Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Οστεοαρθρίτιδα: Νέο εργαλείο για τα οστά προσφέρει έλεγχο σε νέες θεραπείες για τον πόνο της νόσου

Οστεοαρθρίτιδα: Νέο εργαλείο για τα οστά προσφέρει έλεγχο σε νέες θεραπείες για τον πόνο της νόσου

Η ομάδα εξετάζει τώρα τη λήψη της Βαθμολογίας Οστών Οστεοαρθρίτιδας OABS και τη χρήση της σε άλλες μορφές οστεοαρθρίτιδας, συμπεριλαμβανομένου του χεριού.

Οστεοαρθρίτιδα: Ερευνητές στο St George’s του Πανεπιστημίου του Λονδίνου ανέπτυξαν ένα απλό εργαλείο για τη μέτρηση των ανωμαλιών στον χόνδρο και τον οστικό ιστό ατόμων με οστεοαρθρίτιδα, το οποίο στοχεύει στην επιτάχυνση του προσυμπτωματικού ελέγχου για αλλαγές στους ιστούς και στη δοκιμή νέων θεραπειών για άτομα με χρόνιο πόνο.

Η οστεοαρθρίτιδα επηρεάζει περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο, με πολλούς από αυτούς να αντιμετωπίζουν πόνο στο γόνατο. Για χρόνια έχει αποδειχθεί καλά ότι ο πόνος συνδέεται με βλάβη στον χόνδρο που μαλακώνει την άρθρωση του γόνατος, αλλά η ομάδα του καθηγητή Nidhi Sofat ανακάλυψε ότι ο πόνος σχετίζεται επίσης με μικροσκοπικά “σχίσματα” γεμάτα υγρό στο οστό που ονομάζονται βλάβες μυελού των οστών (BMLs ). Οι μαγνητικές τομογραφίες είναι το κλειδί για τον εντοπισμό αυτών των ανώμαλων βλαβών στην άρθρωση του γόνατος και των ανωμαλιών στον περιβάλλοντα ιστό και, κατά συνέπεια, για τον προσδιορισμό της αιτίας του πόνου. Ωστόσο, λόγω του τεράστιου αριθμού ανθρώπων που ζουν με οστεοαρθρίτιδα γόνατος, η πρόσβαση σε σάρωση είναι πολύ περιορισμένη. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν διάγνωση του πόνου τους παρά μόνον αργότερα στη ζωή τους και παραπέμπονται σε μυοσκελετικό φυσιοθεραπευτή ή δίνονται συμβουλές για τον τρόπο ζωής τους για να ανακουφίσουν τα συμπτώματα. Για να αντιμετωπίσουμε αυτό το σημαντικό κενό στην κατανόησή μας για τις αιτίες του πόνου στην οστεοαρθρίτιδα, ο καθηγητής Sofat ηγήθηκε ενός προγράμματος εργασίας σε συνεργασία με συναδέλφους του Πανεπιστημίου του Nottingham για την ανάπτυξη της Βαθμολογίας Οστών Οστεοαρθρίτιδας (OABS). Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Οστεοαρθρίτιδα και Χόνδρος.

Επτά βασικά χαρακτηριστικά

Το σύστημα βαθμολόγησης βασίζεται στην παρουσία ή απουσία επτά βασικών χαρακτηριστικών στις βλάβες μυελού των οστών BMLs – φλεγμονή, ουλές, παχύρρευστα οστά, αυξημένα αιμοφόρα αγγεία, κύστεις, αλλαγές στην ακεραιότητα των οστών και νεοσχηματισμένος αλλά ανεπιθύμητος χόνδρος – για να δώσει βαθμολογία μεταξύ 0 και 7 . Το εργαλείο αναπτύχθηκε χρησιμοποιώντας αρχικά έναν σαρωτή μαγνητικής τομογραφίας για την εύρεση περιοχών βλάβης μυελού των οστών BML εντός του οστού της κνήμης ακριβώς κάτω από το γόνατο σε 10 άτομα με οστεοαρθρίτιδα τη στιγμή της επέμβασης ολικής αντικατάστασης γόνατος. Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι περιοχές με τις περισσότερες βλάβες μυελού των οστών BML βρίσκονταν δίπλα στις περιοχές με τις περισσότερες βλάβες του χόνδρου, οι οποίες ήταν ορατές με γυμνό μάτι του χειρουργού. Εξέτασαν τις μικροσκοπικές διαφορές μεταξύ των περιοχών που περιείχαν βλάβες μυελού των οστών BML και εκείνων που απουσίαζαν από βλάβες μυελού των οστών BML Εργαστηριακή ανάλυση, χρησιμοποιώντας χημικές κηλίδες και έρευνες με βάση το μικροσκόπιο χρησιμοποιήθηκαν για να εξεταστεί τι βρέθηκε μέσα σε μια βλάβη μυελού των οστών BML, το οποίο προσδιόρισε τα επτά βασικά χαρακτηριστικά για τη Βαθμολογία Οστών Οστεοαρθρίτιδας OABS.


