Επιστημονικά Νέα

Νόσος Αλτσχάιμερ: Γιατί δημιουργούνται αμυλοειδείς πλάκες στον εγκέφαλο;

Νόσος Αλτσχάιμερ: Γιατί δημιουργούνται αμυλοειδείς πλάκες στον εγκέφαλο;

Νόσος Αλτσχάιμερ: Ο σχηματισμός αμυλοειδών πλακών στον εγκέφαλο είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Ο σχηματισμός αμυλοειδών πλακών στον εγκέφαλο είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου του Αλτσχάιμερ. Αλλά τα φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για να μειώνουν τη συσσώρευση αυτών των πλακών έχουν μέχρι στιγμής αποδώσει, στην καλύτερη περίπτωση, ανάμεικτα αποτελέσματα σε κλινικές δοκιμές.

 

Νόσος Αλτσχάιμερ

Οι ερευνητές του Yale ανακάλυψαν, ωστόσο, ότι το οίδημα που προκαλείται από ένα υποπροϊόν αυτών των πλακών μπορεί να είναι η πραγματική αιτία των εξουθενωτικών συμπτωμάτων της νόσου, αναφέρουν στις 30 Νοεμβρίου στο περιοδικό Nature. Και εντόπισαν έναν βιοδείκτη που μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να διαγνώσουν καλύτερα τη νόσο του Αλτσχάιμερ και να αποτελέσουν στόχο για μελλοντικές θεραπείες.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, κάθε σχηματισμός πλάκας μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση σφαιροειδών οιδημάτων κατά μήκος εκατοντάδων αξόνων – τα λεπτά κυτταρικά σύρματα που συνδέουν τους νευρώνες του εγκεφάλου – κοντά σε εναποθέσεις αμυλοειδούς πλάκας. Τα οιδήματα προκαλούνται από τη σταδιακή συσσώρευση οργανιδίων μέσα στα κύτταρα γνωστά ως λυσοσώματα, τα οποία είναι γνωστό ότι αφομοιώνουν τα κυτταρικά απόβλητα, ανακάλυψαν ερευνητές. Καθώς τα οιδήματα μεγαλώνουν, λένε οι ερευνητές, μπορούν να αμβλύνουν τη μετάδοση κανονικών ηλεκτρικών σημάτων από τη μια περιοχή του εγκεφάλου στην άλλη.

Αυτή η συσσώρευση λυσοσωμάτων, λένε οι ερευνητές, προκαλεί οίδημα κατά μήκος των αξόνων, το οποίο με τη σειρά του πυροδοτεί τις καταστροφικές συνέπειες της άνοιας. “Έχουμε εντοπίσει μια πιθανή υπογραφή του Αλτσχάιμερ που έχει λειτουργικές επιπτώσεις στα κυκλώματα του εγκεφάλου, με κάθε σφαιροειδή να έχει τη δυνατότητα να διαταράσσει τη δραστηριότητα σε εκατοντάδες νευρωνικούς άξονες και χιλιάδες διασυνδεδεμένους νευρώνες”, δήλωσε ο Δρ Jaime Grutzendler, ο Dr. Harry M. Zimmerman και ο Dr. Nicholas και η Viola Spinelli Καθηγήτρια Νευρολογίας και Νευροεπιστήμης στο Yale School of Medicine και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.

Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια πρωτεΐνη στα λυσοσώματα που ονομάζεται PLD3 προκάλεσε αυτά τα οργανίδια να αναπτυχθούν και να συσσωρευτούν μαζί κατά μήκος των αξόνων, οδηγώντας τελικά στη διόγκωση των αξόνων και στη διάσπαση της ηλεκτρικής αγωγιμότητας. Όταν χρησιμοποίησαν γονιδιακή θεραπεία για να αφαιρέσουν το PLD3 από νευρώνες σε ποντίκια με μια κατάσταση που μοιάζει με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, διαπίστωσαν ότι αυτό οδήγησε σε δραματική μείωση του οιδήματος των νευραξόνων. Αυτό, με τη σειρά του, ομαλοποίησε την ηλεκτρική αγωγιμότητα των αξόνων και βελτίωσε τη λειτουργία των νευρώνων στις περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με αυτούς τους άξονες.

