Επιστημονικά Νέα

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για το μεγαλύτερο αρπακτικό ψάρι των θαλασσών

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για το μεγαλύτερο αρπακτικό ψάρι των θαλασσών

Το μεγαλύτερο αρπακτικό ψάρι στον κόσμο - ικανό να τρώει θαλάσσια θηλαστικά που ζυγίζουν αρκετές εκατοντάδες κιλά - είναι ο μεγάλος λευκός καρχαρίας. Τα μόνα δύο ψάρια που είναι μεγαλύτερα από τον μεγάλο λευκό καρχαρία είναι ο καρχαρίας φάλαινα και ο καρχαρίας basking και τα δύο όμως τρ΄ρφονται απλώς με πλαγκτόν.

Ο μεγάλος λευκός καρχαρίας, από την άλλη πλευρά, είναι γνωστό ότι είναι επιθετικός και έχει ένα εξαιρετικά μυώδες σώμα, ικανό να κυνηγήσει μερικούς από τους ταχύτερους κολυμβητές στον ωκεανό. Φτάνοντας σε μήκος έως 6 μέτρα και βάρος αρκετών τόνων, το σώμα του με το λευκό χρώμα είναι τέλεια προσαρμοσμένο σε μια ζωή αρπακτικού.

Οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες είναι γνωστό ότι είναι εξαιρετικά μεταναστευτικοί, καθώς κάνουν μακρές μεταναστεύσεις κάθε χρόνο. Στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, μετακινούνται τακτικά μεταξύ Μεξικού και Χαβάης. Σε άλλες περιοχές των ωκεανών, μπορούν να μεταναστεύσουν ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις. Όπως σε πολλά μεταναστευτικά είδη, τα θηλυκά έχουν μεγαλύτερο μέγεθος. Ζευγαρώνουν μέσω εσωτερικής γονιμοποίησης και γεννούν έναν μικρό αριθμό μεγάλων νεογνών ενός μέτρου. Αν και γεννούν ζωντανά, δεν συνδέονται μαζί τους μέσω πλακούντα.

Αντ ‘αυτού, κατά τη διάρκεια της περιόδου κύησης, η μητέρα παρέχει στους νέους της αυγά που τρώνε για τροφή. Αφού γεννηθούν, τα μικρά είναι ήδη φυσικά αρπακτικά και τρώνε παράκτια ψάρια. Καθώς μεγαλώνουν, το προτιμώμενο θήραμά τους μεγαλώνει και τα μεγαλύτερα, ώριμα άτομα προτιμούν να τρώνε θαλάσσια θηλαστικά, όπως φώκιες και θαλάσσια λιοντάρια. Οι λευκοί καρχαρίες είναι γνωστό ότι κάνουν πολύ βαθιές βουτιές, όπου πιθανώς να τρέφονται με αργά κινούμενα ψάρια και καλαμάρια στα κρύα νερά της βαθιάς θάλασσας.

Αν και σχεδόν όλα τα ψάρια είναι ψυχρόαιμα, οι λευκοί καρχαρίες έχουν μια εξειδικευμένη δομή αιμοφόρων αγγείων, που τους επιτρέπει να διατηρούν μια θερμοκρασία σώματος υψηλότερη από το περιβάλλον νερό. Αυτή η προσαρμογή τους παρέχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα κατά το κυνήγι σε κρύο νερό επιτρέποντάς τους να κινούνται πιο γρήγορα και έξυπνα. 

Ενώ οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες είναι ένα από τα λίγα είδη που είναι γνωστό ότι έχουν δαγκώσει και σκοτώσει ανθρώπους, αυτά τα γεγονότα είναι εξαιρετικά σπάνια. Συνήθως, όταν ένας μεγάλος λευκός δαγκώνει ένα άτομο, κάνει μόνο ένα εξερευνητικό δάγκωμα και συνειδητοποιεί γρήγορα ότι το άτομο αυτό δεν είναι το προτιμώμενο θήραμα του. Δυστυχώς, λόγω του πολύ μεγάλου μεγέθους τους, ακόμη και ένα εξερευνητικό δάγκωμα μπορεί να είναι θανατηφόρο ή εξαιρετικά τραυματικό.

Οι άνθρωποι, από την άλλη πλευρά, σκοτώνουν πάρα πολλούς λευκούς καρχαρίες, μέσω στοχευμένης αλιείας ή τυχαίων αλιευμάτων σε άλλους τύπους αλιείας, και οι επιστήμονες θεωρούν γενικά ότι ο μεγάλος λευκός καρχαρίας απειλείται με εξαφάνιση. Είναι γνωστό ότι είναι ένα φυσικά σπάνιο είδος, κοντά στην κορυφή του παράκτιου θαλάσσιου τροφικού ιστού, επομένως η τυχαία ή σκόπιμη αλίευση από τον άνθρωπο μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η επιστημονική εξήγηση για την αγάπη μας στη θάλασσα

