Επιστημονικά Νέα

Καρδιαγγειακός κίνδυνος: Οι καταστάσεις ψυχικής υγείας που τον αυξάνουν

Καρδιαγγειακός κίνδυνος: Οι καταστάσεις ψυχικής υγείας που τον αυξάνουν

Καρδιαγγειακός κίνδυνος: Οι καταστάσεις ψυχικής υγείας μπορεί να επηρεάσουν την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό, διαπιστώνει μια νέα μελέτη, αυξάνοντας τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει ότι τα άτομα με παθήσεις ψυχικής υγείας παρουσιάζουν συνήθως μειωμένη διακύμανση του καρδιακού ρυθμού (HRV), η οποία μπορεί να υποδηλώνει κακή απόκριση στο στρες. Μια νέα συστηματική ανασκόπηση συνδέει την ψυχική ασθένεια και τις διακυμάνσεις της αρτηριακής πίεσης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακές παθήσεις.

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη ή το άγχος μπορεί να είναι πιο επιρρεπή να εμφανίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα. Οι ερευνητές σε αυτή τη συστηματική ανασκόπηση, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BioMedical Engineering, παρατήρησαν ότι οι καταστάσεις ψυχικής υγείας μπορεί να έχουν αντίκτυπο στις αυτόνομες λειτουργίες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν μεγάλες διακυμάνσεις της αρτηριακής πίεσης.

Ψυχική υγεία και δυσρυθμισμένη αυτόνομη λειτουργία

Το αυτόνομο νευρικό σύστημα (ANS) είναι ένα σύνθετο δίκτυο κυττάρων που ρυθμίζει ακούσιες φυσιολογικές διεργασίες όπως η διατήρηση σταθερής εσωτερικής θερμοκρασίας, η ρύθμιση των αναπνευστικών προτύπων, η διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σταθερής και ο μετριασμός του καρδιακού ρυθμού. Η δυσλειτουργία του σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Οι γιατροί αξιολογούν τη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού (HRV), η οποία ελέγχεται από το ANS, για να δουν τη χρονική διάρκεια μεταξύ των καρδιακών παλμών. Το να έχετε συνεχώς μεταβαλλόμενο καρδιακό ρυθμό έχει συνδεθεί με ένα υγιές ρυθμιστικό σύστημα. Αντίστοιχα, ένας αριθμός μελετών ανέφερε συσχέτιση μεταξύ μειωμένου HRV και διαταραχών κατάθλιψης και άγχους – συμπεριλαμβανομένης της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής, της διαταραχής κοινωνικού άγχους, της διαταραχής πανικού και της διαταραχής μετατραυματικού στρες.

Τι βρήκε η μελέτη

Για την ανασκόπησή τους, οι ερευνητές έψαξαν σε τέσσερις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων για μελέτες που διερεύνησαν την BPV σε άτομα με ψυχικές ασθένειες που δεν είχαν υπέρταση. Βρήκαν 12 μελέτες που πληρούσαν τα κριτήρια. Από ταυτές, επτά μέτρησαν την υπερβραχυπρόθεσμη BPV (μέτρηση αρτηριακής πίεσης σε δευτερόλεπτα έως λεπτά), τρεις μέτρησαν τη βραχυπρόθεσμη BPV (διακυμάνσεις της αρτηριακής πίεσης που συμβαίνουν σε μια χρονική περίοδο 24 ωρών) και δύο μέτρησαν διακυμάνσεις που συμβαίνουν σε ημέρες, εβδομάδες ή και χρόνια.

Πέντε από τις μελέτες αξιολόγησαν την BPV σε ενήλικες ηλικίας 55 ετών και άνω, ενώ οι υπόλοιπες μελέτες σε ενήλικες μεταξύ 18 και 46 ετών. Τα άτομα με κατάθλιψη ή άγχος είχαν υψηλό BPV στις μελέτες που μέτρησαν τη βραχυπρόθεσμη BPV. Οι μελέτες που μέτρησαν την εξαιρετικά βραχυπρόθεσμη BPV βρήκαν επίσης μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ BPV και ψυχικής ασθένειας. Οι δύο μελέτες που μέτρησαν τη μακροχρόνια BPV είχαν μικτά αποτελέσματα, πράγμα που σημαίνει ότι η συσχέτιση μεταξύ των καταστάσεων ψυχικής υγείας και της μακροχρόνιας BPV είναι λιγότερο σαφής.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας και πολλά πανεπιστήμια στη Μαλαισία γράφουν ότι η έγκαιρη θεραπευτική παρέμβαση για ψυχικές ασθένειες «μπορεί να αποτρέψει ασθένειες που σχετίζονται με δυσλειτουργία του αυτόνομου συστήματος και να μειώσει την πιθανότητα αρνητικών καρδιακών εκβάσεων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να ξεκινήσετε άσκηση cardio & τα οφέλη της

Πώς να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς μετά τον Covid

Οι καρδιακές παθήσεις και οι αϋπνίες συχνά πάνε μαζί

Ένα αβοκάντο την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 16%

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Συσχετίσεις μεταξύ ατμοσφαιρικής ρύπανσης και αναπνευστικής υγείας

Καναδάς μελέτη: Η ανάπτυξη των πνευμόνων στην πρώιμη ζωή διαδραματίζει βασικό ρόλο στην προστασία ή στην αύξηση της ευαισθησίας σε αλλαγές που προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση, στην πνευμονική λειτουργία και στη ΧΑΠ στην ενήλικη ζωή.

Ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής, Κ. Τριανταφυλλίδης, δίνει το γενετικό προφίλ των ιών της ευλογιάς, ανεμοβλογιάς και ευλογιάς των πιθήκων

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο εγείρει ανησυχία ότι ο ιός μπορεί να υποστεί γενετικές αλλαγές για να μπορέσει να εξαπλωθεί πιο αποτελεσματικά από άτομο σε άτομο, αν και δεν είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε μεταλλάξεις.

Η ανάπτυξη του οπτικού συστήματος εμπλέκεται σε βρέφη που αναπτύσσουν αυτισμό

Εγκέφαλος παιδιά: Όταν οι γονείς και τα μωρά δένονται, όταν κλείνουν τα μάτια και βιώνουν τον κόσμο τους μαζί μέρα με τη μέρα, δεν είναι απλά χαριτωμένο. Αντικατοπτρίζει το πώς τα μωρά μαθαίνουν να ερμηνεύουν τις λεπτές ενδείξεις για το περιβάλλον τους.

Ο θηλασμός ενισχύει το IQ του παιδιού

Θηλασμός: Ο θηλασμός θεωρείται από καιρό ότι συμβάλλει στην ενίσχυση του IQ ενός παιδιού, αλλά άλλοι παράγοντες όπως το μορφωτικό επίπεδο ή/και η κοινωνική θέση της μαμάς θα μπορούσαν επίσης να αιτιολογούν ορισμένα από τα οφέλη.

Αξιολόγηση των κινδύνων ανεπιθύμητων εκβάσεων με διαβήτη κύησης

Διαβήτης κύησης: Υπάρχει ανάγκη για βελτιωμένη κατανόηση της παθοφυσιολογίας του σακχαρώδους διαβήτη κύησης για την ενημέρωση της πρόβλεψης του κινδύνου για τη μείωση των δυσμενών εκβάσεων της εγκυμοσύνης.