Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Έμπλαστρα: Γιατί τα βιταμινούχα επιθέματα στο δέρμα που διαφημίζονται στο διαδίκτυο μπορεί να μην είναι κατάλληλα

Έμπλαστρα: Γιατί τα βιταμινούχα επιθέματα στο δέρμα που διαφημίζονται στο διαδίκτυο μπορεί να μην είναι κατάλληλα

Καθώς δεν υπάρχουν επιθέματα βιταμινών εγκεκριμένα από την επιτροπή TGA στην Αυστραλία, δεν πρέπει να τα αγοράσετε. Εάν κάποια στιγμή στο μέλλον γίνουν φάρμακα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο, θα είναι σημαντικό να θυμάστε ότι μπορεί να μην έχουν αξιολογηθεί ως προς την αποτελεσματικότητά τους. Εάν παραμένετε περίεργοι για τα επιθέματα βιταμινών, θα πρέπει να τα συζητήσετε με τον γιατρό ή τον τοπικό φαρμακοποιό σας.

Έμπλαστρα: Τα έμπλαστρα βιταμινών είναι μοντέρνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαφημίζονται σε αναρτήσεις και podcast. Τα επιθέματα που κυκλοφορούν στην αγορά για ύπνο, αποτοξίνωση, ανοσία και hangover, χαρακτηρίζονται ως αυτοκόλλητα σχεδόν μαγικά που διορθώνουν όλα. Οι κατασκευαστές ισχυρίζονται ότι είναι εύχρηστα, βολικά και ηθικά σε σύγκριση με άλλα είδη βιταμινούχων προϊόντων. Μερικά, μάλιστα, έρχονται με χαριτωμένα φλοράλ σχέδια. Λειτουργούν, λοιπόν, είναι ασφαλή και γιατί θα χρησιμοποιούσατε ένα αντί να παίρνετε απλώς ένα δισκίο βιταμινών;

Τι είναι τα επιθέματα βιταμινών; Τα επιθέματα βιταμινών είναι συγκολλητικά που έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν βιταμίνες ή θρεπτικά συστατικά στην κυκλοφορία του αίματός σας απευθείας μέσω του δέρματος. Ξεφλουδίζετε το υπόστρωμα, το τοποθετείτε σε μια άτριχη περιοχή του δέρματος όπου είναι λιγότερο πιθανό να χτυπήσει και μετά τα έμπλαστρα απελευθερώνουν τις βιταμίνες τους σε διάστημα 12 έως 24 ωρών. Δύο κυρίαρχες μάρκες που κυκλοφορούν στην Αυστραλία πωλούν επιθέματα που περιέχουν διάφορα χημικά και φυτικά συστατικά. Υπάρχουν επιθέματα για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης που ισχυρίζονται ότι περιλαμβάνουν φυτικά εκχυλίσματα gotu kola, damiana, black cohosh, βαλεριάνα, καπάκι κρανίου, σπόρους βρώμης και τζίντζερ. Τα επιθέματα που υπόσχονται τόνωση της ενέργειας προσφέρουν καφεΐνη, ταυρίνη, γλυκονολακτόνη, εκχύλισμα πράσινου τσαγιού και βιταμίνες Β3, Β5 και Β6.

Λειτουργούν και είναι ασφαλή;

