Επιστημονικά Νέα

Αυξημένο λίπος στο συκώτι και πώς αντιμετωπίζεται

Αυξημένο λίπος στο συκώτι και πώς αντιμετωπίζεται

Ο έλεγχος ή η θεραπεία υπαρχουσών νοσημάτων φαίνεται ότι δρα ευεργετικά στην αντιμετώπιση της μη αλκοολικής λιπώδους διήθησης του ήπατος.

Η μη αλκοολική λιπώδης διήθηση του ήπατος (NAFLD- γνωστό και ως αυξημένο λίπος στο συκώτι) αποτελεί ουσιαστικά έναν ευρύ ορισμό που συμπεριλαμβάνει ένα πλήθος νοσημάτων του ήπατος και αφορά άτομα που καταναλώνουν καθόλου έως ελάχιστο αλκοόλ. Το κύριο χαρατηριστικό αυτών των νοσημάτων είναι η αυξημένη συγκέντρωση λίπους στο συκώτι. Περιλαμβάνει 4 στάδια:

 

Στεάτωση

Αύξηση της συγκέντρωσης λίπους στα ηπατικά κύτταρα σε αναλογία πάνω από το 5-10% του βάρους του ήπατος.

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (NASH)

Πρόκειται για σοβαρότερη μορφή της μη αλκοολικής λιπώδους διήθησης του ήπατος, κατά την οποία αναπτύσσεται φλεγμονή στο συκώτι.

Ίνωση

Όταν η φλεγμονή εμμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο συκώτι, αυτό προκαλεί ουλώδη ιστό γύρω από αυτό και τα αιμοφόρα αγγεία που το αιματώνουν, διατηρώντας όμως τη λειτουργικότητα του ήπατος.

Κίρρωση

Αποτελεί το σοβαρότερο στάδιο της νόσου που παρατηρείται μετά από χρόνια φλεγμονή του ήπατος, κατά το οποίο στάδιο το ήπαρ έχει συρρικνωθεί και έχει εξογκώματα. Η βλάβη που έχει υποστεί το ήπαρ σε αυτό το στάδιο είναι μόνιμη και μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια ή ακόμη και σε καρκίνο του ήπατος.

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης της μη αλκοολικής λιπώδους διήθησης του ήπατος;

Τα αίτια εμφάνισης της νόσου αυτής δεν είναι πλήρως ξεκάθαρα, καθώς και ο λόγος για τον οποίο ορισμένα άτομα την εμφανίζουν και άλλα όχι. Αντίστοιχα, ακόμη δεν είναι πλήρως κατανοητό γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις το ήπαρ αναπτύσσει φλεγμονή που εξελίσσεται σε κίρρωση. Εντούτοις, η εμφάνιση μη αλκοολικής λιπώδους διήθησης του ήπατος μέχρι στιγμής έχει συσχετιστεί με την ύπαρξη:

  • Αυξημένου σωματικού βάρους (υπερβαρότητα ή παχυσαρκία), και ιδιαίτερα αυξημένης συγκέντρωσης λίπους στην κοιλιά (περιφέρεια μέσης που υπερβαίνει τα 102 cm στους άνδρες και τα 88 cm στις γυναίκες)
  • Αντίστασης στην ινσουλίνη
  • Υπεργλυκαιμίας (αυξημένο σάκχαρο αίματος) που υποδηλώνει την ύπαρξη προ-διαβήτη ή σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ
  • Αυξημένων επιπέδων λίπους (κυρίως τριγλυκεριδίων) στο αίμα.

Ποια η θεραπεία της μη αλκοολικής λιπώδους διήθησης;

Στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν υπάρχει κάποια θεραπεία που να είναι κοινώς αποδεκτή από την επιστημονική και ιατρική κοινότητα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της υιοθέτησης μια ισορροπημένης διατροφής και της πραγματοποίησης άσκησης (όπως αναλύεται στη συνέχεια). Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπου κρίνεται απαραίτητη η απώλεια πολλών κιλών, ίσως σας συμβουλεύσει ο θεράποντας ιατρός σας να προβείτε σε κάποια βαριατρική επέμβαση (χειρουργική επέμβαση για απώλεια βάρους). Επιπρόσθετα, ο έλεγχος ή η θεραπεία υπαρχουσών νοσημάτων φαίνεται ότι δρα ευεργετικά στην αντιμετώπιση της μη αλκοολικής λιπώδους διήθησης του ήπατος, ενώ στην παρούσα χρονική στιγμή φαίνεται ότι δεν υπάρχει κάποια εγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή (αν και εξετάζεται μεγάλη γκάμα φαρμάκων, όπως για παράδειγμα οι στατίνες).

 

Ποια η σημασία της Διατροφής στην αντιμετώπιση;

Η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής μπορεί να συμβάλλει στη διαχείριση τόσο των συμπτωμάτων όσο και της ίδιας της νόσου. Πιο συγκεκριμένα:

Υιοθετείστε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε:

  • Φρούτα και λαχανικά: στοχεύστε στις 5 μερίδες ημερησίως
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως (ψωμί, ζυμαρικά, όσπρια, δημητριακά πρωινού)
  • Όσπρια
  • Γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών (γάλα, γιαούρτι, τυρί)
  • Ψάρια, άπαχο κρέας
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Παρατεταμένος βήχας; Στις περισσότερες περιπτώσεις η θεραπεία είναι η υπομονή

Η σημασία της αναγνώρισης των συμπτωμάτων της αντίστασης στην ινσουλίνη

Η ομάδα αίματός σας επηρεάζει την υγεία της καρδιάς σας;

Η διακοπή του καπνίσματος σε οποιαδήποτε ηλικία φέρνει μεγάλα οφέλη για την υγεία, γρήγορα: Μελέτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεστε πραγματικά

Ο κακός ύπνος μπορεί να αυξήσει την κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας και να κάνει πιο δύσκολη την απόλαυση της ζωής. Ωστόσο, είναι φυσιολογικό οι χρόνοι του ύπνου των ανθρώπων να αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.

Τι επανενεργοποιεί τα αδρανοποιημένα καρκινικά κύτταρα;

Επειδή οι μεταστάσεις προκαλούν τους περισσότερους θανάτους που σχετίζονται με τον καρκίνο, οι καλύτερες γνώσεις σχετικά με τον λήθαργο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ουσιαστικές βελτιώσεις στη θεραπεία.

Ποιοι είναι οι πιο συχνοί τύποι καρκίνου;

Καρκίνος: Η συνεχής έρευνα για τα αίτια, την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου είναι απαραίτητη για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων και τη μείωση των επιπτώσεων αυτής της καταστροφικής ασθένειας στα άτομα και την κοινωνία στο σύνολό της.