Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Covid-19: Κολλάει ο κορωνοϊός στα τρόφιμα;

Covid-19: Κολλάει ο κορωνοϊός στα τρόφιμα;

Covid-19: Ο ιός Covid μπορεί να παραμείνει σε ορισμένα έτοιμα προς κατανάλωση παντοπωλεία για μέρες, επιβεβαίωσαν ειδικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο ιός Covid μπορεί να παραμείνει σε ορισμένα έτοιμα προς κατανάλωση παντοπωλεία για μέρες, επιβεβαίωσαν ειδικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν δοκιμές για τον Οργανισμό Προτύπων Τροφίμων (FSA), κολλώντας σκόπιμα τον ιό σε συσκευασίες και τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων φρούτων, αρτοσκευασμάτων και εμφιαλωμένων ποτών. Επέλεξαν αντικείμενα που οι άνθρωποι μπορούσαν να βάλουν στο στόμα τους χωρίς να μαγειρέψουν ή να πλύνουν.Ο κίνδυνος για τους καταναλωτές παραμένει πολύ χαμηλός, λένε.

Πόσο κινδυνεύουμε από τα τρόφιμα;

Η έκθεσή τους αναφέρει ότι πρέπει να σημειωθεί ότι «τα τρόφιμα και οι συσκευασίες που θεωρούνται ως μέρος αυτής της μελέτης εμβολιάστηκαν τεχνητά με Sars-Cov-2 και επομένως δεν αντικατοπτρίζουν τα επίπεδα μόλυνσης που βρέθηκαν σε αυτά τα τρόφιμα στο λιανικό εμπόριο και θα απαιτηθούν χαμηλότερα επίπεδα μόλυνσης λιγότερος χρόνος για πτώση σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα».

«Αξιοσημείωτα» ευρήματα

Για τα περισσότερα τρόφιμα που δοκιμάστηκαν, υπήρξε «σημαντική πτώση» στα επίπεδα του ιού τις πρώτες 24 ώρες. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις τα ίχνη επιβίωσαν για περίπου μια εβδομάδα, διαπίστωσε η ομάδα του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον. «Για έναν εξαιρετικά μολυσματικό παράγοντα όπως το Sars-Cov-2, ο οποίος μπορεί να μεταδοθεί μέσω της επαφής με μολυσμένες επιφάνειες και μετά στο πρόσωπο, αυτά τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτα», λένε. «Το κοινό μπορεί να ενδιαφέρεται για τη διαπίστωση ότι ο ιός μπορεί να παραμείνει σε μολυσματική κατάσταση, σε επιφάνειες συσκευασίας τροφίμων και τροφίμων, για αρκετές ημέρες υπό ορισμένες κοινές συνθήκες».

Αλλά προσθέτουν ότι δεν χρειάζεται οι αγοραστές να λαμβάνουν πρόσθετες προφυλάξεις κατά το χειρισμό των τροφίμων – εκτός από το πλύσιμο των χεριών σας πριν από την προετοιμασία και το φάει και το ξέπλυμα των φρέσκων προϊόντων για την απομάκρυνση τυχόν μόλυνσης στην επιφάνεια. Διάλεγαν φαγητά που πωλούνταν συχνά χύμα σε πάγκους παντοπωλείων, ντελικατέσεν ή αρτοποιείων, όπως μήλα, πιπεριές, τυρί, ζαμπόν, ελιές, ψωμί με κρούστα και κρουασάν. Η συσκευασία που δοκιμάστηκε περιελάμβανε μπουκάλια ποτών, χαρτοκιβώτια και κουτιά.

Η ποσότητα του ιού που εφάρμοσαν σχεδιάστηκε για να προσομοιώνει πόσο θα μπορούσε να προσγειωθεί στο φαγητό εάν κάποιος που είχε μολυνθεί έβηχε ή φτερνιζόταν κοντά του, για παράδειγμα, επειδή ο Covid μεταδίδεται με σταγονίδια του αναπνευστικού. Η εισπνοή μολυσμένων σταγονιδίων, αντί να αγγίζει τις μολυσμένες επιφάνειες, εξακολουθεί να είναι ο κύριος τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι κολλούν τον Covid.

Ο Anthony Wilson, επικεφαλής της ομάδας αξιολόγησης μικροβιολογικού κινδύνου στο FSA, δήλωσε: «Στα πρώτα στάδια της πανδημίας, δεν γνωρίζαμε πολλά για το πώς θα επιβίωνε ο ιός σε διαφορετικές επιφάνειες και συσκευασίες τροφίμων, επομένως η εκτίμηση κινδύνου βασίστηκε σε υπόθεση της χειρότερης περίπτωσης. «Αυτή η έρευνα μας δίνει πρόσθετη εικόνα για τη σταθερότητα του κορωνοϊού στις επιφάνειες μιας ποικιλίας τροφίμων και επιβεβαιώνει ότι οι υποθέσεις που κάναμε στα πρώτα στάδια της πανδημίας ήταν κατάλληλες και ότι η πιθανότητα να κολλήσετε τον Covid μέσω τροφής είναι πολύ χαμηλή.”

