Επιστημονικά Νέα

Αλτσχάιμερ: Πώς μπορεί να καταπολεμηθεί το Αλτσχάιμερ με τη διέγερση του εγκεφάλου;

Αλτσχάιμερ: Πώς μπορεί να καταπολεμηθεί το Αλτσχάιμερ με τη διέγερση του εγκεφάλου;

Αλτσχάιμερ: Η βαθιά εγκεφαλική διέγερση (DBS) είναι μια καθιερωμένη θεραπεία για πολλές ιατρικές καταστάσεις, όπως η επιληψία, η νόσος του Πάρκινσον και η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.

Οι ερευνητές μελετούν εάν η βαθιά διέγερση του εγκεφάλου θα μπορούσε να βοηθήσει τα άτομα με Αλτσχάιμερ να διατηρήσουν τη μνήμη τους περισσότερο και τώρα ένα νέο εύρημα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της προσέγγισης.

Πώς η επιστήμη μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του Αλτχάιμερ;

Η βαθιά εγκεφαλική διέγερση (DBS) είναι μια καθιερωμένη θεραπεία για πολλές ιατρικές καταστάσεις, όπως η επιληψία, η νόσος του Πάρκινσον και η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Περιλαμβάνει την εμφύτευση ηλεκτροδίων σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου για την παροχή ηλεκτρικών παλμών που διαταράσσουν την ανώμαλη εγκεφαλική δραστηριότητα.

Οι ερευνητές άρχισαν επίσης να μελετούν το DBS ως έναν πιθανό τρόπο για να βοηθήσουν άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ. Η ελπίδα είναι ότι, όταν χορηγείται κατά τα πρώτα στάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ, το DBS μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της απώλειας μνήμης.

Μέχρι στιγμής, μελέτες έχουν δοκιμάσει τα αποτελέσματα της διέγερσης μιας περιοχής του εγκεφάλου που ονομάζεται fornix — μια δέσμη νευρικών ινών που αποτελεί βασικό μέρος των κυκλωμάτων μνήμης του εγκεφάλου. Η έρευνα έχει δείξει ότι το fornix είναι κατεστραμμένο σε άτομα με ηπιότερη νόσο Αλτσχάιμερ και πιστεύεται ότι το DBS μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία αυτού του ελαττωματικού κυκλώματος.

Τα αποτελέσματα, ωστόσο, ήταν μικτά: Μερικοί ασθενείς της μελέτης έδειξαν ενδείξεις επιβράδυνσης της απώλειας μνήμης, ενώ άλλοι όχι. Ένα ερώτημα είναι εάν αυτό θα μπορούσε να οφείλεται τουλάχιστον εν μέρει σε αποκλίσεις στη συγκεκριμένη τοποθέτηση των ηλεκτροδίων DBS. Έτσι, για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για 46 ασθενείς που είχαν λάβει μέρος σε μια πρώιμη δοκιμή του DBS για ήπια νόσο Αλτσχάιμερ. Ήθελαν να δουν εάν υπήρχαν συσχετίσεις μεταξύ συγκεκριμένων σημείων διέγερσης DBS και της πιθανότητας ανταπόκρισης των ασθενών στη θεραπεία.

Ο ερευνητής Δρ. Andreas Horn είπε ότι μπαίνοντας μέσα, ήταν δύσπιστος για το αν θα έβρισκαν γλυκά σημεία. Αλλά αποδείχθηκε ότι υπήρχαν. Οι ερευνητές ανακάλυψαν, για παράδειγμα, ότι οι καλύτερες αποκρίσεις θεραπείας συσχετίζονται με το DBS στη διεπαφή μεταξύ του βυθού και αυτού που ονομάζεται πυρήνας της κλίνης του stria terminalis — μια ζώνη ινών που εμπλέκεται σε συναισθηματικές και συμπεριφορικές αντιδράσεις.

Οι ερευνητές επαλήθευσαν στη συνέχεια τα ευρήματά τους εστιάζοντας σε 18 ασθενείς τους οποίους είχαν αφήσει έξω από την αρχική ανάλυση. Βρήκαν ότι ήταν σε θέση να προβλέψουν πώς αυτοί οι ασθενείς είχαν ανταποκριθεί στο DBS με βάση το πού είχαν τοποθετηθεί τα ηλεκτρόδια στον εγκέφαλό τους.  Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Nature Communications.

Ο στόχος, είπε ο Χορν, είναι να βελτιωθεί η στόχευση DBS στον εγκέφαλο — από μια «ασαφή» περιοχή σε πιο ακριβείς τοποθεσίες. “Δεν προτείνουμε μια νέα στρατηγική θεραπείας. Προτείνουμε μια πιο εκλεπτυσμένη”, δήλωσε ο Χορν, ο οποίος εδρεύει στο Κέντρο Θεραπευτικών Κυκλωμάτων Εγκεφάλου στο Brigham and Women’s Hospital στη Βοστώνη. Τόνισε, ωστόσο, ότι ανεξάρτητα από το πόσο εκλεπτυσμένο μπορεί να γίνει το DBS στο μέλλον, δεν θα θεραπεύσει τη νόσο του Αλτσχάιμερ. «Θέλουμε να παρατείνουμε την περίοδο όπου οι άνθρωποι έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής», είπε ο Χορν.

