Επιστημονικά Νέα

Κάταγμα ισχίου: Πώς επηρεάζει η χορτοφαγία τα ποσοστά τραυματισμού;

Κάταγμα ισχίου: Πώς επηρεάζει η χορτοφαγία τα ποσοστά τραυματισμού;

Κάταγμα ισχίου: Μελέτη σε περισσότερες από 26.000 μεσήλικες γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο αποκαλύπτει ότι όσες ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή είχαν 33% υψηλότερο κίνδυνο κατάγματος ισχίου.

Μια μελέτη σε περισσότερες από 26.000 μεσήλικες γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο αποκαλύπτει ότι όσες ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή είχαν 33% υψηλότερο κίνδυνο κατάγματος ισχίου σε σύγκριση με τις κανονικές κρεατοφάγους. Έρευνα του Πανεπιστημίου του Λιντς, που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 11 Αυγούστου στο περιοδικό BMC Medicine, διερεύνησε τον κίνδυνο κατάγματος ισχίου σε περιστασιακά κρεατοφάγους, pescatarians, και χορτοφάγους σε σύγκριση με όσους καταναλώνουν κρέας.

Μεταξύ 26.318 γυναικών, 822 περιπτώσεις κατάγματος ισχίου παρατηρήθηκαν σε περίπου 20 χρόνια – που αντιπροσώπευαν λίγο περισσότερο από το 3% του πληθυσμού του δείγματος. Μετά από προσαρμογή για παράγοντες όπως το κάπνισμα και η ηλικία, οι χορτοφάγοι ήταν η μόνη ομάδα δίαιτας με αυξημένο κίνδυνο κατάγματος ισχίου. Αυτή η μελέτη είναι μία από τις πολύ λίγες μελέτες για τη σύγκριση του κινδύνου κατάγματος ισχίου σε χορτοφάγους και κρεατοφάγους, όπου η εμφάνιση κατάγματος ισχίου επιβεβαιώθηκε από νοσοκομειακά αρχεία. Οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη για περισσότερη έρευνα για τις ακριβείς αιτίες για τους οποίους οι χορτοφάγοι διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάγματος ισχίου.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης James Webster, διδακτορικός ερευνητής από τη Σχολή Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής στο Λιντς, δήλωσε: “Η μελέτη μας υπογραμμίζει πιθανές ανησυχίες σχετικά με τον κίνδυνο κατάγματος ισχίου σε γυναίκες που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή. Ωστόσο, δεν προειδοποιεί τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν χορτοφαγικές δίαιτες Όπως με κάθε δίαιτα, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις προσωπικές συνθήκες και ποια θρεπτικά συστατικά χρειάζονται για έναν ισορροπημένο υγιεινό τρόπο ζωής.

Οι χορτοφαγικές δίαιτες μπορεί να διαφέρουν πολύ από άτομο σε άτομο και μπορεί να είναι υγιεινές ή ανθυγιεινές, όπως και οι δίαιτες που περιλαμβάνουν ζωικά προϊόντα. Ωστόσο, είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι οι χορτοφαγικές δίαιτες έχουν συχνά χαμηλότερη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών που συνδέονται με την υγεία των οστών και των μυών. Αυτοί οι τύποι θρεπτικών συστατικών είναι γενικά πιο άφθονα στο κρέας και άλλα ζωικά προϊόντα παρά στα φυτά, όπως πρωτεΐνες, ασβέστιο και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά.

Η χαμηλή πρόσληψη αυτών των θρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη οστική πυκνότητα και μυϊκή μάζα, γεγονός που μπορεί να σας κάνει πιο επιρρεπείς στον κίνδυνο κατάγματος ισχίου. Αυτό καθιστά ιδιαίτερα σημαντικό για περαιτέρω έρευνα την καλύτερη κατανόηση των παραγόντων που προκαλούν αυξημένο κίνδυνο στους χορτοφάγους, είτε συγκεκριμένες ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά ή διαχείριση βάρους, ώστε να μπορούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να κάνουν υγιεινές επιλογές.

Οι φυτικές δίαιτες αυξάνονται σε δημοτικότητα

Οι χορτοφαγικές δίαιτες έχουν κερδίσει δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, με μια έρευνα του YouGov το 2021 να θέτει το μέγεθος του πληθυσμού των χορτοφάγων του Ηνωμένου Βασιλείου σε περίπου 5-7%. Συχνά θεωρείται ως μια πιο υγιεινή διατροφική επιλογή, με προηγούμενα στοιχεία που δείχνουν ότι η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να μειώσει τους κινδύνους αρκετών χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος σε σύγκριση με τις παμφάγες δίαιτες. Υπάρχει επίσης μια παγκόσμια έκκληση για μείωση της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Η κατανόηση του κινδύνου κατάγματος ισχίου στους χορτοφάγους γίνεται επομένως ολοένα και πιο σημαντική για τη δημόσια υγεία. Η συν-συγγραφέας της μελέτης Καθηγήτρια Janet Cade, επικεφαλής της Ομάδας Διατροφικής Επιδημιολογίας στη Σχολή Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής στο Λιντς, είπε:

