Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Οστεοαρθρίτιδα: Θα αυξηθεί το ποσοστό των ανθρώπων με οστεοαρθρίτιδα έως το 2050

Οστεοαρθρίτιδα: Θα αυξηθεί το ποσοστό των ανθρώπων με οστεοαρθρίτιδα έως το 2050

Οστεοαρθρίτιδα: Η οστεοαρθρίτιδα επηρεάζει δυσανάλογα τις γυναίκες, με το 61% των περιπτώσεων να εμφανίζονται σε γυναίκες και το 39% στους άνδρες το 2020.

Η οστεοαρθρίτιδα, μια εκφυλιστική ασθένεια των αρθρώσεων, αποτελεί σημαντική παγκόσμια πρόκληση για την υγεία, επηρεάζοντας περίπου το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού άνω των 30 ετών. Ο επιπολασμός αυτής της πάθησης προβλέπεται να κλιμακωθεί σημαντικά έως το 2050, επηρεάζοντας δυνητικά σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους, σύμφωνα στην έρευνα που διεξήχθη ως μέρος της Μελέτης Παγκόσμιας Επιβάρυνσης Νόσων 2021.

Οστεοαρθρίτιδα

Η μελέτη, που εκτείνεται σε τρεις δεκαετίες από το 1990 έως το 2020 και καλύπτει περισσότερες από 200 χώρες, υπογραμμίζει την περίπλοκη αλληλεπίδραση παραγόντων που συμβάλλουν στην αύξηση των περιπτώσεων οστεοαρθρίτιδας. Οι δύο κύριοι παράγοντες που εντοπίστηκαν είναι η γήρανση του πληθυσμού και η παγκόσμια επιδημία παχυσαρκίας. Καθώς οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και τα ποσοστά παχυσαρκίας συνεχίζουν να αυξάνονται, τα συστήματα υγείας παγκοσμίως κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν αυξημένη καταπόνηση λόγω της κλιμακούμενης επικράτησης αυτής της πάθησης.

Ο Jaimie Steinmetz, επικεφαλής ερευνητής στο Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) στο Σιάτλ, τόνισε την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης αυτής της πρόκλησης. Καθώς δεν υπάρχει επί του παρόντος αποτελεσματική θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα, η εστίαση στην πρόληψη, την έγκαιρη παρέμβαση και το να γίνουν οι θεραπείες όπως οι αντικαταστάσεις αρθρώσεων πιο προσιτές και προσιτές σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος καθίσταται ζωτικής σημασίας.

Η μελέτη αποκαλύπτει μια ανησυχητική αύξηση των περιπτώσεων οστεοαρθρίτιδας τα τελευταία 30 χρόνια, με μια ανησυχητική αύξηση 132% στον αριθμό των ατόμων που προσβλήθηκαν – από 256 εκατομμύρια το 1990 σε 595 εκατομμύρια το 2020. Η συσχέτιση μεταξύ παχυσαρκίας και οστεοαρθρίτιδας είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη καθώς περίπου το 20% της αναπηρίας που σχετίζεται με οστεοαρθρίτιδα το 2020 αποδίδεται στην παχυσαρκία.

Τα ευρήματα της μελέτης προβλέπουν ένα ακόμη πιο δύσκολο μέλλον. Μέχρι το 2050, ο επιπολασμός της οστεοαρθρίτιδας αναμένεται να αυξηθεί κατά 74,9% στα γόνατα, 48,65% στα χέρια, 78,6% στους γοφούς και 95,1% σε άλλες αρθρώσεις όπως ο αγκώνας και ο ώμος.

Η οστεοαρθρίτιδα επηρεάζει δυσανάλογα τις γυναίκες, με το 61% των περιπτώσεων να εμφανίζονται σε γυναίκες και το 39% στους άνδρες το 2020. Γενετικοί παράγοντες, ορμονικές επιδράσεις και ανατομικές διαφορές πιστεύεται ότι συμβάλλουν σε αυτήν την ανισότητα μεταξύ των φύλων.

Ο ρόλος της παχυσαρκίας στην πρόκληση οστεοαρθρίτιδας έχει αυξηθεί κατά την περίοδο της μελέτης, με την παχυσαρκία να αντιπροσωπεύει το 20% της αναπηρίας που σχετίζεται με την πάθηση το 2020. Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε παγκόσμια κλίμακα θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε μείωση κατά 20% του φόρτου της οστεοαρθρίτιδας.

Οι ερευνητές τονίζουν τη σημασία της ενεργού δέσμευσης από τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και τις κυβερνήσεις για τον εντοπισμό ευάλωτων πληθυσμών, την αντιμετώπιση των οδηγών παχυσαρκίας και την ανάπτυξη στρατηγικών για τη διαχείριση της οστεοαρθρίτιδας. Η μελέτη υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα της σχέσης μεταξύ της σωματικής αδράνειας, της παχυσαρκίας και του πόνου στις αρθρώσεις. Σε αντίθεση με τις προσδοκίες, η παραμονή σωματικά ενεργή είναι απαραίτητη για την πρόληψη τραυματισμών και τη διαχείριση του πόνου στις αρθρώσεις, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα διακοπής του καθιστικού κύκλου.

Δημοσιεύτηκε στο The Lancet Rheumatology, αυτή η έρευνα χρησιμεύει ως ένα κάλεσμα αφύπνισης για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και την κοινωνία στο σύνολό της να δώσουν προτεραιότητα στην πρόληψη και τη διαχείριση της οστεοαρθρίτιδας ως κρίσιμης ανησυχίας για την παγκόσμια υγεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόνος γόνατο: Ο εμβολισμός της ιγνυακής αρτηρίας ίσως προσφέρει ανακούφιση

Αλλαγές στον τρόπο ζωής την περίοδο που έχει υγρασία για την ενίσχυση της κινητικότητας των αρθρώσεων

Ερευνητές ξεκλειδώνουν το μυστήριο της αναγέννησης χόνδρου

Συχνή συσχέτιση μεταξύ ψωρίασης και ρευματικών παθήσεων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αντιμετώπιση διαρροής που προκαλείται από ανωμαλίες της ουροδόχου κύστης ή του κόλπου;

Ουροδόχος κύστη: Η διαρροή που προκαλείται από ανωμαλίες της ουροδόχου κύστης και του κόλπου, όπως τα κυστεοκολπικά συρίγγια (VVFs) και τα ουρηθροκολπικά συρίγγια (UVFs), μπορούν πράγματι να αντιμετωπιστούν, συχνά με σημαντική επιτυχία.

Η επιστήμη πίσω από την ενσυναίσθηση 

Ενσυναίσθηση: Ξετυλίγοντας τις γνωστικές, συναισθηματικές και νευρολογικές διεργασίες που αποτελούν τη βάση της ενσυναίσθησης, οι ερευνητές ρίχνουν φως στον τρόπο με τον οποίο συνδεόμαστε με τους άλλους και πλοηγούμαστε στην πολυπλοκότητα των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων.

Τι πρέπει να λαμβάνουν υπόψη οι ασθενείς με καρκίνο εγκεφάλου;

Καρκίνος εγκέφαλος: Οι ασθενείς με όγκο στον εγκέφαλο αντιμετωπίζουν μοναδικές προκλήσεις που απαιτούν προσεκτική διαχείριση και προσοχή για να διασφαλιστεί η βέλτιστη υγεία και ποιότητα ζωής.

Close Icon