Δοκιμές τροφίμων

Η ομάδα εξέτασε μια σειρά από θερμοκρασίες και επίπεδα υγρασίας για να μιμηθεί τις τυπικές συνθήκες αποθήκευσης, μετρώντας τον ρυθμό αδρανοποίησης του ιού και διαπίστωσε:

  • Φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Ο ιός φαίνεται να διαρκεί περισσότερο σε προϊόντα με ανώμαλες επιφάνειες – μπρόκολο και σμέουρα – από ό,τι σε λεία φλούδα όπως τα μήλα (αν και μερικές φρέσκες πιπεριές με απλή ψύξη είχαν ανιχνεύσιμο ιό μια εβδομάδα αργότερα). Τα μήλα περιέχουν φυσικές χημικές ουσίες στο δέρμα τους που μπορεί να αρχίσουν να διασπούν τον ιό Covid μέσα σε λίγα λεπτά ή ώρες, λένε οι επιστήμονες.
  • Ψημένες λιχουδιές. Αρτοσκευάσματα όπως το pain au chocolat φάνηκε να έχουν λίγο ιό μετά από λίγες ώρες – ίσως επειδή είναι επικαλυμμένα σε μια λεπτή στρώση πλυσίματος αυγών κατά το ψήσιμο, λένε οι επιστήμονες της FSA. Τα αυγά περιέχουν αραχιδονικό οξύ που μπορεί να έχει αντιική δράση.
  • Είδη ντελικατέσεν. Το τυρί και το αλλαντικό κρέας, με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λίπος, φαίνεται ότι επιτρέπουν στον ιό να επιβιώσει για μέρες – πιθανώς και μια εβδομάδα.
  • Δοχεία για ποτά και έτοιμα γεύματα. Ο Covid μπορεί να επιβιώσει έως και μια εβδομάδα σε πλαστικές επιφάνειες. Για τα χαρτοκιβώτια, μπορεί να είναι αρκετές ημέρες. Για δοχεία αλουμινίου, είναι πιθανώς μόνο ώρες, λένε οι ερευνητές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς ο covid-19 μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα υπερδραστήριας κύστης;

Κρίσιμες αλλαγές στα πρότυπα περίθαλψης COVID-19 που σχετίζονται με βελτιωμένα αποτελέσματα θνησιμότητας

Ο σοβαρός κίνδυνος COVID-19 αυξάνεται από τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, σύμφωνα με μελέτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η κρίσιμη σύνδεση μεταξύ ανοσοποιητικού και ψυχχικής υγείας

Ψυχική υγεία ανοσοποιητικό: Η ψυχική υγεία και το ανοσοποιητικό σύστημα είναι στενά συνδεδεμένα, και η αλληλεπίδραση μεταξύ τους έχει αποκτήσει ιδιαίτερη προσοχή τα τελευταία χρόνια. Η καλή ψυχική υγεία μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού

8 σημάδια πως το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι αδύναμο

Ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα είναι ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία και την πρόληψη ασθενειών. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι αδύναμο

Το σύμπτωμα της αναιμίας που δεν θα περιμένατε

Αναιμία αδυναμία συγκέντρωσης: Η αναιμία είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τη μειωμένη ποσότητα αιμοσφαιρίνης ή ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα, γεγονός που οδηγεί σε μειωμένη παροχή οξυγόνου στους ιστούς του σώματος.

Mήπως η δυσκολία συγκέντρωσης φανερώνει προβλήματα στην καρδιά;

Καρδιά δυσκολία συγκέντρωσης: Η καλή υγεία της καρδιάς και η συγκέντρωση είναι άρρηκτα συνδεδεμένες, καθώς η καρδιά παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του σώματος. Μια υγιής καρδιά εξασφαλίζει τη σωστή κυκλοφορία του αίματος,

Ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας: Πώς οι νέες εξελίξεις μπορούν να σταματήσουν την απώλεια όρασης;

Ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας: Η πρόσφατη πρόοδος στην επιστημονική έρευνα φέρνει πιο κοντά την ανακάλυψη αποτελεσματικών θεραπειών για την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η οποία αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες απώλειας όρασης στους ηλικιωμένους.

Πώς το χαμηλό σωματικό βάρος επηρεάζει την εγκεφαλική υγεία

Βάρος εγκέφαλος: Το χαμηλό σωματικό βάρος μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του εγκεφάλου. Αν και η παχυσαρκία συνδέεται συχνά με προβλήματα υγείας, η υποσιτισμένη κατάσταση ή η χαμηλή σωματική μάζα επίσης ενέχει κινδύνους,

Close Icon