Οι ερευνητές λένε ότι το PLD3 μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δείκτης για τη διάγνωση του κινδύνου της νόσου του Αλτσχάιμερ και να αποτελέσει στόχο για μελλοντικές θεραπείες. «Μπορεί να είναι δυνατό να εξαλειφθεί αυτή η διάσπαση των ηλεκτρικών σημάτων στους άξονες στοχεύοντας το PLD3 ή άλλα μόρια που ρυθμίζουν τα λυσοσώματα, ανεξάρτητα από την παρουσία πλακών», είπε ο Grutzendler.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Βιοδείκτης στα ούρα θα μπορούσε να είναι ο πρώτος που θα αποκαλύψει τη νόσο Αλτσχάιμερ σε πρώιμο στάδιο

Βιοδείκτες ούρων μπορεί να παρέχουν έγκαιρη ανίχνευση στο Αλτσχάιμερ

Οι επιληπτικές κρίσεις πιθανόν συνδέονται με ταχύτερη επιβάρυνση της άνοιας

Τα σχήματα πρωτεΐνης θα μπορούσαν να υποδηλώνουν τη νόσο του Πάρκινσον

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη αποκαλύπτει το γενετικό υπόβαθρο για το ύψος της φωνής

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι παραλλαγές του ABCC9 σχετίζονται με υψηλότερο ύψος φωνής τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Οι ίδιες παραλλαγές της αλληλουχίας συνδέονται, επίσης, με υψηλότερη σφυγμική πίεση, έναν παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου, αναδεικνύοντας τους δεσμούς μεταξύ του ύψους της φωνής και των χαρακτηριστικών που σχετίζονται με την υγεία.

Η μακρά COVID μπορεί να προκληθεί από τον ιό που παραμένει στο σώμα. Ακολουθούν τα επιστημονικά δεδομένα

Ενώ οι προαναφερθείσες μελέτες παρέχουν αρχικές ενδείξεις για την παραμονή του SARS-CoV-2 πολύ καιρό μετά την αρχική μόλυνση, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να αποδειχθεί πειστική σχέση μεταξύ του παραμένοντος ιού και της μακροχρόνιας COVID.

H περίοδος των διακοπών μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καρδιά σας

Διακοπές καρδιά: Η περίοδος των διακοπών και των γιορτών μπορεί να είναι μια εποχή για κέφι, αλλά σύμφωνα με μια μελέτη, είναι μια περίοδος αιχμής για τα περιστατικά καρδιακής προσβολής.

Πώς συνδέεται η αϋπνία με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου;

Αϋπνία εγκεφαλικό: Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της αϋπνίας και της προτεραιότητας στις υγιεινές συνήθειες ύπνου για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού.

Η αναγνώριση της αιτίας της μυοκαρδιοπάθειας στα παιδιά είναι το κλειδί για αποτελεσματική θεραπεία

"Το μέλλον είναι ελπιδοφόρο, καθώς οι περιορισμοί στο μέγεθος του δείγματος και τη χρηματοδότηση στις παιδιατρικές κλινικές δοκιμές αντιμετωπίζονται τώρα με τη χρήση δικτύων μάθησης που περιλαμβάνουν πολλά κέντρα παιδιατρικής μυοκαρδιοπάθειας", δήλωσε ο Lipshultz.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η αλωπεκία;

Ανδρική αραίωση μαλλιών: Η ανδρική αραίωση είναι μια σταδιακή διαδικασία τριχόπτωσης που συνήθως ξεκινά στη δεκαετία των 30, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και νωρίτερα.