Επιστημονικά Νέα

Covid-19: Αλλαγές στην περίοδο μετά τη χορήγηση εμβολίου κατά του κορωνοϊού

Covid-19: Αλλαγές στην περίοδο μετά τη χορήγηση εμβολίου κατά του κορωνοϊού

Covid19: Το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας διεξάγει μια μεγάλη μελέτη σε περισσότερες από 60.000 γυναίκες ηλικίας 12-80 ετών στη Νορβηγία για να διερευνήσει οποιαδήποτε συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού και των διαφορετικών τύπων αλλαγών της περιόδου.

Στις αρχές του καλοκαιριού του 2021, ήρθαν οι πρώτες αναφορές για γυναίκες που αντιμετώπιζαν αλλαγές εμμήνου ρύσεως μετά τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού. Ως αποτέλεσμα, το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας πρόσθεσε ερωτήσεις σχετικά με τις αλλαγές της εμμήνου ρύσεως σε αρκετές συνεχιζόμενες πληθυσμιακές μελέτες. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι πλέον διαθέσιμα για γυναίκες ηλικίας 18-30 ετών που συμμετέχουν στη μελέτη κοόρτης UngVoksen (Young Adult).

Επίδραση εμβολίου στην έμμηνο ρύση

“Οι αλλαγές της περιόδου είναι πολύ συχνές και ακόμη και πριν από τον εμβολιασμό, σχεδόν τέσσερις στις δέκα νεαρές γυναίκες ανέφεραν ότι είχαν παρουσιάσει τέτοιες αλλαγές. Ωστόσο, σε αυτή τη μελέτη βλέπουμε ότι περισσότερες γυναίκες παρουσίασαν αλλαγές μετά την πρώτη ή τη δεύτερη δόση εμβολίου”, λέει η Δρ. Lill Trogstad, υπεύθυνη έργου στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας. Ο κύριος σκοπός της μελέτης είναι να διευκρινίσει εάν οι εμμηνορροϊκές αλλαγές συμβαίνουν συχνότερα μεταξύ των εμβολιασμένων από τις μη εμβολιασμένες γυναίκες. Τα αποτελέσματα που δημοσιεύονται στο Social Science Research Network (SSRN): Αυξημένη εμφάνιση διαταραχών της εμμήνου ρύσεως σε γυναίκες ηλικίας 18 έως 30 ετών μετά τον εμβολιασμό κατά του COVID-19.

Αποτελέσματα από την πρώτη μελέτη

Σχεδόν 4 στις 10 γυναίκες ηλικίας 18–30 ετών ανέφεραν ότι είχαν εμφανίσει αλλαγές στην έμμηνο ρύση κατά την τελευταία τους περίοδο πριν από τον εμβολιασμό. Πολλές γυναίκες ανέφεραν βαρύτερες περιόδους από το κανονικό μετά την πρώτη και τη δεύτερη δόση του εμβολίου:

  • Το 7,6 τοις εκατό ανέφερε βαρύτερες περιόδους πριν από τον εμβολιασμό
  • Το 13,6 τοις εκατό ανέφερε βαρύτερες περιόδους μετά την πρώτη δόση
  • Το 8,2 τοις εκατό ανέφερε βαρύτερες περιόδους πριν από τη δεύτερη δόση Το 15,3 τοις εκατό ανέφερε βαρύτερες περιόδους μετά τη δεύτερη δόση

Μεταξύ των γυναικών που παρουσίασαν αλλαγές στην περίοδο μετά την πρώτη δόση, σχεδόν δύο στις τρεις γυναίκες παρουσίασαν επίσης αλλαγές μετά τη δεύτερη δόση. Μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, η αναλογία που ανέφερε αλλαγές εμμήνου ρύσεως ήταν ελαφρώς αυξημένη για όλα τα αποτελέσματα. Δεδομένα σχετικά με τη διάρκεια των διαταραχών της εμμήνου ρύσεως μετά τη δόση 2 δεν είναι ακόμη διαθέσιμα, αλλά συνεχίζουμε να το παρακολουθούμε. Οι περισσότερες εμμηνορροϊκές αλλαγές μετά την πρώτη δόση ήταν παροδικές. Κατά μέσο όρο, επέστρεψαν στα φυσιολογικά τους επίπεδα μέχρι τον εμβολιασμό με τη δεύτερη δόση, περίπου δύο έως τρεις μήνες μετά την πρώτη δόση.