Στη συνέχεια, οι ερευνητές επικύρωσαν το σύστημα βαθμολόγησης σε 140 δείγματα ιστού γόνατος από ολικές αντικαταστάσεις γόνατος και 23 «κανονικά» δείγματα γονάτων από βιοτράπεζα. Τα επτά ανατομικά χαρακτηριστικά συγκρίθηκαν στα δείγματα με και χωρίς οστεοαρθρίτιδα και η Βαθμολογία Οστών Οστεοαρθρίτιδας OABS τα εντόπισε με ακρίβεια εντός των βλαβών μυελού των οστών BML στην οστεοαρθρίτιδα. Άνοιγμα ερευνητικών δυνατοτήτων Οι ερευνητές λένε ότι αυτό το εργαλείο θα ανοίξει τη δυνατότητα μεγαλύτερων μελετών για τις βλάβες μυελού των οστών BML και τον πόνο χωρίς την ανάγκη μαγνητικής τομογραφίας και θα επιτρέψει μια πιο λεπτομερή έρευνα στα κύτταρα και τα μόρια που στηρίζουν τις αλλαγές στην οστεοαρθρίτιδα. “Η δημιουργία αυτού του εργαλείου είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην έρευνα για τη διαχείριση του πόνου. Ελπίζουμε να το αναπτύξουμε σε βιοδείκτη για να κατανοήσουμε καλύτερα τον ρόλο των βλαβών μυελού των οστών BML και γιατί προκαλούν πόνο. Ακυρώνει την ανάγκη για μαγνητική τομογραφία. Ο απώτερος στόχος μας είναι να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από γιατρούς σε κλινικές μελέτες για να παρακολουθήσουν γρήγορα την ανάπτυξη νέων θεραπειών που στοχεύουν στη διαχείριση του πόνου των ασθενών τους», λέει ο καθηγητής Nidhi Sofat, καθηγητής ρευματολογίας στο St George’s του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Η ομάδα εξετάζει τώρα τη λήψη της Βαθμολογίας Οστών Οστεοαρθρίτιδας OABS και τη χρήση της σε άλλες μορφές οστεοαρθρίτιδας, συμπεριλαμβανομένου του χεριού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέο τεστ σήψης παρέχει ταχύτερα και αξιόπιστα αποτελέσματα

Νέα έρευνα ρίχνει φως στον ρόλο της IL-17 στην παθογένεση της οστεοαρθρίτιδας

Κατασκευασμένος χόνδρος αλλάζει τα δεδομένα για ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα

Πώς εξηγείται η αρθρίτιδα στα νέα άτομα;

Για ποιους λόγους μπορεί να πονάει το γόνατό σας;

Πώς η αρθρίτιδα επηρεάζει τον τρόπο ζωής των ανθρώπων;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι η υπερκαλιαιμία και πώς αντιμετωπίζεται

Υπερκαλιαιμά: Οι πιο κοινές αιτίες υπερκαλιαιμίας περιλαμβάνουν νεφρική νόσο, υπερβολική πρόσληψη καλίου και αφυδάτωση. Άλλες αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν ανεπάρκεια των επινεφριδίων, λοιμώξεις ή βλάβη των ιστών.

Πώς να φτιάξετε λιθρίνι και να τους εντυπωσιάσετε όλους;

Λιθρίνι φαγητό: Το λιθρίνι είναι ένα ευέλικτο και νόστιμο ψάρι που μπορεί να παρασκευαστεί χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους μαγειρέματος, καθεμία από τις οποίες αναδεικνύει τις μοναδικές του γεύσεις και υφές.

Σύνδρομο Lemierre: Συμπτώματα, αιτίες, διάγνωση, θεραπεία 

Σύνδρομο Lemierre: Η πρόγνωση είναι γενικά καλή με έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία ή εάν εμφανιστούν επιπλοκές όπως σηπτικό σοκ ή αναπνευστική ανεπάρκεια

Πώς να φτιάξετε τον τέλειο ξιφία;

Μαγειρεύοντας ξιφία: Το μαγείρεμα του τέλειου ξιφία απαιτεί προσοχή στη λεπτομέρεια και μερικές βασικές τεχνικές για να διασφαλιστεί ότι παραμένει υγρό και γευστικό.

Νέο εργαλείο μπορεί να βοηθήσει να δοθεί προτεραιότητα σε βρέφη υψηλού κινδύνου για ανοσοποίηση RSV 

RSV: Ένα νέο εργαλείο που αναπτύχθηκε από ερευνητές μπορεί να βοηθήσει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να αξιολογήσουν καλύτερα τον κίνδυνο σοβαρής μόλυνσης από RSV σε μεμονωμένα βρέφη, επιτρέποντας στοχευμένες στρατηγικές ανοσοποίησης.

Close Icon