Και προς το παρόν, πρόσθεσε, το DBS παραμένει «πολύ διερευνητικό» ως θεραπεία για το Αλτσχάιμερ. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς πρέπει να εγγραφούν σε μια μελέτη για να τη λάβουν. Μια μεγαλύτερη κλινική δοκιμή, που ονομάζεται ADvance II, βρίσκεται σε εξέλιξη για να δοκιμάσει τα αποτελέσματα ενός έτους θεραπείας με DBS για ασθενείς με ήπια νόσο Αλτσχάιμερ.

Ο Δρ Gabriel de Erausquin είναι γιατρός/ερευνητής στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Σαν Αντόνιο, ένα από τα ιατρικά κέντρα που συμμετέχουν σε αυτή τη δοκιμή. Συμφώνησε ότι τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την καλύτερη στόχευση της προσέγγισης DBS. «Αυτή είναι στην πραγματικότητα μια όμορφη μελέτη», είπε ο de Erausquin, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Εάν τα ευρήματα μπορούν τελικά να βοηθήσουν στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του DBS για ασθενείς με Αλτσχάιμερ, είπε ο de Erausquin, «αυτό θα ήταν τεράστιο». Η τεχνολογία DBS περιλαμβάνει διάφορα μέρη. Τα ηλεκτρόδια που εμφυτεύονται στον εγκέφαλο συνδέονται με μια γεννήτρια παλμών μέσω καλωδίων που τοποθετούνται κάτω από το δέρμα. Αυτή η γεννήτρια παλμών, μια συσκευή που μοιάζει με βηματοδότη, εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα του άνω τμήματος του θώρακα και προγραμματίζεται να μεταδίδει αυτόματα ηλεκτρικούς παλμούς στα ηλεκτρόδια του εγκεφάλου.

Το DBS χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του 1990 για τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον και θεωρείται γενικά ασφαλής θεραπεία, είπε ο de Erausquin. Αλλά η ίδια η χειρουργική επέμβαση ενέχει ορισμένους κινδύνους και με την πάροδο του χρόνου μέρη του συστήματος DBS μπορεί να μετακινηθούν ή να σπάσουν. Όπως ο Χορν, ο ντε Εραουσκίν τόνισε ότι το DBS δεν θα προσφέρει θεραπεία. Η συνήθης πορεία του Αλτσχάιμερ, σημείωσε, είναι μια σταθερή απώλεια λειτουργικότητας και η ελπίδα είναι να μπει φρένο σε αυτή την εξέλιξη. «Εξερευνούμε τη χρήση μιας καθιερωμένης τεχνολογίας ως τρόπο για να το κάνουμε αυτό», είπε ο de Erausquin. «Επειδή αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει τίποτα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί ο εγκέφαλος του Αλτσχάιμερ γίνεται ανθεκτικός στην ινσουλίνη;

Γιατί δημιουργούνται αμυλοειδείς πλάκες στον εγκέφαλο;

Η γονιδιακή θεραπεία προσφέρει ελπίδα για σοβαρές επιληπτικές κρίσεις

Πόσο επικίνδυνα είναι τα βακτήρια για τον εγκέφαλο;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η έρευνα εμβολίων mRNA κέρδισε το Νόμπελ Ιατρικής τη Δευτέρα

«Νομίζω ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικά καλή εστίαση για το Βραβείο Ειρήνης φέτος» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νταν Σμιθ, επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, μετά από ένα χρόνο ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλο τον κόσμο. Για το Βραβείο Οικονομίας, η έρευνα για την ανισότητα εισοδήματος και πλούτου θα μπορούσε να τιμηθεί.

Πώς η άσκηση μπορεί να επηρεάζει τα άτομα με διαβήτη;

Διαβήτης: Η άσκηση είναι ένα ισχυρό εργαλείο στην εργαλειοθήκη διαχείρισης του διαβήτη και όταν γίνεται με ασφάλεια και συνέπεια, μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη υγεία και βελτιωμένη ποιότητα ζωής.

Κολπικός δακτύλιος πρόκειται σύντομα να κυκλοφορήσει στη Νότια Αφρική για την πρόληψη του HIV

Οι γυναίκες πλήττονται δυσανάλογα από τον ιό HIV στη Νότια Αφρική, αντιπροσωπεύοντας το 64% των 7,4 εκατομμυρίων ενηλίκων που ζουν με τον ιό στη χώρα. «Ελπίζουμε ότι πολλές ακόμη χώρες θα ακολουθήσουν την κίνηση της Νότιας Αφρικής», δήλωσε ο Σάντς. Ο δακτύλιος έχει εγκριθεί και έχει υποβληθεί σε μελέτες εφαρμογής σε διάφορες χώρες της ηπείρου, όπως η Ουγκάντα, η Κένυα και η Ζιμπάμπουε.