Επιστημονικά Νέα

Αθλητισμός: Τα οφέλη της άσκησης σε ένα χάπι; Είναι δυνατό, λέει νέα μελέτη [vid]

Αθλητισμός: Τα οφέλη της άσκησης σε ένα χάπι; Είναι δυνατό, λέει νέα μελέτη [vid]

Αθλητισμός: Οι ερευνητές εντόπισαν ένα μόριο στο αίμα που παράγεται κατά τη διάρκεια της άσκησης. Το μόριο, το Lac-Phe, μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά την πρόσληψη τροφής και την παχυσαρκία σε μοντέλα ποντικιών.

Ερευνητές στο Baylor College of Medicine, στο Stanford School of Medicine και συνεργαζόμενα ιδρύματα αναφέρουν στο περιοδικό Nature ότι εντόπισαν ένα μόριο στο αίμα που παράγεται κατά τη διάρκεια της άσκησης και μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά την πρόσληψη τροφής και την παχυσαρκία στα ποντίκια. Τα ευρήματα βελτιώνουν την κατανόησή μας για τις φυσιολογικές διεργασίες που αποτελούν τη βάση της αλληλεπίδρασης μεταξύ άσκησης και πείνας. «Η τακτική άσκηση έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην απώλεια βάρους, ρυθμίζει την όρεξη και βελτιώνει το μεταβολικό προφίλ, ειδικά για τα άτομα που είναι υπέρβαρα και με παχυσαρκία», δήλωσε ο Dr. Yong Xu, καθηγητής παιδιατρικής-διατροφής και μοριακής και κυτταρικής βιολογίας στο Baylor. «Εάν κατανοήσουμε τον μηχανισμό με τον οποίο η άσκηση προκαλεί αυτά τα οφέλη, τότε είμαστε πιο κοντά στο να βοηθήσουμε πολλούς ανθρώπους να βελτιώσουν την υγεία τους».

«Θέλαμε να καταλάβουμε πώς λειτουργεί η άσκηση σε μοριακό επίπεδο για να μπορέσουμε να συλλάβουμε ορισμένα από τα οφέλη της», δήλωσε ο συγγραφέας Jonathan Long, MD, επίκουρος καθηγητής παθολογίας στο Stanford Medicine και υπότροφος του Ινστιτούτου του Stanford ChEM-H ( Χημεία, Μηχανική & Ιατρική για την Υγεία του Ανθρώπου). «Για παράδειγμα, οι ηλικιωμένοι ή αδύναμοι άνθρωποι που δεν μπορούν να ασκηθούν αρκετά, μπορεί μια μέρα να ωφεληθούν από τη λήψη ενός φαρμάκου που μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της οστεοπόρωσης, των καρδιακών παθήσεων ή άλλων παθήσεων». Οι Xu, Long και οι συνεργάτες τους διεξήγαγαν εκτενείς αναλύσεις των ενώσεων του πλάσματος του αίματος από ποντίκια μετά από έντονο τρέξιμο σε διάδρομο. Το πιο σημαντικά επαγόμενο μόριο ήταν ένα τροποποιημένο αμινοξύ που ονομάζεται Lac-Phe. Συντίθεται από γαλακτικό (υποπροϊόν της έντονης άσκησης που είναι υπεύθυνο για την αίσθηση καψίματος στους μύες) και φαινυλαλανίνη (ένα αμινοξύ που είναι ένα από τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών).

Σε ποντίκια με παχυσαρκία (τρέφονταν με υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα), μια υψηλή δόση Lac-Phe κατέστειλε την πρόσληψη τροφής κατά περίπου 50% σε σύγκριση με τα ποντίκια ελέγχου για μια περίοδο 12 ωρών χωρίς να επηρεάσει την κίνηση ή την ενεργειακή τους δαπάνη. Όταν χορηγήθηκε στα ποντίκια για 10 ημέρες, το Lac-Phe μείωσε τη σωρευτική πρόσληψη τροφής και το σωματικό βάρος (εξαιτίας της απώλειας σωματικού λίπους) και βελτίωσε την ανοχή στη γλυκόζη.

Οι ερευνητές εντόπισαν ένα μόριο στο αίμα που παράγεται κατά τη διάρκεια της άσκησης και μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά την πρόσληψη τροφής και την παχυσαρκία στα ποντίκια. Εντόπισαν επίσης ένα ένζυμο που ονομάζεται CNDP2 που εμπλέκεται στην παραγωγή Lac-Phe και έδειξαν ότι τα ποντίκια που δεν είχαν αυτό το ένζυμο δεν έχασαν τόσο βάρος. Είναι ενδιαφέρον ότι η ομάδα βρήκε επίσης ισχυρές αυξήσεις στα επίπεδα Lac-Phe στο πλάσμα μετά από σωματική δραστηριότητα σε άλογα κούρσας και ανθρώπους. Δεδομένα από μια κοόρτη ανθρώπινης άσκησης έδειξαν ότι η άσκηση σπριντ προκάλεσε την πιο δραματική αύξηση στο Lac-Phe στο πλάσμα, ακολουθούμενη από προπόνηση με αντίσταση και μετά προπόνηση αντοχής. «Αυτό υποδηλώνει ότι το Lac-Phe είναι ένα αρχαίο και διατηρημένο σύστημα που ρυθμίζει τη διατροφή και σχετίζεται με τη σωματική δραστηριότητα σε πολλά είδη ζώων», είπε ο Λονγκ.

