Επιστημονικά Νέα

Αρτηριακή πίεση: Εξατομικευμένες συστάσεις άσκησης προσαρμοσμένες στα επίπεδα της αρτηριακής σας πίεσης

Αρτηριακή πίεση: Εξατομικευμένες συστάσεις άσκησης προσαρμοσμένες στα επίπεδα της αρτηριακής σας πίεσης

Αρτηριακή πίεση: Ένα στα τέσσερα καρδιακά επεισόδια προκαλείται από υψηλή αρτηριακή πίεση. Υπολογίζεται ότι έως το 2025, περίπου το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει υπέρταση. Ενώ είναι ευρέως αποδεκτό ότι η άσκηση μειώνει την αρτηριακή πίεση, μέχρι τώρα οι συστάσεις επικεντρώνονταν στην ποσότητα άσκησης ανά εβδομάδα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το αρχικό επίπεδο αρτηριακής πίεσης ενός ατόμου.

Η πρώτη εξατομικευμένη σύσταση σχετικά με την πιο αποτελεσματική άσκηση για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης δημοσιεύτηκε στο European Journal of Preventive Cardiology, περιοδικό της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC). Το έγγραφο της ESC συνιστά συγκεκριμένες δραστηριότητες σύμφωνα με το τρέχον επίπεδο αρτηριακής πίεσης ενός ατόμου. Ένα στα τέσσερα καρδιακά επεισόδια προκαλείται από υψηλή αρτηριακή πίεση. Υπολογίζεται ότι έως το 2025, περίπου το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει υπέρταση. Ενώ είναι ευρέως αποδεκτό ότι η άσκηση μειώνει την αρτηριακή πίεση, μέχρι τώρα οι συστάσεις επικεντρώνονταν στην ποσότητα άσκησης ανά εβδομάδα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το αρχικό επίπεδο αρτηριακής πίεσης ενός ατόμου.

«Ο στόχος των συστάσεων είναι πρωτίστως η μείωση της αρτηριακής πίεσης», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης. ο καθηγητής Henner Hanssen του Πανεπιστημίου της Βασιλείας στην Ελβετία. «Τελικά, μέσω της μείωσης της αρτηριακής πίεσης, μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις – περνώντας έτσι περισσότερα χρόνια ζωής με καλή υγεία». Για κάθε μία από τις τρεις ομάδες, η εργασία περιγράφει ποια άσκηση είναι πιο αποτελεσματική για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ακολουθούμενη από εναλλακτικές λύσεις που εξακολουθούν να επιτυγχάνουν μείωση, αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Ποιο είδος άσκησης είναι κατάλληλο για σας

  • Για άτομα με υπέρταση (αρτηριακή πίεση τουλάχιστον 140/90 mmHg), η αερόβια άσκηση είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος. Αυτό περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως περπάτημα, τρέξιμο, ποδηλασία ή κολύμπι. «Σε άτομα με υπέρταση, η μείωση της αρτηριακής πίεσης που μπορεί να επιτευχθεί με αερόβια άσκηση είναι η ίδια, ή και ελαφρώς μεγαλύτερη, από τη λήψη ενός μόνο αντιυπερτασικού φαρμάκου», δήλωσε ο καθηγητής Hanssen.
  • Σε εκείνους με αρτηριακή πίεση 130-139/85-89 mmHg, η προπόνηση δυναμικής αντίστασης είναι η προτεραιότητα. Πρόκειται για προπόνηση δύναμης που περιλαμβάνει συνήθως τουλάχιστον έξι μεγάλες μυϊκές ομάδες όπου η συστολή των μυών έχει ως αποτέλεσμα την κίνηση-για παράδειγμα, άρση βαρών και push-ups.
  • Τα άτομα με φυσιολογική αρτηριακή πίεση κάτω από 130/84 mmHg επωφελούνται περισσότερο από την προπόνηση ισομετρικής αντίστασης. Αυτή περιλαμβάνει στατική σύσπαση των μυών – για παράδειγμα, άσκηση με χειρολαβές. «Τα άτομα με φυσιολογική αρτηριακή πίεση, αλλά που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης υπέρτασης, μπορεί να έχουν ιδιαίτερα κίνητρα να διατηρήσουν τα επίπεδα τους χαμηλά», δήλωσε ο καθηγητής Hanssen και προσέθεσε: «Για τις περισσότερες ασκήσεις, η επίδραση μείωσης της αρτηριακής πίεσης διαρκεί περίπου 24 ώρες, παρόμοια με τη φαρμακευτική αγωγή, οπότε είναι καλύτερο να είστε ενεργοί κάθε μέρα, αν είναι δυνατόν».

