Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Ατοπική δερματίτιδα: Νέα έρευνα συμβάλλει στη βελτίωση της θεραπείας

Ατοπική δερματίτιδα: Νέα έρευνα συμβάλλει στη βελτίωση της θεραπείας

Ατοπική δερματίτιδα: Nέα μελέτη υπογραμμίζει μια μοριακή οδό στα κύτταρα του δέρματος που μπορεί να οδηγήσει σε μια ανοσολογική απόκριση στο δέρμα.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Translational Medicine παρουσιάζει νέα στοιχεία για το πώς αναπτύσσεται η ατοπική δερματίτιδα (AD). Η μελέτη εξέτασε την εμφάνιση βλαβών σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, καθώς οι βλάβες είναι παρόμοιες με αυτές που εμφανίζονται στους ανθρώπους. Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και το Πανεπιστήμιο του Τενεσί έκαναν ανάλυση RNA σε δείγματα τροποποιημένων ποντικών και ανθρώπων και βρήκαν κάποιες ομοιότητες. Το RNA, ή ριβονουκλεϊκό οξύ, βρίσκεται σε όλα τα ζωντανά κύτταρα και είναι ο αγγελιοφόρος που μεταφέρει οδηγίες από το DNA.

Το ανθρώπινο σώμα χρησιμοποιεί RNA για να κατασκευάσει κύτταρα, να ανταποκριθεί σε προκλήσεις του ανοσοποιητικού και να μεταφέρει πρωτεΐνες από το ένα μέρος του κυττάρου στο άλλο, σύμφωνα με τον Shurjo K. Sen, Ph.D, διευθυντή προγράμματος στο Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών Ανθρώπινου Γονιδιώματος. Οι ερευνητές συχνά διεξάγουν ανάλυση RNA για να μελετήσουν την έκφραση γονιδίων. Είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για μοριακές διαγνώσεις, όπως η αξιολόγηση του καρκίνου και η ανίχνευση ιών όπως ο HIV. Χρησιμοποιώντας ανάλυση RNA, οι ερευνητές δημιούργησαν μια θεραπεία μονοκλωνικών αντισωμάτων και είδαν βελτίωση στα ποντίκια.

Υπόβαθρο μελέτης

Ο Kang Ko, φοιτητής στο οδοντιατρικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, εξέτασε το φλεγμονώδες σήμα σε ποντίκια και παρατήρησε κάτι ασυνήθιστο: τα ποντίκια με τα οποία δούλευε σχεδιάστηκαν να μην έχουν το γονίδιο Ikkb που είναι υπεύθυνο για την ενεργοποίηση της σηματοδότησης NF-KB. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, το NF-KB είναι «ένας κύριος μεταγραφικός παράγοντας φλεγμονής που ρυθμίζει τα γονίδια που αποκρίνονται στο ανοσοποιητικό». Ο Ko και οι άλλοι ερευνητές εξεπλάγησαν όταν τα ποντίκια εμφάνισαν βλάβες, δεδομένου του τρόπου λειτουργίας του NF-KB. «Το προσβεβλημένο δέρμα παρουσίασε απώλεια μαλλιών, πάχυνση, απολέπιση, ερύθημα ή εστιακή κρούστα με σχηματισμό ψώρας», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Αυτό ήταν ενδιαφέρον για εμάς γιατί αυτά τα έλκη έμοιαζαν με φλεγμονώδες συμβάν, αλλά είχαμε ουσιαστικά απενεργοποιήσει τη δραστηριότητα του NF-KB, η οποία θα έπρεπε να μειώσει τη φλεγμονή», είπε η Δρ Dana Graves. «Αυτό λοιπόν ήταν ένα παράδοξο». Η Graves, συν-συγγραφέας της εργασίας, είναι καθηγήτρια στο Penn Dental Medicine και επέβλεψε το εργαστήριο που χρησιμοποιήθηκε για έρευνα. Ο Κο ενημέρωσε τον Δρ John Seykora, καθηγητή δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή Perelman του πανεπιστημίου, σχετικά με τα ευρήματα και συνεργάστηκαν με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί για να συνεχίσουν την έρευνα.

