Γενικές Ειδήσεις

1η Δεκέμβρη: Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

1η Δεκέμβρη: Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

1η Δεκέμβρη: Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1988, μόλις τέσσερα χρόνια μετά την ανακάλυψη του ιού και την επίσημη κατάταξή του.

Το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας, όταν ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1980, φάνηκε να απλώνεται στον κόσμο και να αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σκεφτόντουσαν προηγουμένως σχεδόν τα πάντα, από τον τρόπο που έκαναν τα εμβόλια ή τις μεταγγίσεις αίματος μέχρι τον τρόπο που επέλεξαν τις σεξουαλικές τους πρακτικές. Η αποκάλυψη αυτής της ασθένειας και του ιού πίσω από αυτήν (Ιός Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας) αντιμετωπίστηκε με μια εκστρατεία φόβου και δεισιδαιμονίας που είχε τη δύναμη να βλάψει τόσο αυτούς που την είχαν όσο και ακόμη πιο έξω στις οικογένειες και τους φίλους εκείνων που τους περιέβαλλαν.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Ενώ ο HIV και το AIDS εξακολουθούν να υπάρχουν στον κόσμο σήμερα, οι ιστορίες τρόμου που ειπώθηκαν για το πώς λειτουργεί και πώς μεταδόθηκε έχουν μετριαστεί σε μεγάλο βαθμό. Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS εργάζεται για να διασφαλίσει ότι όσοι πάσχουν από AIDS μπορούν να ζήσουν σε έναν κόσμο πιο ασφαλή, πιο κατανοητό και βοηθούν στην περαιτέρω έρευνα για την εξάλειψη αυτού του ιού που αλλάζει τη ζωή και μπορεί να μετατραπεί σε θανατηφόρα ασθένεια.

Ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1988, μόλις τέσσερα χρόνια μετά την ανακάλυψη του ιού και την επίσημη κατάταξή του. Από την ανακάλυψη του ιού και της επακόλουθης ασθένειάς του, περισσότεροι από 35 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει από AIDS, τοποθετώντας το πολύ μπροστά από πολλές από τις άλλες πιο καταστροφικές ασθένειες στην ιστορία των ανθρώπων.

Ο HIV δρα στο σώμα αποδυναμώνοντας το φυσικό του ανοσοποιητικό σύστημα μέσω της καταστροφής των κυττάρων που κανονικά θα προστατεύουν το σώμα καταπολεμώντας τις λοιμώξεις. Από την εμφάνιση του HIV/AIDS, η εργασία ανδρών και γυναικών σε όλο τον κόσμο οδήγησε σε μεγαλύτερη κατανόηση της νόσου (ένα άτομο δεν μπορεί να τη κολλήσει μοιράζοντας ένα κουτάκι οπτάνθρακα ή ένα κάθισμα τουαλέτας, για παράδειγμα) αλλά αυτό έχει χρησιμεύσει μόνο για να επιβραδύνει την παλίρροια, αλλά δεν το έχει σταματήσει. Η εξάπλωση της νόσου εξακολουθεί να επικρατεί σήμερα, με περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια άτομα κάθε χρόνο να διαγιγνώσκονται με HIV σε όλο τον κόσμο. Και ακόμη και με την εκστρατεία για να βοηθήσουμε στην ευαισθητοποίηση, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να είναι εκεί έξω που δεν γνωρίζουν ή δεν κατανοούν την αλήθεια ή τα γεγονότα σχετικά με αυτήν.

Πώς να τιμήσετε την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Η παρατήρηση αυτής της ημέρας είναι κάτι περισσότερο από προσωπική. Το AIDS είναι ένα θέμα που επηρεάζει ολόκληρο τον πλανήτη και πρέπει να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη προσοχή. Συμμετάσχετε συμμετέχοντας με μερικούς από αυτούς τους τρόπους ή δημιουργήστε κάποιες άλλες δικές σας δημιουργικές και προληπτικές ιδέες:

Ενημερωθείτε για το AIDS και τον HIV

Ξεκινήστε τον εορτασμό αυτής της ημέρας εκπαιδεύοντας τον εαυτό σας και την οικογένειά σας σχετικά με το AIDS. Δεδομένου ότι υπάρχει πολλή παραπληροφόρηση εκεί έξω στον κόσμο, βεβαιωθείτε ότι τα μέρη από τα οποία προέρχονται οι πληροφορίες για το AIDS/HIV είναι σεβαστά, αξιόπιστα, βιώσιμα μέσα που προσφέρουν αληθείς και πραγματικές πληροφορίες.

