλειψη των απαράδεκτων συμπεριφορών στην ειδικότητα

Ο Δρ. Christian Fielder Camm, Πρόεδρος της Βρετανικής  Ένωσης  Νέων Καρδιολόγων BJCA, προσθέτει, «Η επιζήμια επίδραση της ακατάλληλης συμπεριφοράς στον χώρο εργασίας μπορεί να είναι βαθιά και όλοι όσοι ασχολούνται με την καρδιολογία και την καρδιαγγειακή ιατρική του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν την ευθύνη να αντιμετωπίσουν αυτό το μακροχρόνιο πρόβλημα».