Επιστημονικά Νέα

Ατοπική δερματίτιδα: Αύξηση κινδύνου για κάταγμα σε παιδιά με ατοπική δερματίτιδα

Ατοπική δερματίτιδα: Αύξηση κινδύνου για κάταγμα σε παιδιά με ατοπική δερματίτιδα

Ατοπική δερματίτιδα: Ο κίνδυνος για κάταγμα αυξήθηκε σε παιδιά με ήπια ατοπική δερματίτιδα

Η ατοπική δερματίτιδα στα παιδιά σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για επακόλουθο κάταγμα, σύμφωνα με μια ερευνητική επιστολή που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 9 Νοεμβρίου στο Allergy. Ο Seung Won Lee, M.D., Ph.D., από το Πανεπιστήμιο Sungkyunkwan στο Suwon της Νότιας Κορέας και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν δεδομένα από την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλισης Υγείας στη Νότια Κορέα για να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ της διάγνωσης της ατοπικής δερματίτιδας και του κατάγματος. Η ανάλυση περιελάμβανε 1,78 εκατομμύρια βρέφη που γεννήθηκαν μεταξύ 2009 και 2015, με παρακολούθηση μέχρι το 2019. Η έρευνα έδειξε άμεση σχέση μεταξύ της ατοπικής και καταγμάτων.

 

Παράγοντες που επηρεάζουν την ατοπική δεματίτιδα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά με ατοπική δερματίτιδα είχαν 14 τοις εκατό μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν κατάγματα από τους ελέγχους (33,37 έναντι 28,88 ανά 1.000 άτομα-έτη). Παρατηρήθηκε ανταπόκριση στη δόση, με τον κίνδυνο για κάταγμα να αυξάνεται με τη βαρύτητα της ατοπικής δερματίτιδας (28,88, 33,08 και 35,54 ανά 1.000 χρόνια για ομάδες ελέγχου, ήπια ΝΑ και μέτρια έως σοβαρή ατοπική δερματίτιδα, αντίστοιχα).

Σε μια προσαρμοσμένη ανάλυση, ο κίνδυνος για κάταγμα αυξήθηκε σε παιδιά με ήπια ατοπική δερματίτιδα (προσαρμοσμένη αναλογία κινδύνου [aHR], 1,12) και μέτρια έως σοβαρή AD (aHR, 1,23). Επιπλέον, η πρώιμη έναρξη της ΝΑ αύξησε τον κίνδυνο κατάγματος (aHRs, 1,19, 1,08 και 1,03 για πρώτη διάγνωση σε ηλικία μικρότερη των 2 ετών, 2 έως 4 ετών και 5 ετών ή μεγαλύτερης, αντίστοιχα).

 

«Διάφοροι παράγοντες μπορεί να αποτελούν τη βάση της συσχέτισης της AD με τον κίνδυνο κατάγματος στα παιδιά, συμπεριλαμβανομένης της αλληλεπίδρασης μεταξύ των κυττάρων του ανοσοποιητικού και των οστικών κυττάρων, των διατροφικών συνηθειών, της πρόσληψης ασβεστίου και βιταμίνης D, της φυσικής δραστηριότητας, των ψυχολογικών και συμπεριφορικών διαταραχών, της ποιότητας του ύπνου και της επίδρασης των συστηματικών κορτικοστεροειδών. στον μεταβολισμό των ορυκτών των οστών», γράφουν οι συγγραφείς.

Δυστυχώς η ατοπική δερματίτιδα είναι μια πάθηση που εμφανίζεται μία στο τόσο και σε στιγμές άγχους. Είναι κάτι που δεν μπορεί να θεραπευτεί αλλά το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μειώσουμε τα συμπτώματα και άρα τα πιθανά μελλοντικά κατάγματα!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

H νέα θεραπεία για τη μέτρια έως σοβαρή ατοπική δερματίτιδα δείχνει πολλά υποσχόμενα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα

Η κρέμα βοηθάει στην αποφυγή εκζέματος στα βρέφη;

Ερευνητές εξετάζουν τα ποσοστά δερματικών παθήσεων σε παιδιά ιθαγενών που ζουν στις πόλεις

Έχετε έκζεμα στα χέρια ή απλώς υπάρχει έντονη ξηρότητα;

Οι διατροφικές ίνες ανακουφίζουν την ατοπική δερματίτιδα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη επισημαίνει ότι εγκυμονούσες γυναίκες με κατάθλιψη μπορούν να τη μεταδώσουν στο παιδί τους

Εγκυμοσύνη κατάθλιψη: Τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που έχουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν τα ίδια συμπτώματα κατάθλιψης

Τι θα περιμένετε από την εξέταση προστάτη;

Προστάτης: Η εξέταση του προστάτη είναι ένα ουσιαστικό μέρος της προληπτικής φροντίδας για τους άνδρες, επιτρέποντας την έγκαιρη ανίχνευση και πιθανές επιλογές θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη.

Οι καρδιολογικές εταιρείες του Η.Β εκδίδουν κοινή δήλωση πολιτικής για την εξάλειψη των απαράδεκτων συμπεριφορών στην ειδικότητα

Ο Δρ. Christian Fielder Camm, Πρόεδρος της Βρετανικής  Ένωσης  Νέων Καρδιολόγων BJCA, προσθέτει, «Η επιζήμια επίδραση της ακατάλληλης συμπεριφοράς στον χώρο εργασίας μπορεί να είναι βαθιά και όλοι όσοι ασχολούνται με την καρδιολογία και την καρδιαγγειακή ιατρική του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν την ευθύνη να αντιμετωπίσουν αυτό το μακροχρόνιο πρόβλημα».

Γυναίκες με πρώτο φυσιολογικού βάρους απόγονο και μικρόσωμο δεύτερο έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής θνησιμότητας

Χρησιμοποιώντας συνδεδεμένα δεδομένα από το ιατρικό μητρώο γεννήσεων και το μητρώο αιτιών θανάτου, οι ερευνητές αξιολόγησαν τη μακροπρόθεσμη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα με βάση τα πρότυπα βάρους γέννησης των απογόνων μεταξύ γυναικών με αυθόρμητους και κλινικά επιβεβλημένους τελειόμηνους τοκετούς από το 1967-2020