«Τα επόμενα βήματά μας περιλαμβάνουν την εύρεση περισσότερων λεπτομερειών σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το Lac-Phe μεσολαβεί στις επιδράσεις του στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου», είπε ο Xu. «Στόχος μας είναι διαμορφώσουμε αυτό το μονοπάτι άσκησης για θεραπευτικές παρεμβάσεις».

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ασκηθείτε με ασφάλεια σε εξωτερικούς χώρους το καλοκαίρι [vid]

3 λάθη που κάνετε όταν ασκείστε και κινδυνεύετε από αφυδάτωση

3 τρόποι για να κάνετε την άσκηση απόλαυση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα άσχημα όνειρα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για τη νόσο Πάρκινσον

Νόσος Πάρκινσον: Μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ 17% και 78% των ατόμων με Πάρκινσον έχουν εφιάλτες κάθε εβδομάδα. ενώ η εμφάνιση συχνών άσχημων ονείρων σε μεγαλύτερη ηλικία θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι επικείμενης νόσου του Πάρκινσον σε κατά τα άλλα υγιή άτομα.

Νέα δεδομένα για τον καρκίνο ήπατος που σχετίζεται με το NASH

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα: Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αποδυναμώνουν τη λειτουργία του εντερικού φραγμού, με αποτέλεσμα τη μετανάστευση και τη συσσώρευση λιποτεϊχοϊκού οξέος στο ήπαρ. Το συσσωρευμένο λιποτεϊχοϊκό οξύ διεγείρει τη διάσπαση της πρωτεΐνης γαδερμίνης D, σχηματίζοντας πόρους της κυτταρικής μεμβράνης, όπου οι παράγοντες SASP IL-1β και IL-33 απελευθερώνονται από τα ηπατικά αστερικά κύτταρα. Η IL-33 ενεργοποιεί τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα που καταστέλλουν την ανοσολογική απόκριση, επιταχύνοντας την ανάπτυξη καρκίνου.

Οι πολιτικοί ζουν περισσότερα χρόνια από τον γενικό πληθυσμό

Νέα μελέτη: Μεγάλο το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ομάδων ελίτ και γενικού πληθυσμού. Νέα μελέτη, διαπιστώνει ότι από τον 20ο αιώνα, οι πολιτικοί έχουν αυξανόμενο πλεονέκτημα επιβίωσης συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Για παράδειγμα, στη γειτονική Ιταλία ο μέσος πολίτης είχε 2,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει μέσα στον επόμενο χρόνο από ό,τι ένας πολιτικός της ίδιας ηλικίας και φύλου.

Η μέτρηση γλυκόζης συμβάλλει στην ανίχνευση των αντισωμάτων του κορωνοϊού

Covid-19: Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο προσδιορισμός πρωτεΐνης αντισώματος-ινβερτάσης που βασίζεται σε μετρητή γλυκόζης θα μπορούσε να ανιχνεύσει με ακρίβεια τα αντισώματα IgG κατά του SARS-CoV-2 και η απόδοσή του ήταν συγκρίσιμη με τα εμπορικά διαθέσιμα ELISA.

Ουσιαστικός ο ρόλος του λίπους στην ανάπτυξη καρκινικού όγκου

Καρκίνος: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και του MIT αποκαλύπτουν γιατί τα καρκινικά κύτταρα συχνά αναγκάζονται να εισαγάγουν λίπος για να αναπτυχθούν. Το εύρημά τους θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης του όγκου.

Ποιες είναι οι αιτίες της υπομελάγχρωσης;

Υπομελάγχρωση: . Η υπομελάγχρωση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των φυλών, αλλά μπορεί να είναι πιο αισθητή σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα λόγω της αντίθεσης μεταξύ του φυσικού χρώματος του δέρματος και των λευκών κηλίδων.

Εξέταση αίματος θα μπορούσε να διαγνώσει το Πάρκινσον

Νόσος του Πάρκινσον: Μια ερευνητική ομάδα από την Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου του Κιέλου ανέπτυξε μια μέθοδο που εντοπίζει αξιόπιστα τις πρωτεϊνικές αλλαγές στο αίμα που είναι χαρακτηριστικές της νόσου του Πάρκινσον.