Στην Αυστραλία, οι βιταμίνες θεωρούνται φαρμακευτικά προϊόντα και ελέγχονται από την Υπηρεσία Θεραπευτικών Προϊόντων. Οι βιταμίνες είναι γενικά εγκεκριμένες ως φάρμακα που αναφέρονται στη λίστα, που σημαίνει ότι τα συστατικά έχουν αξιολογηθεί ως προς την ασφάλεια αλλά όχι ως προς την αποτελεσματικότητα (αν κάνουν αυτό που υπόσχονται). Το να έχει καταχωρηθεί  ένα φάρμακο σημαίνει επίσης ότι οι βιταμίνες κατασκευάζονται σε ένα εργοστάσιο με καλές πρακτικές παρασκευής, επομένως μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι τα συστατικά που αναφέρονται στη συσκευασία έχουν προμηθευτεί σωστά και παρέχονται στη σωστή συγκέντρωση. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που αναφέρονται ως επιθέματα βιταμινών στο Αυστραλιανό Μητρώο Θεραπευτικών Προϊόντων. Αυτό σημαίνει ότι επί του παρόντος δεν μπορούν να προμηθεύονται ή να αγοράζονται νόμιμα στην Αυστραλία. Δεν έχει σημασία αν πωλούνται από φυσικό κατάστημα ή διαδικτυακά εντός της χώρας. Η επιτροπή TGA δεν θα σας εμποδίσει να τα αγοράσετε από το εξωτερικό, αλλά σας συμβουλεύουν να μην το κάνετε επειδή δεν μπορείτε να είστε σίγουροι για την ποιότητα και την ασφάλεια. Δεν υπάρχουν, επίσης, επαρκή στοιχεία ότι οι βιταμίνες που χορηγούνται με αυτόν τον τρόπο λειτουργούν. Δεν μπορούν να χορηγηθούν όλα τα φάρμακα και οι χημικές ουσίες μέσω του δέρματος. Συνήθως, για να απορροφηθεί από το δέρμα μια χημική ουσία πρέπει να είναι λιπόφιλη, που σημαίνει ότι της αρέσουν τα λίπη και τα έλαια περισσότερο από το νερό. Έτσι, η μορφή με την οποία έχουν παραχθεί και παρέχονται οι βιταμίνες θα υπαγορεύσει εάν θα εισχωρήσουν στο δέρμα. Για παράδειγμα, ένα εκχύλισμα νερού ενός φυτού είναι λιγότερο πιθανό να απορροφηθεί σε σύγκριση με ένα εκχύλισμα με βάση το λάδι. Μια μικρή μελέτη του 2019 σε ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών μετά από χειρουργική επέμβαση βαριατρικής (απώλειας βάρους) έδωσε σε ορισμένους από αυτούς ένα καθημερινό έμπλαστρο πολυβιταμινών για ένα χρόνο. Αυτοί οι ασθενείς είχαν χαμηλότερες συγκεντρώσεις αρκετών βιταμινών στο αίμα και ήταν πιο πιθανό να έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D σε σύγκριση με ασθενείς που έλαβαν βιταμίνες από το στόμα. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα διαδερμικά επιθέματα βιταμινών δεν ήταν τόσο αποτελεσματικά όσο τα από του στόματος συμπληρώματα. Ένα άλλο ζήτημα με τα επιθέματα βιταμινών είναι ότι περιέχουν πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις συστατικών και επομένως μπορεί να λάβετε μια αναποτελεσματική δόση, ακόμη κι αν όλη η βιταμίνη στο έμπλαστρο απορροφάται 100% από το δέρμα. Για παράδειγμα, ένα συγκεκριμένο έμπλαστρο που διατίθεται στην αγορά για το ανοσοποιητικό δηλώνει ότι περιέχει 3 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C, η οποία είναι πιθανώς ανεπαρκής εάν ληφθεί ως συμπλήρωμα διατροφής χαμηλής βιταμίνης C. Η κατάσταση υγείας που ονομάζεται σκορβούτο θεωρείται ότι εμφανίζεται όταν η ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης C πέσει κάτω από 7 χιλιοστόγραμμα την ημέρα. Αντίθετα, ένα τυπικό δισκίο βιταμίνης C περιέχει 500 χιλιοστόγραμμα.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης C είναι περίπου 45 χιλιοστόγραμμα την ημέρα – περισσότερο εάν μια γυναίκα θηλάζει. Γιατί να μην πάρετε απλώς ένα δισκίο; Όταν άλλα φάρμακα παρέχονται σε σκεύασμα έμπλαστρου, είναι συνήθως επειδή απαιτείται συνεχής παροχή του φαρμάκου στον οργανισμό. Σκεφτείτε τα υποκατάστατα επιθεμάτων νικοτίνης του καπνίσματος, την ορμονοθεραπεία της εμμηνόπαυσης και ορισμένους τύπους ανακούφισης από τον πόνο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο θα χρειαστείτε την αργή απελευθέρωση, συνεχή παροχή βιταμινών που υπόσχονται τα έμπλαστρα—αλλά μπορεί να υπάρχουν άλλοι λόγοι για να τα επιλέξετε αντί για ταμπλέτες και τα κολλώδη προϊόντα. Ένα επιχείρημα που χρησιμοποιούν οι έμποροι είναι ότι τα επιθέματα είναι μια “καθαρότερη” μορφή βιταμινών. Μια βιταμίνη σε μορφή ταμπλέτας ή κόμμι θα περιέχει ανενεργά συστατικά που ονομάζονται έκδοχα. Τα έκδοχα κάνουν διάφορες εργασίες στα φάρμακα, από τη σύνδεση συστατικών μεταξύ τους, κάνοντας το φάρμακο να φαίνεται και να μυρίζει ωραία, μέχρι να διασφαλίζουν ότι τα φάρμακα δεν διασπώνται κατά την αποθήκευση. Το τεκμήριο είναι ότι τα έμπλαστρα δεν περιέχουν και δεν απελευθερώνουν καθόλου, ή πολύ λίγα, έκδοχα στο σώμα σας. Αλλά πολλά έμπλαστρα δεν αναφέρουν όλα τα συστατικά τους – μόνο τις ενεργές βιταμίνες – επομένως αυτός ο ισχυρισμός δεν μπορεί να ελεγχθεί. Ορισμένα έμπλαστρα μπορεί να περιέχουν ακόμη μεγάλο αριθμό εκδόχων, μερικά από τα οποία μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα. Για παράδειγμα, ένας τύπος επιθέματος νικοτίνης περιέχει 12 έκδοχα, συμπεριλαμβανομένου του ακρυλικού οξέος και του οξικού βινυλίου, τα οποία είναι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν να κολλήσει το έμπλαστρο στο δέρμα. Ένα έμπλαστρο μπορεί να αξίζει να διερευνηθεί για άτομα που έχουν πρόβλημα στην κατάποση ή τη μάσηση. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να είναι δύσκολο να πάρετε ένα στερεό δισκίο ή κόμμι για να πάρετε τις βιταμίνες σας.

