Επιστημονικά Νέα

Κλιματική αλλαγή: Η Αρκτική ευθύνεται για τη σφοδρή κακοκαιρία στην Ευρώπη

Κλιματική αλλαγή: Η Αρκτική ευθύνεται για τη σφοδρή κακοκαιρία στην Ευρώπη

Κλιματική αλλαγή: Μία από τις επιπτώσεις της απώλειας των θαλάσσιων πάγων στην Αρκτική είναι η μετακίνηση της πολικής δίνης νοτιότερα με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει σφοδρά κύματα κακοκαιρίας η ευρωπαϊκή ήπειρος.

Νέα μελέτη υποδεικνύει ως υπεύθυνη για τα σφοδρά κύματα κακοκαιρίας στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια και τις πολύ έντονες χιονοπτώσεις την απώλεια των θαλάσσιων πάγων στην Αρκτική εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών.

Έχει διαπιστωθεί ότι η Αρκτική είναι η περιοχή του πλανήτη που βιώνει με τον πλέον έντονο τρόπο τις κλιματικές αλλαγές. Ο ρυθμός αύξησης της θερμοκρασίας στις αρκτικές περιοχές είναι πολλαπλάσιος από αυτόν στις υπόλοιπες περιοχές της Γης. Αυτό έχει μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις με κυριότερη την εξαφάνιση των θαλάσσιων πάγων σε μόνιμη πλέον βάση.

Οι θαλάσσιοι πάγοι της Αρκτικής αποτελούν βασικό κρίκο στα τοπικά οικοσυστήματα. Ανέκαθεν τους καλοκαιρινούς μήνες ένα ποσοστό των θαλάσσιων πάγων έλιωνε αλλά στη συνέχεια με τη μείωση των θερμοκρασιών «επέστρεφαν» στην επιφάνεια του Αρκτικού Ωκεανού και των γύρω θαλάσσιων περιοχών.

Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρούνταν ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό απώλειας των θαλάσσιων πάγων τους καλοκαιρινούς μήνες και ολοένα και μικρότερη αναπλήρωση τους στη συνέχεια. Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει γίνει δραματική με το ποσοστό της απώλειας των θαλάσσιων πάγων να είναι τεράστιο και το ακόμη χειρότερο μόνιμο.

Για αυτόν το λόγο μάλιστα, έχει υπάρξει διάνοιξη θαλάσσιων οδών για τη ναυσιπλοΐα που πριν ήταν απροσπέλαστες. Ήδη τόσο οι εμπορικοί στόλοι όσο και αλιευτικοί, αλλά ακόμη και ο τουριστικός τομέας έχουν αρχίσει να εκμεταλλεύονται τη διάνοιξη αυτών των θαλάσσιων δρόμων δημιουργώντας επιπλέον οικολογικά προβλήματα στην περιοχή.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Oulu στην Φιλανδία αποκαλύπτουν τώρα μια ακόμη άγνωστη αρνητική όσο και άκρως απειλητική επίπτωση που έχει η εξαφάνιση των θαλάσσιων πάγων. Στην στρατόσφαιρα πάνω από την Αρκτική και την Ανταρκτική σχηματίζεται ένα τεράστιο δακτυλίδι κρύων αέριων μαζών, επονομαζόμενες πολικές δίνες. Η πολική δίνη της Ανταρκτικής παραμένει σταθερά σε εκείνη την περιοχή.

Η πολική δίνη της Αρκτικής όμως είναι πιο ευαίσθητη σε διαφόρων ειδών μεταβολές και «συμπεριφέρεται» αναλόγως μεταβάλλοντας την κίνηση και την ένταση της. Η θάλασσα του Μπάρεντς είναι μια θάλασσα του Αρκτικού Ωκεανού που βρίσκεται ανοικτά των βόρειων ακτών της Νορβηγίας και της Ρωσίας.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση Nature οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο παγωμένος χειμώνας του 2018 στην Ευρώπη οφείλεται στη συρρίκνωση των θαλάσσιων πάγων στη θάλασσα του Μπάρεντς. Η συρρίκνωση αυτή «έσπρωξε» την πολική δίνη νοτιότερα προκαλώντας τον τρομερό χιονιά που έπληξε την Ευρώπη το 2018.

