Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο παιδικού άσθματος

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο παιδικού άσθματος

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Η ατμοσφαιρική ρύπανση εξακολουθεί να αποτελεί παγκόσμιο βάρος με σοβαρές συνέπειες στην παιδική υγεία.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση από την πρώιμη ζωή συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο άσθματος στην παιδική ηλικία, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 28 Φεβρουαρίου στο JAMA Network Open. Antonella Zanobetti, Ph.D., από το Harvard T.H. Το Chan School of Public Health στη Βοστώνη και οι συνεργάτες του εξέτασαν την πρώιμη έκθεση σε λεπτά σωματίδια (PM2,5) και διοξείδιο του αζώτου (NO2) και τον κίνδυνο άσθματος στην πρώιμη και μέση παιδική ηλικία. Οι κοόρτες γεννήσεων στρατολογήθηκαν μεταξύ 1987 και 2007 και παρακολουθήθηκαν παιδιά μέχρι την ηλικία των 11 ετών.

Συμπεριλήφθηκαν δεδομένα για 5.279 παιδιά. Το 24,7 και το 18,1 τοις εκατό είχαν άσθμα στην ηλικία των 11 και 4 ετών, αντίστοιχα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής, οι μέσες τιμές των ρύπων συσχετίστηκαν με τη συχνότητα εμφάνισης άσθματος. Μεταξύ των παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών και μικρότερων των 12 ετών, μια αύξηση του NO2 κατά ένα διατεταρτημόριο (IQR) συσχετίστηκε με αυξημένη επίπτωση άσθματος (αναλογίες κινδύνου, 1,25 και 1,22, αντίστοιχα). Η επιβάρυνση στην υγεία των πνευμόνων υπήρξε σημαντική.

Αντίστοιχες αυξήσεις στη συχνότητα εμφάνισης άσθματος παρατηρήθηκαν σε συνδυασμό με μία αύξηση IQR στα PM2,5 (αναλογίες κινδύνου, 1,31 και 1,23, αντίστοιχα). Μεταξύ των μητέρων με λιγότερο από απολυτήριο γυμνασίου, των μαύρων παιδιών, των κοινοτήτων με λιγότερες ευκαιρίες για παιδιά και των απογραφών με υψηλότερο ποσοστό μαύρου πληθυσμού και πυκνότητας πληθυσμού, αυξήθηκαν οι συσχετίσεις των PM2,5 ή NO2 με το άσθμα.

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση εξακολουθεί να αποτελεί παγκόσμιο βάρος με σοβαρές συνέπειες στην παιδική υγεία», γράφουν οι συγγραφείς. «Η μείωση του κινδύνου άσθματος στις Ηνωμένες Πολιτείες απαιτεί ρύθμιση και μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε συνδυασμό με τη δημιουργία μεγαλύτερης περιβαλλοντικής, εκπαιδευτικής και υγειονομικής ισότητας σε κοινοτικό επίπεδο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς αντιμετωπίζετε το άσθμα στην ενήλικη ζωή;

Οι ανοιξιάτικες αλλεργίες έχουν ευρείες επιπτώσεις, λένε οι ειδικοί

Πνευμονολόγος εξηγεί τη σημασία του ζεστού αέρα κατά τη διάρκεια του κρύου καιρού

Παρατεταμένος βήχας; Στις περισσότερες περιπτώσεις η θεραπεία είναι η υπομονή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σύνδρομο Lemierre: Συμπτώματα, αιτίες, διάγνωση, θεραπεία 

Σύνδρομο Lemierre: Η πρόγνωση είναι γενικά καλή με έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία ή εάν εμφανιστούν επιπλοκές όπως σηπτικό σοκ ή αναπνευστική ανεπάρκεια

Θρόμβοι αίματος: Κίνδυνοι, συμπτώματα και πρόληψη

Θρόμβοι αίματος: Η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση των θρόμβων αίματος. Εάν υποψιάζεστε θρόμβο αίματος, αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια για να αποτρέψετε δυνητικά απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Τι ανακουφίζει από τα συμπτώματα της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου 

IBS: Πρόσφατες μελέτες έχουν προτείνει ότι οι μεταμοσχεύσεις κοπράνων μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της IBS αποκαθιστώντας την ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου.

Άτομα με υψηλό εισόδημα διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό

Εγκεφαλικό: Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση ενός ατόμου μπορεί να είναι θέμα ζωής και θανάτου στο πλαίσιο του εγκεφαλικού επεισοδίου, ειδικά όταν παίζουν αρκετοί δυσμενείς παράγοντες

Εγκεφαλική φλεγμονή και βλάβη στο DNA

Μακροπρόθεσμη μνήμη: Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Irvine, ανακάλυψαν ότι η φλεγμονή στον εγκέφαλο που προκαλείται από την ανοσολογική απόκριση σε τραυματισμό ή μόλυνση μπορεί να πυροδοτήσει έναν καταρράκτη γεγονότων που οδηγεί στο σχηματισμό μακροπρόθεσμων αναμνήσεων.

Μια σπάνια μορφή βρεφικής επιληψίας

Σύνδρομο Dravet: Οι υπηρεσίες έγκαιρης παρέμβασης και υποστήριξης, όπως η φυσικοθεραπεία, η εργοθεραπεία και η λογοθεραπεία, μπορούν επίσης να είναι ωφέλιμες για παιδιά με σύνδρομο Dravet.

Έχετε αντικαταστήσει μια άρθρωση; Μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος μόλυνσης μπορεί να αυξηθεί μετά από χημειοθεραπεία

Η Κόνγουεϊ πιστεύει ότι χρειάζεται περισσότερη μελέτη μεταξύ των ατόμων που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, για να βοηθηθεί να βρεθεί τρόπος προστασίας των ανθρώπων με αντικαταστάσεις αρθρώσεων από περιττές λοιμώξεις. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο τεύχος Μαΐου του Αρχείου Ορθοπεδικής και Τραυματικής Χειρουργικής (Archives of Orthopedic and Trauma Surgery).

Close Icon