Επιστημονικά Νέα

Αλτσχάιμερ: Το κρυμμένο λίπος στην κοιλιά στη μέση ηλικία συνδέεται με τη νόσο

Αλτσχάιμερ: Το κρυμμένο λίπος στην κοιλιά στη μέση ηλικία συνδέεται με τη νόσο

«Προχωρώντας πέρα από τον δείκτη μάζας σώματος για τον καλύτερο χαρακτηρισμό της ανατομικής κατανομής του σωματικού λίπους στην μαγνητική τομογραφία, έχουμε τώρα μια μοναδικά καλύτερη κατανόηση του γιατί αυτός ο παράγοντας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ», είπε.

Αλτσχάιμερ: Οι υψηλότερες ποσότητες σπλαχνικού κοιλιακού λίπους στη μέση ηλικία συνδέονται με την ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με έρευνα που θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα στην ετήσια συνάντηση της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής (RSNA). Το σπλαχνικό λίπος είναι λίπος που περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα βαθιά στην κοιλιά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτό το κρυμμένο κοιλιακό λίπος σχετίζεται με αλλαγές στον εγκέφαλο έως και 15 χρόνια πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα απώλειας μνήμης της νόσου του Αλτσχάιμερ. Σύμφωνα με την Ένωση Αλτσχάιμερ, υπάρχουν περισσότεροι από 6 εκατομμύρια Αμερικανοί που ζουν με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Μέχρι το 2050, ο αριθμός αυτός προβλέπεται να αυξηθεί σε σχεδόν 13 εκατομμύρια. Μία στις πέντε γυναίκες και ένας στους 10 άνδρες θα αναπτύξουν νόσο Αλτσχάιμερ στη διάρκεια της ζωής τους. Για να προσπαθήσουν να εντοπίσουν τους κινδύνους του Αλτσχάιμερ νωρίτερα, οι ερευνητές αξιολόγησαν τη συσχέτιση μεταξύ των όγκων μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου, καθώς και της πρόσληψης αμυλοειδούς και tau σε τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET), με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), παχυσαρκία, αντίσταση στην ινσουλίνη και κοιλιακό λίπος (λιπώδης ) ιστό σε έναν γνωστικά φυσιολογικό πληθυσμό μέσης ηλικίας. Το αμυλοειδές και το ταυ είναι πρωτεΐνες που πιστεύεται ότι παρεμβαίνουν στην επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων. «Αν και υπήρξαν άλλες μελέτες που συνδέουν τον ΔΜΣ με την ατροφία του εγκεφάλου ή ακόμη και με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας, καμία προηγούμενη μελέτη δεν είχε συνδέσει έναν συγκεκριμένο τύπο λίπους με την πραγματική πρωτεΐνη της νόσου του Αλτσχάιμερ σε γνωστικά φυσιολογικούς ανθρώπους», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Mahsa Dolatshahi, M.D. M.P.H., μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Mallinckrodt Institute of Radiology (MIR) στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις. «Παρόμοιες μελέτες δεν έχουν διερευνήσει τον διαφορικό ρόλο του σπλαχνικού και του υποδόριου λίπους, ειδικά όσον αφορά την παθολογία του αμυλοειδούς του Alzheimer, ήδη από τη μέση ηλικία». Για αυτήν τη συγχρονική μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 54 γνωστικά υγιείς συμμετέχοντες, ηλικίας από 40 έως 60 ετών, με μέσο ΔΜΣ 32. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μετρήσεις γλυκόζης και ινσουλίνης, καθώς και σε τεστ ανοχής γλυκόζης. Ο όγκος του υποδόριου λίπους (λίπος κάτω από το δέρμα) και του σπλαχνικού λίπους μετρήθηκαν χρησιμοποιώντας μαγνητική τομογραφία κοιλίας. Η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου μέτρησε το πάχος του φλοιού των περιοχών του εγκεφάλου που επηρεάζονται από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Το PET χρησιμοποιήθηκε για την εξέταση της παθολογίας της νόσου σε ένα υποσύνολο 32 συμμετεχόντων, εστιάζοντας στις πλάκες αμυλοειδούς και τα μπερδέματα ταυ που συσσωρεύονται στη νόσο του Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια υψηλότερη αναλογία σπλαχνικού προς υποδόριο λίπους συνδέθηκε με υψηλότερη πρόσληψη ιχνηθέτη αμυλοειδούς PET στον προκούνιο φλοιό, την περιοχή που είναι γνωστό ότι επηρεάζεται νωρίς από την παθολογία του αμυλοειδούς στη νόσο του Αλτσχάιμερ. Αυτή η σχέση ήταν χειρότερη στους άνδρες παρά στις γυναίκες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι υψηλότερες μετρήσεις σπλαχνικού λίπους σχετίζονται με αυξημένο φορτίο φλεγμονής στον εγκέφαλο. «Προτείνονται πολλά μονοπάτια για να παίξουν κάποιο ρόλο», είπε ο Δρ Dolatshahi. «Οι φλεγμονώδεις εκκρίσεις του σπλαχνικού λίπους -σε αντίθεση με τις δυνητικά προστατευτικές επιδράσεις του υποδόριου λίπους- μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή στον εγκέφαλο, έναν από τους κύριους μηχανισμούς που συμβάλλουν στη νόσο του Αλτσχάιμερ». Ο ανώτερος συγγραφέας Cyrus A. Raji, M.D., Ph.D., αναπληρωτής καθηγητής ακτινολογίας και νευρολογίας και διευθυντής απεικόνισης νευρομαγνητικού συντονισμού στο MIR, σημείωσε ότι τα ευρήματα έχουν πολλές βασικές επιπτώσεις για την πρώιμη διάγνωση και παρέμβαση. «Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει έναν βασικό μηχανισμό με τον οποίο το κρυμμένο λίπος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ», είπε. «Δείχνει ότι τέτοιες αλλαγές στον εγκέφαλο συμβαίνουν ήδη από την ηλικία των 50 ετών, κατά μέσο όρο – έως και 15 χρόνια πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα απώλειας μνήμης του Αλτσχάιμερ». Ο Δρ Raji πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα μπορεί να υποδεικνύουν το σπλαχνικό λίπος ως στόχο θεραπείας για την τροποποίηση του κινδύνου μελλοντικής φλεγμονής του εγκεφάλου και άνοιας. «Προχωρώντας πέρα από τον δείκτη μάζας σώματος για τον καλύτερο χαρακτηρισμό της ανατομικής κατανομής του σωματικού λίπους στην μαγνητική τομογραφία, έχουμε τώρα μια μοναδικά καλύτερη κατανόηση του γιατί αυτός ο παράγοντας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ», είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