Σύμφωνα με τους ερευνητές όσο η απώλεια των θαλάσσιων πάγων στη θάλασσα του Μπάρεντς αλλά και γενικότερα σε ολόκληρη την Αρκτική συνεχίζεται, η Ευρώπη θα συνεχίζει να βιώνει ακραία καιρικά φαινόμενα και ειδικότερα πολύ έντονες χιονοπτώσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ακύρωση αμφιλεγόμενου πειράματος για μείωση των θερμοκρασιών στον πλανήτη

Η Google καλωσορίζει την άνοιξη με ένα doodle

Πώς η υγιεινή διατροφή βοηθά τον πλανήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι άνω των 50 που κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες κινδυνεύουν περισσότερο από άνια

Άνια: Άτομα που κοιμούνται τακτικά για έξι ώρες ή λιγότερο κάθε βράδυ στη μέση ηλικία είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με εκείνους που συνήθως καταφέρνουν να κοιμηθούν επτά ώρες, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη μελέτη για την ασθένεια.

Ωκεάνια ζώα της Εδιακρανικής εποχής είναι οι αρχαίοι μας πρόγονοι

Θάλασσα Ζωή: Πάνω από μισό δισεκατομμύριο χρόνια πριν, ακέφαλα θαλάσσια πλάσματα που έμοιαζαν με φύλλα κατοικούσαν τις αρχέγονες θάλασσες. Παρόλο που αυτά τα αρχέγονα ζώα δεν έμοιαζαν με εμάς, μερικά από τα πιο σημαντικά γονίδια μας μπορεί να είναι "λείψανα" ηλικίας 555 εκατομμυρίων ετών αυτών τα χαμένων πλασμάτων, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Το εμβόλιο οπιοειδών θα μπορούσε να είναι «αλλαγή του παιχνιδιού για εθισμό», λέει ερευνητής

Το αμερικανικό σχέδιο διάσωσης περιλαμβάνει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια που προορίζονται για την πρόληψη και τη θεραπεία της κατάχρησης ναρκωτικών και 30 εκατομμύρια δολάρια περισσότερα για τοπικές υπηρεσίες προς όφελος των τοξικομανών.

Δοκιμές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για την αξιολόγηση των ανοσολογικών αντιδράσεων από την επαναμόλυνση με τον ιό του κορωνοϊού

"Η διατήρηση του ρυθμού της επιστημονικής έρευνας και ανάπτυξης, μέσω κρίσιμων μελετών όπως αυτή, παραμένει ο μόνος τρόπος που θα μπορέσουμε πραγματικά να ξεπεράσουμε αυτήν την πανδημία και να την ελέγξουμε".

Το αντιιικό φάρμακο κορωνοϊού δείχνει υπόσχεση σε χάμστερ, και μπαίνει σε δοκιμές σε ανθρώπους

"Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η θεραπεία με MK-4482 θα μπορούσε ενδεχομένως να μετριάσει τις εκθέσεις υψηλού κινδύνου στον SARS-CoV-2 και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της καθιερωμένης λοίμωξης SARS-CoV-2 μόνη της ή πιθανώς σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες", λέει η συνοδευτική έκδοση από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας NIH.

Ο κορωνοϊός δεν περνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό αλλά σκοτώνει τους νευρώνες με έμμεσο τρόπο

Κορωνοϊός Εγκέφαλος: Η μεγαλύτερη παθολογοανατομική μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα σε νεκρούς της πανδημίας δείχνει ότι ο κορωνοϊός δεν εισέρχεται στον εγκέφαλο, παρόλα αυτά όμως προκαλεί σοβαρές βλάβες που ίσως εξηγούν τα νευρολογικά συμπτώματα πολλών ασθενών.

Τα άτομα σε αυτήν την ομάδα αίματος έχουν τον μικρότερο κίνδυνο θρόμβωσης

Πρόσφατη μελέτη αναφέρει πως υπάρχει ένας ενδιαφέρων σύνδεσμος που μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση της σχέσης μεταξύ των τύπων αίματος και των θρομβώσεων: Τα άτομα με ομάδα αίματος 0 έχουν χαμηλότερο παράγοντα von Willebrand (VWF), μια πρωτεΐνη που είναι υπεύθυνη για τον σχηματισμό θρόμβων αίματος. Ωστόσο, αυτή είναι μόνο μια από τις πιθανές εξηγήσεις.