Επιστημονικά Νέα

Αυστραλία: 75% όσων ζουν με HIV αναφέρουν καλή ποιότητα ζωής

Αυστραλία: 75% όσων ζουν με HIV αναφέρουν καλή ποιότητα ζωής

Αυστραλία: Πάνω από το 70% των ανθρώπων που ζουν με HIV δεν αισθάνονται ότι ο HIV υποβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα ζωής τους.

Συμπίπτοντας με την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS την 1η Δεκεμβρίου, μια μεγάλη εθνική έρευνα Αυστραλών που ζουν με HIV αποκάλυψε ότι περισσότερο από το 70% των ανθρώπων που ζουν με HIV αναφέρουν ότι η ποιότητα ζωής τους που σχετίζεται με την υγεία είναι καλή. Αυτό είναι πολύ κοντά στον στόχο που έχει τεθεί στην τρέχουσα Εθνική Στρατηγική για τον HIV, το 75% των ατόμων που ζουν με HIV να αναφέρουν καλή ποιότητα ζωής έως το 2022.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Το HIV Futures είναι μια περιοδική εθνική έρευνα ατόμων που ζουν με τον ιό HIV που διεξάγεται από το Αυστραλιανό Ερευνητικό Κέντρο για το Σεξ, την Υγεία και την Κοινωνία στο Πανεπιστήμιο La Trobe. Η έρευνα παρακολουθεί την ποιότητα ζωής μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη για περισσότερα από 20 χρόνια. Η επικεφαλής ερευνήτρια, αναπληρώτρια καθηγήτρια Jennifer Power από το Πανεπιστήμιο La Trobe δήλωσε ότι το HIV Futures έχει καταγράψει ορισμένες σημαντικές αλλαγές που έχουν συμβεί σε άτομα που ζουν με HIV στην Αυστραλία από το 1997, όταν διεξήχθη για πρώτη φορά η έρευνα.

“Το 1997, η εξαιρετικά αποτελεσματική συνδυαστική αντιρετροϊκή θεραπεία είχε μόλις πρόσφατα γίνει διαθέσιμη. Πολλοί άνθρωποι με HIV δεν ήταν καλά καλά ή αντιμετώπιζαν ένα αβέβαιο μέλλον”, δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Πάουερ. “Χάρη στην αποτελεσματική αντιρετροϊκή θεραπεία, η ιστορία σήμερα είναι πολύ διαφορετική. Τα άτομα με HIV ζουν πλέον υγιείς ζωές και έχουν μέσο προσδόκιμο ζωής. Το ερμηνεύουμε αυτό ότι σημαίνει ότι πάνω από το 70% των ανθρώπων που ζουν με HIV δεν αισθάνονται ότι ο HIV υποβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα ζωής τους. Αυτό είναι μια εξαιρετική απόδειξη για το έργο που κάνουν πολλοί άνθρωποι στην Αυστραλία για να υποστηρίξουν την υγεία και την ευημερία σε αυτό κοινότητα”, είπε ο αναπληρωτής καθηγητής Πάουερ.

Ωστόσο, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πάουερ προειδοποιεί ότι η ιστορία της ευημερίας μεταξύ των ανθρώπων που ζουν με HIV είναι ακόμα περίπλοκη και πολλοί άνθρωποι που ζουν με HIV διαχειρίζονται τις επιπτώσεις της φθοράς της ζωής με μια εξαιρετικά στιγματισμένη πάθηση. “Είναι πιθανό ότι οι απλοί Αυστραλοί γνωρίζουν πολύ λίγα για το τι σημαίνει να ζεις με τον ιό HIV το 2022. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι η σεξουαλική μετάδοση του HIV είναι βασικά αδύνατη εάν κάποιος βρίσκεται σε τακτική αντιρετροϊκή θεραπεία”, δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Πάουερ.