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πηγή βιταμινών τα ακτινίδια που ρίχνουν την πίεση

Η σχέση του άγχους με την υψηλή αρτηριακή πίεση

Προπόνηση ενδυνάμωσης των αναπνευστικών μυών υπόσχεται πολλαπλά οφέλη για την υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

1 στους 2 ασθενείς με Covid εμφανίζει συμπτώματα που επιμένουν ως και 6 μήνες μετά τη λοίμωξη

Κορωνοϊός: Σύμφωνα με τα ευρήματα μίας νέας ανασκόπησης από το Penn State College of Medicine, όσοι νόσησαν από τον ιό αντιμετώπισαν μια σειρά προβλημάτων υγείας. Οι επιπλοκές επηρέασαν τη γενική ευημερία των ασθενών, την κινητικότητά τους ή την οργανική τους λειτουργικότητα. Συνολικά, ένας στους δύο επιζώντες από COVID αντιμετώπισε μακροχρόνιες επιπτώσεις της νόσου. Τα ποσοστά παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό σταθερά από ένα μήνα έως έξι ή περισσότερους μήνες μετά την ασθένεια.

Η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφών έχει αυξηθεί επικίνδυνα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με 18χρονη μελέτη

Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα: Δεδομένης της αυξανόμενης πρόσληψης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στις ΗΠΑ και των αυξανόμενων στοιχείων που συνδέουν αυτά τα τρόφιμα με χρόνιες ασθένειες, οι ερευνητές συνιστούν την εφαρμογή πολιτικών για τη μείωση της κατανάλωσής τους, όπως αναθεωρημένες οδηγίες διατροφής, περιορισμούς στο μάρκετινγκ, αλλαγές στις επισημάνσεις των συσκευασιών και φόρους στα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Υποστηρίζουν επίσης προγράμματα και πολιτικές για την αύξηση της διαθεσιμότητας, της προσβασιμότητας και της προσιτής τιμής των ανεπεξεργαστων τροφίμων, ιδιαίτερα μεταξύ των μειονοτήτων.

Η πανδημία στέρησε έναν γονέα ή φροντιστή σε περισσότερα από 140.000 παιδιά στις ΗΠΑ

Κορωνοϊός ορφάνια: Σε 15 μήνες, 120.630 παιδιά στις ΗΠΑ βίωσαν τον θάνατο ενός κύριου φροντιστή, συμπεριλαμβανομένων των γονέων, των παππούδων και των γιαγιάδων που τους παρείχαν βασικές ανάγκες, λόγω θανάτου που σχετίζεται με την Covid.

Γιατί τα καιρικά φαινόμενα γίνονται ολοένα και πιο έντονα

Σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδόν 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι ή το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού διατρέχουν τουλάχιστον μέτριο κίνδυνο έκθεσης σε πλημμύρες. Μετά την ξηρασία, οι καταιγίδες και οι πλημμύρες στοιχίζουν παγκοσμίως περισσότερες ζωές από οποιαδήποτε άλλη καιρική καταστροφή.

Εμβόλιο κατά της covid-19 ετοιμάζει η Νότιος Αφρική - Θα ταιριάζει σε ζεστά κλίματα

Αλλού στην ήπειρο, βρίσκονται σε εξέλιξη αρκετές εγκαταστάσεις παραγωγής εμβολίων Covid, όπως στην Αλγερία, την Αίγυπτο, το Μαρόκο, τη Νιγηρία, τη Ρουάντα προς τη Σενεγάλη. «Η Αφρική πρέπει να γίνει αυτόνομη κατά τα επόμενα 20 χρόνια στην παραγωγή εμβολίων», δήλωσε ο Friede. «Αυτό πρέπει να γίνει, τελικά».

Ερευνητές συνδέουν την ποιότητα του ύπνου με την ψυχική ασθένεια μέσα από ιχνηλάτες δραστηριότητας καρπού

Ύπνος Ψυχική υγεία: O τρόπος του ύπνου, η διάρκεια, η ποιότητα, η μεταβλητότητα και άλλα, σχετίζονται με διαγνώσεις ψυχικής ασθένειας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που χρησιμοποίησε δεδομένα ιχνηλάτη καρπού για την παρακολούθηση του ύπνου των συμμετεχόντων.