Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Νόσος Αλτσχάιμερ: Γιατί δημιουργούνται αμυλοειδείς πλάκες στον εγκέφαλο;

Νόσος Αλτσχάιμερ: Γιατί δημιουργούνται αμυλοειδείς πλάκες στον εγκέφαλο;

Νόσος Αλτσχάιμερ: Ο σχηματισμός αμυλοειδών πλακών στον εγκέφαλο είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Ο σχηματισμός αμυλοειδών πλακών στον εγκέφαλο είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου του Αλτσχάιμερ. Αλλά τα φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για να μειώνουν τη συσσώρευση αυτών των πλακών έχουν μέχρι στιγμής αποδώσει, στην καλύτερη περίπτωση, ανάμεικτα αποτελέσματα σε κλινικές δοκιμές.

 

Νόσος Αλτσχάιμερ

Οι ερευνητές του Yale ανακάλυψαν, ωστόσο, ότι το οίδημα που προκαλείται από ένα υποπροϊόν αυτών των πλακών μπορεί να είναι η πραγματική αιτία των εξουθενωτικών συμπτωμάτων της νόσου, αναφέρουν στις 30 Νοεμβρίου στο περιοδικό Nature. Και εντόπισαν έναν βιοδείκτη που μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να διαγνώσουν καλύτερα τη νόσο του Αλτσχάιμερ και να αποτελέσουν στόχο για μελλοντικές θεραπείες.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, κάθε σχηματισμός πλάκας μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση σφαιροειδών οιδημάτων κατά μήκος εκατοντάδων αξόνων – τα λεπτά κυτταρικά σύρματα που συνδέουν τους νευρώνες του εγκεφάλου – κοντά σε εναποθέσεις αμυλοειδούς πλάκας. Τα οιδήματα προκαλούνται από τη σταδιακή συσσώρευση οργανιδίων μέσα στα κύτταρα γνωστά ως λυσοσώματα, τα οποία είναι γνωστό ότι αφομοιώνουν τα κυτταρικά απόβλητα, ανακάλυψαν ερευνητές. Καθώς τα οιδήματα μεγαλώνουν, λένε οι ερευνητές, μπορούν να αμβλύνουν τη μετάδοση κανονικών ηλεκτρικών σημάτων από τη μια περιοχή του εγκεφάλου στην άλλη.

Αυτή η συσσώρευση λυσοσωμάτων, λένε οι ερευνητές, προκαλεί οίδημα κατά μήκος των αξόνων, το οποίο με τη σειρά του πυροδοτεί τις καταστροφικές συνέπειες της άνοιας. “Έχουμε εντοπίσει μια πιθανή υπογραφή του Αλτσχάιμερ που έχει λειτουργικές επιπτώσεις στα κυκλώματα του εγκεφάλου, με κάθε σφαιροειδή να έχει τη δυνατότητα να διαταράσσει τη δραστηριότητα σε εκατοντάδες νευρωνικούς άξονες και χιλιάδες διασυνδεδεμένους νευρώνες”, δήλωσε ο Δρ Jaime Grutzendler, ο Dr. Harry M. Zimmerman και ο Dr. Nicholas και η Viola Spinelli Καθηγήτρια Νευρολογίας και Νευροεπιστήμης στο Yale School of Medicine και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.

Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια πρωτεΐνη στα λυσοσώματα που ονομάζεται PLD3 προκάλεσε αυτά τα οργανίδια να αναπτυχθούν και να συσσωρευτούν μαζί κατά μήκος των αξόνων, οδηγώντας τελικά στη διόγκωση των αξόνων και στη διάσπαση της ηλεκτρικής αγωγιμότητας. Όταν χρησιμοποίησαν γονιδιακή θεραπεία για να αφαιρέσουν το PLD3 από νευρώνες σε ποντίκια με μια κατάσταση που μοιάζει με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, διαπίστωσαν ότι αυτό οδήγησε σε δραματική μείωση του οιδήματος των νευραξόνων. Αυτό, με τη σειρά του, ομαλοποίησε την ηλεκτρική αγωγιμότητα των αξόνων και βελτίωσε τη λειτουργία των νευρώνων στις περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με αυτούς τους άξονες.


Οι ερευνητές λένε ότι το PLD3 μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δείκτης για τη διάγνωση του κινδύνου της νόσου του Αλτσχάιμερ και να αποτελέσει στόχο για μελλοντικές θεραπείες. «Μπορεί να είναι δυνατό να εξαλειφθεί αυτή η διάσπαση των ηλεκτρικών σημάτων στους άξονες στοχεύοντας το PLD3 ή άλλα μόρια που ρυθμίζουν τα λυσοσώματα, ανεξάρτητα από την παρουσία πλακών», είπε ο Grutzendler.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Βιοδείκτης στα ούρα θα μπορούσε να είναι ο πρώτος που θα αποκαλύψει τη νόσο Αλτσχάιμερ σε πρώιμο στάδιο

Βιοδείκτες ούρων μπορεί να παρέχουν έγκαιρη ανίχνευση στο Αλτσχάιμερ

Οι επιληπτικές κρίσεις πιθανόν συνδέονται με ταχύτερη επιβάρυνση της άνοιας

Τα σχήματα πρωτεΐνης θα μπορούσαν να υποδηλώνουν τη νόσο του Πάρκινσον

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και υψηλότερος κίνδυνος χρόνιων παθήσεων

Τα ζαχαρούχα ποτά παραμένουν η κύρια διαιτητική πηγή προστιθέμενων σακχάρων σε πολλούς πληθυσμούς, συμβάλλοντας στην αύξηση βάρους, στις καρδιαγγειακές παθήσεις και στον κίνδυνο διαβήτη.

Αμοιβάδα που κατατρώγει τον εγκέφαλο

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και η αυξημένη χρήση θερμών πηγών και πισίνων ανεβάζουν τη θερμοκρασία του νερού και ευνοούν την ανάπτυξη της Naegleria fowleri. Επιπλέον, η αδυναμία ή η ελλιπής συντήρηση και χημική επεξεργασία του νερού σε πισίνες και άλλους χώρους αναψυχής αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Κορωνοϊός: Νέα παράλλαξη «Nimbus»

Η παραλλαγή Nimbus χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένες μεταλλάξεις στα πρωτεϊνικά της στοιχεία, που μπορεί να επηρεάζουν την διαπερατότητα του ιού και την ικανότητά του να διαφεύγει από την ανοσολογική άμυνα.

Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να προκαλεί εφιάλτες

Οι ερευνητές  εξέτασαν την πιθανή συσχέτιση μεταξύ πεπτικών διαταραχών και διαταραχών του ύπνου, ειδικά εφιαλτών. Τα ευρήματά τους βασίζονται σε μελέτες που περιελάμβαναν άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, τα οποία ανέφεραν ότι συχνά βιώνουν εφιάλτες ή διαταραχές στον ύπνο.

Σπάνιες μπλε πρωτεΐνες από μικρόβια προσαρμοσμένα στο κρύο

Οι κρυοροδοψίνες είναι μια ομάδα πρωτεϊνών που βρίσκονται σε μικροοργανισμούς που αγαπούν το κρύο. Έχουν την αξιοσημείωτη ικανότητα να ενεργοποιούν και να απενεργοποιούν την κυτταρική ηλεκτρική δραστηριότητα. 

Νευρικό σύστημα: Πώς να το ενισχύσετε με φυσικό τρόπο;

Πλούσιοι σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, αυτοί οι δύο διατροφικοί σύμμαχοι συμβάλλουν στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου, στην πνευματική διαύγεια και στην προστασία από την κόπωση.

Close Icon