“Το κάταγμα ισχίου είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας με υψηλό οικονομικό κόστος που προκαλεί απώλεια της ανεξαρτησίας, μειώνει την ποιότητα ζωής, και αυξάνει τον κίνδυνο άλλων προβλημάτων υγείας. Οι φυτικές δίαιτες έχουν συνδεθεί με κακή υγεία των οστών, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία σχετικά με τη σχέση με τον κίνδυνο κατάγματος ισχίου. Αυτή η μελέτη είναι ένα σημαντικό βήμα για την κατανόηση του δυνητικού κινδύνου που θα μπορούσαν να παρουσιάσουν οι φυτικές δίαιτες σε βάθος χρόνου. και τι μπορεί να γίνει για να μετριαστούν αυτοί οι κίνδυνοι”.

Η ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από τη μελέτη κοόρτης γυναικών του Ηνωμένου Βασιλείου για να διερευνήσει πιθανές σχέσεις μεταξύ διατροφής και κινδύνου κατάγματος ισχίου. Η εθνική ομάδα γυναικών μέσης ηλικίας ιδρύθηκε στο Πανεπιστήμιο του Λιντς για να διερευνήσει τις σχέσεις μεταξύ της διατροφής και της χρόνιας νόσου, που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών διατροφικών προτύπων. Οι διατροφικές πληροφορίες συλλέχθηκαν χρησιμοποιώντας ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας τροφής και επικυρώθηκαν χρησιμοποιώντας ένα ημερολόγιο διατροφής 4 ημερών σε ένα υποδείγμα γυναικών.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Θα μπορούσε ένας τύπος τυριού να βοηθήσει στην ενίσχυση των οστών σας;

Η σημασία της άσκησης για ασθενείς με οστεοπόρωση

Ο υπερπαραθυρεοειδισμός συνδέεται με νεφρική, σκελετική & καρδιαγγειακή βλάβη

3D εμφυτεύματα σιδήρου-πυριτίου αναγεννούν σπασμένα οστά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η ενίσχυση της αντι-ιικής ανοσολογικής απόκρισης του οργανισμού μπορεί να εξαλείψει τα κύτταρα γήρανσης

"Η έρευνά μας επιτρέπει μια νέα θεραπευτική προσέγγιση για την εξάλειψη των γερασμένων κυττάρων μέσω της ενίσχυσης της αντι-ιικής ανοσολογικής απόκρισης", λέει ο Demehri. "Μας ενδιαφέρει η αξιοποίηση της ανοσολογικής απόκρισης στον κυτταρομεγαλοϊό ως θεραπεία για την εξάλειψη των γερασμένων κυττάρων σε ασθένειες όπως ο καρκίνος, η ίνωση και οι εκφυλιστικές ασθένειες".

Η μικροβαρύτητα στο διάστημα μπορεί να αλλάξει τα ανθρώπινα κύτταρα

Διάστημα: Στη μικροβαρύτητα, 37 πρωτεΐνες έδειξαν ότι τα επίπεδα έκφρασης είχαν αυξηθεί κατά 50% σε σύγκριση με την ίδια μέτρηση σε κύτταρα που εκτέθηκαν στην κανονική βαρύτητα της Γης. 

Ερευνητές εντοπίζουν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που καταστρέφονται από την υψηλή αρτηριακή πίεση και εμπλέκονται στη νοητική παρακμή, την άνοια

Η διαστολική DBP αρτηριακή πίεση από μόνη της δεν προβλέπει μείωση της γνωστικής λειτουργίας, αλλά στην πραγματικότητα είναι προστατευτική όταν προσαρμόζεται για τη συστολική SBP αρτηριακή πίεση. Αυτό το αποτέλεσμα ίσχυε τόσο κατά την παρατήρηση όσο και κατά τη χρήση της Μεντελιανής τυχαιοποίησης", γράφουν και συνεχίζουν συζητώντας τους πιθανούς λόγους γι' αυτό.

Ανακάλυψη θα μπορούσε να είναι το κλειδί για τη μείωση της αντίστασης στη θεραπεία της λευχαιμίας

"Εάν οι μελλοντικές κλινικές δοκιμές επιβεβαιώσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου που στοχεύει  τα δραστικά είδη οξυγόνου ROS, η προσέγγιση αυτή θα βοηθήσει πιθανότατα ένα μεγάλο υποσύνολο ατόμων με οξεία μυελογενή λευχαιμία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ανθεκτική στα φάρμακα νόσο".