Πολιτική Υγείας

Μελέτη Covid 19: Οι χειρουργικές μάσκες μειώνουν την εξάπλωση της νόσου

Μελέτη Covid 19: Οι χειρουργικές μάσκες μειώνουν την εξάπλωση της νόσου

"Συνεργαστήκαμε λοιπόν με επιστήμονες της συμπεριφοράς, οικονομολόγους, ειδικούς στη δημόσια υγεία και θρησκευτικά πρόσωπα για να σχεδιάσουμε τρόπους για την προώθηση της χρήσης μάσκας σε κοινοτικό επίπεδο"

Μελέτη Covid 19: Μια νέα μελέτη που εξέτασε τις επιπτώσεις της χρήσης μάσκας στην εξάπλωση της COVID-19 διαπίστωσε ότι ακόμη και η μερική υιοθέτηση βοηθά στον περιορισμό της εξάπλωσης. Η μελέτη, υπό την ηγεσία ερευνητών του Stanford Medicine και του Πανεπιστημίου Yale, ήταν μια τυχαιοποιημένη δοκιμή μεγάλης κλίμακας, στην οποία συμμετείχαν 350.000 άνθρωποι από 600 χωριά στο αγροτικό Μπαγκλαντές. Σε εκείνους που ζούσαν σε χωριά ανατέθηκε τυχαία μια σειρά παρεμβάσεων για την προώθηση της χρήσης μάσκας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι ζούσαν στα χωριά με τέτοιες παρεμβάσεις είχαν περίπου 11% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν COVID-19 από εκείνους που δεν το έκαναν.

Η αποτελεσματικότητα αυξήθηκε σχεδόν στο 35% για άτομα άνω των 60 ετών, σύμφωνα με το Stanford Medicine. “Η μελέτη μας είναι η πρώτη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που διερευνά εάν η μάσκα προσώπου εμποδίζει τη μετάδοση της COVID-19 σε κοινοτικό επίπεδο”, δήλωσε ο Ashley Styczynski, ένας από τους κύριους συγγραφείς μολυσματικής ασθένειας στο Στάνφορντ. “Είναι αξιοσημείωτο ότι παρόλο που λιγότερο από το 50% των ανθρώπων στα χωριά παρέμβασης φορούσαν μάσκες σε δημόσιους χώρους, εξακολουθήσαμε να βλέπουμε σημαντική μείωση του κινδύνου συμπτωματικής COVID-19 σε αυτές τις κοινότητες, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους, πιο ευάλωτους ανθρώπους”.

Η μελέτη εξέτασε επίσης την επίδραση της χρήσης υφάσματος αντί για χειρουργικές μάσκες: Οι υφασμάτινες μάσκες μείωσαν τη συνολική πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων αναπνευστικής νόσου, αλλά δεν ήταν τόσο αποτελεσματικές όσο η χρήση χειρουργικής μάσκας. “Είδαμε μια ευκαιρία να κατανοήσουμε καλύτερα την επίδραση των μασκών, που μπορεί να είναι ένας πολύ σημαντικός τρόπος για τα άτομα σε περιοχές με χαμηλούς πόρους να προστατευτούν ενώ περιμένουν εμβόλια”, δήλωσε η Λόρα Κβονγκ, πρώην μεταδιδακτορική μελετητής στο Στάνφορντ και επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϋ.

“Συνεργαστήκαμε λοιπόν με επιστήμονες της συμπεριφοράς, οικονομολόγους, ειδικούς στη δημόσια υγεία και θρησκευτικά πρόσωπα για να σχεδιάσουμε τρόπους για την προώθηση της χρήσης μάσκας σε κοινοτικό επίπεδο”. Η μελέτη συνδύασε τα 600 χωριά, αναθέτοντας ένα με διανομή μάσκας και προώθηση πολιτικής, η οποία περιελάμβανε αξιόλογες προσωπικότητες του Μπαγκλαντές – όπως ο πρωθυπουργός, ένας παίκτης του κρίκετ και ένας ιμάμης – να φορά μάσκες και να εξηγεί γιατί η χρήση μάσκας ήταν σημαντική.

Επιπλέον, τα άτομα που δεν φορούσαν μάσκες ή δεν τηρούσαν κοινωνικές αποστάσεις υπενθυμίζονταν τακτικά να το κάνουν. Σε χωριά χωρίς αυτές τις παρεμβάσεις, περίπου το 13% των ανθρώπων φορούσαν σωστά μάσκες σε σύγκριση με το 42% στα χωριά με την καθοδήγηση. Η κοινωνική αποστασιοποίηση βελτιώθηκε ελαφρώς με 24,1% στα χωριά ελέγχου έναντι 29,2% στα χωριά παρέμβασης. “Αυτό είναι στατιστικά σημαντικό και, πιστεύουμε, πιθανότατα σε μια χαμηλή εκτίμηση της αποτελεσματικότητας των χειρουργικών μάσκων στις κοινότητες”, δήλωσε ο Styczynski.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η σημασία της μάσκας στην καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19