Ανάλυση RNA ατοπικής δερματίτιδας

Για να μάθουν γιατί υπήρχαν δερματικές βλάβες στα ποντίκια που δεν είχαν NF-KB οι ερευνητές αποφάσισαν να κάνουν μια ανάλυση RNA στα ποντίκια. Οι ινοβλάστες είναι κύτταρα που αποτελούν μέρος της οικογένειας του συνδετικού ιστού που «βοηθούν στη διατήρηση του δομικού πλαισίου των ιστών». Μέσω της ανάλυσης RNA, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι ινοβλάστες συμμετείχαν στην ανάπτυξη της βλάβης. Στους ινοβλάστες χωρίς το γονίδιο Ikkb, ενεργοποιήθηκε ένας παράγοντας μεταγραφής τομέα που ονομάζεται CEBPB. Η CCL11, μια χημειοκίνη που συμβάλλει στη φλεγμονή, υπερεκφράστηκε επίσης. Στη συνέχεια, συνέκριναν την ανάλυση RNA με μια ανάλυση σε ανθρώπινα δείγματα και βρήκαν παρόμοια αποτελέσματα. Οι συγγραφείς γράφουν ότι η ανάλυση RNA υποδηλώνει «ένα πιθανό ρόλο αυτών των κυττάρων στην παθογένεση των φλεγμονωδών δερματικών διαταραχών».

Δυνατότητα για νέες θεραπείες

Η μελέτη παρέχει μια εικόνα στο πώς αναπτύσσεται η AD, αλλά έχει επίσης τη δυνατότητα να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια θεραπεία μονοκλωνικών αντισωμάτων που στόχευε το CCL11 σε ποντίκια ηλικίας 2 εβδομάδων, η οποία μείωσε την απόκριση της φλεγμονής. Στην ουσία, υπογραμμίζει μια προηγουμένως μη αναγνωρισμένη μοριακή οδό στα κύτταρα του δέρματος που μπορεί να οδηγήσει σε μια ανοσολογική απόκριση TH2 στο δέρμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Στενή σχέση ανάμεσα στο έκζεμα, το άγχος και την κατάθλιψη

Πώς η ανισορροπία στο μικροβίωμα του δέρματος επιδεινώνει την ατοπική δερματίτιδα

Πώς το χλώριο επηρεάζει το έκζεμα - Τρόποι αντιμετώπισης των εξάρσεων

Η ατοπική δερματίτιδα συσχετίζεται με την ανάπτυξη του παιδιού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έχετε αντικαταστήσει μια άρθρωση; Μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος μόλυνσης μπορεί να αυξηθεί μετά από χημειοθεραπεία

Η Κόνγουεϊ πιστεύει ότι χρειάζεται περισσότερη μελέτη μεταξύ των ατόμων που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, για να βοηθηθεί να βρεθεί τρόπος προστασίας των ανθρώπων με αντικαταστάσεις αρθρώσεων από περιττές λοιμώξεις. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο τεύχος Μαΐου του Αρχείου Ορθοπεδικής και Τραυματικής Χειρουργικής (Archives of Orthopedic and Trauma Surgery).

Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει καταστάσεις του εγκεφάλου όπως το εγκεφαλικό και το Αλτσχάιμερ

Έρευνα κλιματική αλλαγή: Η ισχυρή σχέση μεταξύ του κλίματος και των εγκεφαλικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων και των λοιμώξεων του νευρικού συστήματος.

Γιατί η αντίληψη του πόνου στη θερμότητα μειώνεται με την ηλικία;

Πόνος γήρανση: Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η γήρανση σχετίζεται με μείωση της αντίληψης του πόνου στη θερμότητα, όπως αποδεικνύεται από τα αυξημένα όρια και τη μείωση της διακριτικότητας.

Close Icon