Επιστημονικά Νέα

Αλλεργίες patch: Αν ανησυχείτε για αλλεργίες κάντε ένα patch test

Αλλεργίες patch: Αν ανησυχείτε για αλλεργίες κάντε ένα patch test

Αλλεργίες patch: Οι οικιακές θεραπείες ή οι κορυφαίες μάρκες ομορφιάς μπορούν να φροντίσουν τα δερματικά σας προβλήματα όπως η ξηρότητα και η ακμή. 

Οι οικιακές θεραπείες ή οι κορυφαίες μάρκες ομορφιάς μπορούν να φροντίσουν τα δερματικά σας προβλήματα όπως η ξηρότητα και η ακμή. Αλλά η χρήση συστατικών κουζίνας όπως το λεμόνι ή το μέλι ή η δοκιμή προϊόντων με συντηρητικά, αρώματα ή αιθέρια έλαια ενέχει τον κίνδυνο αλλεργικών αντιδράσεων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να κάνετε ένα patch test πριν πειραματιστείτε με προϊόντα περιποίησης δέρματος. Η δοκιμή επιθέματος περιλαμβάνει τη λήψη μικρής ποσότητας ενός προϊόντος και την εφαρμογή του στο δέρμα και, στη συνέχεια, αφήστε το για να δείτε εάν υπάρχει κάποια αντίδραση. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς να κάνετε ένα έμπλαστρο για προϊόντα περιποίησης δέρματος.

Τι είναι το patch test;

Μια δοκιμή επιθέματος απαιτεί να εφαρμόσετε μια μικρή ποσότητα μιας ουσίας ή προϊόντος στο δέρμα, ακολουθούμενη από παρατήρηση για τον εντοπισμό τυχόν πιθανών αντιδράσεων. Το patch test αναφέρεται σε ένα διαγνωστικό τεστ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσδιοριστεί εάν συγκεκριμένα προϊόντα οδηγούν σε ερεθισμό του δέρματος ή σε αλλεργική αντίδραση. Το πλεονέκτημα είναι ότι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε μια μικρή περιοχή και να δείτε την ευαισθησία πριν εφαρμόσετε το προϊόν σε μεγάλες επιφάνειες.

Ποια είναι τα συστατικά φροντίδας του δέρματος στα οποία μπορεί να είστε αλλεργικοί;

Τα προϊόντα περιποίησης του δέρματος μπορεί να περιέχουν διαφορετικά συστατικά και μερικά από αυτά μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα σας. Εδώ είναι μερικά τέτοια συστατικά που είναι πιθανό να προκαλέσουν αντίδραση:

  • Προπυλενογλυκόλη, ένας κοινός γαλακτωματοποιητής που βρίσκεται σε κρέμες και λοσιόν δέρματος.
  • Η λιναλοόλη, το λιμονένιο και η σιτρονελλόλη είναι κοινά αρωματικά συστατικά στις ενυδατικές κρέμες.
  • Βαφές λιθανθρακόπισσας ή συνθετικές οργανικές βαφές που προέρχονται από πετρέλαιο ή βαφές από φυτικές πηγές όπως η βαφή indigo και η χημική ουσία παραφαινυλενοδιαμίνη (PPD), που βρίσκεται στις μόνιμες βαφές μαλλιών.

Αυτά τα συστατικά μπορεί να οδηγήσουν σε αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής , έναν τύπο δερματικής αντίδρασης που εμφανίζεται όταν το δέρμα έρχεται σε επαφή με μια ουσία στην οποία ένα άτομο είναι αλλεργικό. Έχει ως αποτέλεσμα ερυθρότητα, κνησμό ή πρήξιμο, λέει ο Δρ Panicker.

Δερματικό έμπλαστρο σε κλινική

Η δοκιμή επιθέματος μπορεί να γίνει σε κλινική χρησιμοποιώντας ειδικά κιτ για την εφαρμογή του εν λόγω προϊόντος στο δέρμα. Η κύρια διαφορά μεταξύ της οικιακής δοκιμής μπαλωμάτων και της επαγγελματικής δοκιμής μπαλωμάτων είναι ότι η έκδοση DIY μπορεί να καθορίσει εάν είστε ευαίσθητοι σε ένα προϊόν. Δεν σου λέει όμως αν πρόκειται για αλλεργία ή για ερεθισμό, λέει ο ειδικός. Δεν μπορείτε καν να ξέρετε σε ποιο συστατικό αντιδράτε συγκεκριμένα.