Για παράδειγμα, εδώ είναι μερικά σημαντικά κομμάτια βασικών πληροφοριών για να ξεκινήσετε:       Δεν υπάρχει ακόμα θεραπεία για τον HIV. Ενώ το πλήρες AIDS μπορεί τώρα να αποφευχθεί από μερικούς ανθρώπους που έχουν HIV και υπάρχουν θεραπείες που βοηθούν τους ανθρώπους να ζήσουν μια πιο φυσιολογική και πλήρη ζωή, ο HIV εξακολουθεί να μην είναι αστείο και θα πρέπει να λαμβάνεται τόσο σοβαρά υπόψη όσο οποιαδήποτε άλλη δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια.
Το HIV/AIDS μπορεί να μεταδοθεί, ακόμη και όταν υποβάλλεται σε θεραπεία. Ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους για να σταματήσετε τον ιό είναι να αποφύγετε να τον μοιραστείτε. Όσοι το έχουν θα πρέπει να είναι καλά εκπαιδευμένοι από τους γιατρούς τους για να κατανοήσουν ακριβώς ποιες προφυλάξεις πρέπει να λάβουν για να μην το διαδώσουν σε άλλους ανθρώπους, με βάση το ιικό τους φορτίο.

Το να κολλήσετε AIDS δεν σημαίνει ότι η ζωή σας έχει τελειώσει. Ενώ ο καλύτερος τρόπος για να παραμείνετε υγιείς είναι να αποφύγετε εντελώς τον ιό HIV και το AIDS, έχουν γίνει πολλές πρόοδοι στη θεραπεία για να βοηθηθούν τα άτομα με τον ιό να ζήσουν υγιή, φυσιολογική ζωή και ακόμη και να έχουν υγιή παιδιά.

Η θεραπεία για το HIV/AIDS δεν είναι πλέον πολύ περίπλοκη. Ενώ η διάγνωση HIV/AIDS σήμαινε μια σημαντική διακοπή του τρόπου ζωής ενός ατόμου, σήμερα όσοι πάσχουν από τη νόσο συνήθως πρέπει να λαμβάνουν από ένα έως τέσσερα χάπια την ημέρα.

Βρείτε τρόπους για να βοηθήσετε με το AIDS και τον HIV

Μόλις γίνει η αρχή της κατανόησης των γεγονότων, ένας πολύ καλός τρόπος για να προχωρήσετε θα ήταν να αρχίσετε να ερευνάτε με ποιους τρόπους μπορείτε να βοηθήσετε. Είτε πρόκειται για μια μικρή δωρεά για τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης και της έρευνας, είτε για τον εθελοντισμό κάποιου χρόνου για να βοηθήσουμε στις εκστρατείες και τους σκοπούς τους, κάθε λίγο βοηθάει. Δεν υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν που να αξίζει τον κόπο από το να βοηθήσουμε να τερματιστεί η επιδημία που είναι το HIV/AIDS!

Φορέστε μια κόκκινη κορδέλα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Ένας απλός τρόπος για να δείξετε υποστήριξη σε αυτήν την προσπάθεια είναι επιλέγοντας να φορέσετε μια κόκκινη κορδέλα την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS για να βοηθήσετε στη διάδοση της ευαισθητοποίησης για την ασθένεια. Προχωρήστε ένα βήμα παραπέρα και μοιράστε κόκκινες κορδέλες σε φίλους, γείτονες, συναδέλφους και μέλη της οικογένειας για να τους βοηθήσετε να διαδώσουν επίσης τη λέξη.

Ενώ μοιράζεστε κορδέλες, φροντίστε να μοιραστείτε και γεγονότα! Είναι σημαντικό όλοι να κατανοούν τους κινδύνους του HIV/AIDS και εξίσου σημαντικό να κατανοούν πώς μεταδίδεται. Όχι μόνο ως ένας τρόπος για να αποφευχθεί η σύσπαση, αλλά για να μειωθεί ο φόβος που περιβάλλει αυτή τη φρικτή κατάσταση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τέλος στην εργασιακή αυθαιρεσία εις βάρος των ατόμων με HIV

Οι δράσεις του ΕΟΔΥ για την παγκόσμια ημέρα κατά του HIV/AIDS

Η ζωή με τον HIV έχει αλλάξει θετικά τις τελευταίες δεκαετίες

Aυξημένος κίνδυνος για τους άνδρες στην ομοφυλοφιλική και αμφιφυλόφιλη κοινότητα να μολυνθούν από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, λένε τα CDC

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Famagusta 03/03: Η Κατερίνα προδίδει τον Μάικλ [trailer]

Famagusta 03/03: Το μυστήριο της εξαφάνισης του μωρού πίσω στο 1974 περιπλέκεται από μια νέα πληροφορία, την ώρα που ο Μάικλ έρχεται αντιμέτωπος με νέα ενοχοποιητικά στοιχεία, αλλά και μια αναπάντεχη προδοσία.

Κυριακή με νεφώσεις και τοπικές βροχές

Καιρός 03/03: Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 16 με 17 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 18 με 19 βαθμούς Κελσίου.