Επιστημονικά Νέα

Covid-19: Αλλαγές στην περίοδο μετά τη χορήγηση εμβολίου κατά του κορωνοϊού

Covid-19: Αλλαγές στην περίοδο μετά τη χορήγηση εμβολίου κατά του κορωνοϊού

Covid19: Το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας διεξάγει μια μεγάλη μελέτη σε περισσότερες από 60.000 γυναίκες ηλικίας 12-80 ετών στη Νορβηγία για να διερευνήσει οποιαδήποτε συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού και των διαφορετικών τύπων αλλαγών της περιόδου.

Στις αρχές του καλοκαιριού του 2021, ήρθαν οι πρώτες αναφορές για γυναίκες που αντιμετώπιζαν αλλαγές εμμήνου ρύσεως μετά τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού. Ως αποτέλεσμα, το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας πρόσθεσε ερωτήσεις σχετικά με τις αλλαγές της εμμήνου ρύσεως σε αρκετές συνεχιζόμενες πληθυσμιακές μελέτες. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι πλέον διαθέσιμα για γυναίκες ηλικίας 18-30 ετών που συμμετέχουν στη μελέτη κοόρτης UngVoksen (Young Adult).

Επίδραση εμβολίου στην έμμηνο ρύση

“Οι αλλαγές της περιόδου είναι πολύ συχνές και ακόμη και πριν από τον εμβολιασμό, σχεδόν τέσσερις στις δέκα νεαρές γυναίκες ανέφεραν ότι είχαν παρουσιάσει τέτοιες αλλαγές. Ωστόσο, σε αυτή τη μελέτη βλέπουμε ότι περισσότερες γυναίκες παρουσίασαν αλλαγές μετά την πρώτη ή τη δεύτερη δόση εμβολίου”, λέει η Δρ. Lill Trogstad, υπεύθυνη έργου στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας. Ο κύριος σκοπός της μελέτης είναι να διευκρινίσει εάν οι εμμηνορροϊκές αλλαγές συμβαίνουν συχνότερα μεταξύ των εμβολιασμένων από τις μη εμβολιασμένες γυναίκες. Τα αποτελέσματα που δημοσιεύονται στο Social Science Research Network (SSRN): Αυξημένη εμφάνιση διαταραχών της εμμήνου ρύσεως σε γυναίκες ηλικίας 18 έως 30 ετών μετά τον εμβολιασμό κατά του COVID-19.

Αποτελέσματα από την πρώτη μελέτη

Σχεδόν 4 στις 10 γυναίκες ηλικίας 18–30 ετών ανέφεραν ότι είχαν εμφανίσει αλλαγές στην έμμηνο ρύση κατά την τελευταία τους περίοδο πριν από τον εμβολιασμό. Πολλές γυναίκες ανέφεραν βαρύτερες περιόδους από το κανονικό μετά την πρώτη και τη δεύτερη δόση του εμβολίου:

  • Το 7,6 τοις εκατό ανέφερε βαρύτερες περιόδους πριν από τον εμβολιασμό
  • Το 13,6 τοις εκατό ανέφερε βαρύτερες περιόδους μετά την πρώτη δόση
  • Το 8,2 τοις εκατό ανέφερε βαρύτερες περιόδους πριν από τη δεύτερη δόση Το 15,3 τοις εκατό ανέφερε βαρύτερες περιόδους μετά τη δεύτερη δόση

Μεταξύ των γυναικών που παρουσίασαν αλλαγές στην περίοδο μετά την πρώτη δόση, σχεδόν δύο στις τρεις γυναίκες παρουσίασαν επίσης αλλαγές μετά τη δεύτερη δόση. Μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, η αναλογία που ανέφερε αλλαγές εμμήνου ρύσεως ήταν ελαφρώς αυξημένη για όλα τα αποτελέσματα. Δεδομένα σχετικά με τη διάρκεια των διαταραχών της εμμήνου ρύσεως μετά τη δόση 2 δεν είναι ακόμη διαθέσιμα, αλλά συνεχίζουμε να το παρακολουθούμε. Οι περισσότερες εμμηνορροϊκές αλλαγές μετά την πρώτη δόση ήταν παροδικές. Κατά μέσο όρο, επέστρεψαν στα φυσιολογικά τους επίπεδα μέχρι τον εμβολιασμό με τη δεύτερη δόση, περίπου δύο έως τρεις μήνες μετά την πρώτη δόση.

