Επιστημονικά Νέα

Αρτηριακή πίεση: Η υπέρταση στην εφηβεία προμηνύει προβλήματα

Αρτηριακή πίεση: Η υπέρταση στην εφηβεία προμηνύει προβλήματα

Αρτηριακή πίεση: Η η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της έγκαιρης αναγνώρισης και παρέμβασης για την υψηλή αρτηριακή πίεση στους εφήβους, μειώνοντας δυνητικά τους μακροπρόθεσμους καρδιαγγειακούς κινδύνους τους.

Μια νέα μελέτη που διεξήχθη από Σουηδούς ερευνητές ανέδειξε τους μακροπρόθεσμους κινδύνους της υψηλής αρτηριακής πίεσης στα έφηβα αγόρια, τονίζοντας ότι μπορεί να ανοίξει το δρόμο για σοβαρά καρδιακά προβλήματα στην ενήλικη ζωή. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα αγόρια με υψηλή αρτηριακή πίεση στην ηλικία των 18 ετών αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και ακόμη και πρόωρου θανάτου ως ενήλικες, με αυτόν τον κίνδυνο να ξεκινά όταν οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης υπερβαίνουν το φυσιολογικό εύρος των 120/80. mm Hg.

Αρτηριακή πίεση και εφηβεία

Η Δρ Helene Rietz, η επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης από το Πανεπιστήμιο Umeå στη Σουηδία, ελπίζει ότι αυτά τα ευρήματα θα ωθήσουν τους ιατρούς να μετρούν συχνότερα την αρτηριακή πίεση στους εφήβους. Τόνισε τη σημασία της έγκαιρης αναγνώρισης ατόμων με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο και της ανάλογης παρέμβασης.

Μία από τις προκλήσεις που επισημαίνονται από τη μελέτη είναι ο τρόπος αντιμετώπισης της υψηλής αρτηριακής πίεσης στους εφήβους, ιδιαίτερα εάν τα ίδια φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης που χρησιμοποιούνται σε ενήλικες είναι κατάλληλα για εφήβους. Ο Rietz προτείνει ότι η απόφαση για χρήση φαρμακολογικής θεραπείας θα πρέπει να βασίζεται σε ατομική αξιολόγηση, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες του τρόπου ζωής, τις συνοδευτικές ασθένειες και τον συνολικό καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Η αύξηση της παχυσαρκίας μεταξύ των εφήβων μπορεί να συμβάλλει στον επιπολασμό της υψηλής αρτηριακής πίεσης σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Οι παράγοντες του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής και της φυσικής δραστηριότητας, παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, οι ακριβείς μηχανισμοί πίσω από την υπέρταση σε νεαρά άτομα δεν είναι πλήρως κατανοητοί και μπορεί να περιλαμβάνουν παράγοντες όπως το υπερδραστήριο συμπαθητικό νευρικό σύστημα.

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από σχεδόν 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους που υπηρέτησαν στον σουηδικό στρατό μεταξύ 1969 και 1997, με μέσο όρο ηλικίας τα 18 τότε. Πάνω από 50 χρόνια παρακολούθησης, παρατηρήθηκε ότι 1 στους 10 άνδρες που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση ως έφηβοι παρουσίασαν ένα σημαντικό καρδιαγγειακό επεισόδιο, όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό ή καρδιακή ανεπάρκεια, πριν από τη συνταξιοδότηση. Όσοι είχαν αρτηριακή πίεση κάτω από 120/80 δεν εμφάνισαν τον ίδιο κίνδυνο.

Για την αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης στους εφήβους, απαιτείται μια πολύπλευρη προσέγγιση, σύμφωνα με τον Rietz. Αυτό περιλαμβάνει πρωτοβουλίες πολιτικής, εκπαίδευση γονέων και προώθηση της φυσικής δραστηριότητας στα σχολεία. Ο στόχος είναι να γίνει η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής εύκολη, οικονομικά προσιτή και προσβάσιμη σε όλους.

Ο Δρ Γκρεγκ Φόναροου, διευθυντής του Κέντρου Καρδιομυοπάθειας Ahmanson-UCLA στο Λος Άντζελες, τόνισε τη σημασία της διατήρησης υγιούς αρτηριακής πίεσης καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων. Ενώ αυτή η μελέτη επικεντρώθηκε στους άντρες, ζήτησε έρευνα που να περιλαμβάνει και γυναίκες έφηβες.

Συμπερασματικά, η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της έγκαιρης αναγνώρισης και παρέμβασης για την υψηλή αρτηριακή πίεση στους εφήβους, μειώνοντας δυνητικά τους μακροπρόθεσμους καρδιαγγειακούς κινδύνους τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορείτε να φροντίσετε την σεξουαλική σας υγεία;

5 τροφές που επιδεινώνουν τους πόνους της περιόδου

Πρωιμότερη έναρξη της εφηβείας τόσο στα κορίτσια όσο και στα αγόρια με διαβήτη, σύμφωνα με Γερμανική έρευνα μεγάλης κλίμακας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο σοβαρή είναι η νόσηση με τον ιό Coxsackie;

Κοξάκι: Ενώ οι λοιμώξεις από τον ιό Coxsackie είναι συχνά ήπιες και αυτοπεριοριζόμενες, μερικές φορές μπορεί να οδηγήσουν σε πιο σοβαρές επιπλοκές, ιδιαίτερα όταν επηρεάζουν την καρδιά.

Συγκέντρωση: Η επιστημονική μέθοδος για να την ενισχύσετε

Συγκέντρωση: Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας, μια απλή και εύκολα εφαρμόσιμη αλλαγή στη συμπεριφορά μας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ικανότητά μας να διατηρήσουμε την εστίαση στην εργασία με την πάροδο του χρόνου.

Ποιες είναι οι αιτίες της αίσθησης πρηξίματος;

Φούσκωμα: Η επιλογή μιας ισορροπημένης διατροφής, η περιορισμένη κατανάλωση αλατιού, και η διαχείριση του στρες μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος και στην επίτευξη ενός υγιούς πεπτικού συστήματος.