7 εξωγήινα πλάσματα που ζουν στα βάθη της θάλασσας

Αν αναρωτιέσαι γιατί να αγαπάς τη θάλασσα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κορωνοϊός: Η πανδημία επιβαρύνει την ψυχική υγεία 85% των φοιτητών στις ΗΠΑ

Επιστήμη Κορωνοϊός Ψυχική Υγεία: Σύμφωνα με νέα μελέτη, η πανδημία του κορωνοϊού είχε αρνητικές επιδράσεις στην ψυχική υγεία των φοιτητών στις ΗΠΑ. Οι σπουδαστές που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας που οφείλονται στην πανδημία περιλαμβάνουν γυναίκες, ασιατικής καταγωγής, ηλικίας κάτω των 25 ετών, άτομα που γνώριζαν κάποιον με λοίμωξη COVID-19 και είναι χαμηλού εισοδηματικού προφίλ, ανέφεραν οι ερευνητές - που συνέταξαν τη μελέτη - στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE.

Συσκευή που "κόβει" τα αντιπηκτικά και εξαλείφει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Αυτή η τεχνική δεν είναι πολύ καινούργια στο εξωτερικό, αλλά δεν είναι ευρέως διαδεδομένη για τον λόγο ότι η προηγούμενη συσκευή που χρησιμοποιούσαν οι γιατροί δεν ήταν τόσο εύκαμπτη και ήταν τραυματική. Με την καινούργια συσκευή, όμως, που υπάρχει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, στην Ελλάδα έχουν αντιμετωπιστεί τους τελευταίους μήνες 5 περιστατικά.

Εγκεφαλικό κύτταρο φαίνεται ότι παραπλανεί εδώ και χρόνια τους ερευνητές

Εγκέφαλος: Ένας τύπος κυττάρου που προέρχεται από ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα και έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για την έρευνα στον εγκέφαλο και την ανάπτυξη φαρμάκων μπορεί να οδηγεί εδώ και χρόνια τους ερευνητές σε πλάνη, σύμφωνα με μια μελέτη από επιστήμονες στο Ιατρικό Κέντρο Weill Cornell Medicine και στο Πανεπιστήμιο Columbia Irving.

Σκεφτείτε το δύο φορές πριν τρέξετε να ξεπλύνετε το δέρμα σας από το θαλασσινό αλάτι

Μπορεί το αλάτι από το νερό της θάλασσας να σας ενοχλεί, αλλά δεν φαίνεται πως συμφωνούν ούτε οι σύγχρονοι επιστήμονες, ούτε και ο Ιπποκράτης που πρώτος αναφέρθηκε στις ευεργετικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού.

Αιτία αποκλεισμού για τις γυναίκες αθλήτριες τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης;

Η Caster Semenya, δύο φορές ολυμπιονίκης των 800 μέτρων, με καταγωγή από τη Νότια Αφρικής, ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να επαναδιαπραγματευτεί τα «ρατσιστικά» όρια τεστοστερόνης, που επιβάλλονται σε γυναίκες αθλήτριες.

Θαλασσινό νερό: Ένας ισχυρός σύμμαχος για την υγεία του αναπνευστικού συστήματος

Με τη χρήση θαλασσινού νερού μπορεί να καθαρίζεται βαθιά ο ρινικός βλεννογόνος, να ρευστοποιείται η βλέννα και να απομακρύνεται ευκολότερα με τη βοήθεια των κροσσών, και τέλος να ανανεώνονται τα κύτταρα του βλεννογόνου. 

Έρευνα αναθεωρεί τις φυσιολογικές τιμές αρτηριακής πίεσης στις γυναίκες

Αρτηριακή πίεση Γυναίκα: Εάν είστε γυναίκα, οι γιατροί μπορεί να χρησιμοποιούν λάθος τρόπο μέτρησης της αρτηριακής σας πίεσης, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 15 Φεβρουαρίου στο περιοδικό Circulation. Η έρευνα εξετάζει τον πρώτο αριθμό, τη συστολική αρτηριακή πίεση, η οποία δείχνει πόση πίεση δημιουργεί το αίμα σας στα τοιχώματα της αρτηρίας σας όταν χτυπά η καρδιά. "Σκεφτόμαστε για την κανονική αρτηριακή πίεση σε άτομα με την υπόθεση ότι οι άνδρες και οι γυναίκες είναι ίδιοι, όταν στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο διαφορετικοί από ό, τι συνειδητοποιούσαμε ως τώρα", δήλωσε η Dr. Susan Cheng, συντάκτρια της μελέτης.

Η Ανοσο-Ογκολογία στην COVID-19 εποχή: Νέες συνθήκες και εξελίξεις στη φροντίδα των ασθενών

Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο. Όμως, αυτό ενδεχομένως να αλλάξει στο κοντινό μέλλον, χάρη σε μια κατηγορία ογκολογικών θεραπειών που τα τελευταία χρόνια έχει βελτιώσει σημαντικά την πρόγνωση των ασθενών με αρκετές μορφές προχωρημένου ή μεταστατικού καρκίνου: την Ανοσο-Ογκολογία.