Επιστημονικά Νέα

Αρκτική: Το λιώσιμο των πάγων θα μπορούσε να έχει γεωπολιτικές επιπτώσεις στη ναυτιλία

Αρκτική: Το λιώσιμο των πάγων θα μπορούσε να έχει γεωπολιτικές επιπτώσεις στη ναυτιλία

Ενώ οι διαδρομές θα μπορούσαν να σημαίνουν εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων για το διεθνές εμπόριο, σημαίνουν επίσης ότι το μεταβαλλόμενο κλίμα στην Αρκτική θα θέσει σε κίνδυνο πολλά είδη που ζουν σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

Αρκτική: Οι πάγοι της Αρκτικής λιώνουν με τέτοιο ρυθμό που θα μπορούσαν να ανοίξουν νέες ακτοπλοϊκές διαδρομές, καθώς, οι περιοχές που κάποτε ήταν καλυμμένες με πάγο και χιόνι καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου γίνονται απαλλαγμένες από πάγο για αρκετούς μήνες, σύμφωνα με κλιματικούς επιστήμονες που σχετίζονται με το Πανεπιστήμιο Brown, Providence, Rhode, Island λέει νομικός υπότροφος που εργάζεται στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μέιν, στο Πόρτλαντ.

Τι πρέπει να γνωρίζετε:

Τμήματα της Αρκτικής που κάποτε ήταν καλυμμένα με χιόνι και πάγο όλον τον χρόνο θερμαίνονται τόσο γρήγορα που θα είναι απαλλαγμένα από πάγο για αρκετούς μήνες σε περίπου 2 δεκαετίες, γεγονός που θα μπορούσε να ανοίξει θαλάσσια εμπορικά δίκτυα που παρακάμπτουν τη διαδρομή που ελέγχεται από τη Ρωσία στη Βόρεια Θάλασσα.

Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας δίνει στα παράκτια κράτη της Αρκτικής εξουσία σχετικά με τα κύρια κανάλια ναυτιλίας που βρίσκονται στα ύδατά τους.

Η Ρωσία χρησιμοποίησε τον νόμο για να ελέγξει το βόρειο πέρασμα επειδή οι διαδρομές χωρίς πάγο ήταν στο ρωσικό έδαφος. Πολλές μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες αποφεύγουν τη συντομότερη διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας λόγω των απαιτητικών κανόνων της Ρωσίας, που απαιτούν από τα πλοία που διέρχονται από τα ύδατά της να παρέχουν εκ των προτέρων ειδοποίηση για τα σχέδια να πλεύσουν μέσω της διαδρομής, να πληρώσουν διόδια και να επιτρέψουν στα πλοία να πιλοτάρουν οι Ρώσοι.

Έως το 2065, η πλωτότητα στην Αρκτική εκτιμάται ότι θα δώσει νέα εμπορικά κανάλια σε διεθνή ύδατα που δεν ελέγχονται από τη Ρωσία. Αυτό θα συντόμευε τους χρόνους διέλευσης κατά περίπου 14 έως 20 ημέρες και θα μείωνε το αποτύπωμα άνθρακα της ναυτιλιακής βιομηχανίας έως και 24%.

Ενώ οι διαδρομές θα μπορούσαν να σημαίνουν εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων για το διεθνές εμπόριο, σημαίνουν επίσης ότι το μεταβαλλόμενο κλίμα στην Αρκτική θα θέσει σε κίνδυνο πολλά είδη που ζουν σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Αυτή είναι μια περίληψη του άρθρου «Το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής θα μπορούσε να μεταμορφώσει τις διεθνείς ναυτιλιακές διαδρομές, σύμφωνα με μελέτη» που δημοσιεύτηκε από τα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών στις 6 Ιουνίου 2022.

Το πλήρες άρθρο βρίσκεται στο phys.org.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Υπεύθυνη η Αρκτική για τα σφοδρά κύματα κακοκαιρίας στην Ευρώπη

Αρκτικός Ωκεανός: Το λιώσιμο του θαλάσσιου πάγου έφτασε στο χαμηλότερο σημείο. Τι σημαίνει αυτό για το κλίμα;

Ανακαλύφθηκε ιός 700 ετών στον Καναδά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή έκθεση σε παντοτινά χημικά

Παντοτινά χημικά: Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών σε ενήλικες, μειωμένη ανταπόκριση αντισωμάτων σε λοίμωξη ή εμβολιασμό σε παιδιά και ενήλικες, μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη και δυσλιπιδαιμία σε παιδιά και ενήλικες.

Τι είναι η ομοιοπαθητική και πόσο βοηθάει στην καλή λειτουργία της υγείας;

Εναλλακτική ιατρική: Έχουν γίνει αρκετές ανασκοπήσεις των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής. Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται για ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα παθήσεων υγείας.

Πώς βοηθούν οι νευροφυσιολογικές τεχνικές στη θεραπεία της νόσου Alzheimer;

Alzheimer: Μια νέα συλλογή άρθρων διερευνά τη χαρτογράφηση της υπερδιέγερσης του εγκεφάλου που στηρίζει τη δυσρύθμιση της επαγρύπνησης, τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης και την επικύρωση αποτελεσματικών βιοδεικτών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Τονώστε την υγεία του στήθους σας

Στήθος: Είτε έχετε μεγάλο είτε μικρό στήθος, να ξέρετε ότι είναι όμορφο, ανεξάρτητα από το σχήμα ή το μέγεθος. Κάποιοι νιώθουν άνετα μέσα σε αυτό. Ωστόσο, για πολλούς, το μικρό στήθος μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται ανασφαλείς.

Ποιο είναι το αυτοάνοσο που επηρεάζει τις αρθρώσεις;

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει την επένδυση των αρθρώσεων σας, προκαλώντας επώδυνο πρήξιμο που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε διάβρωση των οστών και παραμόρφωση των αρθρώσεων.