Επιστημονικά Νέα

Αθλητισμός: Η άσκηση προστατεύει την καρδιά μέσω μίας διαδικασίας γνωστής ως ισχαιμικής προετοιμασίας [vid]

Αθλητισμός: Η άσκηση προστατεύει την καρδιά μέσω μίας διαδικασίας γνωστής ως ισχαιμικής προετοιμασίας [vid]

Αθλητισμός: Μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι η ισχαιμική προετοιμασία φαίνεται να προστατεύει την καρδιά εάν συμβεί έμφραγμα αργότερα, μειώνοντας τη βλάβη έως και 50%.

Γιατί η άσκηση είναι τόσο καλή για την υγεία σας; Μια προφανής απάντηση είναι ότι η άσκηση καίει θερμίδες κι αυτό βοηθά στο να διατηρήσετε ή να φτάσετε σε ένα υγιές βάρος. Η τακτική άσκηση βελτιώνει επίσης τους παράγοντες που σχετίζονται με την καρδιαγγειακή υγεία, με αποτέλεσμα τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, τα υγιέστερα επίπεδα χοληστερόλης και την καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Αλλά δε σταματά εκεί: Η άσκηση προωθεί επίσης θετικές φυσιολογικές αλλαγές, όπως η ενίσχυση των αρτηριών της καρδιάς με αποτέλεσμα να διαστέλλονται πιο εύκολα. Βοηθά επίσης το συμπαθητικό νευρικό σας σύστημα (το οποίο ελέγχει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή σας πίεση) να είναι λιγότερο “αντιδραστικό”.

Ακόμη η άσκηση μπορεί να προστατεύσει την καρδιά σας αμέσως μέσω μιας διαδικασίας γνωστής ως ισχαιμικής προετοιμασίας, σύμφωνα με ένα άρθρο ανασκόπησης που δημοσιεύτηκε στο JAMA Cardiology. Όπως αποδεικνύεται, λίγη ισχαιμία – που ορίζεται ως ανεπαρκής παροχή αίματος σε μέρος του σώματος, ειδικά στην καρδιά – μπορεί να είναι για καλό.

“Η ιδέα είναι ότι όταν έχετε στεφανιαία απόφραξη και ασκείστε, η περιοχή της καρδιάς πέρα ​​από την απόφραξη ‘λιμοκτονά’ για παροχή αίματος – περισσότερο από ό, τι όταν είστε σε κατάσταση ηρεμίας”, λέει η καρδιολόγος Δρ Meagan Wasfy από το Cardiovascular Performance Program στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης που συνδέεται με το Χάρβαρντ. “Αυτό δημιουργεί μια σειρά μοριακών και μεταβολικών οδών που βοηθούν την καρδιά να προσαρμοστεί σε αυτήν την ανεπαρκή ροή αίματος”, εξηγεί.

Η ισχαιμική προετοιμασία είναι παρόμοια με κάτι που η Δρ Wasfy και οι συνεργάτες της ακούνε συστηματικά από ασθενείς με καρδιακές παθήσεις που ασκούνται. Ξεκινούν για τρέξιμο, αλλά αισθάνονται κουρασμένοι ή έχουν στηθάγχη αρκετά γρήγορα, έτσι περπατούν για λίγα λεπτά. “Αλλά μόλις αρχίσουν να τρέχουν ξανά, είναι πολύ πιο εύκολο στη δεύτερη προσπάθεια”, λέει η Δρ Wasfy. Γνωστό ως «στηθάγχη προθέρμανσης», αυτό το φαινόμενο περιγράφηκε για πρώτη φορά πριν από περίπου 200 χρόνια.

Ο ακριβής βιολογικός μηχανισμός της ισχαιμικής προετοιμασίας παραμένει υπό διερεύνηση. Μια θεωρία επισημαίνει έναν παράγοντα που βρίσκεται στο αίμα που εμπλέκεται στην ενεργοποίηση των υποδοχέων οπιοειδών, σύμφωνα με τους συγγραφείς του άρθρου της ανασκόπησης. Τα οφέλη μπορεί να εκτείνονται πέρα ​​από τη διευκόλυνση της άσκησης. Μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι η ισχαιμική προετοιμασία φαίνεται να προστατεύει την καρδιά εάν συμβεί έμφραγμα αργότερα, μειώνοντας τη βλάβη έως και 50%.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η άσκηση ως μέσο πρόληψης & διαχείρισης του διαβήτη και των καρδιαγγειακών παθήσεων

Η γιόγκα ως τεχνική διαχείρισης του άγχους και του στρες

3 τρόποι που η τακτική άσκηση ωφελεί την σωματική σας υγεία και ευεξία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Όταν η ώρα ύπνου επηρεάζει την αποδοτικότητά σας σύμφωνα με Φινλανδική έρευνα

Η συμβουλή τους εδώ είναι αν οι νυχτερινοί τύποι δεν μπορούν λόγω της φύσης της εργασίας τους να ξυπνούν αργά, να προσπαθούν να ακολουθούν ένα συνεκτικό και πιο αυστηρό πρόγραμμα ύπνου ώστε να νιώθουν όσο το δυνατόν πιο ξεκούραστοι.

Πώς τα βακτήρια του εντέρου μπορούν να πυροδοτήσουν τον καρκίνο του προστάτη σύμφωνα με μελέτες

Σε μελέτες σε ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν εξαφάνισαν αυτά τα βακτήρια, ο καρκίνος ήταν πολύ πιο αργός για να εξελιχθεί σε αντοχή στη θεραπεία.

Η οσμή αποτελεί το πιο γρήγορο σύστημα προειδοποίησης του σώματος

Οσμή κίνδυνος μελέτη: Για όλα τα θηλαστικά η οσμή αποτελεί σημαντική αίσθηση και προϋπόθεση για την επιβίωση. Νέα μελέτη το επιβεβαιώνει, αποδεικνύοντας πως η μυρωδιά είναι μια από τις γρηγορότερες προειδοποιήσεις του σώματος.

1 στους 2 ασθενείς με Covid εμφανίζει συμπτώματα που επιμένουν ως και 6 μήνες μετά τη λοίμωξη

Κορωνοϊός: Σύμφωνα με τα ευρήματα μίας νέας ανασκόπησης από το Penn State College of Medicine, όσοι νόσησαν από τον ιό αντιμετώπισαν μια σειρά προβλημάτων υγείας. Οι επιπλοκές επηρέασαν τη γενική ευημερία των ασθενών, την κινητικότητά τους ή την οργανική τους λειτουργικότητα. Συνολικά, ένας στους δύο επιζώντες από COVID αντιμετώπισε μακροχρόνιες επιπτώσεις της νόσου. Τα ποσοστά παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό σταθερά από ένα μήνα έως έξι ή περισσότερους μήνες μετά την ασθένεια.