Συμβουλές για εμβολιασμό μετά από αλλαγές εμμήνου ρύσεως

Το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας δίνει τις ακόλουθες συμβουλές σε γυναίκες που υπέστησαν αλλαγές στην περίοδο μετά τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού: Οι γυναίκες με επίμονες εμμηνορροϊκές αλλαγές θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για να αποκλείσουν άλλες ασθένειες που μπορεί να απαιτούν θεραπεία. Με προσωρινές αλλαγές εμμήνου ρύσεως σε κανονικό κύκλο, η επόμενη δόση εμβολίου μπορεί να χορηγηθεί όπως έχει προγραμματιστεί. Σε περίπτωση βαριάς και επίμονης αιμορραγίας μετά από προηγούμενη δόση, συνιστάται η καθυστέρηση του εμβολιασμού έως ότου διερευνηθεί η αιτία ή περάσουν τα συμπτώματα. Για αλλαγές της περιόδου μετά τον εμβολιασμό που απαιτούν θεραπεία, η επόμενη δόση του εμβολίου θα πρέπει να εξετάζεται σε ατομική βάση, σε συνεννόηση με γιατρό. Σε περιπτώσεις όπου οι γυναίκες έχουν αλλαγές στην έμμηνο ρύση με άλλη αιτία εκτός από τον εμβολιασμό, μπορούν να τους χορηγηθεί το εμβόλιο κατά του COVID-19. Οι αλλαγές είναι προσωρινές παρενέργειες για την πλειοψηφία και δεν πρέπει να εμποδίζουν τις γυναίκες να πουν ναι σε ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Ο εμβολιασμός παρέχει προστασία στο άτομο έναντι μιας σοβαρής πορείας COVID-19, καθώς και συμβάλλει στη μείωση της μετάδοσης στην κοινωνία. 

Μέρος μιας μελέτης μεγαλύτερου πληθυσμού

Το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας διεξάγει μια μεγάλη μελέτη σε περισσότερες από 60.000 γυναίκες ηλικίας 12-80 ετών στη Νορβηγία για να διερευνήσει οποιαδήποτε συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού και των διαφορετικών τύπων αλλαγών της περιόδου. Ως μέρος αυτής της μελέτης, σχεδόν 6000 γυναίκες συμμετέχουσες ηλικίας 18-30 ετών στη νορβηγική κοόρτη UngVoksen (Νεαροί Ενήλικες) ρωτήθηκαν σχετικά με τους εμμηνορροϊκούς κύκλους και τα αιμορραγικά τους πρότυπα πριν και μετά τον εμβολιασμό. Το άρθρο έχει σταλεί για προεκτύπωση και δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους. Τα ευρήματα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από περαιτέρω μελέτες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσα σύνδρομα έχουν καταγραφεί μετά τη νόσηση από Covid-19;

Πού εντοπίστηκαν τα κρούσματα την Παρασκευή 5 Αυγούστου

Πού εντοπίστηκαν τα κρούσματα την Κυριακή 7 Αυγούστου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η ενίσχυση της αντι-ιικής ανοσολογικής απόκρισης του οργανισμού μπορεί να εξαλείψει τα κύτταρα γήρανσης

"Η έρευνά μας επιτρέπει μια νέα θεραπευτική προσέγγιση για την εξάλειψη των γερασμένων κυττάρων μέσω της ενίσχυσης της αντι-ιικής ανοσολογικής απόκρισης", λέει ο Demehri. "Μας ενδιαφέρει η αξιοποίηση της ανοσολογικής απόκρισης στον κυτταρομεγαλοϊό ως θεραπεία για την εξάλειψη των γερασμένων κυττάρων σε ασθένειες όπως ο καρκίνος, η ίνωση και οι εκφυλιστικές ασθένειες".

Η μικροβαρύτητα στο διάστημα μπορεί να αλλάξει τα ανθρώπινα κύτταρα

Διάστημα: Στη μικροβαρύτητα, 37 πρωτεΐνες έδειξαν ότι τα επίπεδα έκφρασης είχαν αυξηθεί κατά 50% σε σύγκριση με την ίδια μέτρηση σε κύτταρα που εκτέθηκαν στην κανονική βαρύτητα της Γης. 

Ερευνητές εντοπίζουν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που καταστρέφονται από την υψηλή αρτηριακή πίεση και εμπλέκονται στη νοητική παρακμή, την άνοια

Η διαστολική DBP αρτηριακή πίεση από μόνη της δεν προβλέπει μείωση της γνωστικής λειτουργίας, αλλά στην πραγματικότητα είναι προστατευτική όταν προσαρμόζεται για τη συστολική SBP αρτηριακή πίεση. Αυτό το αποτέλεσμα ίσχυε τόσο κατά την παρατήρηση όσο και κατά τη χρήση της Μεντελιανής τυχαιοποίησης", γράφουν και συνεχίζουν συζητώντας τους πιθανούς λόγους γι' αυτό.

Ανακάλυψη θα μπορούσε να είναι το κλειδί για τη μείωση της αντίστασης στη θεραπεία της λευχαιμίας

"Εάν οι μελλοντικές κλινικές δοκιμές επιβεβαιώσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου που στοχεύει  τα δραστικά είδη οξυγόνου ROS, η προσέγγιση αυτή θα βοηθήσει πιθανότατα ένα μεγάλο υποσύνολο ατόμων με οξεία μυελογενή λευχαιμία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ανθεκτική στα φάρμακα νόσο".