21 γονίδια συνδέουν την παχυσαρκία στη μέση ηλικία και τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ

Ποιες παθήσεις υγείας προκαλούνται από το σπλαχνικό λίπος;

Το σπλαχνικό λίπος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης επικίνδυνων ασθενειών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η αισιόδοξη σκέψη συνδέεται με χαμηλότερες γνωστικές ικανότητες

Αισιοδοξία εγκέφαλος: Η έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι είχαν υψηλότερη γνωστική ικανότητα παρουσίασαν 22% αύξηση στην πιθανότητα «ρεαλισμού» και 35% μείωση στην πιθανότητα «ακραίας αισιοδοξίας».

Γιατί τα παιδικά τραγούδια στα μωρά τα βοηθούν να μάθουν τη γλώσσα

Βρεφική ανάπτυξη: Η φωνητική κωδικοποίηση στα μωρά εμφανίστηκε σταδιακά κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής, ξεκινώντας με τους ήχους των χειλιών (π.χ. d για το «μπαμπά») και τους ρινικούς ήχους (π.χ. m για τη «μούμια»), με το «διάβασμα» σταδιακά να φαίνεται περισσότερο όπως αυτή των ενηλίκων. 

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι έγκυες γυναίκες για τις κολπικές κράμπες

Εγκυμοσύνη κράμπες: Τα ταξίδια εγκυμοσύνης μπορεί να φαίνονται διαφορετικά για διαφορετικές γυναίκες, όσον αφορά το είδος των εμπειριών που έχουν. Για πολλές, η περίοδος κύησης είναι ομαλή.

Τι είναι η γάγγραινα και γιατί έχει σχεδόν εξαλειφθεί;

Γάγγραινα ορισμός: Η μειωμένη παροχή αίματος μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό ή μόλυνση. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε ορισμένες καταστάσεις όπως ο διαβήτης, η υπέρταση κ.λπ. που επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος.

Τα εργαστήρια φέρνουν επανάσταση στις εξετάσεις για τον καρκίνο του πνεύμονα

Καρκίνος πνεύμονα: Οι εργαστηριακές εξετάσεις αναλαμβάνουν το κεντρικό στάδιο επειδή στον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC), η ιστολογία του όγκου, η μοριακή υπογραφή και η κατάσταση της PD-L1 καθοδηγούν την επιλογή θεραπείας.