Πρέπει να τα αγοράσετε; Καθώς δεν υπάρχουν επιθέματα βιταμινών εγκεκριμένα από την επιτροπή TGA στην Αυστραλία, δεν πρέπει να τα αγοράσετε. Εάν κάποια στιγμή στο μέλλον γίνουν φάρμακα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο, θα είναι σημαντικό να θυμάστε ότι μπορεί να μην έχουν αξιολογηθεί ως προς την αποτελεσματικότητά τους. Εάν παραμένετε περίεργοι για τα επιθέματα βιταμινών, θα πρέπει να τα συζητήσετε με τον γιατρό ή τον τοπικό φαρμακοποιό σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι τα καλύτερα επιθέματα νικοτίνης που αντικαθιστούν το κάπνισμα;

Πόνος στους μύες: Νέα καινοτόμα λύση για δράση για έως και 24 ώρες

Στοματική ταινία για καλύτερο ύπνο. Μπορεί αυτό να είναι επικίνδυνο;

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;

Επιταχύνεται η διαδερμική τεχνολογία patch

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μηχανική υποστήριξη: Η απόφαση για τερματισμό θα έπρεπε να διαρκεί περισσότερο

Μηχανική υποστήριξη: Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στον κλινικό κόσμο σχετικά με το ποιοι ασθενείς πρόκειται να αναρρώσουν, σε ποιο βαθμό θα αναρρώσουν και πότε θα αναρρώσουν.

BabyX: Ψηφιακό βρέφος πρωταγωνιστεί στην 1η παγκόσμια έρευνα ψυχολογίας

BabyX: Σε μια παγκόσμια πρωτοτυπία, ερευνητές αναπτυξιακής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ θα χρησιμοποιήσουν το ψηφιακό παιδί για να ερευνήσουν τις αλληλεπιδράσεις των ενηλίκων με τα μωρά. 

Ενίσχυση επιχειρήσεων ΜΜΕ: Νέος κύκλος του προγράμματος προ των πυλών

Ενίσχυση επιχειρήσεων ΜΜΕ: Στον πρώτο κύκλο του εν λόγω προγράμματος ενισχύθηκαν 45.509 δικαιούχοι με συνολικό ποσό της επιχορήγησης που έφτασε τα 92.990.407,56 ευρώ, δηλαδή το 78,37% της συνολικής εγκεκριμένης δημόσιας δαπάνης.

Τρόφιμα που σας βοηθούν να αποδώσετε τα μέγιστα

Ενισχύστε τη συγκέντρωσή σας: Ενσωματώνοντας ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, σύνθετους υδατάνθρακες και παραμένοντας ενυδατωμένοι, μπορείτε να δώσετε στον εγκέφαλό σας την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αποδώσει τα μέγιστα.

Close Icon