Πιο αποτελεσματικές οι χειρουργικές μάσκες από τις υφασμάτινες σύμφωνα με νέα έρευνα

Με ποια κριτήρια επιλέγουμε τη σωστή μάσκα για τα παιδιά

Μάσκες προσώπου : Αποτρέπουν την εξάπλωση των ιών

Κορωνοϊός μάσκες προσώπου : Βρείτε αυτή που σας ταιριάζει

Αυξημένος ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού μέσω αερολυμάτων σύμφωνα με νέα έρευνα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τσιόδρας: Με τα εμβόλια αποφύγαμε 5.660 νοσηλείες σε ΜΕΘ και 8.400 θανάτους

5.660 νοσηλείες σε ΜΕΘ έχουν αποφευχθεί λόγω των εμβολιασμών και κατά 91% μειώθηκε ο κίνδυνος θανάτου για τους πλήρως εμβολιασμένους. Μελέτη με στοιχεία έως τις 11 Οκτωβρίου δείχνει ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή .Ο κ.Τσιόδρας προειδοποίησε ότι επόμενη περίοδος «δεν θα είνα εύκολη».

Νέα αυστηρότερα μέτρα για τους ανεμβολίαστους στον ιδιωτικό τομέα - Τι ισχύει

Yποχρεωτικά και με δική τους επιβάρυνση θα υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο (rapid ή μοριακό τεστ), οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με φυσική παρουσία στο χώρο εργασίας οι οποίοι δεν εμβολιάζονται.

Οι ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία λόγω των διαφορών για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 συνεχίστηκαν σε όλες τις ΗΠΑ αυτόν τον μήνα

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δήλωσαν ότι, ενώ έχει αναφερθεί ένας μικρός αριθμός προβλημάτων υγείας, τα εμβόλια COVID-19 είναι ασφαλή και εξαιρετικά αποτελεσματικά. Υπάρχουν περισσότεροι από 189 εκατομμύρια Αμερικανοί πλήρως εμβολιασμένοι στις ΗΠΑ και τα κρούσματα COVID-19 έχουν μειωθεί από τον Σεπτέμβριο. Περισσότεροι από 726.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του John's Hopkins Coronavirus Resource Center.

Προσπάθεια της FDA βελτίωσης της πρόσβασης στα ακουστικά βαρηκοΐας και μείωσης του κόστους για εκατομμύρια Αμερικανούς.

Και οι δύο νομοθέτες έστειλαν στον FDA μια επιστολή την περασμένη εβδομάδα ζητώντας κανονισμούς για τα ακουστικά βαρηκοΐας χωρίς ιατρική συνταγή χωρίς καθυστέρηση.

Tα 5 νέα μέτρα κατά της δημογραφικής κρίσης παρουσίασε στο Εconomist ο Χατζηδάκης

Κωστής Χατζηδάκης: Μιλώντας στο συνέδριο του Economist για τις δημογραφικές προκλήσεις και τις πολιτικές για την ισότητα των δύο φύλων, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε τα πέντε νέα μέτρα κοινωνικού περιεχομένου για να αντιμετωπιστεί η δημογραφική κρίση.

Συνεχίζεται η μάχη του Βασίλη Λεβέντη με τον κορωνοϊό-Τα τελευταία νέα για την υγεία του

Βασίλης Λεβέντης: Για 25η ημέρα παραμένει στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Ευαγγελισμού» ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος νοσεί από κορωνοϊό.

Οι αστυνομικοί πρέπει να βλέπουν τον εμβολιασμό ως βασικό μέρος της δουλειάς τους, λέει ο Fauci

Κατά το 2020 και το 2021, 94 αξιωματικοί πέθαναν από πυρά. "Δεν ζούμε σε κενό ως άτομα. Ζούμε σε μια κοινωνία και η κοινωνία πρέπει να προστατευθεί", δήλωσε ο Fauci την Κυριακή. "Και το κάνετε αυτό όχι μόνο προστατεύοντας τον εαυτό σας, αλλά προστατεύοντας τους ανθρώπους γύρω σας, κάνοντας εμβολιασμό".

Η συγκινητική ανάρτηση του Κώστα Μπακογιάννη για την μάχη της μητέρας του Ντόρας με τον καρκίνο

Κώστας Μπακογιάννης για Ντόρα: Η ανάρτηση του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη μετά την ανακοίνωση της μητέρας του, Ντόρας ότι πάσχει από καρκίνο. «Η αγάπη σώζει και η μάνα μου παίρνει αυτή τη στιγμή περίσσευμα απ’ όλους», έγραψε μεταξύ άλλων ο Κώστας Μπακογιάννης.