“Αυτή η έλλειψη ευαισθητοποίησης σημαίνει ότι τα άτομα που ζουν με HIV συνεχίζουν να βιώνουν υψηλά επίπεδα στιγματισμού και διακρίσεων”. Από τα 816 άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα HIV Futures 10, περίπου ένας στους τρεις είχε βιώσει κάποια μορφή στιγματισμού ή διάκρισης τον περασμένο χρόνο και ένας στους τρεις είχε βιώσει φτωχότερη μεταχείριση σε ένα περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης. Το στίγμα που σχετίζεται με τον HIV έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ευημερία των ατόμων που ζουν με HIV.

Ο Δρ. John Rule, Ανώτερος Διευθυντής Έρευνας για την Εθνική Ένωση για Άτομα με HIV Αυστραλία, και συν-συγγραφέας στην έκθεση HIV Futures, είπε ότι ο αντίκτυπος του στίγματος στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων που ζουν με HIV είναι βαθύς. “Οι άνθρωποι πρέπει να διαχειρίζονται τη συνεχή επαγρύπνηση και να ανησυχούν για την πιθανότητα αρνητικών ή δύσκολων αντιδράσεων από άλλους. Είναι αγχωτικό. Η αύξηση της ευαισθητοποίησης και της κατανόησης του HIV σε όλη την ευρύτερη κοινότητα θα κάνει πολλά για να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων που ζουν με HIV”, δήλωσε ο Δρ. Rule.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ZeroStigma:«Αν θες να μάθεις, βάζεις δάχτυλο»

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε το τέλος της επιδημίας του HIV/AIDS μέχρι το 2030

Η Παγκόσμια Ημέρα AIDS είναι αφορμή μνήμης αλλά και διεκδικήσεων

Έρχεται το Εθνικό Μητρώο ασθενών με HIV

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς τα γονίδιά σας επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς;

Χοληστερόλη: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα γονίδια μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου είναι ζωτικής σημασίας για να κατανοήσουμε τι την προκαλεί και ανεβάζει τα επίπεδα χοληστερίνης.

Υπολογιστική μέθοδος μπορεί να παρακολουθεί την εξάπλωση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά με την πάροδο του χρόνου

Προτείνει μια διαδικασία για τη συνεχή παρακολούθηση των μεταβολών στα βακτηριακά γονιδιώματα με την πάροδο του χρόνου, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τη μελλοντική έρευνα για την ανάπτυξη αντιβιοτικών ή να επηρεάσει τα θεραπευτικά σχήματα.

Πώς κλιμακώθηκε το κόστος της παχυσαρκίας μέσα σε 10 χρόνια

Παχυσαρκία κόστος: Η παχυσαρκία είναι συχνά πρωταρχικός στόχος του προγραμματισμού ευεξίας των εργοδοτών, καθώς είναι μια από τις πιο ακριβές ασθένειες στις ΗΠΑ και συνδέεται συχνά με ακριβές συννοσηρότητες.

Η ισότητα των φύλων ενισχύει τη μακροζωία και για τα δύο φύλα

Προσδόκιμο ζωής: Ενώ ωφελεί κυρίως τη ζωή και την υγεία των γυναικών αρχικά, η πρόοδος στην ισότητα των φύλων βοηθά τους άνδρες να ζήσουν περισσότερο, μειώνοντας τελικά το χάσμα των φύλων στο προσδόκιμο ζωής.

Διαπιστώθηκε καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου σε εγκυμοσύνες που καταλήγουν σε αποβολή

Αυτή η νέα μελέτη του Carsten Pietersma και των συνεργατών του εξετάζει την ανάπτυξη των εμβρύων στη μήτρα και διαπιστώνει διαφορές στις εγκυμοσύνες που καταλήγουν σε αποβολή σε σύγκριση με εκείνες που καταλήγουν σε ζωντανές γεννήσεις. Τα στάδια της ανάπτυξης υπολογίζονται από την εξέταση ολογραμμάτων που παράγονται από υπερσύγχρονες τρισδιάστατες εικόνες υπερήχων και εικονικής πραγματικότητας. Η χρήση αυτής της τεχνολογίας θα μπορούσε να προετοιμάσει τις ασθενείς για μια πρώιμη δυσμενή έκβαση της εγκυμοσύνης, επιτρέποντάς τους ενδεχομένως να λάβουν υποστηρικτική φροντίδα σε περίπτωση δυσμενούς έκβασης".