Συμβουλές για εμβολιασμό μετά από αλλαγές εμμήνου ρύσεως

Το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας δίνει τις ακόλουθες συμβουλές σε γυναίκες που υπέστησαν αλλαγές στην περίοδο μετά τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού: Οι γυναίκες με επίμονες εμμηνορροϊκές αλλαγές θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για να αποκλείσουν άλλες ασθένειες που μπορεί να απαιτούν θεραπεία. Με προσωρινές αλλαγές εμμήνου ρύσεως σε κανονικό κύκλο, η επόμενη δόση εμβολίου μπορεί να χορηγηθεί όπως έχει προγραμματιστεί. Σε περίπτωση βαριάς και επίμονης αιμορραγίας μετά από προηγούμενη δόση, συνιστάται η καθυστέρηση του εμβολιασμού έως ότου διερευνηθεί η αιτία ή περάσουν τα συμπτώματα. Για αλλαγές της περιόδου μετά τον εμβολιασμό που απαιτούν θεραπεία, η επόμενη δόση του εμβολίου θα πρέπει να εξετάζεται σε ατομική βάση, σε συνεννόηση με γιατρό. Σε περιπτώσεις όπου οι γυναίκες έχουν αλλαγές στην έμμηνο ρύση με άλλη αιτία εκτός από τον εμβολιασμό, μπορούν να τους χορηγηθεί το εμβόλιο κατά του COVID-19. Οι αλλαγές είναι προσωρινές παρενέργειες για την πλειοψηφία και δεν πρέπει να εμποδίζουν τις γυναίκες να πουν ναι σε ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Ο εμβολιασμός παρέχει προστασία στο άτομο έναντι μιας σοβαρής πορείας COVID-19, καθώς και συμβάλλει στη μείωση της μετάδοσης στην κοινωνία. 

Μέρος μιας μελέτης μεγαλύτερου πληθυσμού

Το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας διεξάγει μια μεγάλη μελέτη σε περισσότερες από 60.000 γυναίκες ηλικίας 12-80 ετών στη Νορβηγία για να διερευνήσει οποιαδήποτε συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού και των διαφορετικών τύπων αλλαγών της περιόδου. Ως μέρος αυτής της μελέτης, σχεδόν 6000 γυναίκες συμμετέχουσες ηλικίας 18-30 ετών στη νορβηγική κοόρτη UngVoksen (Νεαροί Ενήλικες) ρωτήθηκαν σχετικά με τους εμμηνορροϊκούς κύκλους και τα αιμορραγικά τους πρότυπα πριν και μετά τον εμβολιασμό. Το άρθρο έχει σταλεί για προεκτύπωση και δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους. Τα ευρήματα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από περαιτέρω μελέτες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσα σύνδρομα έχουν καταγραφεί μετά τη νόσηση από Covid-19;

Πού εντοπίστηκαν τα κρούσματα την Παρασκευή 5 Αυγούστου

Πού εντοπίστηκαν τα κρούσματα την Κυριακή 7 Αυγούστου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το ποσοστό ανίχνευσης αδενώματος συνδέεται με τον κίνδυνο CRC μετά από θετική FIT

Αδένωμα: Το ποσοστό ανίχνευσης αδενώματος (ADR) των ενδοσκόπων σχετίζεται με τον κίνδυνο για ενδιάμεσους μετακολονοσκοπικούς καρκίνους του παχέος εντέρου (PCCRCs) μετά από ένα θετικό αποτέλεσμα ανοσοχημικής εξέτασης κοπράνων (FIT)

Ο ρόλος του δυσλειτουργικού εντέρου στη μετάσταση του καρκίνου του μαστού σε άλλα σημεία του σώματος

Ο στόχος της ιατρικής κοινότητας είναι να μπορέσει να κατανοήσει τη σχέση εντέρου-μαστοκυττάρου σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού προκειμένου να βρεθεί ο προληπτικός μηχανισμός που θα εμποδίζει την επανεμφάνιση και τη μετάσταση του καρκίνου.

Η επίκτητη ανοσία σε τυχαία τροφικά αλλεργιογόνα μπορεί να προστατεύει ορισμένους τυχερούς ανθρώπους από την COVID-19

Πράγματι, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι παρόλο που οι παράγοντες αυτοί θα μπορούσαν ενδεχομένως να παρέχουν κάποια προστασία από τον SARS-CoV-2, δεν τους βλέπουν ως αντικαταστάτες των σημερινών εμβολίων.

Η απώλεια βάρους βοηθάει στην αρθρίτιδα;

Αρθρίτιδα: Η απώλεια του υπερβολικού βάρους μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει στην πρόληψη της αρθρίτιδας του γόνατος, αλλά και να επιβραδύνει την εξέλιξή της σε άτομα που έχουν ήδη την πάθηση, προτείνει μια πρόσφατη μελέτη

Τι έγινε με τα προγράμματα θεραπείας ναρκωτικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

Έρευνα: Οι εισαγωγές σε προγράμματα θεραπείας ναρκωτικών μειώθηκαν απότομα κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, πιθανότατα εξηγώντας μια μεταγενέστερη αύξηση των θανατηφόρων υπερβολικών δόσεων.

Η προπόνηση αντίστασης-αναπνοής βρέθηκε να μειώνει την αρτηριακή πίεση

Οι ερευνητές διαπίστωσαν μια διαρκή μέση πτώση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 9 mmHg (ο κορυφαίος αριθμός στις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης) - η φυσιολογική πίεση ορίζεται ως 120/80. Περιγράφουν την αλλαγή ως σημαντική, τόσο όσο βλέπουν ορισμένοι ασθενείς με τη φαρμακευτική αγωγή.