Ο επαγγελματικός έλεγχος εμπλάστρου περιλαμβάνει την εφαρμογή αυτοκόλλητων επιθεμάτων στην πλάτη του ασθενούς. Κάθε έμπλαστρο έχει ένα μόνο ενεργό, όπως βαφές και αρώματα, τα οποία συνήθως συνδέονται με μια αλλεργική αντίδραση. Έτσι, αυτό θα βοηθήσει στον εντοπισμό του ακριβούς συστατικού στο οποίο ο ασθενής είναι πραγματικά αλλεργικός. Τα έμπλαστρα αφήνονται για δύο ημέρες μετά τις οποίες οι ασθενείς καλούνται να επιστρέψουν για ανάγνωση. Στη συνέχεια αφαιρούνται τα μπαλώματα και οι δερματολόγοι αναζητούν αντιδράσεις όπως ερυθρότητα.

Πώς να κάνετε ένα patch test στο σπίτι;

Μπορείτε να εκτελέσετε ένα έμπλαστρο στο σπίτι για να δοκιμάσετε ένα προϊόν περιποίησης δέρματος πριν το ενσωματώσετε πλήρως στη ρουτίνα σας. Για να εκτελέσετε μια δοκιμή ενημέρωσης κώδικα στο σπίτι, ακολουθήστε αυτά τα βήματα:

1. Καθαρίστε το δέρμα σας

Ξεκινήστε με τον καθαρισμό της περιοχής του δέρματος όπου σκοπεύετε να εφαρμόσετε το προϊόν χρησιμοποιώντας το κανονικό σας καθαριστικό. Βεβαιωθείτε ότι το δέρμα είναι απαλλαγμένο από ρύπους, λάδια ή υπολείμματα. Αφού καθαρίσετε την περιοχή, στεγνώστε την απαλά με μια πετσέτα.

2. Εφαρμόστε μικρή ποσότητα του προϊόντος

Εφαρμόστε μια μικρή ποσότητα, περίπου το μισό μέγεθος ενός μπιζελιού, του προϊόντος περιποίησης του δέρματος ακριβώς μπροστά από το αυτί σας. Αυτή η θέση επιτρέπει την εύκολη παρακολούθηση και παρατήρηση τυχόν πιθανών αντιδράσεων που μπορεί να προκύψουν. Εφαρμόστε το προϊόν ομοιόμορφα και αποφύγετε να το απλώσετε πέρα ​​από την καθορισμένη περιοχή δοκιμής.

3. Παρακολουθήστε το δέρμα

Παρακολουθήστε αυτή την περιοχή του δέρματος για μια μέρα. Εάν παρατηρήσετε ερυθρότητα, κνησμό ή ερεθισμό σε 24 ώρες, πλύνετε την περιοχή με ένα καθαριστικό που είναι απαλό για το δέρμα. Επιλέξτε ένα χωρίς άρωμα, καθώς είναι λιγότερο πιθανό να ερεθίσει το δέρμα, προτείνει ο ειδικός.

4. Κάντε ένα δεύτερο γύρο δοκιμών patch

Εάν το δέρμα σας δεν παρουσιάζει αντιδράσεις, το προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Εάν υπάρχει ήπια ερυθρότητα και θέλετε να δοκιμάσετε ξανά το προϊόν, μπορεί να γίνει ένας δεύτερος γύρος δοκιμής εμπλάστρου. Το προϊόν μπορεί να στρωθεί με μια ενυδατική κρέμα για να δούμε αν είναι καλύτερα ανεκτό με αυτόν τον τρόπο. Εάν παρατηρήσετε ερυθρότητα ή φουσκάλες στην περιοχή, τότε είστε αλλεργικοί στο προϊόν και θα πρέπει να το αποφύγετε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι ανοιξιάτικες αλλεργίες έχουν ευρείες επιπτώσεις, λένε οι ειδικοί

Πώς να αποφύγετε την αλλεργία στα προφυλακτικά για μια υγιή σεξουαλική ζωή;

Συμβουλές για να αποφύγετε τις αλλεργίες από τα προφυλακτικά για μια υγιή σεξουαλική ζωή

Τι μπορείτε να κάνετε για να νιώσετε καλύτερα αν ζείτε με αλλεργική ρινίτιδα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι η σκωληκοειδίτιδα και πότε πρέπει να αφαιρείται;

Σκωληκοειδίτιδα χειρουργείο: Η σκωληκοειδίτιδα είναι μια ιατρική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τη φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, ενός μικρού θύλακα που βρίσκεται στο κάτω δεξιό μέρος της κοιλιάς.

Τι είναι η νόσος του Addison και πώς αντιμετωπίζεται;

Νόσος Addison: Η νόσος του Addison, γνωστή και ως πρωτοπαθής επινεφριδιακή ανεπάρκεια, είναι μια σπάνια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή παραγωγή κορτιζόλης και συχνά ορμονών αλδοστερόνης από τα επινεφρίδια.

Τι είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται;

Aγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα: Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (AS) είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος που επηρεάζει κυρίως τη σπονδυλική στήλη, προκαλώντας πόνο, δυσκαμψία και τελικά σύντηξη των σπονδύλων.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Η κατανόηση και η αντιμετώπιση των πρώιμων σημείων του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής αποτρέποντας μακροχρόνιες βλάβες.